Ce mi-aș spune eu mie dacă m-aș întâlni cu mine, cel din liceu :)

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro.

Dragă Cristi ăla care am fost în urmă cu vreo 25 de ani,

Îți scriu acum, la 40 de ani, căci mă gândesc la tine cu imensă nostalgie. Dar și cu nițică hlizeală, mai ales când îmi aduc aminte de câte ori ai dat-o de gard, desi nu era cazul chiar de fiecare dată, dacă înțelegi ce vreau să zic. Și mă mai gândesc la tine și cu niște oftaturi. Pentru că of de câte ori ai ratat niște ocazii teribile doar pentru că ai ales să nu te uiți cu atenție în jurul tău și să ridici, uneori, nasul prea sus pentru a vedea ce se află chiar sub ochii tăi…

Dacă mi-ar sta în putință (așa cum vedem prin unele filme) să mă întorc în trecut și să apar în fața ta, ți-aș zice doar 3 chestiuni. Cele de mai jos. Deși, la cum mă și te știu, ți le-aș fi zis degeaba. Pentru că așa am fost amândoi mereu, niște zvăpăiați, pentru care au contat și contează în continuare lucrurile pe care vrem să le facem nu pe cele pe care trebuie să le facem. Dar eu încerc, totuși.

În primul rând ți-aș spune să nu lași lumea să te schimbe prea mult. Oricum te vei schimba, este inevitabil. Doar să nu fie într-o asemenea măsură încât să îți perzi mult din sufletul cu care ai pornit la drum. Pentru că o să te lovești de multe și multe o să te lovească. Dar, de fiecare data, să încerci să găsești acele corzi ale sufletului tău, care să îți cânte acea melodie care te va ajuta să treci peste greutăți și să rămâi, desi puțin schimbat, același. Va fi greu, va fi foarte greu, dar am mare încredere în tine :)

Îți mai spun un lucru fundamental. Pe care, recunosc, l-am învățat în ultimii ani. Dar pe care l-am bănuit încă de când eram tu, din liceu: a trăi cu și pentru cei din jurul tău este cea mai frumoasă modalitate de a-ți trăi viața. Să ai mare grijă de familie. Va fi centrul universului tău. Va fi cel mai important lucru din viața ta. Doar că nu trebuie să lași asta la voia întâmplării. O să fie multă muncă, o să vezi. Multă! Dar va fi cel mai frumos lucru care ți se poate întâmpla. Să ai mare grijă la prieteni. O să ai doar câțiva prieteni adevărați. Foarte puțini. Pe care să îi prețuiești teribil! Pentru că prietenii adevărați sunt cei care vor fi alături de tine și în momentele cele mai grele, dar și în cele mai frumoase. Ai grijă de familie și de prietenie, mare grijă. Va fi greu, va fi foarte greu, dar am mare încredere în tine :)

Nu știu dacă cel mai important lucru pe care am să ți-l spun (asta tu decizi) este următorul. Căci și cele de mai sus sunt tare importante. Dar o să vezi că o să ajungi la vârsta mea de acum cu un mare regret: că multă vreme ai încercat să te arăți lumii altfel decât ești. Și că, făcând asta, ai pierdut mult timp și că ai dezamăgit multă lume. Încearcă să nu faci greșeala pe care am făcut-o eu. Arată-te lumii exact așa cum ești. Pentru că există mulți în lumea asta care să te aprecieze pentru exact ce ești, nu pentru minciuna pe care vrei să o vinzi celorlalți. Arată-te lumii exact cum ești pentru că altfel nici lumea nu ți se va arăta ție cu adevărat. Va fi greu, va fi foarte greu, dar am mare încredere în tine :)

Ar mai fi multe lucruri pe care aș vrea să ți le spun. Aș putea scrie câte o carte pentru fiecare dintre ele. Dar știu că nu ai nici chef și nici răbdare să le asculți. Dar să știi că nu te condamn nici o secundă. Pentru că ești la vârsta la care trebuie să îți trăiești viața. Să faci ce simți și să simți ce faci. Dar, totuși, te rog, măcar pentru 1 minut, să te gândești la ce ți-am spus. Și să te gândești că, peste vreo 25 de ani, o să ajungi într-un moment al vieții când vei vrea să dai niște staturi tânărului care ai fost :)

———————————-

Am scris textul de mai sus ca sa salut faptul că în luna octombrie se desfășoară a opta ediție a campaniei de strângere de fonduri „Vreau în clasa a noua”, un proiect World Vision susținut de KFC și Pizza Hut.

Este un proiect cu tradiție, care a ajutat în primii 7 ani aproape 700 de copii să își continue studiile la liceu – este vorba de copii fără posibilități financiare, din mediul rural (județele Dolj, Vaslui, Ialomița, Vâlcea). KFC și Pizza Hut au strâns anul trecut 75.000 de Euro și au susținut 93 de copii cu burse lunare.

Între 1-31 octombrie, KFC, Pizza Hut și (mai nou) Pizza Hut Delivery vor pune la dispoziție urne pentru donații în întreaga rețea de restaurante. Oricine poate dona oricât, fără să fie condiționat în niciun fel de achiziționarea unui produs din restaurant.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

3 thoughts on “Ce mi-aș spune eu mie dacă m-aș întâlni cu mine, cel din liceu :)”

  1. Dragă Joie din Trecut, sunt multe lucruri importante pe care aș putea să le trec în revistă sumar, dar mă rezum la cel mai important dintre ele: Numerele câștigătoare la Loto de Duminica viitoare vor fi…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4900 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Înainte să pleci

Dacă te abonezi la newsletterul meu, promit să nu-ți dau mai mult de 1 mail pe zi :)