Iertaţi-ne

Iertaţi-ne pentru că suntem atât de puţini care vă respectăm dreptul de a nu muri şi de a mai avea speranţa că viaţa poate fi mai bună.

Iertaţi-ne că ne gândim mult prea puţin la voi şi doar atunci când cineva ne trage de mânecă.

Iertaţi-ne că ne pasă de atât de multe nimicuri încât uităm că viaţa fără să ne gândim la ceilalţi nu este decât o aşteptare a morţii.

Iertaţi-ne că nu strigăm mai tare în numele vostru, cei care nu mai aveţi puterea de a striga.

Iertaţi-ne că nu mai avem răbdare cu nerăbdarea voastră.

Iertaţi-ne ca să ne putem ierta şi noi…

Când ştii că mai ai luni, poate chiar ani de aşteptat până să poţi efectua un transplat de ficat, cea mai sinceră şi directă reacţie este chiar plânsul. Domnul Florea e speriat de stadiul în care boala sa, ciroza hepatică, l-ar putea aduce, până să primească un ficat sănătos.

Dl. Florea

Domnul Marcu îşi poartă suferinţa în priviri. Din când în cînd mai zâmbeşte, dar gândul la timpul în care va sta aşteptând să îi fie transplantat un ficat sănătos îl macină. E vorba de luni sau ani de zile, timp în care efectele cirozei hepatice devin tot mai grave.

Dl. Marcu

Anemia falciformă nu este deloc acea anemie obişnuită, cu care unii dintre noi s-au obişnuit să trăiască. Ea îţi taie toată puterea, inclusiv aceea de a mai vorbi. Acesta este şi cazul Alexandrinei, care nu mai are nici vârsta necesară pentru a aştepta tratamentul corespunzător.

Alexandrina

Elena se înconjoară de jucării, cărţi de colorat şi jocuri electronice, ca să nu simtă trecerea de la camera ei de acasă, la patul de spital unde talasemia o ţine permanent legată de perfuzie.

Elena

Florentina locuieşte de cinci luni la Spitalul Fundeni, iar mama ei spune că mai au mult de stat aici. La fel se întâmplă şi cu ceilalţi pacienţi cu leucemie, care sunt condamnaţi nu doar la o viaţă petrecută în spital, ci la una dependentă de pat şi de perfuzia cu citostatice.

Florentina

Efectele cirozei hepatice l-au ţintuit la pat pe Adrian. Nu mai vrea să mănânce, nici să meargă la toaletă, în timp ce organismul lui se slăbeşte tot mai mult. Înainte de a-şi trata boala, pacientul cronic trebuie să se trateze de deznădejde.

Adrian

Denis e prea mic pentru a spune cât este de trist, nu îşi găseşte cuvintele, dar în locul lui vorbesc ochii care îi ascund boala. Nici măcar el nu ştie că suferă, încă de la doi ani, de o boală cronică.

Denis

Maria are o abilitate neobişnuită. Ştie foarte bine să se ferească de lumina soarelui. Asta a învăţat-o boala cu care se luptă din copilărie: lupus eritematos sistemic.

Maria

Vladuţ nu are deloc astâmpăr. La fel ca şi prietenii lui cu boală renală cronică, transformă coridoarele şi saloanele din spital într-un imens loc de joacă imaginar, unde uită de dializa şi perfuziile zilnice.

Vladut

Nicoleta încălzeşte în palme perfuzia cu sângele pe care îl primeşte de mai multe ori pe lună, aproape îmbrăţişându-l. Pentru pacienţii cu talasemie, sângele pe care îl primesc în spital este vital, dar mai important pentru ei ar fi să îşi primească medicamentele de care au nevoie.

Nicoleta

 

Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) va invita la o expoziţie inedită, cu fotografii ale bolnavilor aflaţi în prezent în spital, care suferă de boli cronice precum talasemie, boală renală cronică, anemie falciformă, leucemie, ciroză hepatică, lupus.

Expoziţia ilustrează 10 bolnavi cu afecţiuni cronice grave pentru care este nevoie de tratamente de ultimă generaţie şi cuprinde fotografii în format natural.

Fotografiile sunt realizate de tineri artişti fotografi – Cristina Bobe şi Radu Oprea – şi vor fi expuse în perioada 04 – 18 decembrie în cadrul galeriilor World Trade Center din Bucureşti. Anul viitor expoziţia mobilă să fie reluată şi în alte zone din Bucureşti.

Fotografii expozitie

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

5 thoughts on “Iertaţi-ne”

  1. Cuvintele mi s-au topit în lacrimi involuntare şi s-au oprit într-un nod imens în gât, înainte să mai pot rosti ceva… e un amestec de tristeţe, de empatie faţă de semeni în locul cărora fiecare dintre noi poate să ajungă la un moment dat, de revoltă împotriva unui sistem emdical bolnav el însuşi… E cumplit… Poate că astfel de expoziţii ar trebui făcute pe holurile parlamentului şi prin cabinetele celor care scriu din condei destine ale unor astfel de oameni nevinovati… (a vorbit revolta din mine, cred…) Sau poate că noi, ceilalţi, ar trebui să dăm o palmă destinului şi să facem ceva, cumva… (şi uite că între timp o lacrimă s-a desprins din nod…)

  2. Din pacate anul acesta am ajuns sa fiu luni de zile prin spitale. Am ajuns la al patrulea. Ma sperie nu atat bolile si suferintele prin care esti nevoit sa treci ci birocrația sistemului. Ne plângem ca nu avem suficient buget pentru sanatate, dar a avut cineva curiozitatea sa se uite la schema de personal de la CAS? In fiecare luna, mama mea la cei 72 de ani pe care ii are trebuie sa treaca pe la trei birouri ca sa depuna un dosar: unul pentru numar, altul pentru o stampila si in final biroul unde se depune dosarul. Si asta in era informatica unde toate datele despre asigurat pot fi stocate si accesate din orice birou fara sa mai plimbi oamenii. Asa ca din pacate nu ma mir ca mor oamenii cu zile in spitale asteptând.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.