Ok, recunosc, urât zisă asta cu fentatul editurilor. Dar, deși spus mai de la peluză, cam ăsta este adevărul: îți publici tu singur cartea, fără să mai treci printr-o editură. Cu riscurile și avantajele pe care așa ceva le presupune, după caz.
Am văzut self-publishing.ro când am citit cartea ”Livrescu” a lui Mihail Soare, scoasă în aceste condiții de regie proprie, cum ar veni. Cartea în sine, din punct de vedere tehnic, nu diferă cu nimic de orice altă carte din leatul ei, scoasă la orice editură. Așa că aici nu sunt probleme. Ce diferă este, desigur, în care tu, ca autor, te raportezi la opera ta. Adică, bref, ești și managerul cărții tale, nu doar autorul. Ceea ce pentru unii este chiar o provocare. Pentru alții, cred, deal breaker. Oricum, una peste alta, interesant conceptul.
Pe de altă parte, însă, dacă mă întrebați pe mine ce o să fac atunci când o să scot o carte (când o fi asta, dreaqu știe…), răspunsul meu este categoric: aleg o editură. Cel puțin așa simt în acest moment. Am multe explicații pentru decizia mea, dar cea mai lovitoare este asta: mi-e mai comod așa. Nu că nu aș fi un om muncitor sau ceva, dar pur și simplu la mine comoditatea înseamnă o rată de conversie mult mai bună decât dacă m-aș ocupa eu direct, în regie proprie. Nu intrăm în detalii, trag nădejde că ați înțeles ideea.
Vă dau mai jos un film de prezentare (foarte bine făcut, de altfel) în care înțelegeți mai bine care este faza cu self-publishing.ro. Pentru cei interesați, desigur.
http://youtu.be/EHgmQQB72Hs
34 thoughts on “self-publishing.ro, adică îți publici cărțile fentând editurile”
Decat sa te fenteze editurile… Fara suparare, dar in Romania e nesimtire mare pe piata editoriala. Intr-o vreme era plin pe net cu reclamatii la adresa editurii RAO care nu platea pe nimeni. NIci traducator, nici scriitorul made in Romania. Asa ca… Ce-si face omul cu mana lui se numeste self publishing
Nu toată piața editorială este așa, te rog să ai mai multă grijă când folosești cuvinte de astea dure, cărora eu, recunosc, nu le văd sensul așa aruncate ploesc.
Din cate stiu, cei de la self-publishing cer bani pe isbn si pe a publica in format fizic cartea. eu mi-am luat cu ajutorul draft2digital isbn gratis in afara. si daca vreau sa public prin CreateSpace de la amazon, nu dau niciun ban. :)
in afara e mai simplu decat in Romania. Ah, si am cartea publicata pe 7 retaileri. :)
Eu nu știu să se plătească ISBNul… Dar s-ar putea să mă înșel, nu mă bag. Ia să îți caut eu cartea să văd ce prostii ai scris :))
hai bre ca nu am scris prostii asaaaa de mari. doar ca am grabit putin actiunea si am avut niste editori cam prosti si grabiti.
Ba da, în România se plătește ISBN-ul. Nu e scump, dar într-adevăr se plătește la noi deși în Europa poți să-l iei și gratuit. Eu, ca autor cu cartea scoasă la editura Polirom, pot să vă spun că există avantaje și dezavantaje în ambele opțiuni: cu editură sau self-publishing. Cred că aceste lucruri trebuie cântărite bine de (viitorul) autor.
Cat ai royalties la editura in Ro? Treci de 25%? Eu pe amazon, la o carte listata la 0.99$ am 35% royalties si la una de 4$ da in jur de 70% royalties.
Adevărat. În urmă cu 1 an, cereau 100 lei/ISBN. Treaba e că nu-ţi spun, până nu te înregistrezi la ei. Abia atunci primeşti condiţiile/contractul, cu o sumedenie de angajamente din partea ta.
Când i-am întrebat de ce să plătesc 100 lei pe ceva ce se distribuie gratuit, mi s-a răspuns că îşi pun numele pe cartea mea. Adică… pe cartea MEA, fără de care ei n-ar avea ce lucra. Au adaos la vânzări, dar vor şi bani în plus.
