Câte de multe știți despre tuberculoză?

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

The Economist Intelligence Unit, cu susţinerea companiei Janssen au realizat raportul „Să tratăm cu seriozitate: România şi tuberculoza!” în contextul în care în țara noastră sunt depistate anual 13.000 de noi cazuri de tuberculoză, adică aproximativ un sfert din toate cazurile din UE şi Spaţiul Economic European.

Iată la ce concluzii s-a mai ajuns:

Desi este o boala vindecabila, provocarile cu care pacientii romani se confrunta sunt legate de durata mare de spitalizare pentru a urma tratamentul (minim 6 luni) si de accesul la medicamentele inovatoare care este limitat si care i-ar putea ajuta sa revina mult mai repede la viata de dinaintea diagnosticului. Alternativa la spitalizare este tratamentul in ambulatoriu, sub directa observare.

Mai mult decat atat, exista si forma de afectiune rezistenta la medicamente – tuberculoza multidrog rezistenta (TB MDR). Situatia este cu atat mai grava aici cu cat doar 60% dintre bolnavi sunt diagnosticati, iar dintre acestia doar 20% sunt tratati – o rata de tratament foarte scazuta, ca si cand pacientii nici nu ar primi tratament.

In prezent, autoritatile au lansat Planul National Strategic de Control al Tuberculozei 2015-2020 care este foarte important sa fie dus la bun sfarsit.

Martin Koehring, Senior Editor la The Economist Intelligence Unit, a declarat: „De la sfârșitul anilor 1990 România a făcut progrese semnificative cu privire la managementul tuberculozei. Cu toate acestea, rămâne o problemă majoră de sănătate publică în România, mai ales tuberculoza multidrog rezistentă. Angajamentele incluse în noul Plan Strategic Național pentru 2015-2020 arată promiţător. Noul plan oferă o speranță că provocările legate de tuberculoza multidrog rezistentă vor fi abordate mai eficient, dar există încă îndoieli cu privire la angajamentul politic, precum și stigmatizarea socială persistentă și apatia față de problemă.”.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)