21.07.2017

Avem sau nu dreptul să îi filmăm pe poliţiştii care ne intră în casă?

În urmă cu 3 ani şi un pic, am creat oareşce vânzoleală cu acest prea-frumos blog atunci când am publicat nişte videoclipuri cu cetăţeni care au filmat poliţişti în acţiune #sauceva şi care au fost luaţi la 11 m de respectivele organe cum că nu au voie să fie filmaţi şi alea alea. Am lansat atunci o invitaţie la o dezbatere. Spre lauda lor, cei de la Active Watch au răspuns apelului meu şi au organizat o întâlnire cu bloggeri şi poliţişti, în care am discutat exact această chestiune: avem voie noi, ca cetăţeni simpli şi plătitori de taxe, să îi filmăm pe poliţişti când suntem în spaţiul public?

Îmi aduc şi acum aminte, după mai bine de 3 ani, cum am intrat în acea întâlnire bou şi am ieşit vacă. Pentru că, la finalul discuţiilor, tot nu am înţeles dacă avem voie sau nu să filmăm. Mai exact, cică am avea voie să îi filmăm, dar şi poliţiştii au voie să ne invite când vor ei la secţie şi apoi Dumnezo cu mila. Astăzi vă mai dau un filmuleţ din această serie. Cu precizarea că, de data aceasta, cetăţeanul a filmat poliţiştii în casa lui, nu în spaţiul public. Iar aici lucrurile se complică la greu. Aşa că vă invit să discutăm pe tema asta. Cine ştie, poate ne lămurim cât de cât.

Încă o precizare: habar nu am de ce a ajuns poliţia în casa omului. Doamna poliţist spune că la apelul soţiei celui care a filmat. Nu ştim. Şi nici nu are mare importanţă dacă discutăm doar despre dreptul omului aflat în casa lui de a filma poliţistul care îi intră în casă. De ce a ajuns poliţia în casa lui, repet, nu ştim. Şi, repet, nu are relevanţă pentru subiectul discuţiei noastre.

Despre autor: Cristian China-Birta

Blogger din 2007. Toamna :)) Antreprenor din 2009. Mândru membru al Kooperativa 2.0.

Mare rocker Moşu anul ăsta…

#deSărbători Spune şi tu „Mulţumesc” unei persoane dragi

25 comentarii

 1. luni, 16 decembrie 2013, 08:24

  Eu cred ca in casa sau curtea noastra avem voie sa filmam pe oricine. Fac ce vreau in casa la mine.

  Răspunde
 2. luni, 16 decembrie 2013, 08:42

  Teoretic cum spune si Gabi esti in casa ta si ai dreptul sa filmezi, ar fi chiar culmea, insa daca privesti din partea cealalta stiti vorba aia, „suntem in misiune si nu ai voie sa faci nimic” e ca si cum ti se spune ” Ba tu sezi bland, nu ai niciun drept” si nu sunt de acord cu asta !

  Răspunde
 3. luni, 16 decembrie 2013, 09:05

  Pai si daca omul avea camere de supraveghere in casa ce trebuia sa faca? Sa opreasca tot sistemul? La asta cum ar raspunde, oare, Politia?

  Adevarul este ca legile din Romania sunt putin, foarte putin, mai condensate decat praful de pe birou. Asa ca nu ne ramane decat sa ne batem cap in cap si ala cu fruntea mai tzapana va castiga, mai ales daca poarta si cascheta.

  Răspunde
 4. luni, 16 decembrie 2013, 09:46

  Da – si ii dai cu motivarea. Caci asta cu ‘tulburarea de proprietate’ functioneaza in ambele sensuri…
  Follow-up relevant la povestea de acum trei ani – la Bogdan Manolea: http://legi-internet.ro/blogs/index.php/concluzii-filmatul-politistilor-teorie-practica

  Răspunde
 5. Stefan
  luni, 16 decembrie 2013, 09:51

  Invocarea dreptului la intimitate atunci cind esti in misiune nu functioneaza:) La fel si „legatura cu purtatorul de cuvint”…IAr dreptul de a filma, incasa ta, daca e casa ta…e ok, dar…trebuie sa ai acceptul celui filmat daca vrei sa faci public materialul. Filmarea functioneaza doar ca proba in instanta, la cererea instantei sau invocata de acuzare/aparare…Si aici cu lungi discutii. Nu sunt avocat, dar sunt citeva legi care reglementeaza direct sau printre rinduri situatia.

