Am făcut în ultima vreme un fel de sondaj de opinie printre cei cu care interacţionez mai des. Am vrut să aflu cum mă percep ei pe mine, să înţeleg mai bine dacă în materie de brand personal fac bine ce fac. Rezultatul a fost unul care mi-a plăcut. Pentru că toţi cei întrebaţi aveau pe primele patru poziţii în acest „clasament” următoarele atribute cu care mă asociau: blogger, familist, bere, rugby. Ordinea diferă, desigur, de la unul la altul, dar toţi porneau cu aceste patru atribute la drum.
Spun că rezultatul este unul care îmi place pentru că aşa sunt eu, au dreptate cei pe care i-am întrebat :) Sunt blogger (consider în continuare că este cea mai frumoasă meserie din lume pentru mine), sunt familist (doamne, ce familie frumoasă pot să am…), ador berea (o licoare care nu este apreciată la noi aşa cum trebuie, încă) şi iubesc rugbyul (un sport splendid, dar nu numai un sport, un manual întreg despre viaţă).
Mi-am dat seama că toate aceste patru atribute au în comun ceva şi că, indiferent din ce parte m-aş uita la ele, ceea ce le uneşte cu mine este simplitatea fiecăruia dintre ele. Dar o simplitate pe variantă brâncuşiană, dacă vreţi, căci marele nostru geniu a spus-o splendid: simplitatea în artă este o complexitate rezolvată.
Să mă explic.
DEX ne spune că simplitatea este „însușirea de a fi simplu; lipsă de formalitate, de complicații; p. ext. lipsă de artificialitate, de afectare, de prefăcătorie; simplicitate„. Aş insista, cu voia dumneavoastră, pe partea cu lipsa de prefăcătorie. Căci cred cu tărie că una din tarele lumii în care trăim este prefăcătoria la purtător, nu atât pentru că vrem să îi înşelăm pe ceilalţi că suntem altfel, ci mai ales pentru că ne înşelăm pe noi că nu putem fi noi înşine.
A fi tu însuţi ar trebui să fie cel mai simplu lucru din lume. A te arăta exact aşa cum eşti este o formă prin care îi respecţi pe ceilalţi şi prin care te respecţi teribil pe tine însuţi. Ar trebuie să fie foarte simplu să faci asta…
Sunt blogger. Unul de succes, ar spune mulţi. Una din condiţiile esenţiale pentru a fi un blogger bun este să te arăţi aşa cum eşti tu. Fără prefăcătorie. Căci poţi înşela câţiva de câteva ori, dar nu poţi înşela pe toată lumea tot timpul, aşa cum spunea un mare gânditor, al cărui nume îmi scapă, mă iertaţi. Iar regula aceasta se aplică în special în blogging, în social media, unde există un – hai să îi spunem aşa – nas, care te simte că eşti fals şi te trage pe linie moartă. Simplitatea în blogging înseamnă pentru mine să mă arăt exact aşa cum sunt. O simplitate, însă, de o complexitate teribilă pentru mulţi alţii.
Sunt familist. Am trei copii minunaţi şi o doamnă a sufletului meu extraordinară. Sunt unul dintre cei mai fericiţi oameni din lume din acest punct de vedere şi mă trezesc în fiecare dimineaţă cu gândul la norocul pe care îl am. Dar nu aş fi putut ajunge niciodată la o asemenea fericire dacă nu aş fi fost eu însumi din prima secundă în care am cunoscut-o pe doamna mea. Simplitatea ca lipsă a prefăcătoriei a fost, şi în acest caz, decisivă pentru a porni în călătoria extraordinară numită familia mea :)
Sunt mare fan al berii. Una din cele mai simple băuturi din lume: apă, malţ, hamei. Atât. De o simplitate dezarmantă, aţi putea spune. Şi aţi avea dreptate. Dar doar parţial. Căci berea este o băutură de o complexitate masivă. Cu un întreg complex de vitamina B, cu un rol foarte important in hidratare, în vitaminizare, în… dar hai să nu mă pornesc, pentru că stăm aici până mâine dimineaţă! Simplitatea berii este ceea ce ne place. Dar complexitatea ei este ceea ce ne face bine :)
Rugby este cel mai frumos sport pentru mine. Simplitatea acestui sport, aşa cum este înţeleasă de mulţi, ţine de un anumit timp de masculinitate exagerată. „Nişte unii care se împing şi se lovesc pentru o minge„, este un clişeu pe care îl aud de multe ori. Dar ce greşeală să gândeşti aşa… Căci rugbyul nu este doar un sport, este o lecţie permanentă de viaţă, predată atât celor din teren, dar şi celor din tribună. Simplitate acestui sport ţine doar de aparenţe, de refuzul unora dintre noi de a dori să înţeleagă vorbele brâncuşiene…
Diderot spunea „tot ce este obişnuit este simplu, dar nu tot ce este simplu este obişnuit„. Îmi pare că a sintetizat excelent modul în care mulţi dintre noi ne trăim viaţa. Simplificăm lucrurile obişnuite, fără să de dăm seama că această obişnuinţă nu este simplă deloc :)
Notă: Am scris această postare inspirat de poveştile citite pe Bursa Cosmote Free, unde poţi scrie şi tu povestea ta şi poţi câştiga premii.
