Cel mai bun documentar de la Cannes Short Film Festival aparține unei românce

Românca Nora Dorian a câștigat – la începutul acestei luni – premiul pentru cel mai bun documentar la Cannes Short Film Festival cu documentarul „Beyond Limits” despre doi alpiniști cu dizabilități fizice care au escaladat Munții Atlas.

Filmul îi are ca protagoniști pe alpinstul Claudiu Miu și pe avocatul indian Hargurvarinder Singh Jaggi, doi temerari care au escaladat nu numai limitările fizice, dar și un perete de 700 de metri în Munții Atlas. Expediția a fost organizată de Alpine Style Expeditionspentru Asociația Climb Again, cu susținerea fundației Hope and Homes for Children România și ASSOC Baia Mare.

Expediția în Maroc a avut loc în septembrie 2014, cu scopul de a aduce escalada mai aproape de persoanele cu nevoi speciale și de a milita pentru îmbunătățirea calității vieții și creșterea independenței acestora. Întreaga aventură a fost fotografiată și filmată de Nora Dorian, cățărătoare și cineastă reputată în comunitatea alpiniștilor. Premiul obținut la Cannes de documentarul „Beyond Limits” vine exact la un an de la escaladarea Munților Atlas, ca o încununare a eforturilor întregii echipe.

„Festivalul la care am participat are o vechime de doi ani și este în creștere. E prima mea încercare la un festival, iar mulțumirea este cu atât mai mare cu cât filmul a fost realizat în totalitate de mine. Motivul principal pentru care am pornit acest documentar este unul personal, deoarece, în urma unui accident, am descoperit escalada. Cei doi protagoniști ai documentarului și determinarea lor de a-și depăși limitările fizice m-au motivat să pornesc acest proiect. Cred că a fost o experiență din care cu toții am avut de învățat. Mi-ar face plăcere să fac parte și din alte expediții similare, pentru a vorbi lumii despre oamenii determinați și curajoși”, a spus Nora Dorian, realizatoarea documentarului premiat.

Nora Dorian (2)

Cu mândria corespunzătoare, o felicităm pe Nora Dorian și-i mulțumim!

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4900 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)