Am renunţat la serviciile lor imediat. Din respect faţă de mine şi munca mea.
Buna ziua doamna Kathy! Sunt interesata sa discut cu dumneavoastra in privat. Adresa mea de email este: daniela.vebert@gmail.com
Astept cu interes sa vorbim!!
Am publicat acum cateva luni pe kobo si streetlib dar nu am vandut nimic nici macar gratis nu a fost nimeni interesat !(a inebunit lumea) https://bolirespiratorii.blogspot.ro/ pe Amazon pesta 10$ taxele sunt tiganesti!
problema cu Amazon e că nu fac distribuție/ expediție la comanda, în Ro.
Pentru volume mai „uşurele” sistemul ar putea să meargă. Pentru carte tehnică şi lucrări enciclopedice mai bogate în conţinut şi cu ilustraţie pretenţioasă n-aş recomanda însă. Ştiu piaţa, ştiu ce spun. Tipii care lucrează relativ rar cu policromii au probleme cu managementul de culoare, nu ştiu să-şi facă o calibrare ca lumea a sculelor şi te pomeneşti cu surprize. Apoi e problema accesului la pieţe specializate, pe-acolo nu poate vinde nimeni dacă nu are credibilitate şi un istoric minim de activitate. Iar distribuţia actuală a sistemului este absolut nerelevantă pentru unele domenii.
@Kathy: ISBN-ul se acordă gratuit de către Biblioteca Naţională.
Absolut corect ce zici. Aia ziceam si eu, dar mai pe stil lejer :)) Se potrivește unui anumit tip de autori și doar pentru anumite cărți. Și dacă ai mind-setul necesar, desigur :)
Din cate stiam, se da gratis la un anumit nr de volume… dar poate ma insel eu…
Precedentele cărţi le-am publicat la trei edituri diferite. Self Publishing (este un concept importat de peste Ocean) face tot ceea ce face şi o editură, depinde ce-i ceri. Am ţinut doar să vin cu coperta, realizată împreună cu prietenii de la Cyrano Propaganda, şi să mă ocup personal de corectură. Una peste alta, colaborarea a fost una bună. Aş putea da o listă deloc scurtă de edituri pe care nu le-aş recomanda nimănui. Din motive de „nesimţire”, cum spunea cineva mai sus.
Hai să nu intrăm în nesimțiri, ca să zic așa, căci ne stricăm feng shuiul :D Apropo, am terminat Livrescu. Scriu cât de repede cum mi s-a părut…
Buna ziua, Mihail Soare,
As dori sa discut cu dvs. legat de experienta dumneavoastra cu publicarea la Cyrano Propaganda, care din cate am vazut este din Topoloveni, Va las aici email-ul meu: iancua223@gmail.com .
Domnule dragă, văd că esti un om cu simțul umorului care cunoaste multe lucruri, uite am si eu o hibă: Am publicat aici http://www.lulu.com/spotlight/constructparti ceva cărti de poezie dar nu e chiar ceia ce mi-am dorit.
Sunt „un dinozar bătrîn”, m-a apucat amocul să scriu la batrîneţe dar nu am posibilităţi materiale să mă descurc singur pentru a fi cunoscut de cititori.
Poate îmi puteti da ceva adrese exacte de edituri autohtone la care pot apela să pot fi publicat, mai am un roman terminat plus înca două volume poezii…
Vă multumesc anticipat şi respectele mele pentru ce publicaţi pe site!
Povestile frumoase cu lulu.com, Amazon si alte minunatii sunt povestite de editorii din sistemul self publishing. Pe deasupra incanta autorii cu procentele mari la drepturi de autor. Suna frumos 50-75% royalties, dar cand imparti ceva. Cati autori cunoasteti cu incasari semnificative pe acest sistem. Cine va cumpara cartea unui autor de pe Amazon daca nu este cunoscut?
Povestea publicarii cartii este foarte lunga. Ca sa simplificam:
1.Daca esti foarte bun iti traduci in regie proprie catea, inregistrezi manuscrisul sub numele tau de autor si il trimiti unor mari edituri straine, nu se poate sa nu primesti oferte.
