Diferenţa punctuală între vameşii noştri şi vameşii moldoveni. Studiu de caz personal: Albiţa

Later edit: Am scris despre primele mele impresii legate de Chişinău. No amu să vezi tu supărări…

————————–

Este prima mea vizită în Republica Moldova. Şi, fireşte, nu avea cum să înceapă altfel decât, desigur, altfel decât se întâmplă lucrurile de obicei. Sau, cel puţin, aşa mi-au spus cei care fac des traseul ăsta, că „măh, de data asta nuş ce dracu s-a întâmplat”. Precizez, deci, că rândurile de mai jos povestesc ce am văzut şi păţit eu, punctual (cum ar veni), în seara zilei de 1 august 2013 şi că nu reprezintă regula, mi se spune, ci excepţia. Şi că (I wish…) s-ar putea ca lucrurile să stea fix invers în toate celelalte zile ale anului şi că eu am prins doar ciudăţenia. Mai menţionez că tare mi-am dorit să ajung în Republică şi că abia aştept să încep succintele peregrinări prin Chişnău şi prinpreajmă :D

Aş începe povestirea cu prima aruncătură de ochi pe care am prestat-o, din vârful unul deal, asupra oraşului Huşi. Care, aşa de la distanţă şi ca privelişte, mi-a plăcut foarte tare. De fapt, toată zona este foarte frumoasă, are un aer de ăla de relaxare şi care parcă te face să zici „ce mi-aş trage şi eu o căbănuţă undeva pe dealurile astea la bătrâneţe…”.

Ajungem în vamă la Albiţa pe la 18.30. Maşini multe. Vreo 50. Aşezate pe 3 rânduri. Finul Costea, care a făcut des traseul ăsta, îmi spune că aşa ceva nu prea a prins şi că a mai văzut cozi de astea doar în preajma sărbătorilor.  „Asta este”, mi-am spus, „păţăşti”, am adăugat.

Vama Albiţa (despre partea românească vorbesc acum, foarte importantă precizare, o să vedeţi mai jos de ce) îţi transmite exact ceea ce – cred eu, cu statutul meu de cetăţean european, da? – vor autorităţile să îţi transmită, adică un soi de avertisment „măh, ce rahat vreţi de la noi, măh” combinat cu un feeling de „poate mai staţi şi voi pe acasă, dreaqului” şi cu un topping suav de „pe aici se trece numai dacă vrea muşchii noştri”. Altfel spus, dacă Sergiu Nicolaescu ar mai fi trăit, ar fi putut trage acolo fără nici o problemă un film despre comunism şi statalism de duzină.

E multă mizerie în vama românească. Şi multă delăsare. Cutii de bere aruncate pe jos, pachete de ţigări mototolite sau nu, tot felul de hârtii şi celebra deja substanţă – sau cum să îi zic – formată din pietricele, bucăţi mici de nuş ce, omogenizate cu mult praf, ştiţi voi, chestia aia pe care o vezi că se formează la marginea bordurilor în locuri unde nimeni nu a mai dat cu o mătură sau cu un furtun cu apă cam de când şi-a tuns Stalin mustaţa ultima dată.

Ajungem, în sfârşit, la întâlnirea cu vameşul român. Un gras slinos, transpirat, care nici tu „bună seara”, nici „hai noroc, prostalăilor”, întinde mâna după paşapoarte, cere actele maşinii, sec şi autoritat, aşa cum stă bine unui vaşnic apărător al graniţelor scumpei noastră ţărişoare, după care îmi zice „hai, repede în vamă, pentru declaraţie”. Eu mă dau jos din maşină, cu toate actele în mână şi încerc să înţeleg ce vrea să îmi spună. Omul nostru, vaşnic apărător al graniţelor scumpei noastră ţărişoare, ofticat că vede atâta neînţelegere a lumii înconjurătoare pe faţa mea, îmi arată cu un gest inervat „acolo, acolo” înspre un fel de gheretă, unde mai erau câţiva cetăţeni, tot cu actele în mână.

Mă duc înspre „vamă”, acolo unde m-a trimis vaşnicul apărător al graniţelor scumpei noastre ţărişoare. Acolo, un bătrânel care părea că a ieşit la pensie cam când a câştigat Steaua Liga Campionilor, cu un registru de ăla pe stil vechi în faţa, îmi zice „bună seara” (un splendid progres faţă de vaşnicul apărător al graniţelor scumpei noastră ţărişoare), îmi cere doar talonul maşinii, scrie el ceva acolo, cu pixul, mă întreabă „câte persoane?” şi „aveţi ceva de declarat” după care îmi spune „drum bun”.  Ce sistem informatizat, ce scut NATO, ce Războiul Stelelor. Pixul în registru, frăţică!

Mă întorc la maşină. Vaşnicul apărător al graniţelor scumpei noastră ţărişoare nu mai era prin zonă. De plecat nu puteam pleca pentru că era o barieră lăsată în faţa noastră şi un ditai semaforul pe roşu. Aşa că stăm. Mă uit în jur, cu gândul că poate nu fac eu ceva bine şi o fi ceva senzor sau ceva la care trebe sa strig sau să îmi scaneze retina ca să pot pleca. Dar nu, nu era vorba de nici un senzor. Sau, mă rog, dacă îl putem numi senzor pe vaşnicul apărător al graniţelor scumpei noastră ţărişoare, care se retrăsese în ceva gheretă, de unde, scoţând niţeluş creştetul şi văzându-mi privirea în continuare nedumerită, a oftat profund (nu ştiu dacă aşa a făcut, dar aşa mi-am imaginat eu scena) şi o fi apăsat el pe ceva buton de s-a făcut semaforul verde şi s-a ridicat şi bariera.

Am stat cam două ore şi un sfert ca să trecem de vama românească. O experienţă de căcat, pardon my French.

Ajungem în vama moldovenească. #băejtiprost, îmi zic. Uite cât de bine arată aici faţă de bălmăşeala de pe partea românească. O clădire cocheţică, vopsită în nişte culori vii, curăţenie peste tot, spaţiile verzi îngrijite frumos, eram categoric în altă ţară. Dar o ţară care nu este membru în UE aşa cum suntem noi, cei păziţi de vaşnicul apărător al graniţelor scumpei noastră ţărişoare în mizera vamă românească.

Stăm şi aici la coadă, fireşte. Doar că aici merge mai repede. Mult mai repede. Vă spun de pe acum că am trecut de moldoveni în fix 33 de minute. Pentru că – ŞOC şi GROAZĂ!!! – la ei chiar există sistem informatizat. Dar să vă spun mai bine cum a fost, ca să vedeţi diferenţa dintre vaşnicul nostru şi vameşul lor.

Bună seara”, îmi spune vameşul tânăr şi aranjat impecabil, care s-a apropiat de maşina noastră. „Bună seara” îi răspund şi îi întind actele. Îmi zice că – aici am rămas fără replică (mă rog, în gând îi transmiteam nişte sfinţi vaşnicului) – îi pare rău pentru aglomeraţie dar e perioada când „vin ai noştri acasă”, adică făcea referire la moldovenii de prin Italia, Germania alea alea. Se duce în gheretă, scanează paşapoartele, după care mi le dă şi mă invită să mă duc la un ghişeu mai încolo, unde un alt vameş tânăr, tot cu „bună seara”, fireşte, îmi cere talonul maşinii şi îmi spune să mă duc la bancă (există un ghişeu în clădirea aia mare vopsită frumos despre care v-am spus) să plătesc rovigneta şi îmi spune că trebuie să mă întorc la el să îmi dea „dovada”.

Îmi părea totul complicat, nu înţelegeam de ce trebuie să fac atâtea drumuri, dar măcar sistemul funcţiona, oamenii erau amabili şi îmi spuneau ce am de făcut. Mă duc la bancă, acolo o doamnă mă întreabă cum mă cheamă, mă găseşte în calculator, căci, fireşte, sistemul lor informatizat funcţiona, nu am văzut pe nimeni cu pix şi registru, plătesc 107 lei moldoveneşti (cam 25 lei de-ai noştri), mă întorc la vameşul tânăr, el îmi dă ceva dovadă cum că maşina este aptă combatantă pe drumurile moldoveneşti şi îmi urează „drum bun”. Gata. În 33 de minute. Nu 2 ore şi un sfert ca la noi.

