Habar n-aveam prin 2013, în timpul unei excursii la munte, că mă aflu lângă unul dintre cei mai curajoși oameni de prin țară – Tiberiu Pintilie – alpinist. Mai târziu, am avut ocazia să-l văd și pe Adrian Fako, co-fondator Adventure Diplomacy și unul dintre participanții la expediția de pe Everest din 2014. Poate ați văzut pe atunci clipul în care lansau o întrebare, la care ar trebui să avem cu toții măcar o idee de răspuns: „Care este Everestul tău?”
Revenind, nu mică mi-a fost bucuria când am aflat de cel mai recent proiect al celor doi:
Black Sea Network Project ce se va desfășura între 16 și 23 octombrie 2015 în Georgia, cu punct de plecare Kazbegi, la 100 km distanță de capitala Tbilisi.
România, Armenia, Azerbaijan, Georgia, Moldova, Turcia și Ucraina își dau întâlnire la înălțime – 16 tineri din zona Mării Negre urcă până la 3.000 m altitudine în munții Caucaz cu un scop de comunicare și aventură comun.
La conferința de presă premergătoare plecării, desfășurată miercuri în cadrul Universității Româno-Americane din București, organizatorii expediției au trasat coordonatele inițiativei alături de decanul locației gazdă și oficialii ambasadelor statelor cu membri implicați.
„Black Sea Network Project este echivalentul unei călătorii de cunoaștere a diverselor culturi și moduri de comunicare, explorare geografică și de testare a abilităților diplomatice într-un context tanar și promițător. Cei pe care i-am selectat au în comun dorința de a contribui la fundația leadership-ului contemporan. Nu au cu toții experiența dură a muntelui, dar sunt conștienți că au nevoie de condiții mai puțin comode pentru a experimenta imbinarea calitatilor de leader cu compromisurile evenimentelor dificile, pentru a lua cele mai bune decizii pentru echipa.”, a declarat Adrian Fako, co-fondator Adventure Diplomacy.
Cei 16 tineri lideri aleși pentru a escalada cât mai aproape de vârful Kazbeg au avut posibilitatea de a se înscrie cu CV și aplicație pentru a face parte dintr-o inițiativă europeană de cooperare diplomatică într-un cadru informal și provocator. Fiecare reprezintă țara de origine și promovează propriile convingeri în ceea ce privește leadership-ul și comunicarea eficientă.
Proiectul este susținut de Black Sea Trust, parte a German Marshall Fund of the United States.
Vă recomand cu drag să urmăriți acest proiect și cele care vor urma cu siguranță și veți vedea de ce am zis că acesta-i un text despre oameni curajoși. Că n-am cum să vă explic, așa ceva se poate doar înțelege. :)
Îi găsiți pe BlackSeaNetwork și pe Facebook.