  Răspunde
 6. luni, 16 decembrie 2013, 09:54

  Rezolvarea situației este puțin îngreunată de o altă mică problemă. De fapt, mare.
  În casa ta, Poliția nu poate intra decât cu mandat. Dacă are mandat, are voie să facă absolut ce-și dorește, se activează toate mecanismele legate de protecția imaginii, iar dacă ai scos aparatul în clipa aceea, oamenii ți-l pot băga liniștiți pe gât.
  Ei, acum, dacă draga de ea, Poliția, vine la ușă și nu are mandat o poți ține liniștit acolo. Desigur, dacă nu te sperie insistențele lor. Vorbești cu ea pe sală, pur și simplu, la poartă etc. În clipa în care ai permis, de bunăvoie și nesilit de nimeni, accesul Poliției pe proprietatea ta fără ca aceasta să dispună de mandat, ai cam permis ceva mai mult de-atât. Și tare am senzația că în asta intră și partea cu filmatul.
  Mă rog, e un subiect tare plin de chițibușuri legale și cred că persoana care poate lămuri acest lucru este un avocat sau un reprezentant al stimatelor organe de lege. Altfel, uneori mult prea stimate :)

  Răspunde
 7. luni, 16 decembrie 2013, 10:59

  Legea este clară și nu lasă loc de interpretări: oricine poate filma orice organ al statului român, dacă acesta este în uniformă – indiferent dacă este în exercițiul funcțiunii sau în timpul liber – cu excepția cazului în care filmarea s-ar face într-un spațiu proprietate personală a organului filmat.

  Cu alte cuvinte, la tine în casă sau în oricare spațiu public, poți să-i filmezi fără nicio interdicție.

  Răspunde
 8. luni, 16 decembrie 2013, 11:09

  Nu putem discuta doar asta pentru ca nu stim daca politia avea mandat sa intre la el in casa … Teoretic ai voie sa faci orice la tine in casa dar sigur trebuie vazut daca e ok sa o filmezi si sa o publici pe net. Aici e cu dus si intors

  Răspunde
 9. luni, 16 decembrie 2013, 11:15

  Dupa cum va spuneam, la intalnirea de acum trei ani eu nu am inteles nimic, recunosc. Adica am inteles ca tu poti sa te risti sa filmezi un politist, la fel cum te poate si el baga in duba pentru asta. Si apoi da-i inainte cu procese si alea, alea. Pentru ca legea este nici asa, nici pe dincolo.

  Răspunde
 10. luni, 16 decembrie 2013, 11:24

  Pai de filmat cred ca pot sa-l filmez. Dar daca-l postez pe Youtube si organu’ nu este de acord cu asta, Youtube imi poate elimina filmarea. Cu conditia ca organu’ sa stie sa faca o plangere online.

  Răspunde
 11. luni, 16 decembrie 2013, 11:28

  Ce atâtea chestii socoteli.. Statul se pişă pe dreptul de proprietate, şi dacă aveţi impresia că în România organele statului respectă drepturile fundamentale ale cetăţeanului, clar nu trăiţi în România

