Cum vi se pare ideea de Video CV? Voi ați face așa ceva?

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Unul din lucrurile faine care mi se întâmplă pentru că – vezi, Doamne – sunt o ”maimuță” cât de cât vizibilă în lumea 2.0  este că lumea mă trage de mânecă. Mai simplu de atât nu o pot zice. Și îmi place. Chiar îmi place. Deși, este drept, uneori devine solicitant, alteori prea solicitant :)) Dar tot e fain. Căci așa aflu lucruri pe care altfel nu prea le-aș afla. Și, de multe ori, mă fac să mă gândesc la lucruri la care altfel nu m-aș fi gândit. Pentru că nu sunt din zona mea directă de interes, pentru că nu știam că există sau pentru că, pur și simplu, nu am avut timp să mă gândesc la ele.

Exemplu concret, căci știți deja că mie așa îmi place, să vorbim aplicat. Îmi dă Oana Gheorghita pe facebook un mesaj. În care îmi spune că a dat drumul unei campanii de crowdfunding pentru un proiect de Video CV. Mă uit, firește, la ce mi-a dat. Și, în timpul acestui proces, ca să zic așa, mi-am dat seama cât este de util un astfel de tool.

De ce zic asta? Păi hai să ne împărțim în 2 tabere mari și late: cei care depun CV și cei care primesc CV (o las așa generic, ați înțeles). Cei care depun CV își scriu ei frumos acolo realizările și își bagă diplomele și își iau la pilă experiența de muncă. Ceea ce este necesar, desigur. Dar nu îndeajuns. Pentru că, dacă ai trecut de etapa asta de ”hârțogărie”, ajungi la etapa care mie mi se pare decisivă: interviul. Iar aici se cade ca la malaxor. Căci știu din discuțiile cu oamenii de HR sau cu diferiți directori care au treabă cu astfel de interviuri că există o imensă diferență între părerea pe care și-au format-o despre candidat citind CV și cea pe care le-a lăsat-o în discuția față în față.

Un Video CV (nu știu de ce îl scriu cu majuscule, m-am luat după Oana :D) ar tăia masiv din timpul pierdut cu astfel de întâlniri. Căci te uiți la video și înțelegi mult mai multe decât de pe foaia aia de hârtie. Pentru simplul (dar, de fapt, atât de complicatul) motiv că în video candidatul comunică non-verbal, iar comunicarea non-verbală constituie – pentru cei care nu ați știut – cam70% de ce comunicăm. Adică enorm. Concret, degeaba ți-ai scris în CV că ești bun vorbitor dacă filmul te arată un timid care nu poate lega două vorbe. Sau, pe invers, poate că hârtia numită CV nu te arată cât de simpatic ești live, nu arată că ai chestia aia care te face plăcut oamenilor. Hai că ați înțeles ce am vrut să zic.

Desigur, unii mai corecți decât Papa ar putea să spună ”dar asta este discriminare, căci se ia decizia după cum arată candidatul!”. Mă plictisește atât de tare o astfel de abordare, încât trec pe repede înainte pe lângă ea, spunând doar atât: oricum ajungi la interviul live, unde aceeași ”discriminare” o să se întâmple, așa că de ce să nu arzi etapele mai repede? Că doar estetimpul tău.

Cum vi se pare ideea asta cu Video CV? Voi ați face așa ceva? V-ar ajuta? V-ar încurca? Să discutăm, deci, ca să înțelegem mai multe.

cooking-dogs

Sursa foto

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

12 thoughts on “Cum vi se pare ideea de Video CV? Voi ați face așa ceva?”

 1. Iti multumesc Cristian, pentru suport si pentru promovarea ideii de Video CV. Este un tool foarte apreciat atat de catre candidati, cat si ce catre companiile angajatoare. Se creeaza un short-cut pentru ambele parti in incheierea procesului de recrutare, prin inchiderea cu succes a pozitiei disponibile dar si prin obtinerea jobului (de catre candidat) cu mult mai multa transparenta si credibilitate. Video-CV-ul este viitorul in recrutare.

 2. Asta incercam si noi, cei din HR, sa aflam: apetenta pentru un astfel de tool. Discutia trebuie nuantata: pt joburi de nivel mediu spre jos, te poti baza pe un video CV. si e o idee buna, se scuteste timul tuturor. Pentru pozitii de specialisti sau manageriale, nimic nu poate inlocui un face to face. cel putin in etapele finale de selectie (Oana stie probabil, se fac doua trei interviuri pana la decizia de angajare).
  Oana, poate vorbim pe tema asta :)

 3. Formatul CV-urilor este in permanenta adaptare (video, infografice, designerCV etc) – ce vad pe piata din vest e SF fata de servetelele de la noi.
  Va fi probabil un instrument foarte util, dar cu o nisa (domeniile unde “prezenta scenica” si elocventa sunt esentiale)
  In termeni reali, cum isi va redacta o persoana cu studii medii (motostivuitorist aspirant, sa admitem) un video-CV? Cu telefonul de selfiuri? Unde? In parc, in sufragerie?

  1. Am stabilit deja aia cu motostivuitoristul: nu i se potrivește Video CV! Dar, dacă totuși și-ar face, ar trebui să fie undeva în natură, cu vântul unduindu-i pletele și cu motostovuitorul cu frâna de mână trasă și cu accelerația blană :))

 4. Eu am participat ca reprezentant al echipei mele la cateva seri dedicate candidatilor nostri. Si am completat fise care se atasau la CV si ajutau managerul sa imi aleaga noi colegi.
  Parerea mea, ca om de echipa care isi baga nasul peste tot cand i se da sansa, conta mult.
  Si un altfel de CV m-ar fi facut cu siguranta sa tin minte mai usor un candidat sau altul. Asa cum zice si domnisoara din prezentarea conceptului, pe site, este perfect sa iesi in evidenta.

  De exemplu, la noi se caută poligloti. Daca unul din candidati ar fi bagat pe acolo un link spre un video CV in care vorbea una din limbile straine pe care pretindea ca le stie, alta ar fi fost viata.

 5. Pingback: Video CV

 6. In cazul in care campania noastra de crowdfunding isi atinge targetul – asa cum preconizam si speram – vom organiza o serie de intalniri cu prezentari si discutii libere unde vom avea in sala atat reprezentatii angajatorilor (HR & Hiring Managers) cat si candidati. Prezentam invatamintele noastre, a celor din sala de interviu, din spatele camerei de filmat si a monitorului (cand montam video cv-urile) si luam in considerare input-urile venite de la participanti pentru a forma o concluzie. Noi am pornit la un drum sa popularizam aceasta metoda si sa o facem accesibila, placuta si mai ales utila.

  Stelica
  – unul dintre cei 3 initiatori ai campaniei de croedfunding pentru Video CV
  https://www.indiegogo.com/projects/video-cv-for-landing-the-desired-job

  PS: Va multumim tuturor celor care ne sunteti alaturi asa cum puteti/vreti sa o faceti.
  Va stam la dispozitie pentru orice aspect cu privire la video cv-uri.

 7. Pingback: Presa in blugi » Face to FACE with TONY ROBBINS! De acum NIMIC nu va mai fi la fel NICIODATĂ!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)