Încă ceva. Ca să vedeţi diferenţă de omenie. În vama românească, şoferul maşinii din spatele nostru i-a spus unui vameş că are un copil bolnav şi dacă nu se poate să treacă în faţă, ca să nu mai stea atâta la coadă. Vameşul nostru, altul decât grasul slinos, i-a retezat-o sec „păi şi eu ce să fac, nu vedeţi că şi alţii au copii? Sunaţi la 112 dacă aveţi probleme”. În gândul meu îmi ziceam atunci că poate ştie vameşul ceva şi că astea cu „am copilul bolnav” sunt tertipuri de gherţoi ca să fenteze coada. Dar mi-a trecut când am văzut ieşind din maşina cu pricina o doamnă cu un copil de vreo 2 ani în braţe.

Am trei copii, ştiu ce înseamnă un copil bolnav când văd unul. Iar piticul ăla era rău. Era letargic, palid tot, cu privirea stinsă şi, din 15 în 15 minute, voma. Mi-a părut atât de rău, aş fi vrut să facem ceva, să îi lăsăm să meargă în faţă, dar am auzit discuţiile dintre alţi moldoveni care stăteau la coadă cum că „nu e bine să te pui cu ăştia, te trag pe dreapta şi te ţin toată ziua fără să îţi dea explicaţii”. Aşa că nu am mai zis nimic. Dar foarte prost mi-a picat…

La moldoveni ştiţi ce s-a întâmplat, da? Maşina cu copilul bolnav s-a pus la coadă, l-a văzut  pe şofer că spune ceva unui vameş, care imediat i-a făcut semn să se ducă pe un culoar de urgenţă, unde nu mai era nici o maşină. Acolo a ieşit o domnişoară şi în 2 minute erau plecaţi.

Am văzut toată faza în timp ce vameşul cel tânăr se uita la paşapoartele noastre. El a văzut că mă uit la maşina care, practic, fentase toată coadă şi, pe un tot prietenesc, mi-a spus „ştiţi, au un copil bolnav în maşină, nu putem să îi ţinem la coada asta”. Nu mi-a venit să cred…Omul îşi cerea scuze în numele instituţiei, practic, pentru că au dat dovadă de omenie… Am putut spune doat atât: „Bravo, măi oameni buni, bravo…”.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

116 thoughts on “Diferenţa punctuală între vameşii noştri şi vameşii moldoveni. Studiu de caz personal: Albiţa”

  1. nu.in tara nu este totul atat de roz cum pare la vama. poate ati scris toate aceste cuvinte frumoase din respect pt prietenii care ii aveti aici. in RM este un haos extraordinar, tinerii pleaca. Nu prea vad eu un viitor luminos Republicii Moldova. si ma doare sa spun asta. astazi am obtinut cetatenia romana, deci nu mai am de gand sa raman in mizeria asta, provocata de toti hotii, contrabandisti, papusari si oaia de ana gutu careia ii este rusine cu salariul ei de deputat (nesimtit-o).

   1. Eu am relatat ce mi s-a intamplat punctual. Am si precizat asta, dar daca nu vreti sa citesti, asta este fix treaba ta. Si o sa mai scriu despre ce am vazut in Chisinau si pe unde am mai fost. Tot asa, ce mi s-a intamplat mie. Pentru ca vreau si pentru ca pot!

    1. Vă mulţumim pentru apreciere. Mulţi dintre cetăţenii României ne consideră săraci, proşti şi chiar spun că trebuie să ne unim pentru că vom trăi bine dacă vom avea mintea noastră (a cetăţenilor României) şi mîinele voastre muncitoare (ale cetăţenilor R. Moldova). Eu am făcut facultatea în România (am absolvit în 2001) şi am suferit mult pentru semenea vorbe auzite atît de la profesori, cît şi de la colegi. iar cînd la examene luam note mai mari decît a cetăţenilor României, eram cei mai mari duşmani, potrivit lor, cum a reuşit asta să ia 8 sau 9 şi noi am picat… Or, frumoasele versuri din „Deşteaptă-te române” să ştiţi că sunt cunoscute de toţi Românii de pretutindeni, mai ales de cei din Republica Moldova. Aşa că, arătaţi lumii întregi cum sîntem. Vă mulţumim din suflet.

    2. NU-I PUPA IN DOS PE MOLDOVENI,CACI DE 10-15 PE ORI PE AN SE INTAMPLA INVERS…CAND IESI DE LA EI…STAI CATE 2-3 ORE CU 10-15 MASINI LA RAND…ACUM LUCRAU SUB AMENINTAREA CA VOR FI DATI AFARA DACA NU ISI FAC TREABA RAPID….IA DU-TE MATALUTA DUPA LUNALUI AUGUST SA VEZI CUM ITI ZIC BUNA SARA SI ALTEDALEA…SI CAND OR INCEPE SA TE CAUTE SI PRIN CHILOTI ATUNCI SA TE VAD CE MAI ZICI DE VAMESII MOLDOVENI…CAT DESPRE CEI ROMANI CE SA-TI SPUN…ASA O FI CUM SPUI TU,DAR STII CUM SE SPUNE PADURE FARA USCATURI NU EXISTA….BAFTA SEFU !

   2. Am doi copii si ambii s-au angajat imediat dupa terminarea facultatii (fara pile!) Fiind cadru didactic universitar, cunosc foarte multi tineri, care si-au gasit rostul in tara, fapt ce ma face sa cred ca nu mai e chiar asa haos (si inca extraordinar)precum zici…

 1. Nu esti singurul care ai avut asemenea experiente cu vamesii romani…acelasi lucru l-am patit cred ca pe toata granita cu Serbia si Bulgaria. Faza sexy la noi este cand intri in tara, mie aproape mi-au dezmembrat masina de cateva ori ca nu cumva sa am marfa de contrabanda, iar pe langa mine treceau baietii cu cate doua pachete de tigari si o sticla de alcool in punga pe care nimeni nu-i controla si nimeni nu-i inregistra ca ies si intra prin granita. Chiar am vazut ca pana m-au verificat pe mine au facut drumul de 2 ori pe jos, in plus nesimtirea, grosolania si impertinenta vamesilor este de groaza.
  Sincer te apuca greata si parca nu-ti mai vine sa intri in tara niciodata, nu stiu cum sunt promovati si unde invata sa se comporte asa…efectiv ti-e rusine ca faci parte din aceeasi natie cu ei.
  De fapt de ce ma mai mir cand totul porneste de la cel mai inalt nivel si avem exemplu elocvent de ghertoi si nesimtit in basescu…

 2. Se pare totuși că a fi în UE schimbă doar pe hârtie anumite elemente. Din fericire (sau din păcate, depinde cum privești) Republica Moldova face pași către intrarea în UE, împinși oarecum de la spate și de noi. În orice caz, sper ca de acum înainte să ai parte doar de experiențe pozitive pe târâm moldovenesc. :)

 3. Bravo lor!!! M-a luat olecuta plansul la partea cu copilul si cat de inumani suntem pe partea asta a granitei. Ca inca folosim pixul si nu avem sistem informatizat nu ma mai mira – asa e pe la multe institutii ale statului. Ca si-n vama cu tot cu spatiu Schengen si membri UE suntem niste maimute, asta e deplorabil. Sa ne mai zici de cum e pe acolo.

  1. Există sistem informatizat și lucrează bine. Foarte rar, dar se întâmplă, mai cade. Se vede că e România în vizorul hackerilor :D. Cât despre amabilitate, nici la noi(mă refer la RM) nu a fost și nu este întotdeauna așa, dar sper că lucrurile se schimbă în bine. Au fost recent angajați foarte mulți tineri, care, cât de cât, au maniere.
   Și vorba poetului, să fii vameș nu e doar o profesie, e o stare de spirit! :)

   1. L-a noi s-a schimbat radical situatia acum 2 ani dupa ce au scos stampilarea pasapoartelor si i-au „impus” sa fie amabili, cel putin cu nemoldovenii se poarta frumos. Pana acum 2 ani era un haos mai ceva ca in vamele din Romania la moment.

