Data trecută când am avut onoarea să mă aflu în juriul de bloggeri pentru acordarea Premiului Augustin Frăţilă, am avut o inspiraţie inter-galactică, dacă îmi permiteţi, căci am nimerit 100% topul celor cinci cărţi finaliste. Da, ştiu, sunt bun spre foarte bun :D Numai că, vedeţi voi, nu este bine să tentezi soarta de doua ori, cum s-ar spune în peluza derbiului dintre FC Senegal şi CF Costa Rica. Aşa că, deoarece sunt din nou onorat cu şansa de a face parte din juriul de bloggeri la această ediţie şi pentru data trecută am avut un feeling foarte fain alături de bloggerii juraţi, m-am gândit la o ispravă. Un fel de club de lectură, dacă vreţi. Să mă explic.
Cele cinci cărţi pe care juriul de specialitate format din Alex Ştefănescu, Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea-Enache le-au selectat din cele 56 de cărţi înscrise în concurs sunt cele de mai jos.
1. “Craii şi morţii”, de Dan Stanca, Editura Cartea Românească, 2012
2. “Cronicile genocidului”, de Radu Aldulescu, Editura Cartea Românească, 2012
3. “Hotel Universal”, de Simona Sora, Editura Polirom, 2012
4. “Omar cel orb”, de Daniela Zeca, Editura Polirom, 2012
5. “Şoseaua Căţelu 42”, de Alina Nedelea, Editura ALLFA, 2012
Din acestea cinci cărţi, doar una va primi marele premiu de 10.000 euro oferit de compania Philip Morris Trading. Vă reamintesc faptul că anul trecut a câştigat excelenta carte Matei Brunul, a lui Lucian Dan Teodorovici.
Ca mecanism, eu, ca blogger jurat, trebuie să dau note cărţilor, notele mele se cumulează cu notele celorlalţi, se face media, ştiţi faza. Numai că eu – cu voia dumneavoastră sau nu :D – aş face un fel de jurizare în jurizare. Drept pentru care anunţ că îmi caut încă 4 bloggeri, alături de care să jurizez chestiunea în cauză.
Vom proceda în felul următor:
– voi ziceţi în comentarii de ce aţi vrea să vă înhămaţi la această onorantă sarcină. Menţionez că voi ţine cont doar de comentariu şi nu de berile băute împreună sau ceva, aşa că vedeţi cum puneţi problema, hit me cultural, ca să zic aşa :D
– stabilim un calendar de lectură, astfel încât fiecare dintre noi cinci să aibă timp să citească toate cărţile până pe 1 noiembrie, când e deadlineul de jurizare. Carţile vi le trimit eu, vi le trimite editura, vi le cumparaţi voi, vedem, nu ne încurcam în chestiuni de astea lumeşti când vine vorba despre cele culturale, desigur…
– ne întâlnim OBLIGATORIU să discutăm, negociem, certăm, argumentăm şi să stabilim top 5 final din partea noastră. Fiecare dintre noi va avea un vot, nu există drept de veto din partea mea (a se nota că am renunţat la el cu teribilă greutate, dar cultura este atât de democratică încât feng shuiul meu dictatorial în acest caz este de o desuetudine încântătoare…)
Cam asta este. Hai băgaţi corespunzător, vă aştept comentariile până pe 15 septembrie, ora 23.59, după care ne apucăm de lectură şi de jurizat în grup, cum ar veni :D
Premiul literar „Augustin Frăţilă” – romanul anului 2012 este organizat de Asociaţia Casa de cultură, cu sprijinul InterContinental şi Editura ALL. Evenimentul este sprijinit de Philip Morris Trading, EuropaFM şi Digi24.
Despre Augustin Frăţilă
Augustin Frăţilă (1953-2010), scriitor şi cantautor, a fost un apropiat al lui Nichita Stănescu şi membru al Cenaclului de Luni. A publicat în cele mai importante reviste culturale, iar între 1995 şi 2010 a fost redactor-şef al Editurii ALLFA, departamentul de literatură al Grupului Editorial ALL.
