21.04.2017

Despre izolarea termică de interior. Studiu de caz: Multipor

De vreo două luni am buletin de Bucureşti. Dap, doar acum mi-am dat arama pe faţă, ca să zic aşa, deşi am imediat vreo 20 de ani de când hălăduiesc prin Capitala noastră naţională. Doar că, vedeţi voi, nu am avut nici o tragere să îmi schimb buletinul meu de moroşan, căci îmi era bine merci şi aşa. Dar a venit #acelmoment în care mi-am cumpărat un prea-frumos apartament (serios, este foarte frumos, unii ştiţi asta deja :D) şi, pe cale de consecinţă, am devenit bucureştean oficial cu acte în regulă. În Sectorul 3, dacă este să o dăm pe nişă geolocativă, cum ar veni :)


Cum te știu că vrei să ai scule în casă, ia vezi ce îți lipsește ca să îți completezi ”colecția” :D


Poate că o să vă povestesc mai multe cândva despre ce a însemnat căutarea unui apartament în Bucureşti (suntem gaşcă mare, eu, doamna sufletului meu, trei minunăţii de prunci şi un câine) şi de ce spun că am fost foarte norocoşi că l-am găsit pe acesta în care stăm acum. Altă dată, zic, pentru că acum, dacă tot a venit (în sfârşit!) frigul, am a vă raporta altceva. Mai călduros :D

Apartamentul nostru este situat la ultimul etaj al unei clădiri cu trei niveluri (avem şi o componentă de mansardă, e foarte frumos, v-am spus :D). Aşa că, printre altele, una din verificările amănunţite pe care am realizat-o înainte de a cumpăra a fost să vedem dacă acoperişul este în ordine. Dar nu doar pe sistemul „să nu mă plouă în cap”, ci şi pe partea de izolare termică. Care – aşa m-a învăţat pe mine experienţa pe care am avut-o cu altă casă – este teribil de importantă şi din punct de vedere al confortului, dar şi din punct de vedere al facturii care îţi vine în lunile de iarnă.

—————-
Pentru orice alte chestiuni ce țin de lucruri băgate în priză, nu vă sfiiți să contactați Depanero!
________________________

După ce am bifat chestiunea cu acoperişul, m-am uitat dacă sunt sau nu izolaţi pereţii din punct de vedere termic. Şi am văzut – din nou vă spun de faza cu norocul – că a fost lucrare bine făcută acolo, cu pereţi dubli, cu stratul de aer izolant, nu mă pricep, mi-a spus specialistul pe care l-am chemat să se uite că e chestie bine făcută, l-am crezut, aia e meseria lui. L-am întrebat atunci dacă ar fi ok să mă apuc să fac izolarea termică exterioară. El mi-a răspuns – fiţi atenţi aici, că vă atinge şi pe voi: „Izolare da, anvelopare nu„.

M-am uitat la el cam cum se uită un urs polar la o foarfecă. „Cum adică?„, l-am întrebat. Şi mi-a spus multe lucruri despre ceea ce vedem noi că se întâmplă peste tot în Bucureşti pe partea de ceea ce credem noi că e izolare termică şi care, de fapt, este anvelopare termică (mă rog, ca să sune bine, i se spune „reabilitate termică”), o chestie foarte periculoasă, zicea el, pentru că nu lasă pereţii să respire, se schimbă umiditate în casă şi alte de astea. În mare, ca să nu stau acum să detaliez: not funny anveloparea asta exterioară.

No bun„, zic, „păi şi io ce fac dacă, totuşi, vreau să izolez mai bine?„. Îmi spune că există varianta izolării termice pe interior. Am strâmbat sprânceana, desigur, căci gândul să pun celuloidul ăla de 8 mm (scârţ îi ziceam noi când eram copii) în interiorul casei, după care să îl zugrăveşti şi alea alea nu mă prea încânta. El continuă: e mult mai ecologic, peretele respiră mai bine, izolează foarte bine, faci economie foarte mare la factură şi tot aşa până am zis „bine, promit să mă interesez„.