  2. Da, atitudinea fata de cei cu copii si fata de femeile gravide nu este accidentala – probabil, e scris undeva,in vreun regulament… Unei cunoscute de-ale mele, fiind gravida,i s-a oferit chiar si ceai (era iarna);)

 4. Experienţe neplăcute cu vameşii români? Da, am avut două. Prima pentru că vameşul nu ştia să socotească, eu împlnisem 18 ani de vreo cinci luni, iar el începuse să urle că-mi trebuie nu ştiu ce notarial de tutore pentru că eu n-am 18 ani.
  A doua oară pe la 22 de ani când i se pare ei, era femeie, că moaca mea nu seamănă cu cea din buletin. Dă-i, arată-i permis de conducere, carnet de student, orice poză cu moaca ta de pe un act emis în România. „Nu pot să cred, am mai văzut oameni schimbaţi, dar tu te-ai schimbat prea mult”, îi arată colegului, îi cere aprobarea. Mă fierbe bine vreo 5 minute şi n-am rezistat să-i spun că dacă îmi falsificam buletinul probabil îmi făceam şi eu buletin de altă ţară, nu de România şi nu eram nebună să mă mai întorc în România taman din Londra. Nu mă înţelege greşit, iubesc România, dar unii oameni merită bătuţi.
  Ah şi trei, pentru că întotdeauna e ceva, pe lângă gropile din asfalt pe care le simţi brusc ce treci de vamă, doar aici se poate întâmpla ca în OMV toaleta să nu funcţioneze pe motiv că a îngheţat apa din rezervor.

  1. Faceti ca multi altii o confuzie: nu vamesul iti verifica documentele de identitate si ale autoturismului. Cei de care amintiti sunt politisti de frontiera. Vamesii sunt cei care verifica bagajele si mijlocul de transport, daca e cazul. Politistii de frontiera sunt diferiti de vamesi. Sunt angajatiI a doua institutii diferite care isi desfasoara activitatea intr-un punct de trecere frontiera, la granita cu state nemembre UE.La granita cu state membre UE, de exemplu, sunt doar politisti de frontiera. Fac aceasta precizare pentru ca am vazut multe comentarii in care politistii de frontiera sunt numiti vamesi.

 5. Acum incearca sa-ti imaginezi atitudinea vamesilor romani fata de noi, basarabenii, majoritatea din noi care detin la fel cetatenia romaneasca, prin ce umilinte trebuie sa trecem de fiecare data cind trecem aceasta vama.

  1. Electroglotospectrograficianul

   Ououu, Ciorici… frate-tu dacă nu greșesc (Dimitri Șoric) promovează blogul șovinului statalist și moldovenist fanatic Igor Dodon în portalul său Unimedia „nr. 1 din Moldova” parcă (transmite-i să adauge „Republica” înainte de Moldova. Și mai promova prin banner-e imense în site proiectul antiromânesc „Moldovenii” iar pe de altă parte se afișa hizlindu-sealături de Băsescu. Scriam mai jos într-un comentariu despre latura duplicitară a basarabenilor pe care, chiar mulți basarabeni o recunosc.
   E ca și cum un portal de top din România ar promova blogul lui Csibi Barna. :))

   1. Am doi frati mai mari, si nici unul nu are treaba cu Unimedia, dar pentru cuvintele care le-ai scris poti sa (editat de chinezu, cu mentiunea ca este un avertisment unic si irepetabil, data viitoare intri in spam).

    1. Electroglotospectrograficianul

     Buey Pavăl Șoric, vezi că eu nu ți-am dat de mic dejun, ai grijă cum comunici golănașule ca nu cumva să-i dau ceva de dulce mă-tii. Oricum, bine că ai demonstrat adevărata ta față.
     (editat de chinezu, cu mentiunea ca este un avertisment unic si irepetabil, data viitoare intri in spam).

     1. Pentru electrorapanburatolog.
      Guzganoiule, aici ai venit sa ne tratezi de muldoveni?
      Chisorcosule, ai citit articolul?
      Ca esti mai dezlegat la limba-sigur. Ai experienta…
      Ciorici avea rezon, la cei doi frati mai adauga vreo zece.
      N-ai nimerit tu pe mana baietilor din Bacioi! Lor le-ai povesti istoria cu parcarea talpii in cerul gurii, (editat de chinezu, hai incercati sa fiti mai decenti, pun pariu ca puteti, zau).
      La Chisinau n-ai discuta astfel.

    2. Electroglotospectrograficianul

     Am menționat acolo „dacă nu greșesc”, golănașule iar ce am scris acolo despre Unimedia e adevărat. Ești fan Unimedia golănașule? Ți-e predestinat numele Cioric, Șoric (piele de porc). Și-au bătut joc rușii de ai tăi când le-au pus acest nume s-au l-au pus pe bună dreptate, ai confirmat asta magna cum laude. :))
     Pe viitor moderează-ți limbajul șoricule și citește cu atenție comentariile. Rapid ți-a explodat arhicunoscuta fudulie bouldovană (fundamentată pe prostie).

    3. Leghornică Foghorneanu

     @Pavel Ciorici, ce mândru cu şapca albastră număr foarte mare poza-n a dimineţii boare

     Pavele? Păi, nu te mira, probabil vameşii români cunosc foarte bine ce sunteţi. V-a zugrăvit excelent comentatorul Ovidiu într-un comentariu de mai jos, pe care-l reproduc aici între care şi tu te numeri cu succes din moment ce ai dat să sugă pe aici deşi nu te-a jgnit nimeni. În fine, reporduc comentariul care vă oglindeşte perfect:

     (ovidiu 3 august 2013 la 9:53)

     “cu latura duplicitara ai nimerit-o la fix. trebuie sa intelegi ca acea parte a Moldovei s-a aflat sub ocupatie cel mai mult(probabil si acum) iar fara duplicitate nu ar fi putut supravietui ca neam. dar in afara de duplicitate au un puternic complex al persecutiei, un sentiment ca orice autoritate, de oriunde, ii nedreptateste, ii asupreste(vezi pe youtube “sandu panus”). nu iti doresc sa interactionezi cu moldo-romani “reeducati” la Bucuresti(cea mai obtuza rasa de oameni), cei care, fara sa incerce macar sa se puna la curent cu regulile de trai din Romania, clameaza peste tot ca le sint incalcate drepturile(drepturi pe care, daca ar fi citit macar o data Constitutia, si le-ar fi cunoscut). odata cu dobindirea sau “redobindirea” cetateniei romane, majoritatea moldovenilor considera ca au mai multe drepturi decit cetatenii romani, ceea ce este cumva adevarat: au dreptul sa-si faca domiciliu fictiv la o adresa din Romania doar pina obtin actele pentru a calatori in U.E. si fara sa-i intereseze de amenzile pe care le iau, odata cu incalcarea regulilor, fiindca oricum nu le achita; au dreptul sa inmatriculeze masini in Romania dupa care sa nu mai plateasca nici o taxa pentru ele fiindca oricum, daca este cazul, le vind in alta tara; au dreptul sa inchirieze masini din Romania, pe care apoi sa le faca taxiuri in Chisinau; au dreptul sa preia firme cu datorii(contra comision) fiindca oricum nu le platesc si se refugiaza acasa, la Orhei, au dreptul sa stie si sa vorbeasca numai in rusa fiindca au obtinut deja cetatenia romana si nu mai are importanta cum au depus juramintul fata de patrie si nu-i intereseaza alte interactiuni cu Romania; au dreptul la burse in unitati de invatamint, desi nu se omoara deloc cu studiul; au dreptul sa ceara o pensie in Romania desi nu au contribuit nici o zi la sistemul de pensii si mai au o gramada de alte drepturi de acest fel, generate de cei care nu au gindit indeajuns de bine tot ceea ce implica acordarea cetateniei romane si daunele pe care le suporta, intotdeauna, doar cetatenii romani care traiesc efectiv in Romania. Si ca sa nu uit, legat de cozile de la granita, am fost martor cind o juna trasa prin inel alerga dupa un vames, sa-i arate de pe un stick de date, dovada ca este gravida in doua luni si din cauza asta nu poate astepta la un rind de zece masini, ala ii spunea ca nu o poate ajuta fiindca nu are nici un amestec in starea ei de graviditate iar ea nu intelegea deloc”

