Mehdi Aminian: România este una din zonele din Europa care au caracteristica de a influenţa şi de a fi influenţate de culturile din jur

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Despre cât de tare îmi place ideea Roots Revival România şi despre motivele care ne-au determinat pe noi, cei de la Kooperativa, să ne implicăm să sprijinim această ispravă, am scris aici. Dar cum simţeam nevoia să ştiu mai multe despre „bucătăria” internă, despre motivele care l-au făcut pe Mehdi Aminian (sursa foto: Mihnea Ciulei) să se înhame la această prea-plăcută întreprindere, iată că l-am luat un pic la întrebări. Pe stilul chinezu, desigur :D Aveţi mai jos ce mi-a răspuns.

Dar nu înainte de a vă invita să veniţi la lansarea CD-ul “Roots Revival Romania” (Chapter one – Maramureș) în data de 18 februarie la Librăria Cărtureşti (Café Verona) din Bucureşti. Eu o să fiu prezent, dar nu mă băgaţi în seamă. Căci atunci când eşti alături de Grigore Leşe, parcă restul este, cum să o zic eu, tăcere… :)

Incep interviul direct, aproape abrupt, pe stilul maramureseanului care sunt: iti place palinca de la noi din Maramures? :)) Serios vorbind, sa stii ca ai crescut teribil in ochii cand am auzit ca ai ales Maramuresul pentru acest foarte frumos experiment. De ce Maramures?

Hai să spunem că este mai amuzant să mă uit la alţii cum beau pălincă :) Maramureş era pentru mine doar un nume, asta până ce m-a invitat Grigore Leşe să cânt împreună cu el acolo. Mulţumită lui am descperit un rai neatins acolo şi de atunci am fost în Maramureş de trei ori cu diferite proiecte, ultimul dintre ele fiind Roots Revival Romania. Prima ediţie s-a focusat pe pe cântecele din Maramureş şi pe modul în care noi, ca muzicieni străini, le percepem.

Foto MehdiIranul pentru noi este o zona exotica, asa e perceptia noastra. Presupun ca si pentru tine a functionat aceeasi perceptie in cazul Romaniei. Cum ai simtit prima ta intalnire cu Romania?

Am trăit în Europa de Est şi în Balcani timp de câţiva ani înainte de a veni în România, din Olanda. Mă aşteptam să întâlnesc o mentalitate slavică sau balcanică, dar am înţeles în timpul pe care l-am petrecut aici că aveţi o mentalitate latină/orientală.

Sa zicem ca eu habar nu am despre Roots Revival Romania. Si ma intalnesc cu tine intamplator la o bere. Si te-as ruga sa imi spui 3 cuvinte pe care tu le consideri esentiale pentru a descrie acest proiect? Care ar fi aceste 3 cuvinte? Si de ce.

Muzică tradiţională. Abordare proaspătă. Muzicieni străini tineri. (Da, ştiu, sunt 6 cuvinte acolo :D).

Am ascultat productiile voastre de anul trecut si m-au trecut fiorii ascultan piese traditionale de ale noastre cantate pe stilul vostru. Este adevarat sau nu ca exista in orice zona a planetei niste filoane muzicale muzicale, pe care le regasesti si pe care poti sa contruiesti si sa experimentezi?

Dacă vorbim despre filoane muzicale, putem să facem o comparaţie dintre acestea şi filoanele de aur. Există zone bogate în astfel de filoane de aur, iar acelaşi lucru se aplică şi în muzică. Există anumite regiuni cu o bogată muzică tradiţională. La fel cum se întâmplă în România, aceste regiuni au fost influenţate de muzica din regiunile din jur. În zone cu o foarte bogată muzică tradiţională, aşa cum este muzica indiană sau persană, aceste influenţe reciproce au mers de multe ori mult mai departe şi au influenţat regiuni mai mari şi chiar continente. Astfel că putem să găsim multe similarităţi între muzicile din mai multe zone, dar în acelaşi timp fiecare să aibă ceva specific. Toate aceste interacţiuni istorice constituie o foarte interesantă platformă care merită cercetată, experimentată în genul Roots Revival.

Cu ce ai ramas tu castigat dupa experienta cu folclorul romanesc? Are folclorul nostru ceva specific, ceva despre care sa poti spune „this is Romania”?

România este una din zonele din Europa care au caracteristica de a influenţa şi de a fi influenţate de culturile din jur. Iar aceasta se datorează, în opinia mea, poziţionării sale geografice şi acestor interacţiuni, care au dus la crearea unei identităţi unice a muzicii româneşti tradiţionale, care are şi subculturi precum muzica maramureşeană sau cea moldovenească. În cazul Maramureşului, muzica este originală şi intactă poate din cauza poziţionării sale geografice. Cred că această caracteristică unică mă face să nu am nevoie de mai mult de două note ca să înţeleg că acea muzică este din Maramureş :)

Orice interviu care se respecta are intrebarea urmatoare: ce planuri de viitor ai? :)) Legat de Romania, fireste.

Am pus bazele Roots Revival Romania şi acum lucrăm cu o echipă frumoasă şi cu sponsorii noştri pentru al doilea capitol al acestui concept, care este focusat pe muzica Mariei Tănase. Vom merge într-un tur prin ţară: 25 februarie la Braşov (Sala Patria), în 26 februarie la Cluj (Casa Studenţilor), în 27 februarie la Timişoara (Sala Capitol) şi în 1 Martie la Bucureşti (Sala Radio). Şapte muzicieni din România, Turcia, Germania, Armenia, Marea Britanie, Spania şi Iran, împreună cu invitaţi speciali din România vor oferi publicului varianta lor, modul în care au înţeles ei muzica Mariei Tănase şi folclorul românesc. Avem idei mari şi visuri legate de Roots Revival Romania. Şi îmi place că există oameni interesaţi, aşa cum eşti tu. Poate o să ne întâlnim odată la o bere ca să povestim mai multe :)
nota lui chinezu: Biletele la aceste concerte sunt disponibile pe www.bilete.ro, în Oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro şi în magazinele Germanos.

Un mesaj pentru cititorii chinezu.eu, ca sa pot baga un titlu de ala cu EXCLUSIV! :D

Adică vrei să spui că tot ce am povestit mai sus nu este destul de special? :)) Serios vorbind, este o onoare pentru mine să pot să împărtăşesc cititorilor tăi părerile mele prin intermediul acestui blog :)

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)