Şi am început researchul. Şi am aflat nu doar că nu e nici o spaimă faza asta cu izolarea termică pe interior, ba chiar, din multe puncte de vedere, este mult mai rentabilă (ca să o zic aşa generic) decât izolarea exterioară. Vă raportez mai jos de ce, atunci când o să vorbim despre materialul cu care mă gândesc foarte serios să îmi izolez casa pe interior.

multipor (1)Multipor se numeşte. În perioada în care făcusem cercetarea despre care vă spuneam mai sus, m-am tot lovit de acest material ca soluţie de izolare termică internă, printre altele, desigur, care făceau cam acelaşi lucru (sau ziceau că fac). Şi pentru că aşa se întâmplă în viaţă, în timp ce citeam eu despre toate acestea, primesc propunerea să intru în campania în care – ia ghiciţi – ar trebui să prezint produsul Multipor. Am zâmbit, evident, şi am zis „s-ar putea să ştiu mai multe despre acest produs decât îmi daţi voi în brief” :))

Ce vedeţi mai jos sunt nişte concluzii mari şi late cu care am rămas în urma researchului pe care l-am făcut. De fapt, este o combinaţie între ce am primit în brief şi researchul meu pe care l-am făcut în ultima lună. Aşa cum am înţeles eu, fireşte, nu am pretenţia că sunt specialist sau ceva, evidamont. Dar, nu-i aşa, cam aşa suntem cei mai mulţi dintre noi, oameni al căror obiectiv este să le fie mai cald iarna şi să plătească mai puţin. Ceea ce vă doresc şi dumneavastră :D

Deci beneficiile Multipor, aşa cum le văd eu, desigur.

1. Confort termic mai mare. Nu are rost să insistăm, acest beneficiu este evident.

2. Facturi mai mici. Puteţi face un calcul simulatorul de economii pe care le realizaţi cu o astfel de soluţie. Nu durează mult şi vă puteţi face o idee despre ce este vorba.

3. Este 100% ecologic.

4. Este uşor de montat. Fără schele, fără autorizaţii, fără alpinişti!

5. Iei decizia tu singur să faci lucrarea, nu mai stai după asociaţia de proprietari/locatari (ca în cazul lucrărilor exterioare).

Şi ca să discutăm la concret, ia uitaţi exemplul de mai jos, caz real, măsurat cum trebuie, cu un apartament de 2 camere (aproximativ 55 mp) situat pe colțul blocului, adică fix acolo unde este cel mai frig.

Pe partea de coeficient termic

Coeficient termic ÎNAINTE de izolarea cu Multipor – 1,258 W/(m2k)

Coeficient termic DUPA izolarea cu Multipor – 0,331 W/(m2k)

Concluzia: de 3,8 ori mai eficient energetic.

Pe partea de costuri

Cost anual de încălzire ÎNAINTE de izolarea cu Multipor – 1494 RON

DUPA izolarea cu Multipor – 777   RON

Cost termoizolare cu Multipor – aproximativ 800 EUR

Deocamdată vă spun doar atât. O să revin cu o postare puţintel mai tehnică zilele următoare. Căci, la cum mă ştiţi, mai am puţintel de cercetat, ca să vin cu lecţiile făcute :D

Ba nu, vă mai spun că Multipor a fost folosit pentru termoizolarea unor cladiri de referinta, precum stadionul Allianz Arena sau noul sediul al Consiliului European, ca să înţelegem că treaba e treabă, cum ar veni :)

Despre autor: Cristian China-Birta

Blogger din 2007. Toamna :)) Antreprenor din 2009. Mândru membru al Kooperativa 2.0.

De ce scriu şi eu despre Top 50 Antreprenori Români?

Linkurile zilei

37 comentarii

 1. catalinm
  marți, 12 noiembrie 2013, 16:47

  Interesant dar am o nelamurire. Din ce in ce mai mult vad pe siteurile romanesti ca se trece usor de la lei la euro. Ori punem tot in euro , ori tot in lei :) .

  Răspunde
  • marți, 12 noiembrie 2013, 16:52

   Hai sa zicem ca e o masura de precautie din partea mea :) Pentru ca am bagat calculele alea de economisire in lei, pentru ca e vorba despre una apartament din Romania. Iar pretul cu montatul l-am lasat in euro pentru ca euro este de referinta la astfel de chestiuni.

   Hai sa iti spun altfel: postarea asta ramane aici si peste 1 an. Si poate se strica jucaria cu Euro sau avem inflatie sau ceva. Pai nu imi bati matale orbazul ca dezinformez? :D

   Sigur, este – asa cum spune englezul – a lonh shot. Dar, asa cum spune senegalezul, better safe than sorry :D

   Răspunde
   • catalinm
    marți, 12 noiembrie 2013, 17:42

    :) Cea mai tare faza a fost cand m-a intrebat o cehoica cand am trecut noi la euro. Ca toate preturile la telefonia mobila sunt in euro.

