De trei ani tot cochetez cu gândul să nu mai cumpăr brazi vii tăiaţi din pădure sau cum să le zic. Căci, de fiecare dată când mă duc să îi cumpăr, mă strânge un pic stomacul când văd măcelul ăla acolo. Dap, măcel, folosesc cu bună ştiinţă acest termen şi mi-l asum, chiar dacă, recunosc, este puţintel forţat, dar ce mai tot comentaţi atâta dacă aşa mi-e venit să scriu?!
Anul ăsta am luat decizia fermă să renunţ pentru totdeauna la astfel de brazi tăiaţi din pădure. Bine, e drept că mai trebuie să negociez cu cei de acasă, cu doamna sufletului meu şi cu cei trei minuaţi copiii ai mei :)) Dar ştiţi că am o putere fabuloasă de a convinge lumea că binele nu este doar ceva ce merită făcut, ci ceva ce trebuie făcut, aşa că nu mi-aş face probleme legate de reuşita isprăvii mele :)
De ce am decis să fac asta? Pentru că, v-am spus, mi se strânge stomacul când văd grămada aia de brazi ucişi în copilăria lor (căci aşa ar fi echivalat în termeni umani). Şi mă uit la ei gândindu-mă că nici unul nu a avut şansa să se facă ditai brădocul ăla în pădure sub care ne punem mâna streaşină la ochi şi ne minunăm de frumuseţea lui. Şi apoi mi se strânge iar stomacul când văd aceşti brăduţi atuncaţi prin toate colţurile oraşului după sărbători, după ce şi-au făcut datoria şi au murit pentru vremelnica noastră bucurie de sărbători, de care – pardon my French – mulţi dintre noi nu ne bucurăm cu adevărat…
Bine, bine – aţi putea spune şi aţi avea dreptate – dar noi sub ce aşezăm cadourile? Există soluţii, fireşte. Eu vă dau doar variantele de mai jos, care mi-au venit în minte. Dar vă rog din suflet (şi nu forţez când spun asta) să îmi spuneţi în comentarii ce alte variante mai ştiţi. Nu contează că sunteţi firme, dacă aveţi varianta de suplinitor de brad de Crăciun #sauceva, puneţi comentariu cu link, nume de companie, ce mai vreţi voi, nu o să consider spam sau reclama, ci doar o informaţie venită în spiritul provocării mele.
Eu spre exemplu, aş vrea să am de Crăciun bradul de mai jos. M-aş simţi extraordinar ca piticii mei să îşi primească darurile sub bradul realizat de Georgia. Pentru care, de altfel, am şi licitat :)
Mai sunt variante de brazi în ghiveci, daţi un gogle, e plin de magazine care vi-i oferă. Dacă aţi făcut asta sau cunoaşteţi magazine sau persoane care se ocupă cu asta, puneţi în comentariu, hai curaj, că faceţi o faptă bună :)
Personal îmi place faza cu închiriatul brazilor. Daţi un google şi înţelegeţi mai bine. Iar dacă ştiţi exact unde ar trebui să mergem pentru asta, puneţi un comentariu şi faceţi recomandarea, nu fiţi timizi :)
Există, desigur, şi brazii de plastic, ăia de îi găsim peste tot. Dar, din raţiuni ce ţin de coraconul meu de chinezu bătrân, ăştia nu îmi plac de nici o culoare. Dar, fireşte, este şi asta o variantă de lucru.
Alte idei?
26 thoughts on “Hai să nu mai omorâm brazi anul acesta #cumarveni”
Mie personal nu imi place ideea de brad de Craciun, nu mentionez aici care este motivul. Iar pe langa asta, sunt si eu putin ecologist, deci sunt impotriva la defrisari si alte practici care distrug natura.
Vreau doar sa amintesc aici ca, teoretic, brazii de Craciun sunt marcati dinainte pentru a fi taiati si nu afecteaza ecosistemul, ci curata padurea. Ar fi super daca ar fi si un padurar sau brigadier sa completeze mai exact informatia asta.
Dar totusi, asta este doar teoretic, stim bine ca nu se face asta ci chiar se „macelareste” padurea..