Parteneri media: Hotnews, WebPR, Observator Cultural, Agenţia de Carte, LiterNet, Şapte Seri, Bookaholic, Zelist, Facebook Monitor, Netvibes
23 thoughts on “Caut patru bloggeri cu care să, mă iertaţi, citim nişte cărţi”
Pai m-as inhama din urmatoarele motive:1.de curiozitate, sa vad ce scriu ai nostri si daca rezoneaza cu poporul, ca sa zic asa; 2.pentru ca scriu despre case si nu-mi inchipui vreo casa fara carti, deci e bine ca lumea sa stie ce merita sa pastreze pe rafturi; 3.am acasa un sot scriitor, asa ca vrand-nevrad sunt ancorata in lumea scriitorilor si poetilor nostri contemporani :)
Pai si eu m-as baga. In primul rand pentru ca la veniturile mele actuale, ocazia de a citi 5 carti bune nu se rateaza sub niciun pretext. SPun ca sunt bune pentru ca au trecut deja printr-o jurizare. Apoi mai cred ca as fi si de oarecare folos, avand in vedere ca am mai colaborat cu o editura mare, nu stiu daca spun brandul sau nu, unde asta faceam: primeam carti, faceam recenzii pe care ei le foloseau pe platformele lor. Apoi pentru ca scriu si eu si, in oarecare masura se pare ca nu o fac rau – lauda-ma gura… – si asta inseaman ca nu vin ca neofit. Si apoi pentru ca mai am si o facultate de litere in spate, deci le stiu pe toate :D
Vreau si eu, deoarece idea de a juriza niste carti in grup este unica pentru mine.
Sa vad ce anume dintr-o carte i-au atras pe altii in comparatie cu mine. Ce apreciaza ei cel mai mult la o carte. In cazul de fata, la cartile pe care le vom citi:D
In concluzie, ar fi o barfa culturala:D.
De data asta zic pas. Nu ca n-as vrea sa le citesc, dar nu sunt sigur ca respect dead-line-ul, asa ca mai bine nu te incurc. Spor cititor!
Suna extrem de tentant! Cand am citit postarea m-am gândit ca sigur ai o lista de bloggeri preferați cu care ai vrea sa share-uiesti experiența, dar wtf! Vreau sa le citesc si iubesc dezbaterile, so bring it on! O sa le savurez, atât cărțile, cat si discuțiile pe marginea lor. In ultima vreme sunt din ce in ce mai putini oameni care citesc si sunt si mai putini cei cu care pot impartasi impresii despre cărți! So it will be a win-win!
fiecare cuvânt românesc încrustat într-o carte este semn că bucuria noastră de a scrie, aplecarea către frumos nu s-a stins, oricât ar dori alţii să credem aceasta.
fiecare carte este un dar, o rămânere dincolo de timp. a citi este deja o bucurie, a juriza cuvântul tipărit este de-a dreptul o minune.
într-o lume în care cărţile costă atât de puţin, mult mai puţin decât valoarea lor, bucuria de a citi şi de a împărtăşi emoţia celor citite este o onoare.
o să ai de făcut alegeri grele, chinezule, dar aplaud acest demers al tău. iar cărţile… cărţile le voi citi, fii sigur de aceasta.
eu as dori pentru ca:
– sunt scriitori contemporani, de unii am auzit, de altii nu, dar de citit nu am citit nimic scris de ei (eu sunt mai clasica asa)
– cred ca este interesanta experienta ca 5 oameni sa citeasca in acelasi timp (ma rog cu timpul e discutabil), intr-un timp dat, aceleasi carti si apoi fiecare sa-si spuna parerea. daca se intampla si la bere este si mai bine.