    Răspunde
 2. Corson
  marți, 12 noiembrie 2013, 16:59

  800 Euro, economie 160 Euro/an, amortizare in 5 ani.

  Ce faci daca trebuie sa atirni oarece pe pereti? Nu ma refer la tabloul clasic de la nunta. Chestii serioase, polite, dulapuri suspendate.

  Răspunde
  • Florin Anghel
   marți, 12 noiembrie 2013, 19:00

   Bagi dibluri mai lungi. Simplu.

   Răspunde
   • Corson
    marți, 12 noiembrie 2013, 21:33

    Mda, simplu. Ca la silicoane. La inceput se tin batoase. Dupa un timp…

    Răspunde
  • miercuri, 13 noiembrie 2013, 07:52

   O sa scriu despre partea asta in urmatoarea postare, aia mai tehnica. Pentru ca, intelectual cum ma stii, partea cu atarnatul de tablouri pe pereti m-a macinat si pe mine :D Dar solutia exista si este una simpla si eficiente, ca sa o zic ca intr-o reclama :))

   Răspunde
  • Dan
   marți, 4 octombrie 2016, 12:36
 3. Florin Anghel
  marți, 12 noiembrie 2013, 19:10

  Uite o imagine horror: faci anvelopare. Crește umiditatea. Electronicele încep să ți se strice una câte una. Și când crezi că mai rău nu se poate, se formează mucegai. Pe care degeaba-l cureți, că imediat se face la loc. Să mai zic de efectul umidității asupra altor lucruri (textile, hârtie, metale etc.) și mai ales asupra sănătății?

  Răspunde
  • miercuri, 13 noiembrie 2013, 07:53

   Me mine m-a pus rau pe ganduri omul ala cand mi-a explicat ce naspa este ce se intampla acum cu anveloparea asta… Bine, acuma daca ar fi a alegem raul cel mai mic…

   Răspunde
 4. marți, 12 noiembrie 2013, 19:47

  Este un avantaj foarte mare să izolezi, la mine e izolat pe din afară, se cunoaște Iarna că este mai cald și Vara este mai răcoare. Deci este bine să izolați. Multă sănătate

  Răspunde
 5. marți, 12 noiembrie 2013, 21:18

  Din câteva discuții cu unii constructori am tras niște concluzii :
  1. NU se face izolare ( termică/netermică ) și în interior și în exterior deoarece PERETELE NU MAI RESPIRĂ!
  2. Indiferent de materialele folosite ( scârț, rigips, etc. ) PE FIECARE PERETE trebuie să existe GURĂ DE AERISIRE!
  Și o întrebare la final : cum D-zeu ai noștri bătrâni aveau case din lut care ofereau cele mai tari situații! Iarna ERA CALD și Vara era răcoare! Poate vreun astfel de material inovator să ofere această stare de confort? Sau este ca și argintul din deodorantele pentru bărbați? :)

  Răspunde
  • miercuri, 13 noiembrie 2013, 09:09

   Stii cum mi-a facut cu ochiul Multipor in perioada cand faceam research? Tocmai ca ma gandeam la casa bunicii :) Serios, imi aduceam aminte senzatia aia de caldura, cu soba pe lemne si am vrut ceva natural. Si ghici: Multipor este, de fapt, un fel de mineral. Mai tehnologic, desigur, dar tot e pe acolea. O sa dau detalii intr-o postare viitoare.

   Răspunde
   • miercuri, 13 noiembrie 2013, 18:24

    Aveau bunicii mei niște vecini bețivi :) și :) când erau în party cea bătrână țipa la ginerele ei : hoțoiule! :) Așa zic și eu :) acum : hoțoiule:) Vrei să ai parte de acea senzație dar nu spui că Multipor oferă acea senzație pe care o găseam doar la bunici :) Deci hoțoiule :)

    Răspunde
  • Decebal
   miercuri, 12 august 2015, 18:50

   Nu stiu de cand este postat raspunsul tau, sper sa mai citeasca cineva pe acest blog. Am forte multe de povestit dar incerc sa fiu cat mai scurt. Locuiesc intr-o tara ( nu vreau sa dau numele ) intr-un oras capitala , am vazut si am stat de vorba cu locuitori din cladiri istorice si cladiri noi, cei din cladirile istorice nu se plang vara de caldura si nici nu au nevoie de aer conditionat . Dar cei din cladirile noi mai ales la mansarda nu au aer pe timp de vara fara aer conditionat ( klimaanlage ) . Eu am o casa la tara in RO veche cumparata si renovata ( camere vechi din [ pereti din caramida din argila amestecata cu nisip fin de cca 70 cm ] si camere noi pereti din beton . Concluzia : in camerele vechi pe timp de vara un mediul racoros , camerele noi am instalat aer conditionat. Din cauza asta tot timpul era mai bine la „bunici „ pamantul cel mai bun izolator. Problema : rozatoare dar este solutie si pentru ei.

