“The Abyssal Mirror” by Tudor Plaiesu – Happening si expozitie de pictura cu vin

Artistul vizual Tudor Plaiesu va sustine duminica, 13 octombrie, de la 14.00, o demonstratie de pictura cu vin la hotelul Howard Johnson Grand Plaza. Cu aceasta ocazie artistul va prezenta o selectie de lucrari din expozitia “The Abyssal Mirror” , curator Meda Popea.

Expozitia este deschisa in lobby-ul hotelului din fata restaurantelor si accesul se poate face intre 11.00- 18.00. 

Artistul a acceptat sa ii lase pe privitori sa intre in atelierul sau pentru a descoperi frumusetea petei de vin care, pusa cu maiestrie pe hartie, ofera un spectacol irepetabil pe masura ce este absorbita de hartie si se usuca.

Pentru Tudor Plaiesu vinul este o licoare sacra, naturala, iar pata de vin- un pretext de punere in discutie a relatiei sacru-profan,  dar si de explorare artistica a mitului dionisiac. Alegand sa lucreze laviu de vin, artistul face in acelasi timp o declaratie anti-consumism.

Expozitia “Oglina abisala” de duminica prezinta o suita de alegorii, avand in centru figura feminina, zece compozitii pe orizontala, indraznete, de dimensiuni neobisnuite pentru grafica (50 x 70 cm). Expozitia este si un periplu prin istoria artei, artistul a “ascuns” in fiecare lucrare o referinta la un maestru sau o lucrare din istoria picturii. 

Lucrarile sunt realizate cu vin LacertA Merlot 2010 pretios, parfumat, pigmentat intens, pe hartie de foarte buna calitate (Fabriano), cu textura densa, care da pretiozitate lucrarilor si exacerbeaza ideea de unicat si autentic, scotand din ecuatie posibilitatea reproducerii. 

Pictura cu vin este o tehnica straveche, rezervata maestrilor, in care ezitarile nu sunt permise si in care primeaza spontaneitatea tusei. Artistul trebuie sa stapaneasca o disciplina a gamelor si tonurilor foarte stricta (pata de culoare nu poate fi stearsa). Laviul de vin implica un grad de dificultate superior acuarelei, datorita cromaticii foarte estompate, care necesita o interventie rapida pe hartie, cu suprapuneri suplimentare.

afisHOJO

Un comentariu la ““The Abyssal Mirror” by Tudor Plaiesu – Happening si expozitie de pictura cu vin

  1. Galul Răspunde

    Superb. Îmi place, fără glumă. Şi acum, în glimă: următoarea postare va fi despre pictura cu bere?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sau comentează direct cu contul tău de Facebook: