Zilele trecute vă spuneam despre aplicaţia care te ajută, cât de cât, să estimezi nişte costuri atunci când te apuci de construit o casă. Cu ceva vreme în urmă, v-am prezentat un caz de conflict între client şi constructor. Acum vă dau un exemplu absolut aiuritor, luat de la Tudor (unde puteţi vedea mai multe poze) despre cum construiesc (mă rog, e mult spus…) unii pe la noi. Dacă îi mai adaugăm şi pe cei care se ocupă de izolarea blocurilor cu fonduri de la consiliul local (o iniţiativă lăudabilă, categoric) şi care sunt de un tragism de-a dreptul comic în foarte multe cazuri, începem să ne întrebăm agale dacă nu ar trebui făcut un program special, cu fonduri de la stat, prin care să fie aduşi înapoi în ţară profesioniştii în construcţii, plecaţi prin cele zări.
Deşi – doar am mai văzut filmul ăsta – acolo, în străinătate, lucrează impecabil, dar când se întorc aici, în România, o bagă pe aia cu „lasă că merge şi aşa” şi fac şi ei treabă de mântuială. Pentru că, risc eu bănuiala, s-ar simţi retrogradaţi, cum ar veni, să lucreze pentru nişte români, care, nu-i aşa, nu merită treaba bine făcută. „Neamţu, italianu, fancezu, ehe aia e altă discuţie, civilizaţi, frate...”, ar spune unii dintre aceşti meseriaşi.
Numai că, vedeţi voi, în esenţă este vorba nu de român client versus neamţ client ci de respectul tău, ca profesionist, pentru munca pe care o faci, este vorba despre cât de tare te respecţi tu pe tine ca om. Puteţi zice ce vreţi, că sunt vorbe de manual, că e teorie cât China pe mine, treaba voastră. Dar adevărul acesta este: atunci când nu te respecţi pe tine şi nu îţi respecţi profesia, nu ai cum să respecţi clientul. Poţi doar să mimezi că o faci. Şi să dai în penibil. Iar faza cu „ăsta e neamţ, deci îi fac treabă bună” contra „ăsta e român, dă-l dreaqu” este de un gherţoism profund.
20 thoughts on “Unde sunt constructorii de altădată?”
Nu sunt de acord cu faza ”acolo, în străinătate, lucrează impecabil, dar când se întorc aici, în România, o bagă pe aia cu “lasă că merge şi aşa”.Eu lucrez de ceva timp in constructii si am facut cateva greseli de genul acesta.Adica am dat buleala,mai pe romaneste.Totul se reduce la bani iar cei care au lucrat in strainatate au fost invatati cu bani multi.Iar cand vin aici ,la preturile de azi…Eu,mai bine prefer sa lucrez un pic mai scump decat altii dar ,constientizand asta,imi dau silinta sa iasa treaba super.
Sa stii ca nu ma contrazici, ba imi dai apa la moara cu comentariul tau. Si nu o zic in sens rau, desigur :)
Adica tot la partea cu respectul fata de profesie si fata de tine ca om ajungem. Adica vii in Romania, clientul iti zice ca are doar 100 de lei (tu erai obisnit sa iei 100 de euro pentru asta), tu accepti (de ce accepti daca te respecti ca om) si iti bagi picioarele in calitatea lucrarii (de ce faci asta daca te respecti ca profesionist?).
Un profesionist adevarat este, din punctul meu de vedere, cel care nu coboara calitatea sub un anumit prag (a se citi nu accepta contracte de astea pe bani marunti), iar cand accepta o lucrare (a se citi isi asuma banii oferiti) presteaza corespunzator. Caci se respecta. Atat ca om, cat si ca profesionist.
Ce imi place sa iti dau apa la moara!Asa este.Dar multi oameni din astia care lucreaza in stilul nazdravanei fotografii cu burlanul ce trece direct prin zid(Stii ce imi place?Ca a pus coltar frate,la peretele ala de polistiren) au plecat de nevoie afara din tara si au fost salahori iar cand vin in tara sunt cei mai mari meseriasi in constructii.Daca nu iti place,daca nu pui suflet in ceea ce faci ,nu are cum sa iasa treaba buna.
Auzi, pentru ca imi pare ca te pricepi, spune-mi si mie ce o fi fost in capul clientului sa accepte o asemenea solutie aiuritoare? Cum poti sa aburesti un client in halul asta, ce doamne de argumente poti sa ii dai sa te creada? Caci mie imi da cu virgula rau…
In constructii fiecare e cu treaba lui.Daca ploua in casa zugravul da cu var lavabil ca sa isi ia banii si sa plece neinteresandu-l ca la prima ploaie toata munca lui va fi stricata.Ba din contra chiar s-ar bucura ca ar mai avea de lucru.Asa si cu faza din poza respectiva.Aia de au placat polistirenul si-au facut treaba lor si nu s-au atins de ce nu le aducea bani.Daca ii platea sau daca proprietarul le spunea clar ca le da ceva bani in plus cu siguranta ca ar fi umblat la bietul burlan.Ce mare chestie sa mai adauge 2 coturi de 90 de grade si un capat de teava?