2.Daca esti foarte bun dar vrei sa te extinzi ca autor incepand cu publicarea din Romania, e bine sa apelezi la o editura, la un editor care iti da incredere. Scoate cartea in regie proprie, platesti cartea, primesti un numar de exemplare. Vinde-o singur, tu vei incasa banii pentru ca tu ai muncit. Daca nu vei intelege acest lucru si vei publica pe banii editurii, iti pierzi timpul. Chiar daca se va vinde cartea ta, vei lua intre 1300 si 3000 de lei in rate de 2-300 la 4-5 luni cam in 3-4 ani. Daca ai muncit foarte mult la carte si esti un scriitor bun, acesti bani sunt o mizerie, nici de tigari si cafea nu-ti ajung. Majoritatea invinuirilor cad pe editori si librari. Unii dintre ei fac bani, dar nu gafaie de grasimea facuta cu autorii romani, ci cu autorii clasici si autorii straini de succes. De fiecare data ne vom lovi de acelasi adevar dureros: conationalii nostri citesc putin spre deloc. Daca vanzarile sunt slabe, incasarile sunt slabe, drepturile de autor praf in ochi. Daca ai scris o carte buna, vinde-o fara a incredinta distributia unui tert.
3.Daca esti un autor bun in devenire, ai incredere in tine, ai fost incurajat de profesori, colegi, critici, gazetari, gaseste o editura si publica in regie proprie, in tiraj mic. Stocul de inceput sa fie mic. Nu visa vanzari colosale! Nu visa cartea in librarii! Libraria clasica este pentru studentii care cumpara cartea sa o puna pe banca sa ia nota mai mare, pentru gospodinele care cauta carti de retete si aiuritii care n-au directie si cumpara carti cum sa aiba succes la femei, cum sa faca bani, cum sa ude florile, fantasme… Nu investi in tiraj mare! Daca dispui de bani si esti hotarat sa reusesti in cariera de scriitor, investeste in tiraj jumatate si in publicitate cealalta jumatate, ai nevoie de publicitate ca sa cresti. Nu te culca pe urechea ca iti face o editura publicitate suficienta! Nu face. Publicitatea serioasa costa foarte mult, iar editura trebuie sa aiba profit bun din vanzarea cartii. In conditiile in care cam toata cartea se misca greu, editura nu va baga bani in avans in numele tau. Cea mai buna publicitate ti-o faci tu!
Nu uita: tu ai scris, tu trebuie sa iei procentul cel mai mare din bani! Foarte multi editori spun: iti afisam, iti vindem, iti pun contracte de 10-12 pag in fata, te ametesc cu procente mari de drept de autor! Procente din care cifra de vanzari? Viseaza in carte, nu si cand o publici!
Ca sa nu scriu kilometri aici si sa depasesc limita bunului simt, cine e interesat de publicarea unei carti poate vizita http://www.edituragenius.com, sau poate apela 0771423738. Va voi spune in continuare in ce conditii trebuie sa publice un autor o carte, conditii oneste pentru sine.
Altfel, ce inseamna domnule autor de carte 5% drepturi de autor (atat da una din editurile de top 5 din Romania) din pretul cartii? 75 de bani la o carte! Va salut!
Ce comisioane sunt pentru Barnes & Noble, Smashwords, Lulu, Google etc pentru un ebook de 20-50 $? Nu se prea gasesc informatii in romana despre asta!
Am scris o carte de politologie (evaluarea democrației constitutionale in statele U.E.) si caut un editor. Daca mă uit pe Lista firme aflu ca majoritatea editurilor sunt in faliment sau pe aproape. Puteți sa-mi recomandati o editura serioasa, pe care sa te poți baza (traducere in engleză,editare si promovare)? Cu stima, Victor
Am publicat o carte de teologie/filosofie in 2012 la o editura oarecare, pe care am donat-o ( nefiind corectata sau distributita in librarii).
Intre timp mi-am luat doctoratul in filsofie, lucrez la un alt proiect carte filosofie.
De asemenea, am un proiect carte pentru copii.
As dori o indrumare corecta, o editura serioasa care sa asigure distributia in librarii, fara costuri astronomice.
In prezent nu am nici un venit.
Cu stima,
A.T.
Buna ziua as dori sa ma învățați si pe mine cum sa procedez la ce site sa public o carte cu…..si despre sfîntul Nevtarie.Este viata copilului meu si a avut o relație deosebita cu sfîntul.
