Suntem cetăţeni europeni şi avem drepturi. Chiar şi dreptul de a fi făcuţi de căcat şi de pişat pe banii noştri

Când am scris despre experienţa mea cu trecutul graniţei pe la Albiţa, ce mai freamăt, ce mai zbucium, ce mai ciucur fandosit fără putinţă de tăgăduit. Din partea unora, fireşte. Care nu au ontolgicul necesar să înţeleagă nu doar că mi se rupe de părerea lot atunci când înjură, spurcă sau se leagă de familia ta, ce e mai grav este că nu înţeleg (deşi eu am precizat clar, parol) că ce am povestit eu acolo a fost experienţa mea proprie şi personală şi punctuală cu graniţa cu pricina. Nu am vrut să fie nuş ce analiză masivă sau ceva concluzii trase după 34353 de ani de urmărit fenonmenul.

Am spus doar ce mi s-a întâmplat mie. Cu ocazia singurei dăţi când am trecut pe acolo. Atât. Poate că în restul de 14 milioane de cazuri, lucrurile stau fix invers şi doar eu am prins daravera. Habar nu am. Dar de aici la a fi acuzat, î n ordinea numerelor de pe tricouri, că sunt moldovean împuţit, român împuţit şi rus împuţit (pe asta nu am înţeles-o, dar nici nu am stat să cujet profund) e cale cam la fel de lungă ca de la bun simţ la nesimţirea ca mod de viaţă pentru cei care, de fapt, nu prea au viaţă.

Am făcut scurta introducere de mai sus din două motive: 1. ca să readuc în atenţia voastră episodul cu trecerea graniţei 2. ca să vă pregătesc puţin şi să nu vă lovesc cu mizeriile de fotografii de mai jos aşa direct în mufă, căci ne pregătim de weekend dreaqului şi e păcat să ne strâmbăm brusc feng shuiul.

Când m-am întors în ţară, lucrurile au mers mai lejereanu, adică la moldoveni am stat vreo 20 de minute, iar la români o oră şi un pic. Decent, zic, faţă de ce mi s-a întâmplat în sens invers. Doar că a trebuit eu să comit masiva eroare şi să opresc în vama românească să mă duc, ca tot omul, până la WC. De ăla public.

Oare greşesc atunci când, în nimicnicia mea, mă gândesc la faptul că, totuşi, România este fix la fruntariile UE şi, purtând această responsabilitate pe epoleţi, ar trebui măcar să mimăm efortul să arătăm cât de cât a Europa?

Oare greşesc atunci când spun că e foarte greu oricărui român să propovăduiască europenismul acut al României în faţa cuiva care trece prin mizeria de vamă de la Albiţa şi face monumentala greşeală să intre să se pişe (dap, ŞOC şi GROAZĂ, chiar şi cel mai european cetăţean cu putinţă are necesităţi de astea) şi vede jegul suprem, pe care onor autorităţile noastre îl vând ca european?

Oare greşesc eu când spun că degeaba ne uităm la reclame de alea cu „glumeşti, sunt cetăţean european şi am drepturi” dacă în continuare nu avem nici o problemă să fim jegoşi instituţional şi să ni se rupă că suntem aşa, cu o nesimţire de sistem pentru care Europa înseamnă doar complexul de unde ne putem cumpărat Adibas şi Plima?

Uitaţi-vă şi voi cum arată buda de la vama care arată ca o budă. Vamă de capăt de UE. De cel mai îndepărat capăt posibil. Dar să nu uitaţi, măh, că suntem cetăţeni europeni şi avem drepturi? Chiar şi dreptul de a fi făcuţi de căcat şi de pişat pe banii noştri.

PS Dap, îmi asum cuvintele de peluză din titlu. Pentru că aşa m-a făcut buda aia să mă simt şi pentru că a vorbi despre astfel de mizerii în termeni ntelectuali ar constitui, în mintea mea înceată, o laşitate.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

15 thoughts on “Suntem cetăţeni europeni şi avem drepturi. Chiar şi dreptul de a fi făcuţi de căcat şi de pişat pe banii noştri”

 1. Așa e și la Sculeni: buda din vama românească arată oribil, deși inițial era foarte curată. Cred că s-au făcut tăieri de fonduri :)

  În schimb moldovenii au fost mai ingenioși. Au o budă curățică la intrare în vamă, dar e cu taxă(aprox 1 ron). Fiecare e liber să aleagă :)

 2. Stii ce imagine se vede pana si in buda ceea? A managerului institutiei. Exact ca in spitalele noastre. In unele se mai poate face cate ceva sa arate decent, mai vezi o imbunatatire.
  Si altele arata la fel de ani de zile
  Altceva vroiam sa spun de fapt ….ca m-a intristat azi comentariul unui blogger care se lauda pe undeva ca el/ea face pisu pe moschee, intr-o capitala europeana pe motiv ca nu e toaleta publica in preajma.

 3. Cristi, acu vrei bude curate? N-ai să vezi. Decât foarte rar. Chit că ești taxat la intrare, toate vor arăta oribil, mai ceva ca-n accelerat.
  În schimb, ce mi-a plăcut, acum 6 ani, pe autostrada soarelui, WC-urile erau curate luna. Cu toate că nu se îngrijea nimeni de ele.

  Și să-ți mai dau un pont. Dacă vrei să treci vama, du-te înainte la o toaletă de la benzinărie. Majoritatea vor fi curate. Și-s benzinării puzderie.

 4. Cristi, pozele astea le poti transforma in BRANDUL DE TARA AL ROMANIEI ! Si cu frunza lui Udrea, ne stergem in cur, daca tot sntem la subiect… Pai nu ?!

  Daca chestia asta nu ne reprezinta la perfectie…apoi nu-stiu ce!

 5. oare gresesc atunci cind spun ?oare gresesc atunci cind ma gindesc ?hmmm..eu cred ca gresesti atunci cind iei un articol de genul asta sil dai dea burdulica pa blog fara sa-ti asumi responsabilitatea pentru efectele pe care le provoaca si accepti numai parerile dulci si faine ca daca nu ”imi iau jucareia si ma duc,,si pa restu va bag in spam la mama voastra,,.Daca iti place tipul de blogareala in care eu ”fluier frumos de tine,tu fluieri frumos de mine”mai bagam un lidl mai un blog de bere si amindoi om duce bine atunci e inutil sa dai cu bita-n balta,stropesti doar lumea si nu rezolvi nimic.Daca experienta cu trecerea vami de care vorbesti e chiar atit de personala tineo pentru tine si pa ma.

 6. Pingback: De la Tisa pîn’ la Prut budă curată n-am văzut... | Andrei Albu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.