  Răspunde
 12. luni, 16 decembrie 2013, 12:09

  Oi oi oi. Poliția asta își arată colții uneori. S-au găsit să facă gură că-și filmează omul proprietatea. În spațiu public ne bat jandarmii că stăm degeaba și/sau filmăm, iar în propria casă ne amendează Poliția că-mi filmez mâța jucându-se cu ghemul, evident, de față cu ei. Asta mai în spirit de glumă. Dacă ne uităm puțin la Statele Unite, un loc etichetat ca fiind un ținut plin de tembeli, partea cu Poliția e mai serioasă. Poliția își respectă cetățeanul în public. Nu vei vedea un polițist din SUA să vină la tine și să spună că îi încalci intimitatea. Nu! E spațiu public și poți înregistra 24/24 dacă vrei. Știu asta din farsele făcute de anumiți adolescenți care aveau de-a face cu Poliția DOAR dacă respectiva victimă a farsei se simțea abuzată, jignită sau mai știu eu ce. Atunci, au dreptul să te percheziționeze și să vadă materialul, eventual să-l șteargă. N-ai să vezi camere video confiscate. Amenzi, da.

  E prima oară când aud că organul legii ține la intimitate pe proprietatea altcuiva. Polițiștilor le pasă de propria imagine, dar dacă și-ar face treaba și s-ar autosesiza cu privire la idioții de paparazzi care din spațiu public filează o proprietate privată, fără acordul proprietarului, am mai vedea ceva interesant pe la TV, că doar n-ar mai exista stupizii de paparazzi.

  Răspunde
 13. trexel
  luni, 16 decembrie 2013, 13:51

  eu am filmat politisti pe strada, unora li s-a rupt, altora nu. insa nu m-am lasat convins de niciunul ca nu as avea voie sa-i filmez. nu m-a bagat niciunul in duba. la una din filmari pe care am pus-o pe youtube, intr-adevar, cei de la politie s-au sesizat si au sesizat mai departe astfel ca tubul a sters filmarea respectiva. mentionez ca eram acreditat la politie ca si pressar dar nu le-am spus treaba asta cand s-au opus filmarii. au intrebat ei daca sunt de la presa si le-am spus ca vor vedea singuri mai devreme sau mai tarziu.

  Răspunde
 14. luni, 16 decembrie 2013, 14:29

  Ce dragut: militianca ar trebui sa stie ca atata vreme cat e la lucru si reprezinta Politia Romana, nu are treaba cu dreptul la intimitate. Dreptul ala se aplica la ea acasa, cand isi pune bigudiuri. Cum ar fi sa intru intr-o sectie de politie si sa fiu dat afara ca incalc intimitatea agentului de serviciu care tocmai molfie si el linistit o saorma? Ca un efect pervers, stiu sigur ca ai voie sa filmezi IN SPATIUL PUBLIC, dar habar nu am daca legea face vreo mentiune speciala referitoare la domiciliul omului. Prin urmare, e foarte posibil, conform legilor cretine din Romania, sa NU ai voie sa filmezi la tine in casa pe cine vrei, cum vrei cand vrei decat cu acordul expres al „starului” filmat. Nu m-ar mira extraordinar de mult: legea romaneasca nu iti da voie nici sa te aperi oricum la tine pe proprietate – asta cu filmatul (prin extensie, facut orice nu este interzis de lege la tine in casa) ar deveni un soi de moft in mintea incompetentilor care fac legi pe maidanele astea carpato-danubiano-pontice.

  Răspunde
 15. Dan Ilcus
  luni, 16 decembrie 2013, 14:50

  Ui asa ne da Chinezu teme de dezbatere. Buna tema. Nu avea voie sa filmeze. Pe proprietatea ta nu faci chiar ce vrei. Dreptul, subliniez DREPTUL de proprietate se EXERCITA in conditiile legii. Este similar cu situatia in care pe proprietatea ta nu ai voie sa dai in cap la nimeni. Mai ales cand acela a venit CHEMAT pe 112. Nota bene! se numeste Apel de URGENTA. Nu intru in detaliile juridice ptr ca difera de la o speta la alta.

  Răspunde
 16. luni, 16 decembrie 2013, 15:25

  Nu știu ce zice legea. Însă dacă e la mine-n casă și-au venit ăia să-mi pună niște întrebări, am voie să fac ce vreau eu. Char să mă ușurez în sufragerie, de față cu milițienii. e casa mea, nu-i agresez în niciun fel.
  Pe stradă cică n-ai voie să-i pozezi sau să-i filmezi. Și mi s-a întâmplat de două ori să se ia nea organu’ de mine că-l filmez.