– e o ocazie de a incerca ceva nou. scriitori noi si buni. lucru care imi va da mie personal alte perspective
si ultimul argument gasit pe ultima suta de metri, sa zic asa.
tocmai am citit o stire care spunea asa: seful diviziei de carte, a unei importante retele de distributie, a declarat ca a avut o crestere in primele 6 luni ale anului, de 6,7 % fata de aceeasi perioada a anului trecut. si cu toate acestea, o carte sta acum si 8 luni la raft pana sa fie cumparata.
acest lucru imi spune ca trebuie sa cumpar cartile oricum, ca sa nu mai stea atat de mult la raft:).
Pentru că am scris. Pentru că scriu. Pentru că am publicat. Pentru că voi publica din nou. Pentru că nu scriu „mi-au” ca pisica. Pentru că-mi plac ideile și știu mai bine decât oricine să accept și apreciez evadarea din comun, dacă există. Pentru că-mi plac frazele și modul în care se pot dresa nervurile lor răsucite. Pentru că pot accepta și respinge în același timp canonul.
Și, desigur, pentru încă o mie de alte motive.
miauuu! :P
Nah ca ai pus o „indatorire” pe placul meu. Si iti spun si de ce. Cam de vreo 4 anisori activez in domeniul cartilor. Si pentru ca m-a captivat de la prima intalnire.Si pentru ca vreau sa am ocazia sa citesc cele 5 carti(le am deja pe toate cele 5 in depozit) :P Aroganta. Dar cel mai important pentru mine, in caz ca sunt ales, sunt parerile/discutiile celor implicati. Cum privesc ei cartea respectiva, cum o analizeaza si cum o inteleg. Si ma gandesc ca as putea avea o parere pertinenta venind din „industria” cartii.
Citesc repede si cu pasiunea tot ce prind in mana, dar imi place sa citesc intotdeauna proza contemporana romaneasca.
Pentru ca iubesc cartile si literatura, si pentru ca atunci cand citesc ceva imi spun parerea cinstit.
Pentru ca cititul este libertatea de a calatorii în sufletul altora, dar si in toata lumea.
Pentru ca prin citit iti dezvolti vocabularul si te ajuta mai ales, daca la randul tau scrii.
Mi se pare o initiativa frumoasa, prin urmare sunt interesata. Imi place sa citesc, n-am mai citit de prea mult timp autori romani si as vrea sa schimb acest lucru. In plus, sunt dispusa sa ma implic.
M-aş înhăma la o aşa aventură. Îmi place lectura şi mai ales analiza a ceea ce citesc. Din păcate e OBLIGATORIE întâlnirea, şi asta ar fi destul de greu de înfăptuit, aşa că vă doresc succes şi spor la muncă.
Foarte tare ideea de jurizare-in-jurizare :) M-as baga si eu,
* in primul si-n primul rind de curiozitate, de dragul unei astfel de experiente – de jurizat in grup, si anume de jurizat cu ‘cititori’, nu cu critici profesionisti sau care se cred profesionisti :)
* apoi ‘de dor’ de provocare – in ultimii ani am mai citit numai in engleza, numai pe Petre Barbu mai reusesc sa-l citesc de la cap la coada, nici macar cu Razvan Radulescu nu mi-a mers
* alt ‘dor’ – a trecut mult de la ultima recenzie pe care am semnat-o si si mai mult de la ultima cronica veritabila
* intilnirea ‘de mediere’ la bere – si anume cu un astfel de grup :)
* cred ca atit, deocamdata…:)
*** sint *cititor profesionist*, dar am semnat cronici si recenzii timp de 10 ani (acum mult timp, nu intreba!); sint apropitar de editura (on hold) si editor (pe ultimele doua carti editate de mine am pus mina deabia saptamina trecuta, ca au aparut in Bulgaria)
Primul motiv care mi-a venit in minte a fost editia de anul trecut a premiului Augustin Fratila. Si faptul ca citeam pe bloguri despre cartile respective, si am descoperit atunci niste autori pe care nu mi-ar fi trecut prin cap sa-i iau din librarie din propria initiativa. Asa ca primul criteriu e tentatia de a descoperi mai mult. Mai apoi, pentru ca imi plac cuvintele si imi place sa citesc. Iar provocarea de a gasi argumentele pentru a demonstra de ce imi place au ba ceva (dincolo de clasica parere personala) e un exercitiu de creativitate. Si nu in ultimul rand, pentru ca imi place ideea de juriu si de cunoaste oameni noi prin intermediul unui task comun (ca nu numai hainele il fac pe om, ci si placerile de lectura :) ).
