La ce ne mai trebuie dans contemporan pe criza asta?

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro.

La ce ne mai trebuie pictură? La ce ne mai trebuie câte un recital de pian din când în când? Le ce ne mai trebuie poezie? La ce ne mai trebuie, la urma urmei, să citim cărţi? Nu avem altceva mai bun de făcut?

Tututor celor care se întreabă ceva gen de am scris mai sus, am doar un cuvânt a le spune: triştilor.

Asociatia 4Culture, producator al eXplore dance festival – Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival, co-organizator al proiectelor europene Jardin d’Europe si Life Long Burning, fondator al spatiului independent de dans si arta contemporana WASP – Working Art Space and Production, trage un semnal de alarma privind modul repetat in care cea mai importanta institutie publica de cultura a Romaniei – respectiv Ministerul Culturii, precum si Primaria Generala Bucuresti, intorc spatele artei contemporane din Romania.

Evenimente importante de arta contemporana (festivaluri, platforme si bienale), recunoscute pe plan international, proiecte europene de cooperare multi-anuala care au adus si mentinut in ultimii ani Romania pe harta culturala a Europei, spatii noi create de catre sectorul cultural independent, sunt grav afectate si in pericol de disparitie din cauza lipsei unei strategii culturale la nivel national, care sa includa arta contemporana si domeniile sale aferente.

Dansul contemporan din Romania traverseaza o perioada extrem de dificila, lipsa fondurilor alocate proiectelor, organizatiilor independente si singurei institutii dedicate dansului contemporan – CNDB – in prezent in pericol de desfiintare, afectand intreaga activitate a unui sector cultural ce se afla in prezent intr-un moment de maxima vizibilitate si recunoastere nationala si internationala, beneficiind de un public in continua crestere, implicat social, cu spirit civic si critic.

In ciuda eforturilor intreprinse constant de catre sectorul non-guvernamental, artisti independenti si publicul larg, de initierea unui dialog privind reformarea domeniului cultural si sprijinirea artei contemporane, suntem nevoiti sa afirmam public faptul ca ignoranta continua cu care suntem tratati s-a transformat intr-un grav atac la dreptul fundamental privind accesul la cultura.

Arta contemporana este vie, in continua schimbare, conectata la problemele sociale si politice ale comunitatii, si nu poate fi ignorata la nesfarsit in Romania.

In acest context, editia a 8-a eXplore dance festival – eveniment unic in Romania, va sta sub semnul protestului fata de atitudinea actualei clase politice si a guvernului, fata de actiunile repetate de a elimina dansul si arta contemporana din peisajul cultural romanesc, fata de incercarile de a califica dansul contemporan ca subdomeniu al baletului.

Solicitam public Guvernului Romaniei, Ministerului Culturii si Ministerului Finantelor, initierea unei dezbateri publice privind rolul artei contemporane in Romania anului 2013, reformarea sistemul de finantare in cultura, realizarea unor studii si analize privind noile forme de arta, rolul si importanta lor pentru societate.

Semneaza,

Asociatia 4 CULTURE
Andreea Capitanescu

Director eXplore dance festival

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

1 thought on “La ce ne mai trebuie dans contemporan pe criza asta?”

  1. Intii au decis din birou ‘integrarea’ CNDB in Opera (Romana) si deabia apoi, acum citeva zile, a ajuns ministrul sa se si consulte cu ei, sa i se explice cite sute de mii si milioane de euro se pierd pe chestia asta…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4900 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)