Eu cred ca asta e motivul.Probabil ca au aburit bietul proprietar ca nu e bine sa deranjeze burlanul,ca nu se pricep bla bla..
izolarea blocurilor nu este totdeauna cu bani de la consiliul local. de pildă la noi interesul primăriei este în drumuri, motiv pentru care izolarea (mult trâmbiţată însă să nu uităm că s-a demonstrat că materialele folosite sunt un catalizator în caz de incendiu) se efectuează din banii locatarului.
generalizând, când uiţi că datorezi respect celuilalt pentru tot ceea ce faci, indiferent de domeniu, să nu te aştepţi să creşti.
poate că vom învăţa cu paşi mici că lucrurile nu merg oricum şi dacă ceva trebuie făcut, atunci trebuie făcut bine.
Daca e pe banii locatarilor e altceva. Adica poti alege firma de constructii, ai control asupra prevederilor contractuale, asupra pretului. Dar cand vine firma aia pe banii consiliului local, tu ca locatar nu ai nici o treaba. Adica, fireste, doar sa te rogi sa termine cat mai repede si sa te lase in pace ca te-ai saturat ca in juma de an nu au fost in stare sa fac nici jumate din lucrare (caz concret, la mine la bloc).
Asa s-au invatat. Poate ca noi ca romani nu suntem la fel de exigenti ca strainii. Plus ca e vorba si de fondurile de care dispunem. Stii ca multi vor ieftin si bun. Asa ceva nu se poate. Poate ca de am plati mai mult constructorii si-ar da silinta mai tare.
Sau poate daca acei constructori nu ar cobora stacheta atat de jos lucrand pe prturi de ….Si proprietarii au o vina ca accepta sa lucreze fara factura cu personal la negru.Si eu as lucra legal dar crezi ca am loc?Asa e in constructii in Romanica.
a Pacat de tarisoara asta, care da atatia copii destepti si care are peste tot si asemenea lepre! – :(
Raspunsul meu e simplu: -foarte multi meseriasi nu stiu ce inseamna sa lucrezi bine datorita unui motiv simplu, pentru ca nu au vazut niciodata un exemplu de ”asa se lucreaza corect”! La care mai adaugam si faptul ca nici nu vor sa invete si trateaza cu dispret pe oricine incearca sa le atraga atentia, considerand ca ei isi stiu meseria doar pentru ca sunt in stare sa tina mistria in mana!
Cei care sunt intr-adevar profestionisti vor face treaba buna indiferent de sumele pe care lucreaza (pentru ca ei au acceptat lucrarea, nu altcineva), insa sunt si multi ce se considera a fi profesionisti dar fara a avea vreun temei!
Referitor la burlan, imi pare a fi o situatie de genul: -sefu’ trebuie inca un cot de ’90 pentru a schimba putin traiectoria burlanului, ca sa nu-l ingropam in zid! -la care raspunsul ar fi fost ”cum, sa mai dau iar bani, alti 40-50 de lei pe un cot? -lasa-l ba’ ca merge si asa”!
Cu alte cuvinte, nu intotdeauna e vina meseriasului, poate el ar lucra corect, dar daca nu are materialele necesare, va trebui sa zica pas! Nu trebuie sa uitam si ca multi patroni de firme de constructii, precum si ingineri, arhitecti, sunt nitel cam depasiti de ceea ce presteaza!
Meseriasilor le-as inputa faptul ca au fost atat de tampiti incat au ingropat robinetul de pe teava de gaze, in perete (acolo e clar numai vina lor)!
Apropo de cei ce lucreaza in strainatate, sunt si acolo destui care ar lucra cu ”lasa ba’ ca merge asa”, numai ca acolo exista legal posibilitatea pentru proprietar de a constesta lucrarea si constructorii decat sa refaca pe banii lor lucrarea sau mai rau, sa plateasca si despagubiri pentru intarzierea termenului de livrare a lucrarii, mai bine fac lucrarea bine de la inceput! :)
ai sa razi, dar cei care au izolat blocurile la mine – titulescu – s-au miscat si repede si bine.
nu prea imi dau seama cum, cred ca urma inaugurarea podului basarab si d’aia – dar au facut o treaba buna.
in afara de culorile pe care le-au folosit – zici ca e turta dulce, asa arata – este al treilea an si n-a cazut nici tencuiala, culoarea, e ok cu caldura… sunt surprinsa si eu ca se poate si la noi. sau poate doar acolo, n-am idee.
Colega, Titulescu asta e mare. Caci exemplul personal, ca sa zic asa, pe care l-am dat, cu constructorii care din octombrie se chinuie sa inceapa sa finalizeze lucrarea, cum ar veni, este al blocului in care locuiesc cu mare nesat, adica cel care are la parter Irish Pub. Vecino care esti :))
eu am precizat ca banuiesc ca pe-al meu l-au terminat probabil din cauza podului maret :))
a, irish pub :)) stiu stiu. da, asta e un contraexemplu: parca izoleaza aia de-o viata acolo. daca n-aveti si voi pod, d’aia!
