Later edit: Pentru că am primit solicitări din partea unor bloggeri să le dau și codul embed pe care să îl pună pe blogurile lor, fac această ofertă publică. Așa că, dacă vreți și dacă puteți să ajutați să completeze cât mai multă lume chestionarul, vă rog să îmi dați un mail pe cristi.china at gmail.com, iar eu o să vă dau codul respectiv, pe care puteți să îl puneți pe blogurile și siteurile voastre. Mulțumesc.
–––––––––
Am citit acum câteva zile o epigramă mai haz de necaz, cum ar veni, care cânta „Doctorul meu Nae/Cunoscut deja/Cu o mână taie/Şi cu alta… ia.”:D
Lasând glumele un pic de-o parte, recentele cercetări au arătat că sistemul medical din Romania este penultimul din Europa. Un alt subpunct al studiului mai arată că, la categoria rezultate ale tratamentelor în Romania, plaiurile mioritice au strâns abia 83 de puncte, adica nici măcar jumatate din totalul de 250 de puncte.
Voi reveni cu detalii despre fapte, numere și alte cele pentru că este o chestiunea care ne interesează pe toți (dacă nici sănătatea nu ne interesează…). Între timp, ca să înțelegem mai bine cum stă treaba, vă rog să completați chestionarul de mai jos despre preferințele/alegerile pe care le faceți voi când vă confruntați cu o hibă medicală.
Mă va ajuta să înțeleg mai bine care credeți voi că-i baiu cu doctorii noștri și să interpretez una, alta din răspunsurile voastre. Voi reveni, desigur, cu rezultatele.
Aș aprecia tare dacă ați da mai departe acest sondaj, să fie completat de cât mai multă lume. Vă mulțumesc, să fiți iubiți!
Create your free online surveys with SurveyMonkey , the world’s leading questionnaire tool.
3 thoughts on “De unde știi care este cel mai bun medic?”
Cristi,
am vrut să răspund la chestionar, dar nu prea reușesc, deoarece răspunsurile pe care le-aș da nu pot fi comprimate atât de simplu ca să le încadrez în una diin cele doar3 opțiuni…
Eu și familia mea ne luptăm cu sistemul medical de vreo 3 ani. Uneori, chiar dacă ceri o a doua opinie, s-ar putea să fie tot eronată, doar din cauză că medicii (cadre didactice universitare, renumiți, unul în Timișoara, unul în București) nu au luat în calcul și alternativa, nu au analizat diagnosticul diferențiat, în cadrul unui diagnostic cu simptome comune pentru 2 boli (pur și simplu de lene, cu o privire atentă a trăsăturilor feței și cu un simplu test la ochi puteau depista boala)…
După ce am identificat boata copilului meu pe baza unei a treia opinii, primite la un spital din afara țării (unde ne-am dus ca să ne tratăm pentru boala diagnosticată greșit în țară), am putut fi și eu diagnosticat corect (asta ca răspuns la întrebarea 3)
Când mă confrunt cu această problemă de sănătate, de obicei medicii de famile nu se pricep, sunt total depășiți, așa că problema o rezolv atât la spitale din străinătate, cât și la medici despre care am aflat că au cunoștințe despre boala mea și a copilului, medici la care ajung folosint toate pilele pe care le am, trăgând sfori până risc să le rup, căci pentru copilul meu aș face orice (ca să răspund la întrebările 1, 4, 5). Am ajuns în situația în care eu să le explic unor medici ce să caute și care sunt simptomele, și de multe ori le-am explicat studenților la medicină respectiva boală a fiului meu, la rugămintea profesorului (în condițiile în care eu nu sunt medic, sunt jurist).
La noi în țară, boala e mult subdiagnosticată, deși frecvența ei, conform specialiștilor europeni, e mai mare decât o consideră „specialiștii” din Ministerul Sănătății.
De altfel, în nomenclatorul românesc, Sindromul Alagille nu apare (e încadrat la „alte boli ale ficatului”), motiv pentru care nu pot obține în țară nici medicamentele necesare, unele neexistând pe lista Agenției Naționale a Medicamentului, iar altele nefiind recunoscute de MS ca tratament pentru Sindrom Alagille, chiar dacă există în țară…
Când i-am spus unui medic de la Spitalul Militar ce boală e posibil să am eu (înainte de a avea confirmarea prin test genetic), mi-a spus că e imposibil, căci e o boală pe care o fac doar copiii, (probabil în concepția acelui medic copiii nu prea au șanse spă devină adulți în sistemul medical românesc).
Deci, cum aleg medicii în țară? la recomandarea unor medici de afară, care s-au întâlnit la congrese cu medici români și ne-au spus „vezi că X de la voi din țară are cunoștință despre problemă, căci a fost la concresele Y, Z, și s-a specializat la spitalele q și R ….
(înainte de a veni confirmarea prin test genetic, un medic pediatru român, participant la concrese de specialitate și cu stagii în Franța, s-a uitat la mine și m-a diagnosticat dintr-o privire…)
Știu, am fsot cam dezlânat în comentariu, dar sunt azi și baby sitter și mă concentrez la copil, firesc, nu la ordinea gândurilor…
Problema nu e doar cu medicii, ci și cu UMF-urile, cu cadrele didactice și cu programele analitice de studiu…
Of, știu ce zici… Este foarte greu ca în câteva intrebări dintr-un chestionar să prinz imensitatea unor destine umane… Dar, pe de altă parte, chiar nu este altă variantă ca să putem înțelege mai bine contextul.
Îmi pare rău că treci prin ce treci. Îți doresc multă sănătate și să fie bine!
Pingback: Studiu: Ce fac românii când au o problemă de sănătate?