5 motive pentru care vă invit să semnaţi petiţia pentru scăderea accizei la bere

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Notă: dacă iubiţi berea necondiţionat şi vreţi ca statul să nu se mai înfrupte din berea voastră, semnați petiția de mai jos sau intraţi aici şi semnaţi petiţia. Pentru cei care au încă dubii, am scris ce am scris mai jos. Mulţumesc.

Că sunt un mare fan al acestei splendide licori îndeobşte numită bere, deja ştiţi. Că propovăduiesc de multă vreme beneficiile unui consum moderat – foarte important! – al berii asupra sănătăţii noastre, iarăşi ştiţi (sau, mă rog, eu m-am străduit să vă aduc la cunoştinţă…). Că este băutura mea preferată all time, asta se subînţelege, trag nădejde :))

Când am primit informaţia despre salveazaberea.ro, evident că am ridicat antenele la maximum. Căci am tresărit niţel pe sistemul “adică cum?“. Şi ce am văzut acolo m-a făcut să încrunt sprânceana. Nu pentru că berea ar fi într-un pericol să nu mai ajungă în halbele noastre, doamne fereşte aşa ceva!, ci pentru că berea ajunge altfel decât ar trebui să ajungă. Iar asta, din punctul meu  de vedere, e naspa. După cum încerc să explic mai jos.

Puţini dintre voi ştiţi câtă muncă presupune berea pe care o savuraţi în anumite momente şi care vă face să vă simţiţi bine. Munca aceasta este realizată de mii de oameni, care plătesc biruri la stat, oameni angajaţi în companii care plătesc şi ele, desigur, tot felul de biruri la stat. Apropo, în industria berii există zero evaziune pe lanţul de producţie, adică, tradus, statul încasează 100% ce trebuie încasat din această industrie.

Dar nu despre industria în sine vreau să vă vorbesc (deşi ar fi interesantă o discuţie separată aici…), ci despre relaţia dintre stat şi tine, ca cetăţean plătitor de taxe şi, din când în când, băutor de bere. Pentru că, în esenţă, aici se reduce chestiunea, din punctul meu de vedere. La modul în care statul, deşi a luat la greu până acum x taxe până să ajungă berea în halba ta, îţi mai ia şi din berea care tocmai ce a ajuns în halba ta.

Imaginează-ţi altfel: în timp ce tu îţi torni berea în halbă, statul îşi bagă o pâlnie şi îţi ia jumătatea din berea aia. Pentru că, grosso modo, jumătate din preţul unei beri merge în bugetul statului român. Moment al discuţiei în care încep să vă spun cele 10 motive pentru care vă invit să semnaţi petiţia pentru scăderea accizei la bere. O să vedeţi că toate motivele se leagă între ele. De aceea ar fi bine să le citiţi pe toate, ca să aveţi o imagine de ansamblu.

Motivul 1. Vreau o bere mai ieftină. Pentru că nivelul de trai în România este cum este. Pentru că nu poţi să iei banii de pe mine de parcă aş fi neamţ sau ceva. Şi pentru că nu mi se pare ok de nici o culoare să ţi se pară normal, ţie ca stat, să mă pedepseşti că vreau şi eu să beau o bere. Aşa, ca idee, un german munceşte cam de 3 ori mai puţin decât un român pentru o bere, iar puterea de cumpărare a primului este de 6 ori mai mare decât a noastră. Vă rog, nu mă luaţi cu taxa pe viciu şi alea, alea, căci sunt nişte motive ridicole, aşa cum o să scriu într-un material separat în zilele care vin, aşa că aveţi puţintică răbdare.

Motivul 2. Nu vrea să simt permament că statul român bea jumătate din berea mea. Pentru că măcar acel moment în care beau bere cu prietenii mei vreau să fie unul din acele puţine momente în care să nu simt răsuflarea bugetară a statului în ceafă. Eu când plătesc berea, vreau să plătesc doar berea, nu să mă gândesc la banii pe care îi trimit de fiecare dată când înghit o gură din splendida licoare în buzunarul fără fund al statului.