Ehe, colegu, daca nu bagai si ultima parte la comentariul tau, ce te mia trollam un pic… :)) Chiar asa vrea ca un padurar sa spuna ceva, stii cum il astept?! O sa fie un fel de cadou de Craciun in avans pentru mine discutia cu el, desigur :D
Eu am aflat asta de la un profesor de la facultate, care este sef de acolo. Dar si el a dat de inteles printre randuri ca practica asta e mai mult teoretica la noi in tara :))
*sef de ocol
Într-o vreme aveam ceva responsabilităţi într-o instituţie respectată, şi eram în legătură directă cu şeful mare. Răspundeam de multe, inclusiv de achiziţii personale. A venit Crăciunul, trebuiau aduşi brazi. I-am explicat că ar fi bine să închiriem (trebuiau mai mulţi,undoi trei mari, alţii medii şi mici), că ar fi un semnal bun dat de instituţie, că am fi apreciaţi. Mi s-a dat acordul. Am închiriat brazi în ghiveci. Erau de vis. În schimb, după ce s-a dezgheţat pământul mi s-a făcut scandal că miroase a… pădure. A trebuit să chem firma, să-i ia, şi cât pe ce era să plătesc paguba ( vreo 2000-3000 de lei), pentru că am cumpărat repede brazii tăiaţi. Am avut noroc, că am făcut un contract pentru acea sumă, pentru toaletare arbuştilor şi întreţinerea grădinii din curtea sediului…
Neplăcută experienţă, dar militez pentru această variantă, a brazilor în ghivece-pot fi închiriaţi sau cumpăraţi, ca apoi să-i pui în propria curte, dacă ai.
Bun comentariu, merci! Adica sa nu cadem in transa aia roz cu „totul e minunat in partea aialalta”, caci, fireste, nu e chiar totul minunat. Doar ca este un pic mai bine. Din toate punctele de vedere :)
Eu am încercat varianta cu brad în ghiveci sperând că am şi parfum de conifer dar şi sufletul împăcat. Totuşi, ambele încercări nu au reuşit. Primul s-a uscat după replantare în spatele blocului, al doilea chiar în ghiveci, de la temperatura din casă, probabil. De aceea am revenit la varianta de brad artificial, cu aspect cât mai natural.
Si eu am dat rateu cu brazii in ghiveci. De doua ori. Pentru ca s-au uscat foarte repede. Initial m-am gandit ca io sunt de vina, ca nu stiu ce sa fac cu ei. Dar cand mi s-a spus ca ei vin cumva gresiti de cand ii cumparam nu m-am mai simtit asa de vinovat.
Acuma provocarea cea mai mare este sa gasesti pe cineva care nu iti da brazi aproape vii, cum ar veni. Si care iti si spun cam cum sa ai grija de ei.
Sigur, e mai greu decat sa iei un brad de ala taiat si apoi sa il arunci. Dar e mai frumos :)
E bine si ce faci tu, cu cel artificial. Doar ca mie nu imi place plasticul ala. Deloc :)
Eu nu cred ca am mai cumparat brad natural de cativa ani. Am unul artificial, tare aratos, caruia ii mai ajustez eu o crenguta-doua de brad, rupte de la bunici, pentru miros. :)
Si acum sa vina Craciunul mai repede! :)
Imi place foarte mult ideea: Padurea de Craciun. Poti cumpara un brad de Craciun la ghiveci, iar dupa sarbatori ai posibilitatea sa il pastrezi sau sa il dai inapoi urmand sa fie replantat. In plus poti sa participi chiar tu la plantarea lor :)
http://www.padureadecraciun.ro/
Total de acord cu salvarea padurilor de conifere…Ar trebui interzisa prin lege comercializarea lor in piete,ocolul silvic sa-si asume vanzarea la sediile proprii,puieti la ghiveci,cu instructiuni de mentinere a lor in viata ,cu respectarea legalitatii! SF ? Intr-o tara <> ar fi mers,dar si la noi,daca fiecare ne asumam normalitatea musai sa functioneze !
Mneah, nu am fost niciodată adeptul pomului de Crăciun. Când eram copil mă stresa la maximum să stau să atârn globuri în pom în loc să fiu afară, la fotbal pe zăpadă. Așa că, din punctul meu de vedere, mi se pare aberant să cumperi un pom pe care să-l arunci 2 săptămâni mai încolo.
De brazii de plastic nici nu se pune problema. Când au ajuns ai mei să ia unul de ăla am vrut să-i dau foc.
Așa că prefer o crenguță pusă pe perete și cu asta, gata. Nu dansez kumbaya în jurul pomului, nu bat din palme ca pinguinul la copcă :))
Mai există varianta brazilor croșetați :D Sunt cât se poate de eco friendly. Dar despre modele de brazi lucrați manual discutăm în vreo 2 săptămâni, după ce-l termin pe-al meu :)
Si noi folosim brad artificial de foarte multi ani,din aceleasi considerente.In acest an,pentru Craciun vreau sa incerc sa „construiesc” impreuna cu baietelul un brad „mai altfel”,care mi s-a parut foarte interesant.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=456577184454821&set=a.298304030282138.67975.152338971545312&type=1&theater
Acesta este link-ul unde puteti vedea bradul despre care am spus,care aduce mai multe beneficii:salvez cel putin un brad natural,il implic si pe baiat in acest mic „proiect”,petrec timp pretios alaturi de el facand amandoi ceva educativ si creativ.