Blocul vecin a fost recent izolat si fara sa vreau am analizat lucrarile. Indiferent ce ar zice oricine, muncitorii sunt baieti ok dar consuma bere. Nu-i un lucru rau, dar consuma prea multa.
Nu se lucreaza profi, nu au echipamente de protectie, iar daca au, nu le folosesc. Se injura, se scuipa, se astupa greselile romaneste. Nu de putine ori i-am auzit certandu-se cu privire la modul in care unii dintre ei au lucrat iar raspunsul a fost exact asa „lasa ca n-are nici pe Dracu”. Nu stiu daca a fost facuta izolarea de catre primarie sau nu, dar chiar nu are importanta din punctul meu de vedere.
Da sunt meseriași care fac tagma de rușine dar sunt mulți care chiar știu ce fac .
Că un meseriaș lucră afară foarte bine și aici o dă în baltă iarăși e subiectivă treaba .
Uite părerea mea de meseriaș adică în cazul meu , eu afară am lucrat la standarde ridicate iar în țară la fel ofer standarde cât se poate d ridicate în execuție .
Problema e că afară dispuneam de echipament , scule, condiții , materiale , aici nu prea dispun nici de unele nici de altele .
Toți patronii vor să faci ca afară dar nu oferă un minimum de condiții de siguranță de scule raportat la cele de afară , materialele sunt la fel de proastă calitate care se reflectă în faza finală și toți dau vina pe meseriaș .
Spre exemplu , trebuie să lucrez pe o schelă neancorată sau legată cu sârmă în 3 locuri la înălțime de 20-30 metri fără scară interioară și în loc de panouri puse poște de 20 cm. ca să ajungi în partea superioară a schelei trebuie să te cațeri efectiv pe exteriorul schelei deci faceți o diferență .
Dacă iau eu lucrarea ca meseriaș , am sculele necesare deci nu se pune problema , dar proprietarii- clienții vor dacă sar putea să facă casa sau să o renoveze cu mulțumiri la D-zeu.
Să zicem că cădem de acord la preț , OK, dar la materiale când îi zici ce ai nevoie pauză , vor ce e mai ieftin pe piață dar au pretenții de Neckerman .
Una e să iei material de clasă nu superioară dar măcar de mijloc și una e să iei cel mai ordinar material care atât cât face așa și e .
Iar la sfârșit tot meseriașul e de vină că decorativa în 2 ani sa decolorat , faianța sau gresia luată ca rebut nu arată cum ar trebui ETC.
Eu cel puțin lucrez la fel , nu fac rabat la calitatea muncii mele , indiferent de client , dar materialele folosite fac diferența .
Iti dau mare dreptate cu privire la folosirea materialelor de prosta calitate de catre unii proprietari care mai apoi au pretentii exagerate.Deunazi ,la un client,mai ca am fost facut vinovat ca gresia nu se potrivea rost pe rost perfect.Pana nu i-am aratat nebunului ,luand mai multe placi de gresie si comparandu-le,ca nu sunt egale nu a tacut.Era o gresie calitatea a doua de 16 lei….Ce sa ii faci,mai mult i-am luat eu pe manopera!
Stai să vezi pe unii care iau faianță sau gresie curbată de poți mânca supa din ea și pun polobocul și lampa sau dau cu hârtie după poloboc și sunt consternați că se vede după el sau trece foaia de hârtie .
Iar la glet dacă le cer Primus sau CT . să nu mai zic de Atlas AplaFill , răspunsu e ouro glet sau gletul meseriașului :) , dar nu sunt toți așa mai sunt și cei care chiar sunt conștienți de importanța materialelor .
Blocul de vizavi a fost împodobit cu schele şi au început băieţii aşa-zisa lucrare. Ştii cum lucrează (mult spus)? Ca pe la tine: au pauză între 12 şi 16, recte cu toţii sunt în cârciuma care îi aşteaptă 50 de metri mai la vale. Şi să nu crezi că numai domniile lor, constructorii, îşi fac treaba aşa. Trebuia să se asfalteze o stradă în spatele blocului în care locuiesc. Se lucrau maxim două ore pe zi. În rest, băieţii dormeau la umbră, care pe iarbă, care în vreun utilaj. Nu de alta, dar pe atunci nu era nicio cârciumă prin apropiere.
Ști cum e vorba acea – cum e Turcul e și pistolul , dacă maistru sau patronu ar fi stricți în acest sens fi sigur ca nu i-ai fi văzut pe la cârciumă .
Că nu lucră idem , patronul sau maistru de lucrare care coordonează lucrarea trebuie luat la răspundere .
Oricum ce văd la televizor că se întâmplă prin București sau sudul țării mi se pare ireal , față de ce se întâmplă aici prin Ardeal .
Am lucrat 2 ANI la Craiova , am ridicat case pe structură de lemn iar proprietarii erau uimiți cum de nu bem sau nu stăm la povești în timpul zilei .
Nu știu , poate e o diferență de mentalitate .