La mulți ani, Parcul IOR! Și puțintică părere personală despre această zonă faină din București :)

Am vreo 20 de ani de când stau în București. Și, pentru că am acasă trei prunci de mare angajament, vă dați seama că am cam bifat parcuri, ca să zic așa. Deși, e drept, pe unele nu le-am bifat de muuuultă vreme. Dar tocmai de aceea, în momentul în care am ajuns, după mulți ani, într-un astfel de loc, am rămas cu gura căscată. Cum mi s-a întâmplat cu Parcul IOR. După cum vă raportez mai jos.

Dar înainte de a vă raporta relația mea cu această zonă din București (ca să îi zic așa), vreau să urez la mulți ani acestui parc. Pentru că Parcul IOR împlinește 50 de ani. Și aș vrea să vă văd pe cât mai mulți acolo, în parc, duminică, 25 octombrie, căci o să aibă loc mai multe isprăvi, după cum puteți vedea mai jos:

 • Crosul IOR 50, de la ora 16.00, realizat cu sprijinul Ministerului Tineretului și Sportului și în parteneriat cu Federația Română de Atletism. Pot participa copii, părinți, bunici (chiar acestea sunt categoriile ”oficiale”), ideea este să facem puțină mișcare. Înscrierile se fac aici (cu butonul de ”Sign Up”).
 • Câștigătorii Crosului IOR 50 o să planteze 50 de copaci, la ora 17.00, în Parcul Titan-Parcul Artelor.
 • Concertul Extraordinar „Nostalgii” susţinut de Petre Geambaşu Show Band are loc de la ora 18.00 și ne va trimite un pic în trecut (vorbim, totuși, de 50 de ani!) cu niște melodii corespunzătoare.
 • Seara se încheie cu un foc de artificii de mare angajament.
 • Există și o expoziție în aer liber ”Istoria Parcului IOR”.

180x120mm flyer cros ior 50 VERSO

Și acum povestea promisă. În urmă cu mai bine de 10 ani, niște tovarăși au zis să mai ieșim și noi la o bere și, din rațiuni pe care atunci, după ce am văzut cum e parcul la data respectivă, le-am reproșat intens, au stabilit să ne vedem în IOR. Nu mi-a plăcut deloc atunci zona. Dar deloc! Mi se părea de o tristețe decisivă. Și nu am mai ajuns pe acolo.

Cu o singură excepție. Dar aia nu se pune :)) Pentru că nu am intrat în parc, am ajuns doar la un teren de fotbal de la intrarea din parc dinspre Rebreanu, unde am participat la un #FotbalTweetMeet. Dar, repet, eram acolo doar pentru fotbal, așa că parcul nu avea legătură cu mine.

Și a venit momentul X, ca să îi zic așa. În urmă cu aproape 2 ani. Când ne-am dat întâlnire cu verișoara mea (are o dulceață de fetiță!), ghiciți unde, în Parcul IOR. A fost ideea verișoarei. Care chiar s-a arătat surprinsă că eu am comentat ”că nu îmi place, că e nașpa”. Chiar nu înțelegea despre ce vorbesc :)) Dar, pentru că ea insista, am mers în parc.

Sursa: www.ior50.ro
Sursa: www.ior50.ro

Și am rămas cu gura căscată. Căci diferența între ce știam eu despre IOR și ce vedeam acum era IMENSĂ! Mă uitam cu sprânceana ridicată în jur, în timp ce am făcut o tură mare a parcului. Și încet, încet îmi venea în minte chestiunea, mai de la peluză, mă știți ”bre, chineze, cum de nu ai venit mai devreme aici?”. Căci, pe scurt, parcul IOR acum arată într-un mare fel. Și are un feeling brici exact pentru ceea ce îmi trebuie mie: pentru familii.

De atunci am ajuns de mai multe ori în IOR. Și de fiecare dată mai descoperam câte ceva. Și nu vorbesc aici despre evenimente de astea trecătoare, cum ar veni. Mă refer, spre exemplu, la ceea ce am văzut anul trecut, în primăvară, cu reconstituirea unor ateliere din vechime și a unor mici ferme (nu mai țin minte cum se numea toată isprava, dar fetelor mele le-a plăcut maxim). Sau la concertele pe care le-am văzut acolo (deși astea nu prea sunt trecătoare, chiar se întâmplă periodic, stați pe fază, zic).

Ca să nu o mai lungesc, vă spun direct ce îmi place la IOR: este un parc viu. Pentru că este și ”parc”, adică are verdeață, luciu de apă, bănci, locuri de joacă (adică chestiunile ”clasice” de care ai nevoie într-un parc) și pentru că este ”viu”, adică se întâmplă tot felul de lucruri acolo, concerte, evenimente, expoziții. De aia îmi place.