    1. Electroglotospectrograficianul

     Acum ai înțeles după ce Pavel Șoric dă să sugă la români.
     Partea cu acel portal de știri basarabean. Cei care conduc acel portal, 3 râzgâiați seminalfabeți, promovează în side bar-ul portalului un șovin moldovenist pe nume Igor Dodon. Acest Dodon contestă legătura populației băștinașe din Republica Moldova cu neamul românesc, în plus diferențiază limba, susținând așa zisa limbă moldovenească cu origini slave. În același stand tot Unimedia, nu de mult promova tot în site prin banner-e imense proiectul explicit anti-românesc tot de factură moldovenistă, Moldovenii.
     Asta, repet, ar veni ca și cum un portal de top românesc ar promova șovinii maghiari. Sper că ai înțeles acum, toate cele bune

   2. cu latura duplicitara ai nimerit-o la fix. trebuie sa intelegi ca acea parte a Moldovei s-a aflat sub ocupatie cel mai mult(probabil si acum) iar fara duplicitate nu ar fi putut supravietui ca neam. dar in afara de duplicitate au un puternic complex al persecutiei, un sentiment ca orice autoritate, de oriunde, ii nedreptateste, ii asupreste(vezi pe youtube „sandu panus”). nu iti doresc sa interactionezi cu moldo-romani „reeducati” la Bucuresti(cea mai obtuza rasa de oameni), cei care, fara sa incerce macar sa se puna la curent cu regulile de trai din Romania, clameaza peste tot ca le sint incalcate drepturile(drepturi pe care, daca ar fi citit macar o data Constitutia, si le-ar fi cunoscut). odata cu dobindirea sau „redobindirea” cetateniei romane, majoritatea moldovenilor considera ca au mai multe drepturi decit cetatenii romani, ceea ce este cumva adevarat: au dreptul sa-si faca domiciliu fictiv la o adresa din Romania doar pina obtin actele pentru a calatori in U.E. si fara sa-i intereseze de amenzile pe care le iau, odata cu incalcarea regulilor, fiindca oricum nu le achita; au dreptul sa inmatriculeze masini in Romania dupa care sa nu mai plateasca nici o taxa pentru ele fiindca oricum, daca este cazul, le vind in alta tara; au dreptul sa inchirieze masini din Romania, pe care apoi sa le faca taxiuri in Chisinau; au dreptul sa preia firme cu datorii(contra comision) fiindca oricum nu le platesc si se refugiaza acasa, la Orhei, au dreptul sa stie si sa vorbeasca numai in rusa fiindca au obtinut deja cetatenia romana si nu mai are importanta cum au depus juramintul fata de patrie si nu-i intereseaza alte interactiuni cu Romania; au dreptul la burse in unitati de invatamint, desi nu se omoara deloc cu studiul; au dreptul sa ceara o pensie in Romania desi nu au contribuit nici o zi la sistemul de pensii si mai au o gramada de alte drepturi de acest fel, generate de cei care nu au gindit indeajuns de bine tot ceea ce implica acordarea cetateniei romane si daunele pe care le suporta, intotdeauna, doar cetatenii romani care traiesc efectiv in Romania. Si ca sa nu uit, legat de cozile de la granita, am fost martor cind o juna trasa prin inel alerga dupa un vames, sa-i arate de pe un stick de date, dovada ca este gravida in doua luni si din cauza asta nu poate astepta la un rind de zece masini, ala ii spunea ca nu o poate ajuta fiindca nu are nici un amestec in starea ei de graviditate iar ea nu intelegea deloc

  2. Leghornică Foghorneanu

   Păi, nu te mira, probabil vameşii români cunosc foarte bine ce sunteţi. V-a zugrăvit excelent comentatorul Ovidiu într-un comentariu de mai jos, pe care-l reproduc aici între care şi tu te numeri cu succes din moment ce ai dat să sugă pe aici deşi nu te-a jgnit nimeni. În fine, reporduc comentariul care vă oglindeşte perfect:

   (ovidiu 3 august 2013 la 9:53)

   „cu latura duplicitara ai nimerit-o la fix. trebuie sa intelegi ca acea parte a Moldovei s-a aflat sub ocupatie cel mai mult(probabil si acum) iar fara duplicitate nu ar fi putut supravietui ca neam. dar in afara de duplicitate au un puternic complex al persecutiei, un sentiment ca orice autoritate, de oriunde, ii nedreptateste, ii asupreste(vezi pe youtube “sandu panus”). nu iti doresc sa interactionezi cu moldo-romani “reeducati” la Bucuresti(cea mai obtuza rasa de oameni), cei care, fara sa incerce macar sa se puna la curent cu regulile de trai din Romania, clameaza peste tot ca le sint incalcate drepturile(drepturi pe care, daca ar fi citit macar o data Constitutia, si le-ar fi cunoscut). odata cu dobindirea sau “redobindirea” cetateniei romane, majoritatea moldovenilor considera ca au mai multe drepturi decit cetatenii romani, ceea ce este cumva adevarat: au dreptul sa-si faca domiciliu fictiv la o adresa din Romania doar pina obtin actele pentru a calatori in U.E. si fara sa-i intereseze de amenzile pe care le iau, odata cu incalcarea regulilor, fiindca oricum nu le achita; au dreptul sa inmatriculeze masini in Romania dupa care sa nu mai plateasca nici o taxa pentru ele fiindca oricum, daca este cazul, le vind in alta tara; au dreptul sa inchirieze masini din Romania, pe care apoi sa le faca taxiuri in Chisinau; au dreptul sa preia firme cu datorii(contra comision) fiindca oricum nu le platesc si se refugiaza acasa, la Orhei, au dreptul sa stie si sa vorbeasca numai in rusa fiindca au obtinut deja cetatenia romana si nu mai are importanta cum au depus juramintul fata de patrie si nu-i intereseaza alte interactiuni cu Romania; au dreptul la burse in unitati de invatamint, desi nu se omoara deloc cu studiul; au dreptul sa ceara o pensie in Romania desi nu au contribuit nici o zi la sistemul de pensii si mai au o gramada de alte drepturi de acest fel, generate de cei care nu au gindit indeajuns de bine tot ceea ce implica acordarea cetateniei romane si daunele pe care le suporta, intotdeauna, doar cetatenii romani care traiesc efectiv in Romania. Si ca sa nu uit, legat de cozile de la granita, am fost martor cind o juna trasa prin inel alerga dupa un vames, sa-i arate de pe un stick de date, dovada ca este gravida in doua luni si din cauza asta nu poate astepta la un rind de zece masini, ala ii spunea ca nu o poate ajuta fiindca nu are nici un amestec in starea ei de graviditate iar ea nu intelegea deloc”

 6. Respect pentru acest articol, chiar dacă, uneori este altfel.
  Curajul de a elucida unele probleme, erori ale sistemului, ale birocraţiei – neindiferenţa – vor schimba spre bine lucrrurile.
  Respect.

 7. Eu trec vama moldo-romana destul de des(locuiesc la Iasi, dar sunt din R. Moldova) si sunt vamesi si graniceri cumsecade in ambele ”tabere”, doar ca personajele infumurate si cu aere de superioritate se intalnesc cel mai des in vama romana, mai poti sa primesti si niste cuvinte ofensatoare la adresa ”ciudatilor de moldoveni”, stii insa multe cazuri in care daca le tii piept, ai numai de suferit, asa ca, inchizi gura si uiti.

  1. Pentru ofense din partea lor e un telefon verde acolo , eu am incercat si s-au domolit :D … Daca esti curat nu ai de ce te teme …

  2. Gresesti moldovene dar vad ca esti tot un amarat umil care inghite comportamentul unor vamesi precum il inghiti si cel al rusilor care-ti pun pumnul in gura in gubernia voastra in fiecare zi. Eu m-am luat in gura cu vamesii din cand in cand si cand mentionez ca am sa le fac plangere, se pun in miscare, urgent. Cel mai mare lucru e ca pot sa-mi controleze bagajele (nu au facut-o niciodata) dar fara a ma tine in vama prea mult-asta ar fi abuz in serviciu art 246 cod penal.

 8. Pot sa spun ca am trecut aceasta vama sute de ori , nu pot sa spun k si vama moldoveneasca nu are uscaturi , dar cea ce priveste vama la romani … , cand vezi niste neciopliti in fata ta te ia groaza . Cum se poate sa bagi asa persoane in fata tarii ? Mi-i greu cand aud de puncte de controale a frontierei si vama romaneasca … Totusi in moldoveni au mai ramas un pic de omenie in ei care dispare usor-usor si pe la ei.