   Răspunde
   • laur
    marți, 23 februarie 2016, 12:52

    ,,cica nu vreau sa dau numele”…..Klimaanlage….ai 2 variante ,ori Berlin ori Wien, ce te mai spargi pe tine.

    Răspunde
  • stefan adrian
   marți, 26 ianuarie 2016, 13:21

   fa-mi tu un bloc de 10 etaje din lut ARLECHINE !

   Răspunde
 6. Emma
  miercuri, 13 noiembrie 2013, 12:29

  Buna ziua, Sunt interesata de mai multe informatii privind izolarea termica intrucat locuiesc la et 10 si e foarte frig. Tot oscilez daca sa izolez pe interior sau sa astept sa se izoleze tot blocul, inca nu se stie cand. Inteleg ca MULTIPOR este foarte eficient, insa ce ar fi de facut la exterior, deoarece la peretii de la balcoane, care sunt f subtiri cam de 8 cm, patrunde apa cand ploua, desi sunt deja izolati cu polistiren extrudat care e special pentru exterior sau baie unde e umezeala ridicata. Va rog sa imi raspundeti si pe email, pentu a nu pierde informatia. Multumesc

  Răspunde
  • george
   vineri, 7 martie 2014, 21:02

   Acum patru ani am vrut sa izolez pe afara dar administratorul blocului nu m-a lasat sub pretext ca izoleaza primaria bla bla bla.Aveam muucegai .Am izolat pe interior cu polistiren de patru centimetri . E PERFECT. Nu mucwgai iar confortul termic a crescut enorm .

   Răspunde
   • mihai
    vineri, 30 septembrie 2016, 10:40

    cu expandat de 4 cm? ce fel de polistiren

    Răspunde
 7. miercuri, 13 noiembrie 2013, 21:58

  Izolatia pe interior a unui singur apartament nu va aduce reduceri mari de cheltuieli pentru ca vor fi pierderi mari prin planseele de sus si de jos. La izolatia pe interior, in zilele friguroase vaporii de apa pot condensa imediat dupa izolatie si implicit mucegai.

  Răspunde
  • miercuri, 13 noiembrie 2013, 22:16

   Ca sa completez, trebuie facut un calcul energetic inainte de izolare. In plus trebuie avuta in vedere si grosimea stratului de Multipor fiind un material mult mai greu decat polistirenul aducand astfel sarcini suplimentare in structura de rezistenta a cladirii.

   Răspunde
  • george
   vineri, 7 martie 2014, 21:16

   la parter am izolat planseul asa ; sapa autonivelanta pentru ca nu era perfect dreptapoi dupa uscare am lipit carton asfaltatiar peste el polistiren extrudat de patru centimetri folie izolatoare pentru parchet si la final parchetul E PERFECT .

   Răspunde
 8. mircea sofronie
  vineri, 10 ianuarie 2014, 08:41

  cati mp ai izolat in total de 800 euro si ce grosime de multipor ai folosit?

  Răspunde
 9. specialist ventilatie
  luni, 24 martie 2014, 23:18

  Catalin are dreptate.NU SE FAC IZOLATII PE INTERIOR.La izolatia pe exterior,peretele ramane la temperatura interiorului incaperii (cu aproximatie),adica cald.La izolatia pe interior peretele ramane la temperatura foarte mica si orice umiditate din interior ce va ajunge la peretele foarte rece(prin fisuri in tencuiala,sau prin migrarea vaporilor prin materialul izolant)va determina condens si respectiv mucegai sub materialul izolator lipit pe interior.polistirenul montat pe exterior lasa 2/100 vaporii de apa din perete sa penetreze in exterior,suficient pentru ca peretele unei case normale sa „respire”.Si nu uitati:umiditatea din casa se scoate prin sisteme de ventilatie sau microventilatie si nu prin „respiratia peretilor”

  Răspunde
 10. Raul
  miercuri, 25 iunie 2014, 00:34

  Salve, nu am avut timp sa citesc toate comentariile, in schimb ti-am citit articolul. Question: La izolare, ai placat doar peretii exteriori, presupun?
  Question 2: Cat pierzi mai exact din camera? Daca are 8cm acel multipor + 1-2 cm materialul, ajungi sa pierzi 10 cm din latime/lungime, corect?

