Scrisoare deschisă adresată olimpicilor români

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Dragi olimpici ai României,

Aş vrea din start să îmi cer scuze, în numele unei Românii mult prea atentă la greutăţile şi problemele cu care se confruntă decât la ceea ce faceţi voi, cei care sunteţi elita ţării. Să nu ne-o luaţi în nume de rău, aşa sunt vremurile în care trăim, aşa ne-am obişnuit în ani şi ani de trăit de pe o zi pe alta, de la o lună la alta. Ne-am învăţat să ne uităm doar la ce avem noi nevoie, la ce avem noi de făcut ca să trăim bine, fără să ridicăm privire şi să ne uităm la ce fac ceilalţi.

Lucrurile se schimbă, însă, să ştiţi. Şi din ce în ce mai mulţi români îşi îndreaptă spinare şi privesc spre viitor, dorind să schimbe ceva în bine în ţara asta. Iar cei mai mulţi dintre cei care se uită înspre viitor vă văd şi pe voi, olimpicii noştri. Voi sunteţi cei care, din enorm de multe puncte de vedere, sunteţi mai buni decât noi şi care o să faceţi mult mai mult pentru ţara asta decât am reuşit noi. Motiv pentru care vă mulţumesc din suflet, în numele meu şi al celor care simt acelaşi lucru ca mine.

În weekend am primit vestea despre Lotul Olimpic de Matematică al României, care ne va reprezenta la Olimpiada Internațională de Matematică va avea loc în Cape Town, Africa de Sud, în perioada 3-13 iulie. Copiii aceştia (îmi permit să le spun aşa, pentru că sunt tată de 3 copii minunaţi) au o mare presiune pe umeri. Pentru că ţara noastră a ocupat, în urmă cu doi ani, primul loc în UE şi locul 10 în lume, iar în 2013 elevii români au obţinut şase medalii – trei de argint şi trei de bronz – la a 54-a ediţie a acestei olimpiade. Aşa că vă invit să le ţine pumnii şi să le urăm să câştige cât mai multe titluri!

Mă uitam la aceste rezultate extraordinare şi mă gândeam la cât de multă muncă au depus aceşti tineri până să ajungă la asemenea nivel. Căci nu ajungi la astfel de performanţe dacă nu tragi tare, dacă nu sacrifici foarte multe lucruri în viaţă, dacă nu eşti consecvent cu tine însuţi şi mergi încăpăţânat pe drumul pe care ţi l-ai propus.

Doar că, pentru că aşa este lumea, a munci enorm uneori nu este de ajuns. Mai trebuie să fie cineva care 1. să vadă această muncă 2. să o aprecieze 3. să se implice. Unii dintre noi „bifăm” punctele 1. şi 2., dar nu reuşim (din pricini care pot fi înţelese fără prea mare efort) să ajungem şi la punctul 3. Adică să ne implicăm dincolo de „Like and Share„. Aici intervin branduri care înţeleg că ajutorul lor este cel care face de multe ori diferenţa între a munci intens, dar degeaba şi a munci intens, dar cu rezultate.

Lotul Olimpic de Matematică al României este susţinut de BCR. Am spus asta pe cât de simplu am putut. Dar în spatele acestor câteva cuvinte simple se află decizia unui brand de a nu sta pe margine, de a se implica în susţinerea unor tineri frumoşi şi deştepţi, care – desigur – nu oferă atât de multă vizibilitate precum oferă fotbalul sau ceva concert trendy. Dar, tocmai de aceea, decizia BCR este de apreciat, iar eu nu mă sfiesc de nici o culoare să salut implicarea BCR în această chestiune. Şi să le mulţumesc pentru că fac ceea ce noi, din diverse pricini, nu reuşim să facem.

Ah, să nu uit: în 2018, olimpiada va avea loc în România. Va fi pentru a șasea oară când țara noastră organizează acest concurs, după edițiile din anii 1959 (Brașov), 1960 (Sinaia), 1969, 1978 și 1999 (toate trei, la București). Având această informaţie, mă întreb câţi dintre noi, cei care vă apreciem de la distanţă, înţeleg cât este de importantă pentru imaginea ţării noastre o astfel de performanţă?

Dragi olimpici români, felicitări pentru tot ceea ce faceţi pentru noi. Şi vă rog din nou: să nu vă supăraţi prea tare pentru noi dacă, din când în când, uităm să vă adresăm câte un „bravo” sau „felicitări”. Căci atunci când o facem să ştiţi că o facem din tot sufletul şi cu mare, mare recunoştinţă :)

flori

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

2 thoughts on “Scrisoare deschisă adresată olimpicilor români”

  1. Pingback: A admira pe cineva înseamnă să "furi" de la ea/el ceva care să te facă mai bun - Cristian China Birta

  2. Pingback: Respect pentru olimpicii noştri! - Cristian China Birta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top articole din această secțiune

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Top articole din această secțiune

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)