COSMOTE Romania revolutioneaza telefonia mobila prin introducerea unui nou portofoliu de abonamente, mai simplu, al carui fundament este inovatia prin simplitate si comunicare nelimitata. Mai multe detalii despre oferta gasesti pe free.cosmote.ro, iar despre concurs accesand free.cosmote.ro/bursa.
4 thoughts on “Simplitatea este lipsă de artificialitate, de prefăcătorie”
Sinceritatea e un lucru mare în zilele noastre, prea mulți se ascund după un paravan și vor să pară alt cineva decât sunt ei. E bine să fii sincer și corect față de ce-i din jurul tău, uneori ai chiar tu de suferit din cauza sincerități tale, luptă și vei învinge. Multă sănătate
Edward de Bono, care a facut cariera cu metodele lui de a (te) invata cum sa gindesti (termenul de ‘gindire laterala’ e creatia lui) are o carte care se cheama chiar Simplicity. Publicata in 1998, ea argumenteaza ca simplitatea devine o valoare fundamentala – usor de utilizat, dar mai complicat cu design-ul…:)
Simplitatea face echipă bună cu sinceritatea. Lipsa de sinceritate ne face în schimb atât de mult rău. Dacă negândim, lipsa sincerităţii, minciuna, prefăcătoria afectează atât de mult societatea contemporană şi mai ales societatea românească (oameni incapabili numiţi în funcţii, parveniţi). Prefăcătoria ne pândeşte pe toţi – într-o relaţie de cuplu tentaţia mare este să ne prefacem, să părem cum nu suntem defapt, doar ca să impresionăm, şi aşa minţim şi ne minţim. Dar dacă omul e hotărât, poate respecta „legea” sincerităţii şi a simplităţii, lucru care aduce lucruri bune şi în viaţa personală şi în a celor din jur.
Respect pentru simplitate ! Sinceritatea insa,in zilele noastre,cand aproape totul se rezuma la <>,concurenta neloiala,pare oarecum desueta..Stiu,m-ati prins,lucrez oarecum in comert..Incerc sa vand,adica..Nu pot fi sincer cu al meu cumparator pana la capat,incerc sa nu-i promit ceea ce stiu ca nu exista,macar atat lucru e posibil !Durerea mea cea mare se refera la educatia generatiei mai tinere,care ar trebui sa duca la progres…Sunt mintiti din frageda pruncie,prin calificative FB initial, mai apoi prin note foarte mari,pentru ca le trebuie in clasa a VIII-a medii bune,sa apuce la un liceu<>…Am si experienta liceului<>,fiu-meu cel mare tocmai termina unul anul acesta..Ghilemelele nu sunt o eroare,cunosc acel liceu de mai bine de 20 de ani,era etalon de educatie si performanta..Nu,nu va speriati,notele fiului meu sunt bune,media peste 9.00,insa in spatele cifrelor…Se anunta testele, se reiau daca nu sunt bune,unii profesori chiulesc de la ore..Concluzia mea,traim intr-o minciuna periculoasa,noi ne mintim fiind convinsi (de note) ca avem copii buni,copiii se mint si ei,de multe ori ma roaga sa aduc carnetele mele de note,sa-mi demonstreze diferenta, scolile se mint si ele,au rezultate bune,promovabilitate ok,numar de elevi super(abia mai incap in clase,pe ture!)…Culmea,aproape toti acesti copii vor avea in curand masterate,doctorate,diplome de tot felul..Ei,dar ce ne facem la momentul adevarului??Si e aproape,foarte aproape…Inflatie de diplome si studii,oricum doar cei <> vor avea un job,restul sa zica merci daca apuca la un call-center…Sau,mai ramane ultima reduta de <>,sa intre in politica,domle,cu totii!!E mare nevoie acolo de sinceritate..Si,e chiar simplu ,daca ai fondurile necesare si stii sa pupi unde trebuie,poate chiar la propriu,ca dovada a sinceritatii..Dileme peste tot,mai au copii nostri un viitor real pe aici,noi mai apucam varsta pensionarii,etc… SINCER,NU E SIMPLU !