Știați că…
…zimbrul e cel mai mare mamifer terestru din Europa, ajungând să cântărească până la 1000 de kilograme și să aibă o înălțime la greabăn chiar și peste 1,9 m? Odinioară era prezent pe tot continentul, cu excepţia unor zone din sudul Spaniei și Italiei şi nordul Scandinaviei.
…zimbrul a fost mereu un animal impresionant, legendar, venerat? Românii îl știu mai ales din legende și povești. Ultima redută a zimbrilor în România a fost în Carpații Orientali, înainte să dispară definitiv, în 1790.
…azi România e una dintre cele 9 țări europene cu zimbri care trăiesc înlibertate, după Letonia, Lituania, Belarus, Ucraina, Polonia, Slovacia, Rusia și Germania? În România, o altă „familie” de zimbri trăiește în libertate în Parcul Natural Vânători Neamț.
…în lume trăiesc 5294 zimbri, dar numai 3310 sunt în cirezi libere sau în regim de semi-libertate? Zimbrul e astăzi o specie mai rară decât rinocerul negru.
Așadar, mi se pare extrem de important să vă anunț ce se întâmplă în România cu această specie rară. Atât cât pot pentru că cei în măsură să vă informeze sunt cei care monitorizează activ viața zimbrilor, Blogul Rangerilor.
Eu vă pot anunța doar ce s-a întâmplat pe data de 12 iunie, cu un grup de bizoni, mulțumită inițiativei WWF România și Rewilding Europe de a crea o populație stabilă de zimbri liberi în arealul sudic al Carpaților.:
Un nou grup de 14 zimbri a fost relocat in Carpații Meridionali weekendul trecut, dublând astfel numărul de zimbri din zona de sălbăticie a Munților Țarcu. Acum un an, cel mai mare mamifer terestru din Europa s-a întors pe meleagurile strămoșești. Cu puțin timp înainte de deschiderea porților spre sălbăticie, parte din procesul de eliberare treptată a turmei fondatoare, un zimbru a „furat startul” și si-a găsit singur calea spre libertate.
Inițiativa de reintroducere a zimbrilor în Carpații Meridionali nu ar fi posibilă fără susținerea și implicărea directă la toate nivelurile și dincolo de granițe a zeci de parteneri: Primăria Comunei Armeniș, comunitatea locală – Asociația Măgura Zimbrilor Armeniș, Academia Română, AGVPS, AJVPS, ROMSILVA, Ocolul Silvic Teregova, Universitatea de Medicină Veterinară Bucureși și Timișoara și experții EBCC (European Bison Conservation Centre) Dr. Sebastian Catanoiu and Dr. Razvan Deju care au pus bazele primului nucleu de reintroducere a zimbrului din România, în Parcul Natural Vanatori Neamt.