Jos pălăria pentru Fundația Renașterea! Doar că am o mică problemuță cu Pin the Ribbon

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Spun din start, întru apărarea mea, cumva, că sunt bătrân. Dap, sunt bătrân și, pe cale de consecință, deși, de regulă, mă entuziasmez mult mai tare decât alții mai tineri decât mine când văd niște inițiative faine, am început să mă uit la lume și la ce face ea în jurul meu cu un aer de ăla mai meditativ, ca să zic așa. Mă rog, poate că este un alt mod de a spune că nu mi se mai mișcă neuronii cu viteză sau ceva :)) Bref, ceva se întâmplă cu mine de m-am simțit în ultima vreme folosind o schemă de gândire pe care, de altfel, o detest, adică aia cu ”da, dar”.

Hai să vă spun caz concret: Fundația Renașterea oferă în luna martie 167 de mamografii și 381 de teste Papanicolau gratuite la Centrul Medical de Excelență Renașterea din București, femeilor cu domiciliul în București și Ilfov. În cadrul campaniei ”În luna lui Mărtișor, cel mai frumos cadou este Sănătatea ta”, campanie realizată prin intermediul proiectului SALVA, Posdru. Excelentă inițiativă, felicitări, jor pălăria! De fapt, pentru că Mihaela Ivan a tot avut grijă să îmi arate ce face, în timp, Fundația Renașterea, cam sunt la curent cu activitatea acestei organizații, motiv pentru care îi felicit din nou pentru cei de acolo și le urez să își păstreze năravul încă vreo 789576 de acum înainte :D

IMG_8421Îmi place și ideea Pin the Ribbon pentru că scopul său este unul foarte frumos, adică atragerea atenției asupra cancerului de sân și de col uterin și, mai ales, asupra importanței prevenției. Evident că și eu m-am alăturat acestei inițiative și, atâta cât contează, am făcut și eu o poză cu panglica roz în piept (nu vă speriați doamnelor și domnișoarelor, așa arăt eu după o seară de Champions League cu niște beri la bord :D). Și vă invit și pe voi să o faceți, adică să intrați pe site și să vă comandați un kit de acolo, vă prindeți voi. Am făcut poza cu panglica pentru că îmi place ideea, dar numai când vine vorba despre cei care se implică în campanie pentru că așa vor ei, cum ar veni. Cum am făcut-o și eu, firește.

Dar – eh, aici vine partea aia care nu îmi place mie deloc, aia cu ”dar”… – am o problemă cu componenta de guerilla urbană a acestei inițiative. Pe care o puteți vedea în filmul de mai jos. Adică pur și simplu nu îmi place ideea de a pune fundițele alea peste tot, pe unde vrem, doar pentru că scopul nostru este nobil. Nu îmi place. Nu cred nici un milimetru că un scop nobil îți dă dreptul să faci un lucru pe care, dacă cineva cu un scop mai puțin nobil decât al tău l-ar face ar fi considerat un ghiolban.

Dacă vi se pare că sunt urâcios sau ceva, s-ar putea să aveți dreptate. Doar că eu sunt acela care am rămas celebru în unele cercuri (de astea mici, în care mă învârt eu) cu zicerea despre scopul care nu scuză de nici o culoare mijloacele: nici dacă ai exclusivitatea asupra celei de-a doua veniri a lui Iisus pe pământ și nu faci spam. Cam așa și cu panglicile  astea: nici dacă scopul tău este cel mai frumos de pe pământ, nu te apuci să pui panglica la reverul statuii lui George Enescu sau pe afișul cu Alex Velea, dacă omenii ăștia pe care îi ”înțepi” nu ți-au dat acordul (mai greu în cazul lui Enescu, dar tocmai despre asta vorbesc).

Hai să v-o spun altfel, căci principiul fundamental (mut, orb și surd la orice scopuri nobile sau mai puțin nobile, ca orice principiu fundamental care se respectă și este respectat) este același: nu-i așa că dacă Florin Salam și-ar pune la reverul statuii lui Enescu un sticker cu ultimul lui album l-ați considera un ghiolban? Păi, în esență și ca principiu, tot aia este și cu panglicile astea. Puteți să mă înjurați cât vreți (unii știu că o veți face căci, nu-i așa, aveți principii cam rozalii, așa…), dar mie nu îmi place o astfel de guerilla.

Probabil îmbătrânesc, v-am spus. Sau, după cum am citit eu prin cărți, începe să mă amușineze ceva înțelepciune sau ceva…

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)