Un mesaj pentru sportivii români care nu obţin medalii la Sochi 2014

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

O să încep cu o chestie a la furculition: nu toţi sportivii participanţi la o competiţie ajung pe podium. Pentru că exact asta presupune o competiţie, cei mai buni în acel moment să ia medaliile. Noi, cei care ne uităm din tribună, cum ar veni, la ce se întâmplă în arenă, avem de cele mai multe ori tendinţa să îi aplaudăm doar pe câştigători şi să nu ne gândim la ceilalţi, cei care au concurat, dar nu au reuşit să se plaseze printre primii. Iar asta, din punctul meu de vedere, este o greşeală. Neintenţionată, desigur, dar tot greşeală se numeşte.

Să discutăm aplicat despre sportivii români care ne reprezintă la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Sochi 2014. Groupama, asiguratorul oficial al lotului olimpic al României la Jocurile Olimpice de iarnă Sochi 2014, ne invită să le transmitem un mesaj. Invitaţie la care au am răspuns cu mare drag, din motivele pe care vi le spun mai jos.

Dacă ar fi să ne uităm doar la medaliile câştigate… Dar haideţi să nu facem doar atât. Haideţi să ne gândim la faptul că toţi cei din delegaţia României sunt toţi atâţia ambasadori ai noştri, ai celor de acasă, printre reprezentanţii atâtor naţiuni. Şi să nu ne limităm doar la a spune „vai, dar nu am luat nici o medalie, ce păcat…„. Căci, desigur, un român pe podiumul unei probe înseamnă foarte mult pentru promovarea imaginii ţării noastre. Dar acesta este doar vârful icebergului la o asemenea competiţie.

Pentru a ajunge la nivelul care să îi permită o participare la Jocurile Olimpice, un sportiv parcurge un traseu extraordinar de greu. Şi, de imens de multe ori, nebăgat în seamă, neapreciat. Ani de muncă intensă, de sacrificii, de renunţări şi de reveniri, de – pe şleau – o viaţă de privaţiuni, dacă este să ne raportăm la lucrurile simple de care noi, ceilalţi, ne înfruptăm zi de zi. Şi nu mă refer doar la – cum îndeobşte face multă lume – un regim alimentar sever, ci şi la faptul că aceşti sportivi nu au libertatea de mişcare pe care o avem noi, adică – mai de la peluză, aşa – nu prea fac ce vor ei, când vor ei şi cum vor ei. Ci trebuie să respecte nişte reguli stricte, din foarte multe puncte de vedere, care să le permită să atingă nivelul de performanţă olimpic.

Cred cu tărie că noi, ceilalţi, trebuie să apreciem şi munca lor de până acum, când participă la Jocurile Olimpice. Şi să ne gândim, măcar câteva secunde, că a câştiga înseamnă mult mai mult decât a-ţi pune o medalie de gât, chiar dacă acest moment este scopul oricărui sportiv.

Vă invit, aşadar, să oferim noi o medalie sportivilor noştri. O medalie simbolică, o dovadă a faptului că, totuşi, apreciem munca lor, faptul că ne reprezintă la o asemenea competiţie. O medalie care, pentru mulţi dintre ei, înseamnă singura medalie de care se pot bucura cu adevărat :)

Vă invit, aşadar, să le transmiteţi un mesaj de mulţumire/apreciere. Pentru că habar nu aveţi cât de mult înseamnă pentru ei asta… Cât de mult se bucură că noi, cei de acasă, ne uităm nu doar la medalii, ci la oameni, la românii care concurează acolo în numele nostru.

Vă invit, aşadar, să fiţi campioni în Jocurile Olimpice personale, unde voi puteţi oferi cea mai frumoasă medalie dintre toate, medalia sufletelor voastre :)

FRP_4687

Mai jos aveţi mesajele unor români către sportivii noştri. Alăturaţi-vă şi voi acestei iniţiative şi bucuraţi-i pe ai noştri, pe cei de la Sochi :)

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

13 thoughts on “Un mesaj pentru sportivii români care nu obţin medalii la Sochi 2014”

 1. Este greu sa incerci sa fii bun, mai bun, cel mai bun, sa incerci in fiecare zi sa fii cu o miime de secunda mai rapid, sa incerci sa lovesti in fiecare zi cu 0,01% mai precis … de asta ii admir pe cei care ajung acolo – au avut puterea sa lase multe altele pentru aceste „miimi” de „mai bun decat ieri”.
  Poate este si putinica invidie … :)) … dar este foarte multa apreciere.

  1. Vorbeam cu cineva care o băga pe aia cu „bine, măh, dar ultimul loc?!”. I-am răspuns că ultimul loc la Jocurile Olimpice reprezintă oricum o performanţă teribilă, dacă este să ne raportăm la „normal”. Mi-a dat oarecum dreptate… :)

 2. E de apreciat că în ciuda greutăţilor, chiar şi de ordin financiar, ei încă au puterea şi plăcerea să concureze pentru România!
  Adevăraţii campioni nu sunt numai cei care vin cu medialia la gât, sunt cei care muncesc cu plăcere, cei îşi fac exerciţiul cu plăcere, cei care se ridică deşi s-au împiedicat.
  Sportivii români sunt campioni noştri şi ne mândrim cu ei!
  Baftă multă!

 3. Nu mă pricep la urări şi nu sunt pasionat de sporturile de iarnă.
  Dar sunt român şi sunt mândru de cei 24 care au ales să lupte pentru ţară. Contează că au avut curajul să treacă peste greutăţi şi indeferent de rezultate duc mai departe spiritul olimpic.
  Le urez să se ţină fruntea sus şi să se întoarcă fără accidentări.
  Dacă vin şi cu ceva rezultate, acestea ar trebuie să fie un bonus pentru noi, cei de acasă!

 4. din experienta mea, stiu cam cat costa sa te antrenezi. si nu vorbesc doar de timpul petrecut in sala de antrenament. vorbesc de bani pt echipamente, antrenor, sala, etc.
  nu pot sa nu fiu alaturi de spotivii nostri. si acum, si intotdeauna. si faptul ca am reusit sa ajungem acolo ma face sa ma simt bine. eu sunt mandra ca sunt romanca.
  iar mesajul meu pentru ei este unul simplu: sa faca lucruri de care sa fie mandri. ei in primul rand, apoi noi, pentru ca ii apreciem. si pentru ca meritam :)

 5. Voi reproduce un citat din cel ce a fost părintele Jocurilor Olimpice moderne, Pierre de Coubertin: „Cel mai important lucru la Jocurile Olimpice nu este sa castigi, ci sa participi, asa cum in viata nu conteaza triumful, ci lupta. Esential nu e sa cuceresti, ci sa lupti bine.” Si cred ca sportivii care ne reprezinta tara o fac foarte bine. Bravo lor!

 6. Daca sportivii participanti la Soci ar primi echipamente, pregatire, bani, la fel ca fotbalistii, Romania ar avea si aici mai multe medalii. Din pacate, nu se investeste in sporturile de iarna, asa ca indiferent ce rezultate obtin ai nostri, ele sunt foarte valoroase. Mult succes !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)