23 septembrie este Ziua Detectării Precoce a cancerului la cap și gât

M-am alăturat campaniei Make Sense pentru că, în astfel de momente, simt că nu pot sta pe gard, ca să o zic ca de la peluza unde îmi place mie să mă situez (pentru că de acolo îmi pare mie că se vede viața adevărată…). Și pentru că, în aroganța mea funciară, simt că vocea mea, atâta câtă este, poate face o diferență. Una mică raportat la marea curgere a vieții, dar una imensă dacă ne gândim la oameni, luați unul câte unul.

Și vocea ta, oricât de mică ai crede că este, poate face o mică (dar imensă!) diferență. Doar dacă alegi să te implici. Dacă alegi să nu stai pe gard. Ai putea crede că nu contează dacă dai un share, un mail, dacă spui altora despre această campanie de informare. Dar te-ai înșela amarnic. Pentru că mesajul tău ajunge la oameni. Nu la profiluri de facebook, nu la url-uri, nu la conturi de e-mail. La oameni. Iar dintre acești oameni o să fie câțiva care vor aprecia gestul tău. Și care vor simți nevoia să transmită această informația mai departe. Și care vor face, astfel, la rândul lor, o mică (dar imensă!) diferență.

[Tweet „Implică-te. Nu sta pe gard. Fă diferența.”]

Data de 23 septembrie este Ziua Detectării Precoce, organizată în clinicile și cabinetele medicale partenere. În această zi, 6 cabinetele stomatologice și 2 clinici medicale vor oferi consultații gratuite (în limita a 20 de consultații) și vor organiza activități de educare cu privire la factorii de risc ai acestei boli și importanța diagnosticării precoce. Datele de contact ale partenerilor sunt:

• SCM POLI-MED APACA: Strada DEZROBIRII, Nr. 13, Sector 6, Tel: 0752201222
• S.C. LIREN DG IMPEX SRL: Strada TOAMNEI, Nr.105, birou 1, Sector 2, Tel: 0473191291
• S.C. TREND SMILE DENT SRL-D: Strada Dr. FELIX, Nr. 53, Ap. 7, Sector 1, Tel: 0723587769
• S.C. TRIALDENT SRL: Aleea AGIGEA, Nr. 4, Bl. 102A, Ap. 3, Sector 6, Tel: 0214302717
• C.M.I. DR. MOCANU RAMONA: Bucuresti, Sector 6, Strada CERNISOARA, Nr. 1, Bl. L1, Ap.1 0212113064
• C.M.I. DR. OPREA MONICA GINA: Strada CALEA DUDESTI, Nr. 104-122, Sector 3, Tel: 0723549233
• C.M.I. DR. MARINOAICA MIHAI: Strada CALEA 13 SEPTEMBRIE, Nr. 239, Bl. V5, Ap. 36, Sector 5, Tel: 0745013620
• C.M.I. DR. PARASCHIV AURORA: Șoseaua BERCENI, Nr.11, Bl. 4, Ap.6, Sector 4, Tel: 0745027822

Data de 24 septembrie este ziua dedicată educării tinerilor, iar activitățile campaniei vor fi derulate în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Organizații Studențești (CROS). Alina Comănescu, președintele Asociației Sănătate pentru Comunitate, însoțită de un medic specialist, vor prezenta studenților prezenți simptomele cancerelor localizate la nivelul capului și gâtului, precum și factorii de risc asociați acestei boli.

Știați că în fiecare an, în Europa, peste 92,000 de oameni sunt diagnosticați cu cancer localizat în zona capului sau gâtului ?

Deși reprezintă un risc de sănătate semnificativ, cancerul la cap și gât rămâne totuși relativ necunoscut și este diagnosticat târziu. Creșterea gradului de conștientizare asupra acestui tip de cancer este de o importanță crucială, întrucât diagnosticarea si tratarea în stadii incipiente asigură o rată de supraviețuire de 80% – 90%.

Astfel, Coaliția Europeană a Pacienților cu Cancer (ECPC) și Societatea Europeană privind cancerul la nivelul capului și gâtului (EHNS), desfășoară campania MAKE SENSE, de conștientizare privind acest tip de cancer, în fiecare an între 21-25 septembrie și a ajuns deja la a treia ediție.

Anul acesta, MAKE SENSE, campania de informare cu privire la importanța diagnosticării precoce a acestei boli se desfășoară și în România. Principalul obiectiv al campaniei urmărește educarea populației cu privire la simptomele acestui tip de cancer și factorii de risc.

Recunoașterea simptomelor și un simplu control stomatologic și ORL efectuat anual vă poate salva viața. Dacă experimentați unul dintre simptomele următoare, pentru o perioadă mai lungă de 3 săptămâni, prezentați-vă de urgență la medic.

– usturimi sau dureri, inflamații, ulcerații la nivelul limbii sau pereților cavității bucale;
– pete de culoare alba sau rosie in interiorul cavitatii bucale;
– dureri în gât;
– răgușeală persistentă;
– durere sau dificultate la înghițire;
– umflături suspecte la nivelul gâtului;
– blocarea căilor nazale sau sângerări nazale.

J1051-MSC_Infographic4_v6RO

Acestei campanii s-a alăturat mezzosoprana Carmen de Lucas, diagnosticată cu cancer la limbă, care povestește în clipul de mai jos despre expriența sa și cum a reușit să-și rezolve și ea problema de sănătate.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)