Servesc patria! Am jurat să-mi apăr ţara chiar cu preţul vieţii!

Ce vedeţi în titlu este un comentariu la ce am scris eu pe Vocea Transilvaniei. Eu am lansat provocarea de a discuta despre ce înseamnă cetăţeanul activ, pe care eu l-am definit ca fiind cel care decide „să facă mai mult decât i se cere şi să urmărească să schimbe ceva în bine„.

Sigur că este mult de discutat pe chestiunea în cauză. Doar că ce a spus comentatorul legat de partea cu „preţul vieţii” m-a făcut să înţeleg, pe undeva, limita extremă în care unii împing acest civism activ, adică până la – groaznic să spui asta… – pierderea vieţii pentru ţară.

E cam mult, cred. Mult prea mult. Sigur, cel mai probabil că se referă la faptul că este cadrul militar, caz în care jurâmântul este jurământ. Care nu se aplică pentru noi, civilii. Dar dacă ar fi să vă întreb dacă voi, ca civili, aţi fi dispuşi să faceţi sacrificiul suprem pentru ţară, l-aţi face? Şi, daca da, în ce condiţii? Pentru ce cauză? Urmărind ce?

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

10 thoughts on “Servesc patria! Am jurat să-mi apăr ţara chiar cu preţul vieţii!”

 1. interesanta opinie.
  si eu am jurat sa imi apar tara. Dusmanii insa nu sunt nici cetatenii obisnuiti unguri, nici rusi, nici azeri, nici americani. sau alte nationalitati. Nu.
  Dusmanii sunt jigodiile care ne conduc . ei sunt cei care trebuie eliminati primii pt a ne apara tara.
  Dusmanii sunt cozile de topor ale coropratiilor.
  tara asta are multi dusmani.
  Probabil cel mai mare dusman este insa mentalitatea de sluga a cetateanului roman „capul se se pleaca, sabia nu-l taie”.
  resemnarea este cea mai mare tara a tarei asteia.
  cum sa apari un popor resemnat?
  faci cat poti, dar la un moment dat renunti si pleci.
  Si alegi alta tara. Una mai demna care merita sa fie aparata.

 2. Eu nu as fi dispus in nicio circumstanta sa-mi dau viata pentru aceasta tara (sau oricare alta). Daca vezi o harta animata cu schimbarea tarilor in ultimii 500 de ani o sa-ti dai seama cat de efemere sunt. Romania are <100 de ani, cu toata istoria fabricata de comunisti ca sa ne coaguleze.

  Statul isi dreseaza oamenii ca sa-l respecte (cele mai "odioase" crime, grav pedepsite, sunt legate de tradare si orice atinge integritatea statului).

  Statul colecteaza taxe, emite moneda fara acoperire si se concretizeaza intr-un aparat – socialist in cazul nostru, funamental parazitar, care in numele unei vieti mai bune fura de la saraci si da la bogati (creati de sistem/stat).

  Statul e format din oameni. Ei sunt de 3 mari feluri: cei invatati sa li se dea, sa fie asistati, care isi vand voturile pe 2kg de fasole si o tuica (masa mare a votantilor), cei care chiar muncesc si platesc (prostii absoluti si singurii productivi) si cei care sunt invatati sa profite de ignoranta intelectuala sau practica a primelor 2 clase, facand promisiuni aberante/nesustenabile (sa-i numim politicieni).

  Pentru asa ceva sa-mi dau viata? Niciodata. Nu inseamna ca nu imi iubesc familia, prietenii, locurile natale si ca nu i-as apara. Inseamna doar ca nu cred ca datorez ceva "statului".

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top articole din această secțiune

4900 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)