M-am și documentat despre parc. Pentru că am zis că merită să înțeleg mai mult. Vă dau mai jos ce am găsit. O să vedeți și voi unele lucruri despre care – sunt sigur – habar nu aveați :) Cu mențiunea că aș vrea să înțelegeți acest text ca pe un fel de ”La mulți ani!” pe care, din nou, îl adresez spiritului Parcului IOR, ca să zic așa, pentru că anul acesta parcul împlinește 5o de ani :) Iar istoria lui este una chiar interesantă…

parc ior 3Nu cred că știați (dacă știați, vă rog să mă iertați :D), dar parcului i se spune IOR de la numele fabricii Întreprinderea Optică Română, aflată în vecinatate :)

Parcul are o suprafață de aproximativ 82 Ha, un sfert fiind reprezentat de luciu de apă. Aici se afla și cele cinci insule, care de-a lungul timpului și-au tot schimbat denumirea, însa în prezent cei din Sectorul le cunosc ca Insula Câinilor (din câte știu eu, este singura insula din Romania destinată câinilor, unde stapânii își pot lăsa animalele fără lesă), Insula Pescarilor, Insula Pensionarilor, Insula Rațelor și Insula Artelor.

Parcul Titan se mai numește și Parcul Artelor, pentru că aici se desfășoară multe evenimente în aer liber (Primaria a și construit special pentru așa ceva scena despre care vă spuneam că m-a surprins când am văzut-o pentru prima dată).

Parcul Alexandru Ioan Cuza este al doilea parc din Bucuresti (dupa Herastrău) unde te poți plimba pe lac cu vaporașul. Tot aici circula Trenulețul European, cu care copiii se plimbă gratuit.

Iar dacă vedeți o familie de lebede pe lac (părinții+4 boboci) să știți că au ””buletin de IOR”, cum ar veni :)) Adică sunt locatarii zonei și una din atracțiile parcului.

Acum puțintică istorie.

În 1950, autoritățile de atunci au început să lucreze la planul general de sistematizare a Bucureștiului. Și discuția despre zona unde este acum Parcul IOR (pe vremuri funcționa o fabrică de cărămidă acolo) a fost cam așa: să se acopere gropile pline cu apă rămasă în urma exploatării sau să se ”profite” de aceste mici lacuri și să se amenajeze un parc? Din fericire, s-a ales varianta a doua :) Apropo, statuia lui Cuza se află fix pe vechiul amplasament al hornului fabricii de cărămidă, care avea atunci 40 de m înălțime.

parc ior 2Munca la amenajarea parcului a început, însă, mult mai târziu, în 1965. Când zona aparținea de raionul ”Tudor Vladimirescu”, actualul Sector 3. Mai precis, în aprilie 1965 s-a dat prima lopată, cum ar veni. Organizarea spațiului verde s-a făcut în trei etape mari: 1965-1970/1970-1975/1990-2015.

În prima etapă (1965 – 1970) prinde contur zona cuprinsă între străzile Câmpia Libertății, Liviu Rebreanu, Nicolae Grigorescu, Constantin Brâncuși și Baba Novac (adică ceea ce numim azi Parcul Alexandru Ioan Cuza). Atunci s-au curățat gropile, s-a nivelat terenul, malurile au fost fixate cu dale de beton, iar pentru pavarea aleilor s-au folosit dale în culorile galben și vișiniu. În paralel cu aceste lucrări, au fost plantați primii arbori și niște covoare de flori.

În perioada 1970 – 1975 s-a amenajat cealaltă parte a parcului, între străzile Liviu Rebreanu, Odobești și Nicolae Grigorescu (adică Parcul Titan de astăzi), iar construirea podului care să separe cele două sectoare ale parcului a apărut ca o necesitate. Atunci s-au instalat în zonă și linii de tramvai, iar stația de pompare a apei avea să asigure resursa pentru a curăța străzile noului cartier.

După Revoluție (1990 – 2015) a urmat etapa definitorie pentru parc, deoarece a căpătat forma și aspectul de astăzi. În 1996, spre exemplu, s-a construit biserica „Pogorârea Sfântului Duh”, lăcaș de cult în stil maramureșean, Un punct de reper pentru locuitorii Sectorului 3. Iar în ultimii ani, parcul a devenit ”viu”, cum spuneam, datorită evenimentelor care au loc acolo.

Acestea fiind spuse, ne vedem duminică în Parcul IOR :)

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

2 thoughts on “La mulți ani, Parcul IOR! Și puțintică părere personală despre această zonă faină din București :)”

 1. Curios ca nu ati scris al cui este meritul pentru care parcul arata astfel,fata de acum 10 ani !!!

  Si ar trebui sa mai si hraniti lebedele,daca tot apartin parcului ! Zilnic adica, nu doar cand isi aduc aminte ingrijitorii.

 2. Locuiesc in cartierul Balta Alba din 1969,,,Am parcul in fata blocului,,,si evident ca in weekend ma plimb prin parc,,,
  In 2015 s-a interzis pescuitul pe Insula Pescarilor.!!!!!!!,,DE CE ???,,,,In 2016 s-a populat lacul cu peste ,,,puiet de TEN , Carac, Ciortan,,,si abia asteptam weekendul ca sa vin sa dau de mancare la pesti,,,Era un pectacol foarte interesant,,,Si asa a tinut si in 2017,,,,
  Acum cand va scriu e data de 9 aprilie 2018,,,,,,NU MAI E NICI-UN PESTE IN LAC,,,,Ma refer la Ten, Caras, Crap……………………………………………….UNDE SUNT PESTII?????????????????????????????
  De ce nu mai avem voie sa pescuim sportiv……………………………………??????????????
  iMI POATE RASPUNDE CINEVA SAU EU SCRIU , EU CITESC???

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top articole din această secțiune

4900 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)