Iată un prea-frumos formular pentru retragerea de la ora de religie

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Oh, dacă v-aş spune cât de tare mă plictiseşte discuţia asta cu ora de religie. La mine în casă, lucrurile sunt simple: întreb copilul dacă vrea sau nu şi – foarte important! – dacă îşi asumă să se enerveze #sauceva profa/proful de religie pe el sau alţi profesorii şi alte de astea. Dacă pruncul decide că nu mai vrea abureala de oră de religie (o zic blând, după cum vedeţi, nu vreţi să mă porniţi să zic cu adevărat cât de cretină mi se pare), pac, scriu o scrisorică de amor şcolii şi pa şi pu la revedere.

Eu am scris cererile astea pe un A4, fără să dau nici o justificare de ce nu mai vreau ca odrasla mea să facă ora păcii. Pentru că – şi aici uite că legea e bună – nu trebuie să justific nimic. Nu vreau şi punct.

Dar, pentru cei mai acribici dintre voi, mi-a dat link Alex către blogul acesta, de unde puteţi descărca un formular mai oficial, ca să zic aşa. Cine este Alex? Fiul meu, fireşte.

servicii divine

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

37 thoughts on “Iată un prea-frumos formular pentru retragerea de la ora de religie”

  1. Stimbile,

   1. Nu cred că faci comparaţia între matematică şi religie, nu cred aşa ceva! Dacă aş intra în logica ta ar însemna să intru în logica ta, ceea ce, fireşte, nu fac.

   2. Nu o să poţi fi niciodată Alex, deci discuţia e mai futilă decât orice futilă oră de religie.

   1. Dacă contestăm o materie, o putem contesta pe oricare. Nu, nu a demonstrat nimeni că teologia nu este știință.

    Problema religiei este modul de predare al ei, nu faptul că se predă în sine. Vorbeam săptămâna trecută cu un doctor în matematică la Berkeley și spunea că ceea ce se predă elevilor români drept matematică e o catastrofă. Renunțăm la matematică doare pentru că se predă aberant?

    1. Tu faci o gravă confuzie, între o ştiinţă exactă, dovedită, demonstrată, etc … şi între închipuirile unor înaintaşi care credeau că Soarele se învârte în jurul Pământului şi care şi-au aşternut ideile pe nişte manuscrise …

    2. RELIGIA nu poate fi considerata materie. o istorie a religiilor DA.
     Ceea ce se preda la scoala nu este ISTORIA RELIGIILOR, PRIN URMARE NU POATE FI CONSIDERATA MATERIE CI INDOCTRINAREEEE

      1. Multumesc copilului meu ca a refuzat singur aceasta „materie”. A luat singura aceasta decizie dupa ce a participat la 4 ore in clasa zero si mi-a zis: mami, doamna nu vorbeste de altceva decat de Dzeu. Ce atata Dumnezeu? sa se duca la biserica daca vrea. :)) si avea 5 ani si 9 luni. deci…asta e Religia in scoli.

  2. matematica e stiinta, religia care se preda in scolile din Romania este dogma. nu cerceta, nu pune intrebari… crede ce ti se spune. Drumul sigur spre o societate tip „turma”, de care se feresc in general oamenii care gandesc

   1. Nu e vorba musai ca e dogma, e vorba ca in scoala nu se studiaza dogmatic. In afara de asta, ce propun ei este studierea unei singure religii, din toate religiile si cultele care exista.
    Mircea Eliade a studiat istoria religiilor, dar obiectiv. Din cate stiu, a primit enshpe titluri de Doctor Honoris Causa post-mortem, tocmai pentru ca toata lumea voia sa se asocieze cu numele lui. N-am auzit pe nimeni sa faca scandal despre obiectul studiilor lui, sau de titlurile primite.

    1. Atata vreme cat se preda sub forma adevarurilor absolute, pe care nu ai dreptul sa le contesti, doar sa le accepti, e dogma.
     In prima zi de scoala nu a lipsit predica preotului. Inainte de cea a reprezentantului inspectoratului, politiei, directoarei… Preotul a vorbit cel mai mult dintre toti, intr-un limbaj din care nu am retinut aproape nimic, doar ca elevii „trebuie sa-si asculte parintii”, „trebuie sa invete bine”, trebuie sa aia, trebuie sa ailalta. Doar obligatii, doar sa fie pe placul adultului, care o fi el. Pe mine asta ma deranjeaza la toate formele de religie organizata pe care le stiu eu – vesnica obligatie de a de conforma, de a nu gandi ce-i mai bine pentru tine, de a nu te opune autoritatii (parinti, profesori, sefi).
     Eu mi-am retras copilul de la religie, n-am avut probleme din partea nimanui. Sta la ora respectiva si deseneaza, sau isi face teme. E fericit ca nu da teste cu citate din biblie, sau cu reproducerea unor termeni religiosi pe care nu-i intelege

     1. Esti in eroare Diana: sintagma aceasta, indragita de comunisti,”crede si nu cerceta”,nu o vei gasi nicaieri in Biblie. Dimpotriva Iisus ne indeamna:”cereti si vi se va da, cautati si veti gasi, bateti si vi se va deschide”..(Matei 7;7). Dar ca sa cunosti aceste lucruri ai nevoie de cultura religioasa. E si o zicere care spune, nu poti lua in serios parerea cuiva despre Biblie atata timp cat el n-a citit-o.

