Uciderea unui român nu este o infracţiune, ci un lucru bun. Homini lupus homi…

Ce vedeţi în titlu este un mesaj scris de un autor necunoscut pe un container pentru recoltarea hârtiei în Via Primo Maggio, la Fonte Nuova, o localitate de lângă Roma. Chiar în ziua în care a avut loc oribilul atac de la “Charlie Hebdo”, unde au murit oameni.

De ce a simţit acel necunoscut nevoia să scrie un astfel de mesaj exact când au fost ucişi nişte oameni în numele unei credinţe prost înţeleasă şi şi mai prost aplicată? Răspunsul la această întrebare este unul complex şi care îmi pare definitoriu pentru ceea ce am putea numi follow up-ul masacrului de la publicaţia franceză în mintea unor oameni cu puţinătate de suflet şi cu şi mai multă puţinătate de înţelegere a existenţei lor pe acest pământ.

Este foarte greu să înţelegem de ce unii oameni decid că este bine să îi ucidă pe alţii doar pentru că, în esenţă, diferă modul în care fiecare categorie o vede pe cealaltă. Este foarte greu să înţelegem de ce pentru unii viaţa unui om (inclusiv a lor) nu înseamnă mare lucru, fiind doar un prilej de a nu uita că omul poate deveni cea mai bestială fiinţă care a trăit vreodată pe această planetă. Este foarte greu să înţelegem că dreptul celuilalt de a ne vedea într-un anumit fel este egal cu dreptul nostru de a respecta dreptul său.

Mesajul pe care teroriştii ucigaşi l-au transmis celor cu puţinătate de suflet şi cu şi mai multă puţinătate de înţelegere a existenţei lor pe acest pământ este unul simplu, dar îngrozitor ca urmări: dacă nu îţi place de cineva, este în regulă să ucizi. Şi sunt mulţi pe lumea asta care aveau nevoie de un astfel de mesaj pentru a-şi justifica frustrările, neputinţa, faptul că nu şi-au găsit un loc în lumea în care, de fapt, nu au vrut ei să îşi găsească un loc. Gestul necunoscutului italian la adresa românilor este, cred, o declaraţie că, cel puţin el, a înţeles mesajul teroriştilor. Şi că vrea şi el să arate că a înţeles că aceasta este calea de urmat.

Că sunt mulţi neterminaţi care gândesc aşa, este clar. Din fericire, puţini o să şi facă ce gândesc şi ce, din când în când, sub anonimat, scrijelesc pe ziduri. Pentru că cei mai mulţi sunt nişte laşi. Şi sunt singuri. Problema cea mai mare este dacă societatea în care trăiesc le dă ocazia să se organizeze. Atunci, împreună, pot deveni o forţă. Nu ca număr (teroriştii care au ucis jurnaliştii francezi au fost doar trei), ci ca dezastru pe care pot să îl creeze.

Nu cred că societatea (oricare) este pregătită să gestioneze, cu atât mai puţin să prevină formarea unor grupuri de astfel de neterminaţi, care îşi găsesc ei motive şi fundamente să se adune, căci pentru ei dorinţa de a exista este doar să distrugă, să facă rău celorlalţi. Motivaţia pentru care există este „ceilalţi”, nu „noi”.

Societatea occidentală se bazează în fabulos de mare măsură pe înţelegerea cetăţenilor că respectarea legii înseamnă protecţia pe care fiecare o primeşte pentru propria persoană. Pentru un occidental mediu a te apuca să dai în cap cuiva doar pentru că nu îţi place mutra lui este ceva de neconceput. Care nu are sens. Pentru că – altă caracteristică a occidentalismului – nu câştigi nimic din asta, ba mai mult pierzi.

Aşa că, în momentul în care alţii nu dau doi bani pe acest mod de gândire şi ies din paradigma acestei normalităţi occidentale, societatea nu ştie cum să gestioneze aşa ceva. Şi încearcă, total greşit din punctul meu de vedere, să încerce să rezolve aceste situaţii tot cu „arme” occidentale. Este, dacă vreţi, echivalentul pusului unei comprese pentru o apendicită cronică. Adică tu crezi că faci ceva să ajuţi, te amăgeşti chiar cu asta, dar de fapt nu faci nimic şi pacientul îţi moare în braţe.

