Despre proiectul STArS sau cum să nu ajungi șomer după ce termini facultatea

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Cred că fiecare student s-a gândit măcar o dată, în timpul anilor de studiu, la cât de multă informație inutilă este obligat să înghită. Sunt ferm convinsă că înjurăturile la adresa sistemului educațional din țară (și nu numai) au fost rostite clar și răspicat, în fiecare an de studenție, liceu și generală. De asemenea, constatarea tristă că „facultatea nu te învață nimic”, e pe buzele tuturor. Pentru că este adevărat. Facultatea te obligă să citești teorii învechite, fără aplicabilitate și relevanță în prezent, ți se impun prezențe la cursuri pe care nu te interesează să le aprofundezi și de cele mai multe ori, nu este o rampă de lansare, ci un mijloc de constrângere. Cel mai grav aspect din toată tărășenia e că foarte mulți tineri ajung ori să practice din motive financiare meserii care nu li se potrivesc, ori se angajează și nu fac față cerințelor, ori pur și simplu nu își găsesc un loc de muncă. Sunt rarisimi cei care nu se înscriu în categoriile menționate.

De aceea, se încearcă remedierea situației, prin varii metode: companiile recrutează interni, se organizează târguri de stagii, se implementează proiecte.

Motiv pentru care S.C. Libro Events S.R.L. si Centrul Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala in colaborare cu Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” au decis sa vina in sprijinul tinerilor studenti prin derularea proiectului „STArS – Stagii de practica pentru studenti”.

Conferinta de lansare a proiectului a vizat prezentarea beneficiilor si a necesitatii implementarii unui astfel de proiect, pentru a ajuta si a sustine tinerii aspiranti in implinirea obiectivelor profesionale. Evenimentul s-a desfasurat sub forma unei discutii interactive, in cadrul careia speakerii au explicat si au raspuns tuturor intrebarilor venite din partea grupului tinta –studentilor, dar si din partea si reprezentantilor media prezenti cat si din partea altor factori interesati, considerati  drept stakeholder in acest proiect. Acestia au aflat mai multe detalii referitoare la desfasurarea proiectului si s-au putut intalni, inca de acum, cu viitori tutori,  mentori si consilieri din cadrul acestui proiect.

Alaturi de viitorii beneficiari ai proiectului, prezenti in numar impresionant, au fost: Ana Maria Stancescu – profesor simanager de proiect, Mihaela Neagu – reprezentant Libro Events, Marilena Negulescu – asistent universitar in cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”, Sonia Chira – conferentiar doctor arhitect, Carmen Manuela Cazan si Daniela Florentina Draghici – reprezentante ale Centrului Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala, Elisabeta Ana Naghi – reprezentant al Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, precum si Gabriel Chicioreanu – consultant in cariera.

Proiectul se deruleaza pe o perioada de sase luni, incepand cu luna august 2015, si isi propune dezvoltarea abilitatilor practice a 225 de studenti inmatriculati in sistemul de invatamant de masa prin furnizarea de stagii de pregatire practica, dar si prin consilierea si orientarea lor profesionala in vederea facilitarii tranzitiei de la scoala la viata activa.

De asemenea, proiectul implica realizarea a 5 vizite tematice de orientare profesionala in tara si o vizita in Italia, conform abordarii transnationale a proiectului. In urma desfasurarii stagiilor de practica,  studentii vor primi 225 subventii si adeverinte de practica, urmand ca 50 diplome de excelenta si 50 premii in valoare de 2000 de lei sa fie acordate prin concurs.

P. S: Alte detalii despre proiect găsiți aici.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

4 thoughts on “Despre proiectul STArS sau cum să nu ajungi șomer după ce termini facultatea”

  1. As putea spune ca e o initiativa excelenta. Poate ar fi cazul ca studentii sa fie intr-adevar sustinuti, pe bune. Sa nu uitam totusi ca pt astfel de joburi ca interni tre sa lucram pro-bono. Bine, nici salariile de inceput nu sunt excelente (sunt si pe net gen pe undelucram.ro) dar e un inceput mai ales ca experienta noastra e… hai sa fim sinceri zero.

  2. Mi se pare o idee interesanta si era si timpul ca cineva sa inceapa sa sustina studentii cu adevarat. E destul ca invatam ani buni teorii demodate, iar cand iesim nu stim sa facem mai nimic practic. Degeaba se spune ca nu invata studentii, sunt si care invata, dar degeaba…cand te confrunti cu realitatea iti dai seama ca nu stii decat teorie…

  3. Super, este o initiativa excelenta, atelierele practice chiar si internship-urile gratis sunt importante, aduc experienta & deprinderi practice si pot sa faciliteze tranzitia catre un job real.

    Oricum tehnologia a inceput sa schimbe si modul in care se invata, stiu universitati de prestigiu care au o componenta online sau remote din ce in ce mai importanta, e adevarat pot sa apara teste dupa fiecare modul online insa prezenta in sala de clasa nu mai e atat de importanta :) iar implicarea in lucru pe proiecte de grup este usor de abordat online.

    Probabil ca acum as vota pentru 30% cursuri live 30% online si 30% internshipuri reale pe job si 10% networking, ar fi cat de cat mai aproape de piata :)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)