Vă invit la un #prânzcolectiv. Pentru că împreuna #suntem12

În generală – cred că eram în clasa a VI-a… – una din colege a făcut hepatită B. Nu era una dintre cele mai populare fete din clasă. Dar nici nu făcea parte din acea categorie (doamne, ce răi am putut fi…) pe care noi, ceilalți, nu o băgam în seamă. După ce s-a întors din convalescență, colega era tristă. Și retrasă. Ba chiar s-a așezat singură într-o bancă. Să nu deranjeze pe nimeni.

Într-o pauză, ne-am dus la ea. Eu cu încă doi colegi (eram printre cei cool). Nu ne-a văzut venind, se uita pierdută pe geam. Am ajuns lângă ea și i-am pus ușor mâna pe umăr. A tresărit violent și s-a retras cât a putut înspre fereastră, punând cât mai multă distanță între ea și noi.

Nu înțelegeam de ce a reacționat așa. Am întrebat-o ce-i cu ea. Ne-a spus, după multe ezitări: ”știi, hepatita… nu vrea să v-o dau și vouă…”. Am zâmbit și am luat-o în brațe, în ciuda protestelor ei vehemente. ”Ești cam proastă, nu poți să ne-o dai nici să vrei!”, i-am spus.

Habar nu aveam atunci cum se ia hepatita. Dar, cu inconștiența aia superbă a copilăriei, ni se rupea. Noi eram invincibili, nimic nu ne putea atinge. Doar că nu ne lăsa sufletul să o vedem cum suferă, singură, în tăcere, pentru o vină închipuită.

Abia după aceea, când, la o oră de dirigenție, am aflat mai multe despre hepatită, ne-am dat seama că am procedat bine. Adică, mă rog, nu era de parcă ni s-a ridicat o piatră de pe umeri sau ceva, noi atunci am reacționat cum am reacționat pentru că așa am simțit. Altceva nu ne interesa.

V-am spus această poveste pentru că vreau să vă invit la un #prânzcolectiv. Unul special. Prin care să transmitem mesajul că este extrem de important să luați toate măsurile pentru a depista din timp hepatita B. Statisticile la nivel mondial ne spun că 1 din 12 oameni suferă de hepatită fără să aibă habar că e bolnav.

Cand: Ziua Mondiala a Hepatitei – 28 iulie 2015

Unde: In Piata Unirii, in fata magazinului H&M intre orele 12-14 si in Piata Charles du Gaulle la gura de metrou dintre Prezan si Aviatorilor (pe partea cealalta fata de cladirea Vodafone) tot intre orele 12-14

Notă: In cazul in care iti doresti sa participi, insa din anumite motive acest lucru nu este posibil, incurajam toti sustinatorii cauzei ca in data de 28 iulie, la ora 12, sa posteze pe retelele de socializare o poza cu ei luand pranzul impreuna cu cineva drag, cu un coleg, etc si sa posteze poza folosing hashtagurile #suntem12 si #pranzcolectiv

Câteva informații despre hepatita B:

Cunoasterea simptomelor hepatitei B si a factorilor de risc este cu atat mai importanta cu cat numai 30% dintre adultii cu hepatita B sunt simptomatici.

Cunoasterea hepatitei B este esentiala pentru sanatatea dumneavoastra; cu cat aveti mai multe informatii despre virus, cu atat veti fi mai capabili sa:

– Reduceti riscul de infectare
– Stabiliti daca prezentati riscul de a face hepatita
– Si/sau sa va gestionati boala

Virusul hepatitei B se transmite de la o persoana la alta prin intermediul sangelui si al fluidelor corporale, insa este posibila prevenirea transmiterii.

PS Nu mai știu ce s-a întâmplat cu colega. Sper că e bine. Și că își aduce aminte cu drag de noi :)

10250132_1436963699964040_8140055287140961758_n

Un comentariu la “Vă invit la un #prânzcolectiv. Pentru că împreuna #suntem12

  1. Kathy Reply

    VAI de mine cate am putut citi si eu cand eram ahtiata de medicina… analizele alea macar o data pe an sunt de vis. SI trebuie facute. MULte se pot depista de acolo. Dar romanul stii cum e… se duce la doctor doar daca moare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.