Greşeala cea mai mare a Occidentului în raport cu orice tip de fundamentalism este că nu a încercat niciodată să îl înţeleagă, ci doar să îl corecteze după chipul şi asemănarea sa. Totul bazat pe credinţa că noi, occidentalii, membri ai unei civilizaţii de mega-succes, ştim mai bine. Spus mai de la peluză, de zeci de ani Occidentul s-a plasat în postura unui turist care ajunge într-o gospodărie rurală, care funcţionează aşa de sute de ani, se uită vreme de vreo 15 minute în jur şi începe să spună „măh, sunteţi proşti, păi cum trăiţi aşa ca vacile, serios?„. Nu e greu de înţeles că nu ai nici o şansă să te înţelegi cu oamenii din acea gospodărie, care îşi simt ameninţat modul de viaţă, care le-a convenit atâta amar de timp.

Aş vrea să vă pot spune „soluţia este aceasta„. Dar nu am cum, nu mă simt în stare… Şi tocmai aici văd eu o adevărată tragedie: cred că am trecut de acel punct critic în care ne mai puteam înţelege unii pe alţii şi am ajuns în momentul în care modul meu de a trăi cu tine este o jignire pentru modul tău de a trăi cu mine. Şi invers. Habar nu am cum o să putem ieşi din asta. Habar nu am…

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

24 thoughts on “Uciderea unui român nu este o infracţiune, ci un lucru bun. Homini lupus homi…”

 1. Eu cred că cumva, societatea contemporană ne izolează într-o lume a respectului, bunului-simț, pozitivității – chestiuni pe care le promovează intens prin diferite programe. Cred că atât de mult ne dorim să ne înțelegem pe noi, încât uităm să îi înțelegem pe alții…ca o mică comparație: vrem să fim ascultați, dar nu știm să ascultăm.
  Evenimentele acestea, care șochează și în care oameni nevinovați își pierd viața, trag multiple semnale de alarmă și formeză sentimente de teroare. Te-ntrebi uneori: dacă aș fi fost eu? deși te știi nevinovat și nici prin cap nu-ți trece că ai putea fi o țintă…dar se poate întâmpla să fii omul nepotrivit la momentul nepotrivit în locul nepotrivit.
  Pe mine m-a șocat imaginea în care atacatorul l-a împușcat în plină stradă pe unul dintre jurnaliști…
  Cel mai mult mi-e ciudă că în astfel de momente suferă întreaga nație a atacatorilor, nu doar ei sau o masă micuță. Observ valul de antipatie/de teamă/de respingere creat la nivel internațional față de cetățenii Islamului și poate că nu sunt chiar toți la fel..și-mi amintesc de evrei în perioada lui Hitler.
  Ce bine ar fi să existe o soluție…

 2. Pingback: Aujord'hui #JeSuisCharlie - blogul Monichis

 3. Hi, I would like to point a few things that I very much disagree with in your article. The west did not try to correct them or mould them on the contrary, the west allowed them to build mosques and temples and Romanian orthodox churches. We passed laws against discrimination based on religion, they were allowed to practice their religion and benefit of all the freedoms we have. We passed laws against hate speech and racism and on a lot of life aspects they were allowed to live in our countries by their previous life style e.g. halal meat widely available in supermarkets. USA gives benefits to hasidic jews that stay home to study Torah as to any other unemployed USA citizen. We didn’t go to them , they came to us. When the west goes as a tourist they are neither allowed to show their religion, preach their religion or worship. So your example of a tourist in an old gospodarie does not apply. It is neither me or you going to Saudi Arabia and telling them to stop stoning women to death because they were raped. It is me and you telling them that in OUR countries women don’t get whipped in public for driving a car! It is not a one way street. Both parts need to adjust and accommodate. I have seen a lot of romanians bashing Canadians although forgetting they have more rights and freedoms than back home. As for understanding them I think the West does understand. The west been there, we were there past century with no votes for women and so on and it took a long time to learn from our mistakes and move forward.

  1. Cumva, comentariul tău îmi dă apă la moară. Adică vii în casa unui român şi scrii în engleză, dacă înţelegi ce vreau să zic. În rest, sigur că pot fi de acord cu anumite lucruri din cele pe care le spui. Dar cam cu jumătate din ele. Cu alea în care vorbeşti despre noi în ţările noastre, nu despre noi în ţările lor.

   1. Nu te minuna draga domnule ca sunt multi romani care se exprima mai bine in limba tarii unde se afla, trebuie sa fii mandru ca cineva de departeiti urmareste blogul. E acceptat cu o oarecare dificultate dar e o REALITATE!