  Răspunde
 17. luni, 16 decembrie 2013, 16:35

  Domnul ovidiu cel care ancheteaza problema stie exact de ce se afla politia acolo.Dumnul se afla intr o locuinta proprietate a primariei a carei proprietar edte sotia lui…a parasit domiciliul cu toate lucrurile personale si nu numai din septembrie 2013 – lucra care se poate dovedi cu declaratiile vecinilor- si a revenit pe 11 decembrie cu scandal desi se afla in proces de divort.politia se afla acolo a 3 oara la solicitarea sotiei care are certificat medico legal pentru ca in septembrie domnul a tinut o 3 nopti in bucatarie si a trintit o cu capul de gresie.Acum dezbateti dava sotia are vreo siguranta sa stea cu el in acceeasi casa …si daca e normal draga ovidiu ca problemele personale ale mele sa fie dezbatute de tine pe internet.De cind au devenit problemele de familie dexbateri publice pe facebook.Iar filmarea se afla si in casa mea asa ca o sa ti raspunda primaria daca avea voie sa filmeze si judecatoarea daca tu ai voie sa favi publica filmarea.

  Răspunde
  • luni, 16 decembrie 2013, 16:45

   Doamna, daca este asa cum spuneti, sa stiti ca noi (adica cei mai multi care au citit aceste randuri), suntem de partea dumneavoastra. Dar, oricat de urat ar suna ce spun eu acum, aici discutam chestiunea cu filmatul. Care, asa cum spuneti, este o chestiune legala. Multa sanatate!

   Răspunde
 18. luni, 16 decembrie 2013, 18:07

  normal ca poate filma omul in casa lui ! De fapt poate filma imbracat cum vrea in costum sau cum s-a nascut !

  Răspunde
 19. Mihai C.
  marți, 17 decembrie 2013, 08:47

  Eu din cate stiu ai voie sa filmezi pe oricine, cu conditia ca acea perdoara sa fie instiintata. Din cauza asta cred ca sunt obligati comericiantii sa specifice ca obirectivul respectiv este supravegheat video

  Răspunde
 20. diana
  sâmbătă, 15 martie 2014, 12:18

  are voie un politest sa intre la tine in gradina daca nu tia cerut voie

  Răspunde
 21. Tina
  miercuri, 28 ianuarie 2015, 23:44

  Am si eu o intrebare. ssper ca cineva cu informatii adevarate in ale dreptului romanesc imi poate raspunde in timp util

  Pårintii mei , doi oameni batrini si cu frica de d-zeu , au cumparat o caruta de lemne de a un cetatean care au auzit ei ca vinde lemne. Zis si facut numai ca la cateva ore dupa ce lemnele leau fost livrate in curte hop si politia, cu intrebari , de tot felul. Au ajuns asa de departe incat au cubat, masurat, sigilat lemnele spunind ca au informatii ca ar fi furate.
  Ce drepturi au ai mei, ce drepturi are poltia. unde se poate ajunge. pentru ca saracii parintii mei sunt speriati de moarte.
  Multumesc

  Răspunde
  • marți, 7 aprilie 2015, 17:02

   au obligatia sa ajute la stabilirea imprejurarilor. poate provin din furt acele lemne.

   Răspunde
 22. stefan
  sâmbătă, 31 ianuarie 2015, 01:32

  Legal alb pe negru: ai voie sa filmezi . restul parerilor pro si contra sint doar vorbe. si pe domeniul public ai voie sa filmezi,nu ai nevoie de nici o aprobare. cine spune contrariul sa citeasca legile in vigoare. nu ai voie sa filmezi doar pe teritoriu privat(de exemplu la alticineva in casa, intr un magazin privat, fabrica ,ect) in rest ai voie. chiar si la sediul politiei.

  Răspunde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *