Despre oameni și…zimbri

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Știați că…

…zimbrul e cel mai mare mamifer terestru din Europa, ajungând să cântărească până la 1000 de kilograme și să aibă o înălțime la greabăn chiar și peste 1,9 m? Odinioară era prezent pe tot continentul, cu excepţia unor zone din sudul Spaniei și Italiei şi nordul Scandinaviei.
…zimbrul a fost mereu un animal impresionant, legendar, venerat? Românii îl știu mai ales din legende și povești. Ultima redută a zimbrilor în România a fost în Carpații Orientali, înainte să dispară definitiv, în 1790.

…azi România e una dintre cele 9 țări europene cu zimbri care trăiesc înlibertate, după Letonia, Lituania, Belarus, Ucraina, Polonia, Slovacia, Rusia și Germania? În România, o altă „familie” de zimbri trăiește în libertate în Parcul Natural Vânători Neamț.
…în lume trăiesc 5294 zimbri, dar numai 3310 sunt în cirezi libere sau în regim de semi-libertate? Zimbrul e astăzi o specie mai rară decât rinocerul negru.

10 © Catalin Georgescu

Așadar, mi se pare extrem de important să vă anunț ce se întâmplă în România cu această specie rară. Atât cât pot pentru că cei în măsură să vă informeze sunt cei care monitorizează activ viața zimbrilor, Blogul Rangerilor.

Eu vă pot anunța doar ce s-a întâmplat pe data de 12 iunie, cu un grup de bizoni, mulțumită inițiativei WWF România și Rewilding Europe de a crea o populație stabilă de zimbri liberi în arealul sudic al Carpaților.:

Un nou grup de 14 zimbri a fost relocat in Carpații Meridionali weekendul trecut, dublând astfel numărul de zimbri din zona de sălbăticie a Munților Țarcu. Acum un an, cel mai mare mamifer terestru din Europa s-a întors pe meleagurile strămoșești. Cu puțin timp înainte de deschiderea porților spre sălbăticie, parte din procesul de eliberare treptată a turmei fondatoare, un zimbru a „furat startul” și si-a găsit singur calea spre libertate.

Inițiativa de reintroducere a zimbrilor în Carpații Meridionali nu ar fi posibilă fără susținerea și implicărea directă la toate nivelurile și dincolo de granițe a zeci de parteneri: Primăria Comunei Armeniș, comunitatea locală – Asociația Măgura Zimbrilor Armeniș, Academia Română, AGVPS, AJVPS, ROMSILVA, Ocolul Silvic Teregova, Universitatea de Medicină Veterinară Bucureși și Timișoara și experții EBCC (European Bison Conservation Centre) Dr. Sebastian Catanoiu and Dr. Razvan Deju care au pus bazele primului nucleu de reintroducere a zimbrului din România, în Parcul Natural Vanatori Neamt.
1 © Catalin Georgescu

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)