  2. Monica , comentariul tau e un nonsens – punctul meu de vedere. Sunt fucking sigura ca intelegi romana si puteai sa te exprimi mai condescent. daca gresesc, pricepi macar un cuvant. Sunt o feminista poate.
   In cate tari arabe arabe ai fost? Unde ai vrut tu sa te rogi, unde n-ai gasit o biserica, unde nu ti-au dat voie sa intri? Te rog sa ma ierti dar minti cu aripioare. Cine sunt „ei”?
   Si lasa extremismul cu Arabia Saudita. Regiunea aia e o bomba cu ceas. Musulmanii NU sunt „arabia saudita” asa cum nu poti spune ca romanii ortodocsi „sunt” rusi ortodocsi de exemplu doar pentru ca sunt afiliati acelei ramuri nu „provin” din ei.
   Scuze pt agresivitatea comentariului Cristian.

    1. Cristi, eu sunt crestina. M-am rugat si-n biserici in Casablanca si in rabat si oriunde in maroc, la fel in Liban, in Sidon si-n preajma Beirutului, In Egipt , in Tunis, etc, nu are importanta, vreau doar sa-i arat ca nu-i deloc frumos sa dezinformeze si ca numai daca se refera la Saudia Arabia – despre care stim cu totii ca-i o „chestie” (nu pot sa-i spun tara pentru ca pe ei ii condamn si eu la randul meu) este adevarat ca nu poti sa te rogi in biserica „ta”.
     Dar poate m-am inflamat degeaba, imi pare rau, mie dupa scris si informatiile puse asa, la gramada „hai sa nu ne mai suportam ca nici voi nu ne suportati” imi pare o adolescenta care-a trecut pe aici si atat. E scris aiurea, nu are coerenta, n-are legatura cu limba :)

 4. Pingback: Ei sunt teroriști, noi suntem normali, voi ar trebui sa fiți înțelepti

 5. Mie mi se pare ca lumea este din ce in ce mai intoleranta, cu toate legile care se dau pentru a evita acest lucru, pentru a integra minoritatile si a eradica discriminarea. Iar societatile, departe de a fi mai deschise, sunt tot mai inchise.

  1. Lumea este din ce în ce mai deschisă. Doar că, ai dreptate, începem să ne închidem noi între noi, iar asta este o problemă pe care chiar nu ştiu cum să o gestionăm… Duşmanul de peste mări şi oceane, despre care ştiam că este acolo, la el acasă, devine duşmanul necunoscut de lângă noi. Iar de aici până la a intra într-o stare permanentă de război nu este decât un pas. Doar că nu ştim exact împotriva cui purtăm acest război şi, mai ales, nu ştim cu exactitate cu ce ne ajută…

 6. Reducand lucrurile spre simplu. Pana in anii 90, pana sa intervina US in tarile arabe, terorismul musulman NU EXISTA! Pana in anii aia, existau state, guverne si conducatori. Mai buni sau mai rai… Razboaiele se duceau intre ei pentru motivele lor. Se traia mai bine sau mai rau dar in SIGURANTA. Azi, dupa aproape 25 de ani este un haos complet. Si cei care au semanat vant culeg furtuna. Din pacate nu numai ei. Nu intelege gresit, nu spun ca americanii sunt de vina, spun ca trebuie sa ne uitam la cauze ca sa vedem de ce se produce acest efect. Mare pacat pentru toti cei care au murit pana acum, mare pacat pentru cei care o sa moara in continuare. Este evident ca lucrurile nu osa se opreasca aici, nu i asa? Ba dimpotriva…

  1. Inca o data prostia,incultura,manelismul ieftin face victime.Victime vinovate si de-oparte si de alta. Sa te dai rotund,obedient,supercult si superinteligent ca esti francez si mazgalitor de hartie cu un talent cel putin indoielnic si sa sfarsesti impuscat de un tip pentru care cultura, se rezuma la vreo doua citate din Coran…mi se pare,mie cel putin, NORMAL.Exista o vorba-prostia se plateste- la demonstratie tocmai am asistat. Este interesant cum autoritatile franceze au abordat criminalitatea ca si fenomen in tara lor.Ani de zile un cersetor, fie el si roman, a fost prezentat un mare pericol social.Niciodata nu vorbeau de criminalitatea reala de la periferia oraselor franceze.Criminalitatea magrebiana de exemplu – trafic de droguri,trafic de persoane,trafic de organe umane etc.De ce? Pentru ca sunt cetatenii lor mosteniti de pe vremea cand au inrobit popoare si s-au imbogatit de pe urma lor ca ei acum sa fie rotunzi,obedienti,superculti si superinteligenti ? Va asigur ca in realitate nici macar nu sunt.Comfortul vieti i-au facut rotunzi, la propiu, inculti si prosti de unde si intoleranta ,neputinta de a intelege alte culturi sau orientari religioase.Nu pot nici macar sa inteleaga ce inseamna o viata simpla fara mari avantaje tehnologice si materiale.Astia sunt”saraci”pentru ei. Si culmea ,sunt invidiosi atunci cand observa ca „”saracul” are viata de familie si prieteni adevarati sunt cu adevarat inteligenti si culti iar unii dintre ei se duc duminica la biserica!

