Niște târgumureșeni au transformat un Renault Twizy în Fomco Eco Friendly, o mașină electrică alimentată de la panouri solare

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Ce îmi place când văd știri de astea… Păi cum să nu îmi placă să îi văd pe ai noștri cum împing limitele? Așa cum au făcut cei de la Fomco Group, care au transformat un Renault Twizy într-o Fomco Eco Friendly, o mașină electrică alimentată de la panouri solare.

Acuma, ca să fiu și un pic chițibușar, puteai lucra un pic la nume. Un pic mai bine :)) Eu înțeleg dorința de a scoate brandul companiei în față, dar dacă marile companii nu și-ar face branduri de produs apoi să știți că urât ar mai suna și alea :))

Oricum, îmi place inițiative, Like! Nu vă pot da poze pentru că mașina va fi lansată abia vineri joi (firește :D), 20 august, la Târgu Mureș. Sau pentru că nu am găsit poze cu minunea :))

Fomco Eco Friendly este o mașină electrică, pe patru roți, cu două locuri, ce oferă soluții optime pentru mobilitate urbană. Automobilul construit de Renault are un design complet inovator, adresându-se în special celor care doresc să conducă o mașină atipică.

fomcoFomco Eco Friendly poate fi încărcat cu energie electrică de la rețea, dar compania mureșeană Fomco a dus și mai departe originalitatea proiectului, folosind pentru încărcare un mic ansamblu de panouri solare.

Specialiștii companiei au ales un sistem tehnologic OFF-grid, care permite înmagazinarea energiei solare captate de panouri în acumulatori special fabricați pentru aplicații solare. Astfel, sistemul fotovoltaic creat este capabil să asigure necesarul zilnic de energie pentru încărcarea unui automobil electric. Mașina alimentată de sistemul fotovoltaic poate fi încărcată și pe timpul nopții. O încărcare completă durează 5 ore și asigură o autonomie de 100 de km.

Sistemul are următoarele componente:
-24 panouri fotovoltaice polycristaline de 240W
-1 regulator de încărcare MPPT (Maximum Power Point Tracking)
-1 invertor de 4.5kW
-8 acumulatoare de 6V
-Echipamente de protecție și monitorizare

Cu ajutorul invertorului, energia electrică stocată în acumulatori se transformă, de la curent continuu de 48V, la curent alternativ de 230V. Automobilul Twizy are încorporat un ștecher obișnuit pentru încărcare.

După o zi de vară însorită, stația de încărcare este capabilă sa încarce automobilul Twizy de două ori. Pe timpul iernii (decembrie – februarie), conform estimărilor, producția zilnică de energie electrică a panourilor va fi în jur de 5kWh/zi, necesarul fiind completat automat din rețeaua obișnuită de curet electric.

Funcționarea sistemului poate fi monitorizată pe internet și/sau de pe orice smartphone/tabletă cu android.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

3 thoughts on “Niște târgumureșeni au transformat un Renault Twizy în Fomco Eco Friendly, o mașină electrică alimentată de la panouri solare”

 1. Buna ziua.
  Va multumim ptr comentarii si promovare :) O mica corectie , lansarea va avea loc Joi , in data de 20 August 2015, ora 11.00. Masina nu este transformata , si nici rebranduita . Inovatia consta in modul de alimentare a masinii .Multumesc si va doresc o zi placuta !

 2. Fix asta am vrut să fac și io la căruciorul meu electric Optimus 2, doar că nu am găsit panou solar la 75-80 cm lățime, ca că încap pe ușă cu el și aveam mai multe avantaje
  1. Încărcare în timpul mersului
  2. Autonomie mai mare cu câț-va km
  3. acoperiș contra ploi sau soarelui
  Deci trebuie să iau legătura cu ei :D .
  Multă sănătate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)