 9. Domnule Cristian, mulţumiri pentru obiectivitate. Un astfel de text ar trebui să fie difuzat cât mai mult, poate ajunge ceva şi în scăfârlia mahărilor pitici de la vamă, în special în ale şefilor lor.

 10. Interesant, credeam ca doar eu am avut experiente proaste la vama romanilor. N-as vrea sa-i bag pe toti vamesii romani intr-o oala, pentru ca au fost si ture cu oameni civiliazti. Sa va povestesc: mi se intampla ca in vacante sa merg acasa in Rep. Moldova.Anul trecut, insa,am fost operata si am stat ceva mai mult timp in concediu medical. La intoarcere spre Bucuresti, era o coada imensa, vreo 30 masini in fata mea…am asteptat cat am asteptat, dar cand am vazut cu ce viteza se miscau, m-a cuprins disperarea (doar trebuia sa mai fac inca 300 km cu masina+4 ore de asteptare+ conditia mea fizica slaba), asa ca mi-am luat inima in dinti ca sa vorbesc cu vamesul, crezand ca o sa imi inteleaga situatia si o sa-mi prioritizeze trecerea. Ce credeti? A inceput sa tipe la mine si sa-mi spuna ca nu-l intereseaza, ca asteapta si altii…(era vorba de vama de la Galati, iar acolo multe masini trec cu interes comencial, fac business). Un alt vames, care era cu mana rupta, a inceput sa rada, credea ca folosesc pretexte ca sa-i pacalesc. M-am intors la masina destul de deznadajduita si cu lacrimi in ochi. Dupa cateva ore de asteptare, ajung sa dau actele la control, vine vamesul responsabil de controlul bagajelor, si pentru ca nu am declarat nimic(ex: tigari, bauturi alcoolice) i-am parut suspecta, asa ca a inceput sa-mi ridice capota, sa bata in plastic poate poate o gasi ceva, dupa care imi spune: „stii ca daca ma minti si te prinde politia de frontiera, te intori „piscom”, asa cum spune la voi rusul”.
  In acele momente ma gandeam cu ce am gresit, cu ce i-am suparat de m-au tratat in modul acesta?
  Si ca sa fac o comparatie:la vama din Giurgiulesti, cand am invocat acelasi motiv, vamesii moldoveni au fost foarte receptivi si in 2 minute am trecut vama!
  In concluzie, constat acelasi tipar atat la Albita cat si la Galati.

 11. Ce ne-am face fara umor?Personal circul foarte des,sunt multumit de comportamentul personalului din vama,sigur ca nu sunt toti la fel, e loc si de mai bine(grupul sanitar din vama Albita e o bomba biologico-sanitara).

 12. Electroglotospectrograficianul

  Eheee, uite basarabenii românofobi împreună cu extremiștii maghiari:
  http://www.frontpress.ro/2013/06/alianta-intre-moldovenisti-si-extremistii-unguri-romania-nu-a-existat-pe-parcursul-istoriei.html
  Majoritatea ne consideră fașîsti, rromoni borîți, legionari poponari și jîdo-masoni. O latură de-a lor e că sunt duplicitari.
  Au umplut facebook-ul cu pagini anti-românești prin care vehiculează ideea lipirii Moldovei românești de Republica Moldova iar Transilvania să fie ruptă de la noi și luată de Ungaria.
  Nu mai lăudați atât gubernia, nu contest, sunt și basarabeni foarte de trebă dar puțini. Personal, consider că ar trebui să rămână acolo cu Tembelinsitria,, Căcăuzia și rușii lor. Sunt foarte primitivi, e o regiune ce este placa turnantă a mafiei ruse.
  Tăti li fac, di tăti si apucă dar când le întorci spatele, te scuipă și nu mai pomenesc cum ostentativ grăiesc rusa dându-se superiori.

  Păcat, chinezule că n-ai fost la Bălți anul trecut… primeai bile de metal în cap ori ai fi fost bătut dacă scăpai vreo vorbă românească.

   1. Electroglotospectrograficianul

    Măi Ghiță de la portiță, sunt nenumărate știri și videoclipuri pe Youtube cu atitudinea șovină alocuitorilor din Bălți care aruncau cu bile de metal chiar și în copiii participanților la acel marș unionist.
    Nu confunda dar stataliștii, moldoveniștii chiar ar merita să stea în vecii vecilor acolo în gubernie alături de căcăuzi și tembelenistreni. Cei lucizi să vină la noi să se stabilească. N-aș avea nevoi de Garbuz, Pascaru, Șelin, Tkaciuk, Dodon, Furtună și mulți alți așa ziși patrioți iar câcăcios, spunei bunelului tău, nu mie măi Ghiță de la portiță (trage-ți nădragii că aști în fața protiței).

    1. termenul „cicaciosi” am luat din amintirile unui ofiter german care a scris despre „vitejia” soldatilor romini si italieni sub Stalingrad… ;)))
     ei de fapt voi si in 1940 cu mare vitejie ati luat cu asalt podurile de peste Prut ;)))

     1. Electroglotospectrograficianul

      Așa, parcă ai fi seminalfabetul Iurie Muntean! Bagă tare despre fașîstii rromoni. Fă-ți numărul tovarășe! Arată-ți adevărata față de români. Bravo! Când termini, fă-o cu ceva versuri de-a lui Pușchin despre Chișinău și populația Basarabiei. Mulțumim

 13. pai daca nu da dumnezeu si se va intimpla anexarea Moldovei de Romania vom fi tratati toti (basarabenii) in stil „vamal rominesc” de toti „fratii” ;))))

  1. Electroglotospectrograficianul

   Nu e vorba de anexare ci de reunire, moldovenistule! Ușor vă dați de gol, voi stataliștii, marii patrioți cu inima la Moscova.

   1. ok, am sa devin si eu unionist dupa ce reunificati Bucovina si Bugeacul, dupa asta sunt de acord sa revina si Moldova, trec primul podul din Ungheni in genunchi ! ;)))))))))))))))))))))))))))))

    1. Electroglotospectrograficianul

     Am scris eu, undeva că aș fi unionist? Dimpotrivă dacă mă citeai mai atent îți dădeai seama că eu, n-am nevoie ca România să se reunifice cu periferia fostei Țări a Moldovei. Rămâi acolo, du-te la Șelin, poate mai dă moca câteva beri. Poftă mare

     1. fuuu, Selin este un oligofren
      voi rominasii nu vreti sa intelegeti un lucru – nui neaparat sa fii „statalist” sau prorus sau nu mai stiu cine acolo ca sa nu vreai reunirea ;))
      imi place TOTUL in Romania si romani cu exceptia ideii reunirii, punctum ;)

      1. Electroglotospectrograficianul

       Foarte bine, mulțumim că-ți place România și de românași. Pentru reunire, nu sunt nici eu la acest moment.

 14. Pentru Electroglotospectrograficianul:
  Sau nu cunosti realitatea, sau esti faci propaganda cu buna stiinta! Sunt si eu basarabean, nu ai dreptate cand spui ca basarabenii ii urasc pe romani. Pe romani ii urasc rusii din RM si cativa „moldovenisti” care sunt platiti sa strige ca Moldova nu are nimic comun cu Romania. In rest, crede-ma ca populatia stie si sustine adevarul. Majoritatea locuitorilor basarabeni stiu ca suntem frati. Noi suntem romani, mai frate si nu avem de ce sa va urîm!
  În privinţa articolului: Bravo, autorului! Chiar mă bucur ca se mai scriu asemenea articole. În presa din Ro vezi foarte multa materiale în care Basarabia e prezentata în culori negative. Şi asta, probabil, se face tot pentru a înstrăina cît mai mult România de Basarabia. Noi suntem un popor!

  1. Electroglotospectrograficianul

   Citește-l pe Ghiță. Citește-mă și pe mine, am scris că sunt și basarabeni lucizi, cunosc mulți personal, am chiar colegi de serviciu basarabeni stabiliți aici. Dar recunoaște că e tendință ce se generalizează la voi, mai precis curentul moldovenisto-primitiv. E foarte vizibil peste tot atât în Basarabia cât și-n rețelele de socializare.
   Nue vorba doar de etniile pomenite de tine ci și de mancurți (basarabeni cu origini românești ce s-au dat cu rușii și statlismul).

