Despre hateri. De fapt, despre voi, cei care faceți haterii să existe

Măi, oameni buni, ascultați ce vă spune un blogger bătrân și degrabă hlizitoriu: mare prostie faceți că băgați în seamă haterii. Mare de tot! Înțeleg de ce faceți asta, stați liniștiți, am trecut și eu prin asta. Credeți că așa e corect, să răspunzi unor cretini ca să lămurești tu lucrurile, cum ar veni, ca să îndrepți faptele (cum ar spune un congolez plecat cu bursă în Chicago). Și pentru că, nu-i așa, în fiecare dintre noi există un mic vierme care vrea să împroaște, să înjure, să se afunde în nămolul ontologic al uitării faptului că este mai bine să zâmbești decât să te încrunți.

Înțeleg de ce reacționați când vă atacă haterii. Este o reacție umană, aproape fiziologică, i-aș putea spune. Dar total greșită. Fundamental greșită. Pentru că (ia urmăriți liniuțele și încercați să mă combateți):

– haterii nu trăiesc pentru a vă înjura, ci pentru ca înjurătura lor să vă deranjeze. Și să reacționați. Asta vor ei cu hulpabilitate, să vă vadă că îi băgați în seamă, că v-au făcut să vă rupeți un pic din viața voastră și să îi lăsați să se intromisioneze și ei în ea, ca un penis flasc într-o rolă de hârtie igienică scăpată într-o budă publică dintr-o gară părăsită. De fiecare dată când reacționați, indiferent cât de tare credeți voi că i-ați pus la punct, le dați hrană, de fapt, îi faceți să fie mai puternici. Deci, bref, voi îi faceți să trăiască, de fiecare dată când reacționați.

– când vă mușcă un hater nu trebuie să vă enervați. Ci să simțiți milă. Milă profundă. Pentru că ei sunt, de fapt, niște neîmpliniți, niște neterminați, niște înjumătățiți. Gândiți-vă la ei ca la niște cerșetori care nu au mâini, nici picioare și la priveliștea cărora vă întoarceți dezgustați capul. Așa sunt și haterii ăștia. Nu te enervezi pe un asemenea cerșetor, ci ți se face o milă profundă. Potențată doar de scârbă. Așa cum nu reacționați la astfel de cerșetori, nu trebuie să reacționați nici la hateri. Căci tot ceea ce faceți este să alimentați prezența lor în jurul vostru. Căci singurul lucru care îi face pe hateri să stea la ”colțul blocului” vostru 2.0 este faptul că îi băgați în seamă. Deci, bref, nu îi mai băgați în seamă și vor dispărea din viața voastră, vor căuta alți naivi din care să îmbuce.

– nu o să vedeți niciodată în realitate un hater care vă dă UE și carne pe net și care vă dorește să vă moară copiii în chinuri sau ceva de genul. Ei trăiesc doar pe net. Limita ontologicului lor de hateri este capătul tastaturii. Pumnul lor care zdobește mai ceva decât un Rambo în mizerie este mouseul. Când îi scoți din lumea lor închipuită, devin niște mici râme oarbe, bete și fleoșcăite. Care nu își găsesc cuvintele și pentru care privitul în ochii celui pe care l-au înjurat atâta vreme înseamnă o misiune imposibilă. Căci ochii haterului caută doar josul, putridul, imundul, nu claritatea din privirea celuilalt. Deci, bref, dacă ei nu există cu adevărat în realitatea ta imediată, de ce să intri tu în realitatea lor închipuită și să joci după regulile lor?

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

6 thoughts on “Despre hateri. De fapt, despre voi, cei care faceți haterii să existe”

    1. Întrebarea ta este fair. Doar că răspunsul este unul complicat, ce ține foarte mult de strategia mea pe partea asta (dap, știu, pare cuvânt mare, dar jur că nu ajungeam la nivelul la care am ajuns dacă nu lucram pe strategie!). Pot să îți spun doar atât: nu l-am considerat niciodată hater pe colegul la care m-am răstit. Ba dimpotrivă :)

  1. Pingback: DA, hateri! Tot ce e bun sau de valoare va fi atacat! | Adriana Simion

  2. Da. Ca să vin cu o completare: haterii care își spun cu atâta ”sinceritate” părerile pe bloguri sunt și lași. Ei sunt curajoși în mediul online, dar, dacă e vorba să aibă o discuție deschisă, la telefon sau față în față cu cel despre care și-au exprimat părerea lor (”sinceră”…), dau bir cu fugiții. Nu au curaj să susțină argumentat o discuție, față în față! Oare de ce?… Haterii sunt mari și tari la scrierea de comentarii, dar sunt de doi lei și lași ordinari atunci când este vorba să îl combată deschis, față în față, cu argumente, pe cel pe care ei îl terfelesc în comentariile scrise. Lașii sunt cei care fug de o provocare, iar provocarea de a purta o discuție rațională și logică sau pur și simplu de a participa real la un ”meci” de argumente și contra-argumente cu ținta atacurilor lor îi face să bată imediat în retragere. Cineva care nu are curaj să răspundă unei provocări este laș. Dacă vrei să suni la telefon un hater și să ai cu el o discuție deschisă, nu-ți răspunde niciodată, nu pentru că nu ar dori să discute cu tine, ci pentru că nu ar face față unei astfel de discuții. În concluzie: HATERI = LAȘI.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.