România are 2 universități în Top 50 în Țările în Curs de Dezvoltare din Europa și Asia Centrală

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Mi s-a părut interesantă informația de mai jos. În contextul în care se tot vorbește ce slab este învățământul de pe la noi și alea, alea. Eu, recunosc, nu mă pricep corespunzător la astfel de chestiuni, așa că nu o să comentez. Vă dau doar informația pe care am primit-o. Iar concluziile le trageți voi.

Cea de-a doua ediție a Clasamentului QS: Țările în Curs de Dezvoltare din Europa și Asia Centrală confirmă locul de top al Universității Lomonosov din Moscova în comparație cu peste 150 de universități din peste 20 de țări în curs de dezvoltare în care se studiază la nivel superior.

Universitatea Lomonosov deține primul loc pentru a doua oară consecutive și este urmată îndeaproape de Universitatea de Stat Novosibirsk, din aceeași țară. Universitatea Charles din Cehia rămâne în top 3, desi coboară de pe poziția secundă, iar în top 10 este urmată de două alte universități cehești: Universitatea Tehnică Cehă (locul 8) și Universitatea Masaryk (locul 9). Institutul de Fizică și Tehnologie din Moscova intră în Top 10 înlocuind Universitatea Tehnică din Turcia (locul 11).

România este reprezentată de șapte universități în clasamentul extins al acestui an, ceea ce înseamnă că încă 2 universități sunt recunoscute pentru contribuția pe care o au în regiune. Cea mai bună universitate a României rămâne Universitatea din București (locul 36), urmată în Top 50 de Universitatea Babeș-Bolyai (locul 41). Cele două universități noi din clasament sunt Universitatea Politehnica din București (locul 103) și Universitatea din Craiova (locul 139). În Top 100 în funcție de indicele reputației academice sunt prezente 4 universități românești, iar Universitatea din București are o performanță deosebită în acest top, reprezentând locul 23 în regiune.

EECA Top 10 Universities 2015/16
  1  UNIVERSITATEA DE STAT LOMONOSOV MOSCOVARU
  2  UNIVERSITATEA DE STAT NOVOSIBIRSKRU
  3  UNIVERSITATEA CHARLESCZ
  4  UNIVERSITATEA DIN TARTUEE
  5  UNIVERSITATEA DE STAT SANKT PETERSBURGRU
  6  UNIVERSITATEA DIN VARȘOVIAPL
  7  UNIVERSITATEA JAGIELLONIANPL
  8  UNIVERSITATEA TEHNICĂ CEHĂ DIN PRAGACZ
  9  UNIVERSITATEA MASARYKCZ
  10  INSTITUTUL DE FIZICĂ ȘI TEHNOLOGIE DIN MOSCOVARU
© QS Quacquarelli Symonds 2004-2015 www.TopUniversities.com All rights reserved.

De asemenea, celelalte universități românești se află pe poziții ridicate în regiune, la indicatori diferiți. Spre exemplu, Universitatea de Vest din Timișoara este pe locul 30 la indicatorul ce reprezintă citări academice, în ciuda poziției generale – locul 58, iar la indicatorul privind studiile doctorale se evidențiază și Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași și Universitatea din Craiova.

În clasament sunt prezente universități din peste douazeci de țări care sunt în continuă dezvoltare și care joacă un rol esențial în dezvoltarea socială și economică a regiunii. Rusia domină în continuare topul, cu 48 de universități din totalul de 150, înaintea Turciei (16 universități) și Kazahstan (14 universități). Albania și Armenia au avut pentru prima dată universități analizate de QS, deși acestea nu sunt reprezentate în top 150.

EECA Top Universities 2015/16 – Romania
2015Institution Name
  36=UNIVERSITATEA DIN BUCUREȘTI
  41  UNIVERSITATEA BABEȘ-BOLYAI
  51  UNIVERSITATEA ALEXANDRU IOAN CUZA
  58  UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMIȘOARA
  62  UNIVERSITATEA TEHNICĂ GHEORGHE ASACHI DIN IAȘI
101-110UNIVERSITATEA POLITEHNICĂ DIN BUCUREȘTI
131-140UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA
© QS Quacquarelli Symonds 2004-2015 www.TopUniversities.com All rights reserved.

Deși anul trecut QS a intrat în contact cu 268 de universități, a analizat 237 și a publicat Top 100 al acestora, în acest an au fost analizate peste 500 de instituții de învățământ. Urmărim să ne extindem baza de date prin contactare a noi universități din regiune și analizarea acestora pentru a putea face parte din clasamentele noastre. Drept rezultat, 16 universități noi fac parte din Top 150, dintre care  9 instituții sunt în Top 100.

Dasha Karzunina, cercetător internațional al QS declară privind această creștere: “este o dovadă asupra puterii și bogăției invățământului internațional din regiune” și adaugă faptul că: “QS speră ca această ediție a clasamentului să contribuie la mobilitatea în regiune a studenților, mai ales având în vedere faptul că acum s-au adăugat două destinații noi.”

Noul Top QS: Țările în Curs de Dezvoltare din Europa și Asia Centrală 2015/16 este lansat în Istanbul, Turcia, pe 21 Octombrie 2015. Evenimentul are loc la Boğaziçi University, iar participarea este liberă. Evenimentul va lansa clasamentul primelor 100 de universități din regiune și vor avea loc seminarii și paneluri privind viitorul învățământului superior în regiunea EECA.  Cei interesați se pot înregistra pentru eveniment aici.

Clasamentul continuă să ofere studenților informații detaliate privind universitățile din zonă, mai ales prin extinderea topului de la 100 de universități de anul trecut, la 150 în acest an. Clasamentul universităților din țările în curs de dezvoltare au rolul de a analiza mai atent învățământul din această regiune, în contextul global. Pentru a reflecta acest aspect, departamentul Intelligence Unit al QS a folosit o metodologie diferită pentru aceste clasamente, comparativ cu cea folosită pentru Clasamentul Internațional al Universităților.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Înainte să pleci

Dacă te abonezi la newsletterul meu, promit să nu-ți dau mai mult de 1 mail pe zi :)