   Să știi că mai sunt articole despre basarabeni, Basarabia cu tonuri pozitive chiar și eu am scris în blogurile mele vechi. Și s-a mai scris și despre basarabenii ce s-au afirmat aici. Și se va mai scrie despre Basarabia de blogări români ce vor participa la acțiunea Redescoperă Moldova, călătorind pe parta basarabeană a Prutului.
   Consider că mai trebuie vreo 50 de ani încât basarabenii să fie pregătiți a cere reunirea.
   Da, așa este, suntem o nație.

 15. Da vaemsii romani sunt un pic prost educati, au salarii mari, nu prea are cine sa ii controleze … etc. Dar, vajnicul (nu vașnic) apărător al patriei stă acolo 8 ore pe zi și intalneste tot felul de oameni, din experienta mea moldovenii care trec hotarul la fel ca si vamesii nu sunt prea educati. Eu nu am avut experiente neplăcute cu vamesii pana acum…. si am trecut destul de des hotarul.

   1. „n-am nevoie ca România să se reunifice cu periferia fostei Țări a Moldovei. Rămâi acolo”

    What’s the second city by the population in Romania? Timisoara? Cluj? Constanta?

    Cluj(324 000)+Timisoara(320 000)+Constanta(283 000) = 926 000.

    Chisinau – 800 000 (metro area).

    1. Electroglotospectrograficianul

     Nu lăuda Chișinăul cu cei 800 mii locuitori dintre care 60% sunt nostalgici. Ai pomenit acolo de Cluj; păi Clujul are PIB-ul cât toată Republica Moldova, dragule, Chișinăului îi trebuie 0 mie de ani să ajungă la nivelul de mentalitate, dezvoltare a Clujului. Întoarce-te înapoi în bancă, data viitoare ridică mânuța dacă mai vrei să ne zici ceva, mulțumim.
     Da sunt mulți la Chișiănău… sindromul Stockholm… de 9 mai „eliberator” da, au fost foarte mulți să-l primească cu brațele deschise pe criminalul Dimtri Rogozin ce în 1992 a participat pe Nistru la uciderea cetățenilor Republicii Moldova.
     Deci? Sper că ești de acord cu ce am scris, da? Verifică.

     1. „Nu lăuda Chișinăul cu cei 800 mii locuitori dintre care 60% sunt nostalgici.”

      E firesc ca sunt nostalgici. Republica Moldova era un rai in comparatie cu Romania.

      „Chișinăului îi trebuie 0 mie de ani să ajungă la nivelul de mentalitate, dezvoltare a Clujului.”

      Sandu Ciorba, Cluj: http://www.youtube.com/watch?v=2iUGfURqyhs

      You are right, mentality in rep. Moldova differs from that in Romania.

 16. Trec vama pe la Sculeni şi vă asigur că este acelaşi tablou. Cum să stimeze basarabenii românii, când vad atâta prostie şi lipsă de civilizaţie în vama românească. Nu zic că basarabenii sunt tare civilizaţi. Uscături sunt peste tot în lume. O maşină să treacă controlul vamal 15 minute? Ptfuuuu!!! În timp ce poliţia de frontieră verifică paşapoartele, vameşul bea cafea şi nu face nimic. Oare nu poate verifica maşina în timp ce este verificat paşaportul? Cum vine asta? În vama MD stau în rând 4-6 maşini, iar în vama RO stau 12-15 maşini? Ai impresia că în vama RO vor să lucreze numai bădăranii şi neciopliţii. Chiar nu se poate de angajat nişte oameni, care au invăţat Codul bunelor maniere sau cel puţin au cei 7 ani de acasă? Recunosc că este un serviciu greu şi stresant, dar dacă nu rezistă condiţiilor de lucru, atunci pot merge la prăşit fasole. Impresia despre o ţară începe chiar de la hotar. Păcat. Fiindcă în rest românii sunt amabili şi atenţi faţă de basarabeni. Cu excepţia uscăturilor.

 17. Eu am trecut zilele astea vama de la Albita,am ramas dezamagita,nu era nici o coada,practic era pustie vama,iar noi,un autocar de 50 persoane am asteptat aproape o ora sa se apropie cineva sa ne verifice actele.Am stat mai mult de 2 ore in vama romaneasca,repet,coada de masini si autocare nu era deloc.La noi(RM),ne-au salutat zambind si am trecut foarte repede.

 18. Asa erau vamesii unguri de la Petea – Satu Mare, iti lua pana si borcanul cu castraveţi murati început, pana sa intram si noi in ue. Păcat ca si acuma tot ungurul bulan dictează si un vama lor si în a noastră .

 19. Viceele pe partea romana lasa de dorit, in special la puctul de trecere Oancea – Cahul. La pct de trecere Leuseni – Albita vamesii sunt ok, cel putin eu n-am avut probleme (cca 70 de treceri). La vama Albita ma deranjeaza doar cand trec alimentele prin scaner, totusi sunt radiatii si viceul care prefer sa-l ocolesc.

 20. Da stati ma in modova daca va place atata. Ce tot veniti aici in Romania sa profitati de burse de la facultatile romanesti si alte benefici. Voi mandri ca sunteti romani si pe strada in romania, vorbiti rusa ca sunteti cool….

  1. Electroglotospectrograficianul

   Excelent comentariu, susțin! Să stea naibii acolo-n gubernie. Râgâie ostentativ pe aici în rusă deși cei cu burse au fost primiți pe baza etniei române. Când se întorc în Basarabia împroașcă România, e celebru cazul unei studente basarabence la Cluj-Napoca cu bursă, pe banii noștri, pe nume Cristina Brînză, ce acum vreo 2 ani chiar de 1 Decembrie își băga pricioarele în ziua de 1 Decembrie etichetându-ne naționaliști aiuriți. Asta a făcut-o printr-un articol pe platforma de opinii basarabeană Voxpublika (.md), ce aparține de stația tv Publika TV.

   1. se vede ca stii bine fenomenul. acum citiva ani eram intr-un cerc de studenti din Chisinau, care vorbeau in rusa intre ei si in romaneste cu mine. l-am intrebat pe unul, cu nume neaos romanesc, de ce nu vorbesc doar in romaneste, ca sa ne intelegem dintr-o data si mi-a raspuns ca „daca vorbesti moldoveneste esti de la tara”. nu mi-a precizat care tara.

    1. Electroglotospectrograficianul

     Da, cunosc foarte bine fenomenul, fenomen pe care stimatul Chinez il ignora se pare cu buna stiinta (se pare).
     As fi curios ce ne va scrie dupa niste vizite in „capitala Nordului” Balti. :)))
     Curentul moldovenist e tot mai vizibil din pacate chiar si la basarabenii ce la prima vedere ii percepi ca „om de treaba”. De aia pomeneam de duplicitarismul tipic basarabean si faptul ca sunt niste profitori cu brand.
     Sunt de acord si cu cele scrise de Chinez dar din cate am inteles a avut ghid, ghizi ce l-au dus in locuri mai roz sa zicem, n-a fost el de capul sau prin Chisinau.
     Revin la atitudinea in discutie. Din cauza faptului ca noi romanii suntem mai toleranti, uni basarabeni (din ce in ce mai multi, in crestere) se afiseaza tot mai ostentativ fata de noi si prin a vorbi la michteaux rusa. Unii spun ca avem unguri in tara dar si basarabenii au ungurii lor ce sunt mult mai al dracului, in special mancurtii decat etnicii curati rusi.

     1. Mah, daca eu sunt asa naspa cum zici, nu inteleg de ce iti mai pierzi vremea cu mine? Esti masochist sau ce? =)) Hai pa, nu te mai obosi sa raspunzi, esti in spam. Pentru ca ai adus vorba despre copiii mei, ceea ce numai un jegos face.

  2. Badaranule, vama o trec si cei care se intorc acasa, in Germania de exemplu. Daca ar fi Romania la est, nu in cale spre Occident, atata ati mai vedea moldoveni in vama.

