Later edit: am executat tragerea la sorți prin random.org (am filmarea, dacă o vrea cineva, să îmi zică), iar câștigătoarea este Lung Andreea. Felicitări! Și mulțumiri tuturor participanților :)
––––-
Alecu meu face imediat 16 ani. Flăcău mare, înalt (seamănă cu tată-so), deștept foc (seamănă cu mamă-sa), care a crescut nici noi nu mai știm cum, boțul de om care venea pe lume și care ne-a schimbat viața, transformându-se în adolescentul care uneori mă sperie cât de matur gândește și de care sunt mândru de foioioi.
Când l-am trimis prima dată într-o tabără (cred că era în clasa I), doamne, ce emoționați am fost… Și câte scenarii ne-am făcut ”o să îi placă? dacă nu se integrează? dacă nu o să mănânce cum trebuie?”, de astea, de părinți la primul copil, cum ar veni :)) Când s-a urcat în autocar, alături de copiii din clasa lui, am simțit că ne strânge stomacul: era pentru prima dată când puiul nostru pleca departe de noi, era mare deja… Ne-a făcut cu mâna scurt de pe treapa autocarului și s-a dus să se joace cu ceilalți copii. A trebuit să îi batem în geam, când l-am văzut unde s-a așezat, ca să se milostivească de noi și să ne mai salute o dată :))
Am rămas în drum ca două curci plouate, io și doamna mea, după plecare autocarului. Și minute bune încercam să procesăm informația: nemernicul ăla mic a plecat fără noi și părea că i se cam rupe că ne lasă în drum… :)) Dar, doamne, ce mândri am fost că l-am crescut așa cum a trebuit, independent, stăpân pe el și luându-și viața, încă de mic, în propriile mâini! Nefericiți nevoie mare, dar mândri :))
Tare mult cred că părinții trebuie să își lase cât mai devreme copiii să plece din cuib. Nu de tot, doamne ferește! Ci în astfel de escapede, gen tabere. Pentru că este foarte bine și pentru ei să schimbe mediul, să socializeze, să învețe că nu tot timpul părinții pot sta după dorsalul lor, ca să zic așa. Și este și mai bine pentru părinții, care deja învață, puțin câte puțin, lecția de bază a meseriei de părinte: crește-ți copiii în așa fel încât atunci când vor pleca de acasă, ca să își găsească rostul lor, să fie cât mai bine pregătiți pentru lumea asta, frumoasă, dar ciudată…
Am făcut această introducere cât China pentru că, vă jur, nu m-am putut abține să scriu mai puțin de atât. Nu vă mai spun că a trebuit să îmi pun singur frână. Căci atunci când mă apuc să scriu despre cât de mult ador să fiu părintele copiilor mei… :)
Bun, acestea fiind spuse, să trecem la treabă. Adică voi să treceți :)) Căci stimabilii de la Asociația BookLand oferă, prin intermediul blogului meu, un loc în tabără pentru copilul vostru. Cu mențiunea că vorbim despre vârsta copilului cuprinsă între 10 și 18 ani. Aveți două locuri și două perioade din care puteți alege, după ce câștigați concursul de mai jos, firește:
29.06 – 05.07 – Apuseni
12.07 – 19.07 – Valea Lotrului
Pentru a obține locul în tabără, trebuie să răspundeți la întrebarea: Care este cea mai importantă lecție pe care un copil o învață atunci când merge într-o tabără?
Aștept răspunsurile voastre până pe 21 mai, ora 23.59.
Pentru a desemna câștigătorul locului în tabără, o să fie o tragere la sorți. Pentru că nu am cum să mă țină coraconul să vă aleg pe unul sau pe altul, serios nu mă ține. Pentru că știu că mi-ar fi imposibil să aleg pe cineva și, astfel, să refuz dreptul unui copil la tabără, cum ar veni. Așa las sorții să decidă :)
Informații despre tabără găsiți aici. Și vă dau și un filmuleț cu ce se întâmplă pe acolo. Iar dacă vreți să vă trimiteți copilul în această tabără extra-concurs, cum ar veni, aici vă puteți înscrie.
6 thoughts on “Concurs pentru părinți: am un loc pentru copilul tău în Tabăra Coolturală Bookland”
Respectul si toleranta :) Suntem multi, diferiti si avem cu totii loc sub soare daca stim sa ne asezam fiecare la locul lui.
Cea mai importantă lecție pe copilul o învață când merge într-o tabără, eventual in prima sa tabara, este faptul ca parintii au incredere in el, in capacitatea sa de a se organiza, de a se adapta intr- o situatie noua, de a-si face prieteni, de a se bucura de situatii noi si de a invata din experiente traite altfel . El va experimenta independenta, responsabilitatea la un nivel real, increderea in sine, bucuria colectivitatii, rigoarea organizarii, va avea ocazia sa spuna Da sau Nu dupa cum considera el corect si bine, sa faca alegeri proprii. Noi, parintii, am putea privi taberele ca un prim zbor din cuib, framantati de emotii si incantati de reintoarcerea deja „experimentatului” copil. Fiul meu are 11 ani si chiar analizam in familie optiunile pentru vacanta ce urmeaza. Cred ca si pentru noi, mai ales pentru mine, ar fi o lectie importanta : sa il las sa fie independent si sa imi infranez instintul de ocrotire exagerat, spre binele lui.
Cea mai importantă lecție pe care cred ca o poate invata in tabăra este sa fie responsabil ,comunicativ ,sociabil dar ceea ce este important este sa se bucure de tot ceea ce se intampla in viața lui in aceasta excursie daca ar avea posibilitatea sa se afle .
Ce am sfatuit-o eu pe fetita noastra este sa primeasca orice cu deschidere, sa priveasca pe oricine cu prietenie si sa se bucure de tot ceea ce este frumos, chiar daca mai sunt si lucruri neplacute.
Este foarte prietenoasa, independenta, pacifista, iubitoare si chiar daca atunci cand a plecat era putin speriata de faptul ca nu cunoastea pe nimeni, la intoarcere toti copii au plans pentru ca se despartea si au avut o experienta incredibila. Au creeat prietenii minunate, tin legatura si se invata tot timpul lucruri frumoasa unul pe altul.
In tabara un copil invata multe lucruri pe care acasa le faceau parintii, tip, ordonat haine, strans dupa el..si cate si ma cate, dar si legarea de noi prietenii, dintre care unele dureaza o viata!!
Mie mi se pare important sa invate sa se descurce singur, sa se bazeze pe fortele proprii si sa capete incredere in el.