Motivul 3. Statul român iarăşi este mai catolic decât cel mai catolic stat din lume. Pentru că, deşi legislaţia europeană stabileşte un nivel minim de accizare a berii, în România este mult mai mare decât acest nivel. De ce? Probabil că statul s-a gândit că aşa o să poată încasa mai mulţi bani la buget, un calcul greşit, aşa cum vă raportez mai jos. Apropo, nivelul accizei la vin este zero în România. Adică cum, nu măsurăm cu aceeaşi acciză când vine vorba despre – doamne iartă-mi exprimarea forţată – viciu?

Motivul 4. Statul a mărit acciza la bere, frecându-şi conturile de bucurie că o să încaseze o grămadă de bani la buget. Dă-i pace. E ca la radio Erevan: da, este adevărat că a încasat mai mult, numai că mai puţin. Adică, în urma acestei măreţe decizii, încasările la buget au scăzut cu 4,4%. Asta pe termen mediu şi lung, căci pe termen scurt statul a văzut cu bucurie că mărirea accizei i-a adus o creştere de 9%. Dar, vezi trăznaie, o ţară se conduce în ani de zile, nu în luni. Aşa că, din perspectivă cincinală (dacă înţelegeţi ce vreau să zic…), statului i-a dat cu virgulă.

Motivul 5. Unul din efectele urâte rău ale deciziei de creştere a accizei la bere este faptul că au dispărut 7.000 de locuri de muncă în industria berii. De la un total de 76.700 în 2012, la 69.700 la sfârșitul anului 2013. Repet: 7000. Mno…

Deocamdată atât. V-am dat cele cinci motive, aşa cum le văd eu. Şi vă invit şi pe voi să semnaţi petiţia pentru scăderea accizei. O să mai scriu zilele acestea la mine pe această temă, căci simt că mai avem multe de povestit…

Până atunci aştept să îmi spuneţi cum vi se par argumentele mele şi dacă aveţi voi altele în plus. Sau în minus, desigur.

Au mai scris despre subiect: Vlad Petreanu, Victor Kapra, Sebastian Bârgău, Vulpescu (listă în curs de actualizare).

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

9 thoughts on “5 motive pentru care vă invit să semnaţi petiţia pentru scăderea accizei la bere”

  1. ma gandesc sa postez si aici opinia mea. e posibil sa nu ai timp sa o copiezi din mailul pe care l-am trimis. ;) are cateva corecturi, dar nu si adaugiri.

    eu zic sa facem petitii pentru ca s-a scumpit aparatura foto, pentru ca e mizerie pe strada, pentru ca lucrari care trebuie facute vara, se fac iarna, pentru ca se inlocuiesc borduri noi cu altele si mai noi, pentru ca repartitoarele de caldura sunt o porcarie, pentru ca se construiesc si se vand motoare care consuma mult combustibil, ca sa-i bage in puscarie pe aia care au taiat padurile de pe munti intregi dar si pe cei care le-au dat dreptul sa faca asta. pentru scaderea accizei la bere… eu zic sa o lasam mai moale.

  2. Eu nu semnez pina nu semnati si voi o petitie pentru scaderea accizei la vinul sec si la motorina.
    Putem vorbi cu domnisoara Harvard sa compenseze prin triplarea accizei la vinul demidulce si dulce. Bugetul iese in cistig, ca romanul e dulcic la vin.

    Berea… Stefan cel Mare si Sfint nu servea. (Cred ca nici Tudor Vladimirescu.) La consum merg cu voievozii, nu pe mina strungarilor si sudorilor. Dar o mina spala pe alta.

  3. Pingback: Avem 10.000 de români care au semnat petiţia "Salvează Berea". Dă cineva mai mult? - Cristian China Birta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)