  Răspunde
 11. Catalin M
  sâmbătă, 4 octombrie 2014, 20:10

  Eu am termoizolat in 2006 casa cu polistiren de 2cm pe interior . Dupa cativa ani am capatat un bloc vecin pe peretele dinspre nord ( practic o termoizolatie ) si am mai pus pe exterior polistiren de 3 cm extrudat pe peretele dinspre vest . Nici o problema cu mucegaiul ,facturi de 300lei la casa de 3 camere incalzita permanent la 24grade . Totusi recomand ca termoizolatiile de interior sa fie fie putin groase , nu doriti ca sa aveti punctul de 0 grade iarna in alta parte decat in interiorul peretelui . Probabil 4 e inca ok dar va rog nu incercati cu 10 cm !

  Răspunde
 12. EMERIC LICZKAY
  luni, 24 noiembrie 2014, 20:13

  AM SI EU O PROBLEMA LA UNA DINTRE CAMERE CARE DA SPRE NORD TEMPERATURA DIN APARTAMENT NU ESTE CONTROLAT DIN ACEASTA CAMERA, DAR PERETELE TRAGE PUR SI SIMPLU CA SI CIND AR TRAGE CURENTUL RECE. OARE CARE AR FI SOLUTIA DE IZOLARE DIN INTERIOR? CU RESPECT.

  Răspunde
 13. paul
  luni, 25 ianuarie 2016, 19:05

  unde gasim in Romania multiport si care este pretul???

  Răspunde
 14. laur
  marți, 23 februarie 2016, 12:47

  Nenea scriitoru’,da’ ce reclama frumoasa faci la ,,Multipor”,totul este invelit intr-o experienta personala asa,ca sa creada tot fraierul.Ce mai, ai talent la scris,da’ la mine nu prinde,foarte accentuat mirosul de reclama.

  Răspunde
 15. luni, 7 martie 2016, 18:54

  Salutare!
  Laur tu esti ca Toma necredinciosu nu crezi pana nu vezi…Cumpara si tu Multipor izoleaza un perete si dupa aceea iti garantez ca ai sa scrii si tu precum Cristian…

  Răspunde
 16. marți, 19 aprilie 2016, 15:22

  Este foarte avantajoasa aceasta metoda de izolare si sunt folositoare mai ales pentru cei care stau la bloc.

  Răspunde
 17. Amanolesei Petru
  vineri, 20 mai 2016, 07:13

  Locuiesc la etajul 3 din 4; La et. 4 nu locuiește nimeni. Cel de la et.2, si-a izolat pe interior.Ce mă sfătuiți sa fac ? Am 3 pereți de exterior.
  Cu respect,
  Petru

  Răspunde
  • mihai
   vineri, 30 septembrie 2016, 10:41

   ai gasit solutii?

   Răspunde
 18. marți, 15 noiembrie 2016, 13:49

  știe cineva cum se încălzesc cei care stau la zgârie nori

  Răspunde
 19. tiche geta
  vineri, 3 februarie 2017, 15:16

  Buna ziua! As vrea sa stiu daca Multipor, se poate folosi la izolatia unui balcon care are doar peretele acela subtire din constructie,daca se poate folosi ce grosime pot sa folosesc, si care ar fi pretul !Multumesc!

  Răspunde
 20. George Popescu
  duminică, 5 februarie 2017, 00:11

  salut, am terminat de izolat pe interior anul trecut in noiembrie 2 camere, cu polistiren de 3cm tavanul apoi cu gled si peretii cu 4cm cei ce erau spre exterior si apoi am pus placi de rigips carton si var cu ioni de argint, pe dinafara este si izolat cu 10 cm, am observat ca s-a redus consumul la gaze de la prox 600lei lunile de iarna la 400lei, caldura o tin la 24 grade si este foarte bine, aerisesc in fiecare zi cum e normal , pana acum nu a mucegait nimic si nu e nici un miros ciudat , acum nu stiu daca are vreo problema in ceea ce priveste sanatatea noastra , nu stiu pe cine sa intreb sau unde as putea gasi informatii de acest gen, daca stie cineva cumva sigur astept un raspuns, multumesc anticipat, stima!

  Răspunde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *