La Alba Iulia, toamna înseamnă folk și, mai ales, înseamnă aplauze și săli pline. Ajuns la ediția a IX-a, Festivalul-Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine” a devenit o marcă a județului Alba, fiind, de fapt, o marcă înregistrată a Consiliului Județean Alba, în organizarea căruia se află. Cea mai directă mărturie pentru succesul cel puțin local al festivalului o oferă, ca în fiecare an, vânzarea de bilete. De regulă, fiecare ediție aduce un record în ceea ce înseamnă rapiditatea cu care se consumă locurile. Dacă anul trecut acestea s-au vândut în primele patru-cinci ore de la deschiderea casei de bilete, ne așteptăm ca la ediția a IX-a să fie o la fel de mare cerere, ținând cont de oferta festivalului.
Cât despre succesul național al festivalului, este, poate, suficient să spunem că de-a lungul ultimelor ediții, cea mai auzită apreciere a venit din partea numelor mari din folk, precum Ducu Bertzi, Nicu Alifantis, Vasile Șeicaru și mulți, mulți alții. Au fost cei care, punctual, au descris festivalul ca având cel mai convingător concept și cea mai frumoasă desfășurare dintre toate festivalurile de profil din țară.
Festivalul a împlinit, deci, nouă ani. Apropiindu-ne de aniversarea a zece ani de la existența lui, festivalul a ajuns, astfel, la o maturizare care impune o și mai bună cizelare a programului. Concret, vorbim de o dezvoltare prin implicarea mai multor locații de spectacol și a mai multor activități care, deși nu sunt folk, extind festivalul înspre un fenomen cu ecou atât în comunitatea română a cântăreților de folk, cât și în conștiința publicului larg.
„Cafeaua cu folk”. În fiecare zi de festival, la ora 12.00, în cafeneaua Art Café Downtown, ne vom începe ziua cu tradiționala „Cafea cu folk”, în compania artiștilor, a concurenților și a juriului de specialitate. Vor avea loc lansări de albume folk și lansări de carte.
Concursul. În primele două zile de festival, la Casa de Cultură a Sindicatelor, va avea loc concursul de folk între tinerii cantautori care urmează să fie preselectați în această perioadă. Până în clipa de față, s-au înscris peste 15 tineri cantautori, urmând să fie selectați 10 pentru concursul din cadrul festivalului. Având în vedere că tânărul Cosmin Vaman a câștigat în 2012 concursul festivalului, el va deschide ediția din acest an, vineri, la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.
Recitalurile. În fiecare seară la ora 19.00 vom avea, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, nume mari ale folkului, care vor concerta până seara târziu. Vorbim aici despre Silvan Stâncel și Ovidiu Scridon; Țapinarii; Ioan Gyuri Pascu, Teo Boar și Vladi Cnejevici; Vali Șerban, Sorin Minghiat și Marius Popa; Florin Săsărman și Alexandru Filip; Vasile Șeicaru și Victor Hoajă; Ducu Bertzi, Mihai Neniță și Neculaie Constantin; Adrian Beznă; Sebastian Kincses, Adrian Puiuleț & Victor Surugiu; Daniel Avram și Școala de folk; Marius Matache & folkband Imperfect; Emeric Set; Nicu Alifantis & Mozaic Band.
* Biletele se vor pune în vânzare în 06 noiembrie 2013, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Prețul unui bilet este de 20 lei iar prețul unui abonament (pentru cele trei zile de spectacole) este de 40 lei.
Vezi aici programul integral al Festivalului.