 1. Absolut pertinent gestul tău, chinezule … Păcat că, într-o ţară numită în Constituţie ca fiind (cică) „stat laic”, religia, indiferent de ce „culoare” este, se implică în politică şi în educaţie! România = tara de babuini (în mare parte) …

 2. E aceeasi vesela demonstratie de o parte(ca prin completarea unui simplu formular anulam existenta Divinitatii si deci a utilitatii invataturii ei) cat si de cealalta( ca prin demonstratii ostentative cei pidosnici arata ca si ei sunt cat se poate de normali).

   1. Cu o simpla scrisorica poate ca ati spus „pa si pu la revedere” unor sanse in viitorul propriului copil, caci cunoasterea Bibliei(cea mai raspandita carte din lume) este un act de cultura nu numai de credinta(Tutea:”fara Biblie Shakespeare ar fi fost un scriitoras din Gaiesti”). Oare ce ar fi fost Eminescu daca nu cunostea Biblia, doar autor pt poezii gen ‘Imparat si proletar’? Pe de alta parte Noica ne spune:”nu pierd nimic daca sunt crestin si Dumnezeu nu exista, dar daca exista am castigat TOTUL”.

    1. Îmi asum toate riscurile de care zici. Cu menţiunea că fac eforturi să fiu politicos, căci a-mi spune mie ce şansă am ratat pentru copilul meu dacă nu îl expun la băşini versetice este lipsă de bun simţ. No poftim, că nu am reuşit să fiu politicos!

     Te rog să consideri discuţia încheiată. Căci, fireşte, sunt cu diavolul şi iadul mă aşteaptă…

     1. Esenta invataturii crestine, ‘Respecta-ti semenul ca pe tine insuti’ este egala cu „basini versetice” pt altii. Este evident ca trebuie sa incheiem discutia.

      1. Dacă ai nevoie de Biblie ca să-ţi dai seama că nu e bine să furi, ori că nu e bine să omori, ori că nu e bine să faci aia sau aia … înseamnă că, ori îţi lipsesc ăia 7 ani de acasă (mult mai importanţi decât Biblia) ori pur şi simplu porţi fix degeaba un cap pe umeri …
       Vreau să cred că un om normal (la cap) nu recurge la acţiuni/fapte antisociale pentru că pur şi simplu e capabil să judece cu propria-i minte că nu e bine să facă asta, … şi nu de frica cuiva „de sus” care se „uită” la el şi îl pedepseşte dacă face asta …

     2. Chiar, cum plănuiești să recupereze copiii cultura religioasă pe care o pierd prin anularea orei de religie? Zicea bine Liiceanu la un moment dat că fără cunoașterea creștinismului riști să te plimbi prin muzeele Europei ca un bou. Pe ce căi ar trebui să afle elevii chestiunile astea?

 3. Mai, eu zic ca ortodoxia trage si a tras Romania in jos. A zis-o si Neagu Djuvara si o zic si eu, si altii. Si intr-adevar, daca pruncul si parintii nu vor religie, nu li se poate impune asta la scoala. Asta e prostia comunista a BOR care face marketing fortat cu tot ce are, oriunde are acces.

  1. Cât adevăr!Nu-mi vine să cred ce se predă azi online la ora de religie!Copiii mei și eu am rămas inmarmuriti.Daca nu merg la biserică moare copilul în somn ,dacă muncește duminică le-a dat exemplu că pățesc ceva că asa a pățit Ionescu care a fost la lemne și a murit căzând lemnul pe el sau le-a ars casa!Doamne ferește!Cum poate spune doamna de religie așa ceva la copii de clase primare ?Sunt istorioare frumoase ,pilde dar atâta exagerare nu am văzut!Numai spun că pe covidul acesta impune să mergeți acu cât nu închide Iohannis bisericile,orașele, comuna etc pt.copii să meargă să se împărtășească, să se unească cu Hristos!

 4. De-a lungul istoriei au fost multe razboaie in numele religiei si inca mai sunt. Fiecare are dreptul sa-si aleaga religia fara sa fie constrans, judecat, condamnat…. In scoli religia ar trebui predata ca o stiinta, sa fie amintite toate credintele cu argumentele lor, dar sa fie predata doar timp de un an in clasele mai mari astfel incat copii sa asimileze cateva informatii in legatura cu acest aspect. Noi suntem crestini ortodocsi dar mi-am retras fiul de la religie deoarece este in clasa pregatitoare si cu toate ca deja stia de la 4 ani 3 rugaciuni si mergem cu oarecare regularitate la biserica, a fost certat constant de dna pt ca se inchina uneori cu mana stanga (aceea fiind mana lui dominanta). Lispa tolerantei si maniera oarecum agresiva prin care dna intelege ca trebuie sa le insufle copiilor frica de Dumnezeu le consider ca fiind inacceptabile.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)