  2. Dan, mda… Ce pot să mai zic? Ai dreptate. Intervenţionismul occidental pe sistem de „noi ştim mai bine” a fost o porcărie, care a setat nişte parametri mizerabili. Şi i-au făcut pe cei consideraţi „înapoiaţi” să îşi găsească argumente ca să le arate celor „superiori” că nu e chiar aşa. Iar argumentul cel mai la îndemână este forţa. Dar nu cea de stat, de naţiune, ci cea personală, scalată în grupări teroriste. Aceştia sunt copiii nelegitimi ai occidentului…

  3. Sunt de-a dreptul uimit cand citesc ca „pana in anii 90 terorismul islamic nu exista” ! Zau, dar ala din anii 70 (cam de la vremea crizei de atunci a petrolului, desi nu as sti daca e o coinicidenta sau nu, dar nu vreau sa speculez, mai ales ca nu eram nascut pe atuncea), cum se chema ? Cred ca e posibil sa nu se fi auzit de el in presa de lb romana asa la nivel ff larg, dar totusi zau, ce naiba si pe atunci exista revista Lumea, am avut eu o colectie in casa de la bunicul, si zicea destule chiar si in Lumea din RSR la vremea aia. Ce naiba perspectiva e asta a dvs ? Perspectiva ca daca nu scrie pe Facebook despre asta, sau daca nu apartine unei campanii electorale sau de marketing care sa adreseze acest subiect in mod special organizat, (de bloggeri profesionisti acreditati), inseamna ca nu exista ? Zau, ce naiba. Acordati o importanta prea mare acestui marketing.

   Dau Disclaimer ca eu personal sustin marketingul, plus campaniile electorale, etc, inclusiv pe Facebook, sau pe cine si pe unde o vrea fiecare, nu sunt de loc impotriva comunicarilor de acest gen, sunt OK si cu jurnalistii profesionisti care sa se angajeze in reclame si advertising, sustin initiativa privata de business, cred ca poate fi efectuata si cu efecte benefic educative pozitive pt publicul larg, nu numai in mod manipulativ, blah, blah…etc, insa totusi nu cred ca marketingul plus bloggingul plus interactiunile de pe Facebook, au totusi o influenta chiar atat de covarsitoare asa de nivel de a elimina evenimente real istorice chiar si daca nu le da vreun spin sau nu le ignora, zau, ce naiba, adica inteleg ca e Ok ca reclame la un film sau ca sa il alegem pe Iohannis in loc de pe alalaltul, dar totusi nu l-a inventat jurnalismul pe Iuliu Cezar, ci Iuliu Cezar a inventat jurnalismul pe UE si Orientul Mijlociu, ceva de genul asta…ca am citit ca primul ziar de tip Monitor Oficial pe UE a fost lansat sub administratia lui.

   Ce naiba, v-au luat mintile sedintele de creatie de content de nu mai stiti ce e realitatea si chiar credeti in mod real si sincer ca o puteti inventa chiar dvs. ? In sensul asta am comentat, ca daca mai aud o data chestia ca la vremea RSR nu existau teroristi sau drogati sau alcoolism sau prostitutie, sau idem la vremea Iuliu Cezar era totusi ordine si disciplina chiar daca erau totusi…din fericire, desigur, cel putin din punctul meu de vedere…cu totii gay…zau, efectiv NU mai suport, e ceva absolut atat de profund si de infiorator ignorant si de analfabet functional incat nici eu, cu CV de elev total mediocru fara nici un masterat, plus total tufa la istorie printre alte discipline, totusi nu mai rezist…cica nu exista terorismul islamic inainte de anii 90 !!!