doamne, cat de prost scrii, ce limbaj dezgustator de peluza si ce iubire gretoasa de sine, esti de o aroganta invers proportionala cu ceea ce oferi. vomit
Vomita, draga, asa, elibereaza-te, da tot ce ai mai bun! Caci, fireste, cam ceea ce dai afara este cam tot ce ai mai bun, desigur =))
Și întâlnirile obligatorii sunt la Baia Mare, orașul tău de suflet, așa, să fie meniu complet, nu? :P
Zic și eu, să nu mă simt așa nedreptățită. Chiar dacă-s dincolo de termen. Zău că m-aș simți onorată să mă înham la așa ispravă.
Cred ca batalia se va da intre cartile autorilor Simona Sora, Daniela Zeca si Radu Aldulescu. Cel putin cartea Alinei Nedelea nici macar nu are ce sa caute printre ele din punct de vedere valoric, probabil a fost selectionata numai pentru ca este o carte de antren si nimic mai mult. Sigur, topul trebuia sa contina musai 5 carti din care doar 3 au valoare reala (cele ale autorilor mentionati de mine mai sus) restul (Alina Nedelea si Dan Stanca) sunt de umplutura, dar, in mod nesperat, fac parte din cele alese (asta da sansa!!).
Topul intocmit era previzibil. Urmeaza sa vedem daca va castiga Simona Sora sau Daniela Zeca. Din pacate, Radu Aldulescu nu iese din tipicul care l-a consacrat, nu vine cu ceva nou, neexplorat, se vede ca a intrat pe o panta descrescatoare a inspiratiei.
Iata care este notarea mea (eh, da, s-a intamplat sa citesc cartile astea!!):
– “Hotel Universal”, de Simona Sora – 5p
– “Omar cel orb”, de Daniela Zeca – 4p
– “Cronicile genocidului”, de Radu Aldulescu – 3p
– “Craii şi morţii”, de Dan Stanca – 2p (desi ar merita cu indulgenta 1punct)
– “Şoseaua Căţelu 42”, de Alina Nedelea – 1p (eu nu i-as acorda niciun punct intr-o competitie literara)
Posibil multi blogeri sa considere cartea Alinei Nedelea ca fiind „misto” sau „mistocara”, tot aia e, si chiar ar fi culmea sa ia premiul cel mare tocmai o carte fara valoare literara.
In primul rand felicitari pentru ca ai citit aceste carti. Eu citisem inainte de a afla acest top 5 doar doua dintre ele.
Avand in vedere tonul tau categoric, ca o sentinta, cand vine vorba de anumite carti, imi dai voie sa prezum ca nu vei avea nici o problema daca, in contrapartida, vor fi bloggeri care vor considera cartea Alinei ca cea mai buna.
Imi exprim aceasta speranta caci imi pari o persoana care intelege ca nu s-a terminat toata stiinta la ea. Sper sa nu imi spui ca ma insel :)
Dacă unii bloggeri vor considera cartea Alinei Nedelea ca fiind cea mai bună, sper ca dvs. împreună cu cei patru bloggeri pe care i-ați selectat să alegeți calitatea, nu snobismul.
si cine e judecatorul suprem al calitatii? tu, cumva?!
Fiecare are clasamentele sale. Gusturile in materie de literatura nu se discuta. Asta este parerea mea. Respect parerile altora, nu ma simt buricul pamantului, sunt doar o cititoare de literatura, ca oricare alta.
Iti doresc mult succes la jurizare.