Salutare,
Am folosit vreo trei ani la rând brazi în ghiveci luați de la ocolul silvic (sau cum s-o numi) de la Ștefănești (în capătul șoselei Andronache).
Doi dintre ei au sfârșit în spatele blocului unde au mai supraviețuit până în această vară.
Bradul nu prea e făcut să trăiască în apartament… e mai rău decât cățeii ciobănești. Temperatura nu prea e bine să fie peste 15-18 grade… ori nu știu câți sunt cei care țin asemenea temperaturi în casă pe perioada de iarnă și, nu în ultimul rând, nu-i plac schimbările bruște de temperatură (aerisitul dimineața aduce un mare disconfort brăduțului din ghiveci).
Prima dată când am cumpărat de acolo, o tanti mi-a făcut un instructaj de 30 de minute… de-mi venea să plec acasă fără copac.
Legat de tăiatul brazilor din pădure, în teorie ar trebui să se taie doar vârfurile anumitor copaci (marcați inițial). În țările alea dinspre partea de nord a continentului nostru, regula zice că ai voie să tai până la 10% din vârfurile copacilor, apoi peste 2 ani ai voie să tai tot copacul, însă între timp trebuie să împădurești (tu, proprietarul pădurii) câte 2 hectare la fiecare hectar tăiat. Dacă împădurești mai mult, primești bonificații (ai voie să tai și în „extra-sezon” ca să zic așa) și reduceri la taxe în anul următor.
Anul ăsta cred că vom încerca să ne construim un brad de Crăciun din spamul adunat în cutia poștală…
Eu am vazut aici niste alternative foarte dragute :) http://diply.com/creativeideas/29-creative-unusual-diy-christmas-tree-ideas/5070/
Cei din ghiveci sunt o alternativa. Problema e daca mai sunt buni dupa ce trec sarbatorile. Totusi, parca nu e Craciun fara miros de brad in casa
Merg de cativa ani buni pe brad artificial.
Pentru anul acesta mi-am gasit deja ceva gata impodobit :)
http://instagram.com/p/gnsR8byg0S/
Mi-ar plăcea să tragem de mânecă IKEA România să adopte ideea IKEA Belgia. Nu le fac reclamă, însă mi-a plăcut ideea lor de anul trecut. Au vândut brazi în ghiveci și după Crăciun îți ofereau două posibilități, ori să-l plantezi tu în grădina ta, ori să-l aduci înapoi la magazin și să ți se returneze o mare parte din banii pe care i-ai dat pe el. Cum locuiesc aici, eu așa am să fac, cumpăr brad la ghiveci și la final am să salvez bradul :) Prețul nu e imens. Un brăduț cam de 1.5m este 8 euro. Eu zic că se merită!
Ăștia sunt brazi de pepiniera crescuți cu cine știe ce produse care în 2-3 ani e gata de împodobit.
Maestre, eu nu mai omor brazi de cativa ani. Am acelasi brad artificial de vreo 5-6 ani, sau mai bine de atat.
Nici din cauza noastră nu se mai taie brazii, avem unul artificial de câț-va ani. Multă sănătate
Nu as renunta la bradul de Craciun pentru nimic, el este aproape jumate din tot farmecul pe care il are aceasta sarbatoare
Alte idei? Origami. Modele sunt destule.
De ex., la cridiana:
cridiana-origami.blogspot.ro/2011/11/tutorial-bradut-de-craciun.html
şi: /2011/12/bradut-de-craciun-cu-cadouri.html
şi: /2011/11/brad-de-craciun.html
Sau, la Bogdan (Ionescu), sau la atâţia şi atâţia origamişti. Ar fi cea mai cool activitate pentru ză China’s kids, isn’t it? Plus că, aşa, ar avea fiecare propriul brad – cadouri să fie!
brazii nu se taie din padure (sunt rari si asimetrici) ci din pepiniera unde au fost plantati in acest scop
pentru ecologisti, hai sa facem un calcul! sa presupunem ca Romsilva a scos la vanzare 50.000 de brazi. sa mai presupunem ca face asta in fiecare an si ca un brad are nevoie de 10 ani ca sa creasca. in momentul de fata avem 9×50.000 brazi vii in pepiniera si o sa avem 10×50.000 dupa ce planteaza altii in locul astora taiati. deci 500.000 de copaci VII. daca ne luam brazi de plastic, astia nu o sa mai existe si pe terenul ala o sa avem scaieti. plus ca falimentam inca o afacere