 7. Lucian :)) mna, mi-a placut ce-ai scris, nu e de ras da felul in care ai expus tristele coordonate initial… cam asa e.
  Cristi si eu ma simt ciudat de exemplu in metroul parisian. Pai scuze dar jumate-s turisti si restu tunisieni de exemplu. Sau marocani. Acu o zic „pe bune”. Nu stiu, isi „iau” urmele stapanirii inapoi. E intr-adevarar oarecum incomod sa te obisnuiesti sa vezi atatea chipuri, conduite „altfel” intr-un Paris care pentru majoritatea e desprins din carti.
  Nu e.
  Arata atat de ciudat asazisele suburbii „desenate” pentru ei. E curat, e ok dar nu e un loc in care sa ai chef sa te plimbi pe strada si sa te uiti la oameni. Abia avea dispozitia sa cobor din masina sa-mi iau doua eclere. Cu scoli si cu… tot ce vrei la colt de strada. Mai vezi si politie dar nu destul de des.
  Nu mai lungesc vorba. Din partea mea, fiecare stat ar trebui sa-l parasuteze in locul de provenienta pe cel care-a incalcat legea. Numai ca vezi tu, multi s-au nascut acolo din parinti marocani, nigerieni, etc. Si sa-i interzica total accesul. Sa ne trimita tiganii inapoi sa „ni-i purtam „.

  1. Hapi , cam asa e sigur. Aici este vorba de evolutie.In urma cu doar 500 de ani catolicii pedepseau cu moartea orice afront adus religiei crestine.Au facut crime de neimaginat ,au ars pe rug sau au ucis prin tot felul de metode mii de oameni nevinovati,printre ei personalitati stintifice recunoscute ulterior. Multi dintre noi au uitat suferinta acelor oameni ce au murit,adevarati martiri.Lipsa de educatie ,necunoasterea si falsificarea istoriei determina ce vedem acum. Biserica ,indiferent de cult, este si va fi totdeauna o frana in dezvoltarea societatii.Cultul religios nu imbunatateste conditia umana, doar exploateaza necunoasterea si lipsa de educatie a individului. Mai mult decat atat.educatia religioasa din scoli creeaza adepti noi ce mai tarziu vor refuza cunoasterea stintifica unii dintre ei devenind intr-un final adeptii extremei religioase- asa zisii fundamentalisti.Si este normal.Este deajuns sa citesti o carte religioasa, repet ,indiferent de cult, si vei fi incurajat sa-l urasti,sa-l ucizi, pe cel se-nchina la altceva.Cati au citit Biblia? Nu a observat nimeni cata ura antisemita emana ? Cati au citit Coranul ?Mohamed este singurul care il recunoaste pe Isus drept profet ca si el, dar ce folos, crestinismul are radacini iudaice ,deci trebuiesc starpiti toti.Oare jurnalistii francezi atunci cand mazgaleau hartii stiau ca 500 de ani mai putin pentru musulmani reprezinta pentru crestini inchizitie,crima si teroare? CRED CA NU !

 8. Nu e de mirare ca lucrurile au degenerat. Dar fir ar mama ei de treaba…doar eu am senzatia ca suntem mintiti?? Tocmai i-au ucis…evident, lucrul cel mai probabil si cel mai convenabil. Aud acum ca nise moschei au fost incendiate. Ma uit si nu mi vine sa cred… 90.000 de politisti??Tancuri?? WTF?? Nu stiu…e cusuta cu ata alba. Nici macar nu e cert ca aia doi sunt teroristii! Absurd…pierde buletinul in masina dar continua sa poarte cagula?? De ce?? Vreau sa fiu martir, sa ma vada lumea…dar port cagula. Sunt eu prost sau cum?? Pare ca nimic nu e ce pare! Si aud la TV de doua zile numai de legea cu supravegherea. Big Brother sau cum se numeste. Acum o cerem noi! Suntem idioti? Ce o sa urmeze? Camere sunt deja, microfoane slava domnului…cip electronic ca sa dovedesc ca nu s terorist, sa pot fi urmarit clipa de clipa? Ar trebui sa vedem dincolo de Realitatea TV. CE SE URMARESTE? Cu noi, cu lumea araba, cu musulmanii cu dracu sa-i pieptene. Sunt furios pentru ca ma simt mintit si manipulat!

 9. Pingback: Străinii sunt printre noi - Cristian China Birta

 10. Pingback: Nu ne atingem de liberatea de exprimare! Doar că o luăm un pic la pilă pentru "ai noştri" - Cristian China Birta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.