O ţară este patrie doar când are grijă de toţi cetăţenii săi

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Fac parte din acea categorie de români care simt o strânsură în stomac, care au ritmul cardiac mărit şi care, din când în când, mai scapă câte o lacrimă atunci când aud imnul naţional. Nu aş vrea să fiu aşa, recunosc. Adică nu mai bine este să ţi se rupă de simbolistica unei ţări care mai are mult până să devină patria aia pe care o dorim cu toţi şi din care chiar nu am vrea să mai plecăm? Ba da, ar fi mai bine. Dar, mno, ce să fac, ăsta sunt eu şi am masiva impresie (care aproape loveşte genunchiul certitudinii) că nu o să mă mai schimb pe tronsonul ăsta de coracon.

Poate că unii dintre voi nu sesizează diferenţa imensă, după capul meu, dintre ţară şi patrie. Hai să v-o spun altfel, mai de la peluză. Ţara este teritoriul geografic de pe hartă. Patria este teritoriul fără limite din sufletele noastre. Ţara ţi-o asumi, o înveţi, trăieşti în fruntariile ei. Patria o trăieşti, o contruieşti permanent, trăieşti iubind-o sau urând-o. Ţara este a tuturora. Patria este doar a noastră.

Patria este trăită de fiecare dintre noi în mod diferit. Şi abia după multe trăiri putem da un verdict în ceea ce priveşte relaţia noastră cu ea. Iar când patria asta nu răspunde la nevoile tale elementare, atunci ea devine ţară. Şi îi moare sufletul. Aşa că te omoară şi pe tine câte un pic.

Pentru românii cu nevoi speciale, România este o patrie maşteră, vitregă, care nu îi doreşte. Deşi ei, zău, nu au nici o vină că încearcă să simtă România mai mult ca patria pe care o trăiesc, decât ca ţara în care trăiesc. Puneţi-vă pentru câteva clipe în locul lor şi gândiţi-vă apoi la relaţia pe care o aveţi cu România.

Iar, dacă aţi simţit un mic ghimpe în coracon, veniţi la „Marșul Oraș pentru oameni„, pe 19 iulie, în Bucureşti. Sau, dacă nu puteţi din diverse motive, daţi o mână de ajutor pe promovarea evenimentului.

Vă mulţumesc.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

4 thoughts on “O ţară este patrie doar când are grijă de toţi cetăţenii săi”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)