Singura victorie care contează este cea în care toată lumea câştigă

Sâmbătă mai spre seară, zappam un pic. Şi am ajuns pe rezumatul unui campionat din Europa aia adevărată unde se joacă fotbal şi mai adevărat, nu ca la noi. Şi brusc am simţit că mi se face dor de fotbal. Pentru că a trecut multă vreme de când am cam uitat să mă bucur de fotbalul ăla de care mă bucuram pe vremuri şi care nu înseamna doar a flutura steagul unei echipe, a da UE fanilor celorlalte echipe, a declara insolvenţa unui club cu o istorie fenomenală numai pentru că amărâtul de club a avut nenorocul să ajungă pe mâna unui peşedinte piţifelnic. Însemna mai mult de atât, mult mai mult de atât.

Ieri am văzut, din întâmplare, pe TVR 2, filmul „Totul pentru fotbal„, despre rejucarea unui meci dintre FC Rulota şi Gloria ceva, pentru a evita retrogradarea in Divizia C, cum era atunci. Şi toate jocurile din culise pe care încercau cei care se ocupau de „destinele clubului” să le facă. O comedie simpaticuţă, în care am revăzut exact bucuria aia pe care am resimţit-o când eram copil şi eram însetat, înfometat, aproape drogat de fotbal.

Filmul m-a trimis în acea epocă în care colecţionam programe de meci (ce realizări editoriale minunate erau multe dintre ele…), în care fanioanele îmi umpleau un perete întreg al camerei şi în care abţibildurile cu jucători erau monedă forte în întâlnirile şi negocierile din curtea blocului. De vremurile în care o înfrângere a echipei dragi îţi smulgea lacrimi şi două, trei zile de aproape doliu personal.

Gândindu-mă la acele vremuri, mi-am dat seama că atunci fotbalul era un pretext pentru a ne bucura de viaţă şi pentru a ne înţelege mai bine. Căci atunci când pui suflet cu adevărat în ceva înseamnă că tu eşti cel adevărat şi că fiecare bucurie şi fiecare tristeţe pe care le simţi sunt lecţii de viaţă.

Acum fotbalul pentru mine este doar unul dintre cele multe alte lucruri care îmi atrag, din când în când, atenţia. Constatare care mă întristează teribil. Mai ales că habar nu am cum am ajuns în această situaţie. Explicaţii ar fi. Multe. Justificate. Doar că simt că nu prea îşi au rostul…

Am aflat că a murit Eusebio. Nu mă întrebaţi de ce m-am întristat atât de tare încât să ies din starea de duminică de după sărbători să scriu aceste rânduri. Poate pentru că ştirea aceasta este încă una din lecţiile pe care mi le-a administrat fotbalul. Care fotbal, de multe ori, joacă pe regulamentul vieţii. Care regulament spune, la punctul zero, aşa: singura victorie care contează este cea în care toată lumea câştigă şi nimeni nu pierde.

La revedere, maestre. Nu o să îţi spun să te duci să faci echipă cu îngerii. Pentru că îngerii nu joacă fotbal. Ei doar sunt acei spectatori de la tribuna principală care te vor aplauda când vei intra în teren acolo sus. Aşa cum am făcut şi noi, cei de jos, atâta vreme cât ai jucat la noi.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

4 thoughts on “Singura victorie care contează este cea în care toată lumea câştigă”

  1. Un jucător despre care cred și acum că a fost mai bun și mai util decât Pele, doar că i-a lipsit fantasticul angrenaj mediatic de care a dispus cel din urmă. Un om alături de care a jucat și Gicu Dobrin, o altă poveste românească stinsă mult mai repede decât ar fi trebuit.
    Uof.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)