 21. Din 2007 am trecut de nenumarate ori vama spre Moldova (Basarabia). Ceea ce vedem la TV sau invatam la scoala este exact sucit fata de realitate. Acolo am intalnit oameni adevarati, oameni sufletisti in adevaratul sens al cuvantului, oameni cu care poti merge pana la capatul pamantului. Ultima experienta a fost in primavara. Aveam 5 cutii de vin a cate 3 litri. Stiam ca e mult dar ma gandeam ca legal platind o taxa pot trece vinul. Kagor nu gasesti in Romania. Jegosii de vamesi nu au dorit sa ma lase sa trec in nici un fel. Nu mai era vorba de vin, am dorit sa dau cate un bidon la fiecare sofer si sa raman eu cu unul. Nespalatii au facut scandal si m-au intors in vama moldoveneasca. Acolo am varsat vinul si m-am intorc cu acele cutii goale. Am pierdut 3 ore cu toate chestiile. Mi-a spus unul cum vamesii nu au lasat sa treaca o masina cu niste prajituri care trebuiau sa ajunga la o cumatrie in cateva ore. Vamesilor romani nu le-au pasat si le-au stricat treaba. In schimb, daca e vorba sa treaca TIR-uri de tigari , bautura si alte chestii nu este nici o problema. Acum un an am vazut cu ochii mei cum unul a lasat cateva sticle de „Divin” (coniac invechit) unui vames … Despre moldoveni pot sa spun ca sunt pe drumul cel bun. E clar …

  1. Si a mai trecut un cioban prin Albita… Nu stiu de ce nu ramai in R. Moldova, daca tot iti plac asa de mult oamenii de acolo?
   Tare ti-as fi dorit sa vizitezi un pic „groapa” din vama R. Moldova cand te intorceai in Ro.

 22. Electroglotospectrograficianul

  Dragă Cristian China Barta,

  Acum sunt în stări orgasmatice atât basarabenii de bună credință (ce și-au regăsit identitatea românească dar sunt puțini cu adevărat) cât și moldoveniștii primitivi cărora le-ai dat apă la moară (aici e problema mare), spurcându-ne-n fel și chip acum acești moldoveniști pe marginea articolului tău. (Moldoveniștii sunt niște ultra-naționaliști ce contestă legătura basarabenilor cu nația română, contestă chiar și limba română).

  Urlă toată media inclusiv Rusika TV, o stație tv rusofilă ce promovează șovinii moldoveniști.

  Când mai scrii despre Basarabia fă-o cu mai multă grijă, nu-i lăuda prea tare că n-ai ce (placa turnantă a mafiei ruse în regiune, șovinism, campioni la băut, campioni la abandonul familial, campioni la traficuri de tot felul).

  Chinezule, în general est-moldovenii sunt cam duplicitari, profitori, moldoveniști; în locul tău aș șterge articolul și-aș scrie despre atitudinea din Bălți, Komrat, Tiraspol. Ești un naiv, Chinezule, încă nu te-ai lovit de duplicitarismul basarabenilor. Voi scrie în blogul meu despre adevărata față a basarabenilor cu exemple concrete și vei vedea ce imensă greșeală ai făcut lăudând acei vameși în detrimentul nostru al românilor. Sau poate ți-au dat de băut moldoveniștii. :))) Și asta ar fi o variantă sau marinarul te-a sponsorizat să mediatizezi cât sunt de sfinți basarabenii; eu cred că nu te-ncadrezi în nici una și ai făcut-o dintr-o naivitate imensă. Habar nu ai cu se mănâncă Basarabia. Sper să nu rămâi dezamăgit.
  Te credeam un blogger mai isteț, azi ai năruit această părere.

  1. Eu am scris despre ce mi s-a intamplat mie. Daca nu esti in stare sa intelegi asta si o dai cu pareri de astea masive de politolog esuat intr-o mare pareristica, eu ce as putea face, zau? Doar sa imi vad de treaba, fireste, asa cum vreau eum desigur =))

   1. Cred ca mananci rahat. Le-ai facut plangere vamesilor romani sau doar te plangi? Vama Albita registru si pix? Romania e in UE moldovene si are sistem computerizat OBLIGATORIU , la toate vamele. Mizerie? Spune-le moldovanilor tai care trec pe acolo sa nu mai faca mizerie. Ca ne-am saturat de voi!

  2. Poi trebuie sa iasa si el in evidenta cu un titlu soc! dar de ce nu zicea de vamesii moldoveni in timpul guvernarii comuniste al lui voronin cand rep bananiera moldova a „impus” vize de intrare unei tari membre UE..de comportamentul mitocanesc si primitiv al vamesilor moldoveni..etc etc Cu siguranta ca e platit bine ptr acest articol defaimator..nu zic ca nu se mai intampla..dar de bine de rau tot vom scapa de vamesii corupti deoarece zilele lor sunt numarate..cand vom intra in spatiul Schengen..si vom intra!

    1. vai de capul tau..:) Pina la urma e doar o experienta de a ta personala.si uite asa .sunt destui ca tine..care fac doar o impresie proasta a noastra a romanilor peste hotare.si te miri de ce suntem priviti afara ca cetateni de rangul II..de ce nu ai depus o plangere ca orice cetatean „european” ce esti..dar dute si la hotarul cu transnistria..ca vamesii de acolo tot de rep moldova apartine

      1. da,,se vede ca ai aroganta specifica miticilor..prietene..eu am stat afara 15 ani de zile..nu ma cunosti.daca vorbesti de rau..de rau vei avea parte..daca le spuneam strainilor numai de rau despre romani..ce pretentie aveam sa fiu respectat? Hai sa ai o zi buna..pa!

 23. Felicitari autorului pentru articol! Ar fi bine de facut o concretizare: in contextul articolului, autorul spunand „vamesi”, a avut in vedere – politisti de frontiera. Caci, doar numai ei verifica pasapoartele…
  E placut sa realizam ca rezultatele reformelor in MAI si Politia de Frontiera sunt deja palpabile. BRAVO!!!

 24. Cred ca tine mult si de oameni, la noi parca exista asa o rugina a sufletului de care nu putem sau nu vrem sa scapam. Nu numai la granite, nu numai la functionarii publici, peste tot oamenii par sa fie acolo la lucru impotriva vointei lor. Se uita stramb la tine cand incepi cu „Buna ziua”, banuitor daca le zici „multumesc” si daca te pune sfantul sa le si zambesti in intervalul ala de 10 minute cat vorbesti cu ei unii sunt gata sa cheme politia ca e ceva in neregula cu tine de te porti asa frumos.

 25. Salutare! Eu sunt din Chișinău… sincer să fiu nici nu știam că vameșii noștri de la frontiera cu România sunt așa de politicoși… Bravo lor! Cât privește sistemul informațional de la vama moldoveneasca nu știam ca este așa bine pusă la punct… cert e faptul că la Sistemul Informaţional Integrat Vamal al Serviciul Vamal al Republicii Moldova se lucrează foarte mult, dar sincer să fiu niciodată n-aș fi crezut că Sistemul Informaţional Integrat Vamal al Serviciul Vamal al Republicii Moldova este mult mai efectiv decât cel de la vama României… Aici aveți câte ceva despre Sistemul Informaţional Integrat Vamal din Rep Moldova http://www.customs.gov.md/index.php?id=36

 26. Ma lesi? Cand am trecut vama inspre Cahul mi s-a intamplat exact invers. Vamesii romani au fost foarte ok iar cei moldoveni, ci accent de rusi isi notau persoanele intr-un registru cu pixul, intr-un birou ponosit de tip comunist. Nu pot sa spun ca au fost nepoliticosi dar nici politicosi; ci doar indiferenti. La intoarcere insa , alt vames moldovean s-a enervat pe mine cand i-am dat pasaportul, ca nu m-amuitat inspre el (ptr identificare) reprosindu-mi ca-i „stric nazdraienia” adica-i stric ziua. Ca pe mine fix de asta ma durea. Niste putori ruse.

 27. Suna a minciuna sfruntata. Toate punctele de frontiera din Romania au sistem informational computerizat , in conformitate cu normele UE si cu cererile privind securitatea inainte de Spatiu Schengen. Toate. NU EXISTA VAMA NECOMPUTERIZATA PE TERITORIUL ROMANIEI.