Pe http://www.librariascriitorilor.ro se poate face upload fisierului cartii (pdf, doc, etc), eventual parolat si poti pune cartea in vanzare. La ce pret vrei tu. Daca ai publicat o carte la o editura oarecare si stai cu cartile acasa, mai bine incerci sa le vinzi in Libraria Scriitorilor. Este pacat sa nu afle lumea de ele. Librariile fizice sunt din ce in ce mai putin si mai putin frecventate, dar in Libraria online – a Scriitorilor, sau alta librarie online de acest gen – poti pune o parte din carte la dispozitie, sau cuprinsul cartii, astfel incat cartea sa fie la dispozitia celor care o doresc
Stie cineva un site gratuit unde sa publici, si sa pui la vanzare carti? (gen Lulu.
kobo ? https://www.kobo.com/ww/en/ebook/tratament-boli-respiratorii
Librariascriitorilor.ro
Aici poti publica si vinde singur, costa doar raftul pe an, dar pe un raft poti pune 2 carti, impreuna, deci este OK
http://www.librariascriitorilor.ro
Am citit un articol chiar azi despre self-publishing…mi se pare f tare ideea…
https://steemit.com/writing/@voiceoftruth/publica-ti-cartea-la-care-visezi-si-transforma-ti-viata
Salut Cristian,
Acest articol s-ar putea sa aduca informatii si oportunitati noi autorilor romani.
https://letras.ro/cum-publici-un-ebook-si-cum-il-vinzi/
Cele bune,
Tudor Popa
Consilier Autori
Editura Letras
Mulțumesc!
Self-publishing.ro este acum smart-publishing.ro, condusa de Delia Petrescu.
Puteti sa gasiti la ei servicii de editare si tiparire, toate contra-cost. De asemenea, ei pot adauga cartile publicate in regim self-publishing doar in librarii online.
Experienta mea cu ei este asa si-asa. Chiar daca platesti totul, au intarzieri mari (la orice) si nu sunt foarte atenti la detalii (ceea ce se poate traduce in pierderi de timp si frustrari pentru ISBN-uri incorecte, coperti si editari gresite etc). Raspunsurile lor la emailuri variaza in (ne)seriozitate si intarzieri neplacute. Dar, cea mai mare neplacere avuta cu ei, este nerespectare contractului care stipuleaza ca au datoria sa trimita rapoarte de vanzari autorilor. Nu am vazut niciun astfel de raport la mult peste un an de la publicare in librariile online (daca intrebati, eventual puteti primi amanari sau niciun raspuns). Evident, stiu persoane care au cumparat cartea, dar nu am vazut niciun ban din drepturile contractuale si m-ar mira sa vad vreodata.
Merita incercat doar cand te mananca sa iti vezi musai cartea publicata undeva, dar te costa bani si nervi.
O alternativa ar fi PiataDeCarte, editura Letras (piatadecarte.net/content/33-publicare-carte). Eu nu am mers mai departe cu ei din motive de prevederi contractuale, dar merita sa incercati, poate aveti mai mult succes.
„…Nu că nu aș fi un om muncitor sau ceva, dar pur și simplu la mine comoditatea înseamnă o rată de conversie mult mai bună decât dacă m-aș ocupa eu direct, în regie proprie.”
Parerea mea este ca tocmai pe asta se bazeaza editurile, pe ideea acestui cliseu. Eu cred ca un vanzator bun vinde orice.
Asa cum procedezi in cazul oricarui produs si aplici o strategie de marketing optima, la fel poti proceda si in cazul unei carti.
S-ar putea sa ajungi la o rata de conversie mult mai mare, sa ai un control pe volumule vandute si sa-ti ramana si ceva banuti.
Zic si eu.
Dar ce se întâmplă când o editură acordă un ISBN folosit la o carte în anii precedenți cu alt autor? Să zicem, cărții mele, în 2023, i se dă intenționat un ISBN din 2018 al altui scriitor. Este editura absolvită de „frauda” comisă? Până la urmă este o păcăleală… Să ne înțelegem, eu am dat un exemplu, altcineva este pățitul, pentru că eu întotdeauna mi-am verificat corectitudinea ISBN-ului.