 28. Apropos zici ca e mizerie in vama romaneasca? Posibil. Dar cine sunt MAJORITATEA COVARSITOARE care trec pe acolo? Nu moldovenii, cumva? Sigur ca da. Se pare ca voi murdariti vama romanesca in timp ce o pastrati curata pe aia din gubernie, ca va rup rusii mutra daca o porcaiti!

 29. …Trec peste comentariile şovine „de ambe sexe”…
  O să amintesc un adagiu oriental notoriu:
  „Frumuseţea, e în ochii privitorului.”
  Fiecare, rezonează cu ceea ce cultivă în mintea sa, zi de zi.

  Privitor la vamă…
  La întoarcerea din Grecia, trebuie să recunosc, a mers repede pe ambele maluri ale Dunării.
  Trebuie însă să admit că am simţit o anume stare de disconfort la români, deşi eram după o absenţă de 4 ani…
  Poate comparaţia cu autorităţile greceşti, bulgare, să fi înclinat balanţa în defavoarea românilor. Poate încă mai am păreri preconcepute… Poate…
  Ca durată însă, aş minţi dacă aş zice că la noi a fost catastrofal. A durat poate, câteva minute în plus.
  Neplăcută a fost senzaţia de „constipat” pe care mi-au produs-o şi indus-o vameşii noştri, pe care i-am simţit agresivi, gata să-ţi găsească un nod în papură, dacă simt ei că ai spinarea prea dreaptă…
  Am văzut însă şi oameni de treabă în vama noastră, dar numai cei tineri, sub 30 de ani. „Calul bâtrân…”?

 30. Sa fiu sincer, n-am mai trecut granita la fratii nostri de peste sase ani dar si atunci erau diferente majore. Mizeria de la noi n-o puteai compara cu conditiile oferite de moldoveni.

 31. CAT DE PROST POTI FI SA NU STII CA MOLDOVENII AU INTEMEIAT ROMANIA IAR BASARABENII AU FACUT ROMANIA MARE
  OARE CAND SCAPA BASARABENII DE MINCIUNILE BOLSEVICE RUSESTI

 32. Majoritatea confunda politistii de frontiera cu vamesii.Politistii de frontiera te intampina si-ti cer actele mijlocului de transport si ale persoanelor.Asadar, cei de care vorbiti si va plangeti, nu sunt vamesi.Sunt doua institutii diferite, fiecare cu personalul ei, intr-un punct de trecere frontiera.Dealtfel, in multe puncte de trecere frontiera(cu Bulgaria, cu Ungaria) nici nu mai exista vama si ,implicit, vamesi.Exista doar politie de frontiera.Nu spun ca nu exista uscaturi si intre vamesi, dar cand faceti astfel de afirmatii , asigurati-va ca va referiti exact la persoanele de care spuneti.

 33. Un medic concediat de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sanpetru, dr. Horia Ionut Leoveanu, a facut dezvaluiri socante despre modul in care sunt tratati bolnavii, teroarea sub care lucreaza personalul si abuzurile care se fac. -Cadavrele erau tinute intr-o camera dezafectata a sectiei de la parter, timp mai multe zile, pacientii erau tratati numai de TBC, chiar daca aveau si alte afectiuni, iar externarile se faceau preferential-, spune Leoveanu. Acestea sunt insa doar o parte din neregulile descrise de Ionut Leoveanu.
  Medicul Horia Ionut Leoveanu a fost angajat la Spitalul TBC din Sanpetru in iunie 2000. Nu este pneumolog, dar are specializare in medicina generala. Sustine ca medicul Gheorghe Lupu l-a impiedicat sa-si faca meseria. -Am fost efectiv sechestrat in cabinet. Nu puteam examina nici un bolnav si nici sa fac vreo mentiune in fisa. Am observat apoi neregulile la medicamente. Pacientii primeau doar tratament pentru TBC. Daca aveau si alte afectiuni, nu erau tratati. Medicul Lupu ridica din sertare medicatia primita de bolnavi pentru alte afectiuni-, sustine dr. Leoveanu.
  Acuzat de omor
  -Am avut un pacient pe nume Andreuca. Suferea de hipertensiune. I-am prescris medicamente pentru aceasta boala. Medicul Lupu a sistat tratamentul dupa trei zile. Starea pacientului s-a inrautatit. Medicul Lupu i-a prescris Furosemid, dar a fost prea tarziu. Bolnavul a facut un accident cerebral. A fost transferat la Neurologie, unde a decedat-, continua medicul Leoveanu. Cazurile sociale nu prezentau interes pentru Spitalul TBC. -Medicul Lupu a refuzat sa efectueze controale pacientilor considerati cazuri sociale. Spunea ca oricum mor si ce conteaza un tigan in minus. Aceste cazuri mi se repartizau mie. Am fost nevoit sa apelez la colegii de alte specialiatti pentru a transfera acesti bolnavi la alte unitati spitalicesti pentru a primi tratament-, spune medicul concediat.
  Morga in salon
  O alta problema strigatoare la cer, afirma medicul Leoveanu, se refera la cazurile terminale sau la pacientii decedati care nu aveau acte de identitate. -Cadavrele era tinute intr-o camera dezafectata a sectiei de la parter, timp de mai multe zile. Am vazut cu groaza cum un om slab ca batul se umfla ca un balon. Ca sa nu mai vorbim de miros si de focarul de infectie-.
  Personalul, redus la tacere
  Medicul spune ca intreg personalul este terorizat. -Toata lumea tace, desi multi stiu ce se intampla. Angajatii au fost obligati sa plateasca din banii lor costul examenului periodic. Proviziile de iarna ale medicului Lupu erau facute de bucataresele spitalului. De multe ori a luat muncitorii de la spital ca sa-i construiasca lui casa. Isi crestea porcii cu resturile de alimente de la spital. Prin tot spitalul se plimbau caini. Am fost la un pas sa iau paduchi. Spitalul a primit o amenda substantiala de la Sanepid, bani care au fost imputati personalului. Fiecarui angajat i s-au retinut din salariu 150.000 – 200.000 de lei-, a mai spus medicul.
  Externari preferentiale
  Spitalul din Sanpetru nu mai are de doi ani o ambulanta proprie. -Bolnavii isi duceau analizele cu masina personala. Si externarile se faceau preferenaial. Daca un bolnav era descoperit in stare de ebrietate, trebuia sa-l externezi. Mergeau apoi la medicul Lupu in dispensar, dadeau ceva si erau din nou internati. Medicul Lupu a efectuat mai multe garzi decat este legal. I-a obligat pe unii dintre colegi sa i le cedeze. Astfel putea lua doua salarii, desi incalca legea-, a mai spus medicul.
  Frig in saloane
  Desi exista o dispozitie de la Casa de Asigurari de Sanatate, bolnavii au fost lasati sa tremure de frig. -CNAS a dispus furnizarea de caldura de la inceputul lunii noiembrie, dar centrala termica a spitalului a fost pornita abia in 15 noiembrie, cu regim redus peste noapte. Bolnavii au inceput sa se planga, deoarece tuberculosii au mare nevoie de caldura. Cand am fost de garda, am cerut fochistului sa porneasca centrala pentru ca in saloane erau doar 17 grade-, povesteste medicul. Conducerea nu a facut nimic. Conducerea spitalului nu a luat nici o masura de remediere a problemelor. -L-am informat pe directorul Ciobanu, dar stia care este situatia. Mi-a spus ca asa este omul, nu are ce face. Apoi mi-a prezentat actul de concediere si mi-a spus ca de la 1 martie nu mai lucrez acolo-, afirma dr. Leoveanu.
  Scuze prin acuze
  Dr. Gheorghe Lupu spune ca intreaga poveste este o razbunare a dr. Leoveanu. -Din cauza lui am primit amenda de la DSP. A facut o sesizare si au venit in control chiar cand s-a terminat micul dejun si mesele nu erau inca sterse. Este adevarat ca amenda a fost platita din banii celor vinovati pentru asta-, a declarat ieri dr. Lupu.
  In privinta camerei mortuare, Dr. Lupu spune ca aceasta este dezinfectata dupa ce cadavrele sunt ridicate. Cat despre porcii despre care vorbea dr. Leoveanu, seful sectiei spune ca acestia sunt ai unor angajati care locuiesc in fostele cladiri ale spitalului. -Oamenii si-au facut gospodarie si isi mai cresc animale-, a explicat dr. Lupu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.