Hai să o luăm organizat. Şi să pune pe căprării chestiunea. Căci există mai multe categorii de costuri. Unele foarte greu de cuantificat.
Nervii. Mi se pare fabulos cât de puţină lume pune la costul total al unei lucrări partea asta de nervi. Adică să înţeleg că atunci când vezi că ţi-au greşit constructorii ceva pe acolo şi trebuie să strici şi să începi discuţii interminabile cu ei să refacă nu te costă nimic? Zbaterea ochiul sau arsurile esofagieni şi umflarea venei nu te costă nimic pe tine, aşa, ca fiinţă umană?
Timpul. Hai să o zic altfel: timpul pe care îl petreci încercând să nu te enervezi sau să te mai duci să mai aduci o juma de cărămidă (că nu era făcut necesarul cum trebuie de prima dată, mă înţelegi) ai putea să îl foloseşti ca să faci bani. Sau ca să te uiţi la un film. Sau să mergi la o bere cu prietenii. Costurile de oportunitate sunt uneori atât de mari…
Banii. Aici e cel mai simplu de calculat. Bine, mergând pe idee că ai banii pe care să îi calculezi, desigur. Bagi terenul, autorizatiile, proiectele, consultanţa, materialele şi încă jdemii de alte chestiuni care îţi scot cam de 123 peri albi pe fiecare în parte. Şi e un întreg coşmar să ţii evidenţa acestor cheltuieli. Care sunt multe şi mărunte. Şi când pui cap la cap cheltuielile mărunte, îţi vine să pui o bombă sau ceva.
Non bun, gata, că simt că mi se umflă vena. Aşa că mă opresc. Fac doar menţiunea că mi-a venit să scriu cele de mai sus pentru că am primit un mail despre aplicaţia lansată de Wienerberger România. Nu e campanie, nu iau nici un ban pe asta, nici o caramidă, nimic. Doar că mi-a spus o prietenă despre asta şi mi s-a părut interesantă şi de folos celor care ar putea să nu treacă (aşa cum am trecut mulţi dintre noi) prin iadul din care v-am oferit mai sus câteva crâmpeie. Bine, nu e vorba că această aplicaţie te rezolvă de foioioioi, căci tot trebuie să duci greul, dar te ajută, cel puţin la început şi cel puţin ca să îţi faci o idee.
Aplicaţia se numeşte 123Casa! şi este disponibilă gratuit în AppStore şi Google Play.
Meniul aplicaţiei este structurat pe 6 categorii, fiecare detaliind o etapă importantă în procesul de construcţie a unei locuinţe de calitate:
– Estimatorul – calculează rapid necesarul de materiale, optimizând cheltuielile şi oferindu-i utilizatorului o estimare realistă a anvergurii proiectului
– Catalogul de produse Porotherm – permite compararea şi selecţia celor mai potrivite cărămizi Porotherm pentru proiect
– Harta digitală – permite localizarea celui mai apropiat distribuitor de blocuri ceramice Porotherm şi a celei mai bune oferte financiare
– Consilierul – oferă informaţii despre paşii construcţiei, sfaturi utile şi un ghid de punere în operă a blocurilor ceramic Porotherm
– Agenda – centralizează toate etapele proiectulului, iar opţiunea de reminders integrată în interfaţa telefonului permite marcarea fiecărei etape şi termenele proiectului
– Contact – oferă posibilitatea contactării directe a reprezentanţilor Wienerberger pentru consiliere şi informaţii suplimentare
14 thoughts on “Cât te costă să îţi faci o casă?”
Costa mult, enorm de mult. Aplicatia e buna pentru cei care nu viseaza la o casa a lor :)
Deci cum? Nu am intelesc comentariul tau. Cum adica „e buna pentru cei care nu viseaza la o casa a lor”?
Nu cerceta acesta legi, căci s-ar putea să le-nţelegi, Cristi :)) Fericiţi, căci a lor va fi împărăţia cerurilor :))
Incetul cu incetul , antreprenorii realizeaza ca trebuie sa ofere produse complete care sa satisfaca in cat mai mare masaura dorintele clientului .Super aplicatie . Se pare ca pe undeva e buna si criza asta…
Da, buna observatia cu deschiderea viziunii brandului, cum ar veni :) Cred ca e o plus valoare importanta pe care o aduce bradului o astfel de aplicatie, il arata altfel, mai pe felie, ca sa zic asa :))
Despre aplicatia nu am ce zice, e utila dar nu folosita in exces. Nervii costa cel mai mult, mereu se intampla ceva chiar daca sunt profesionisti.
Văd că apar din ce în ce mai multe aplicații autohtone nișate pe nevoi adevărate ale oamenilor. Asta este o veste foarte bună! Aplicația de față cred că este utilă mai ales la început de drum, ca să vezi (în mare) la ce te înhami. :)
Ca idee. aplicaţia e foarte bună. Nu ştiu dacă şi realizarea e în acelaşi ton. Cînd ţi se face antecalculaţia la o casă, nimeni nu se gândeşte la multe lucruri, care costă: construcţiile auxiliare (barăci pentru muncitori, WC-uri ecologice, depozit pentru materiale de construcţii etc.), gard de înpremuire a perimetrului ş.a. Aceste costuri ar trebui cuprinse, dacă nervii şi timpul sunt imposibil de cuantificat în bani.
Dar constructorul nu ar trebui să ceară mai mult pe nervii făcuți de client ?
Nimeni nu poate calcula la fix materialele , necesarul se face cu ceva mai puțin sau pe acolo ca să nu fi nevoit apoi tu client să te scarpini în cap că ai vreo 2 balo-ți de cărămidă în plus la final și care nu ți mai ia nimeni , sau vreo 20-30 saci de glet sau vreo 30 m2 de gresie :) .
Si la rezultatul aplicatiei aplici un indice de crestere de 25% taxa de prostie pentru materiale proaste si meseriashi imbecili atotstiutori :)))
Pingback: Unde sunt constructorii de altădată? • Chinezu
Este o aplicatie relativ utila cu rezultate relativ apropiate de adevar. Mitul know-how-ului va afecta pe foarte multi la un moment dat sau, Doamne fereste in cazul unui cutremur. Necesarul de materiale nu se calculeaza online!!! Nu se face pe un colt de caietel in timp ce stai la baie, se face de oameni care stiu ce fac. Degeaba dai 2-3 exemple de lucrari proaste, pentru ca exista un procent mare de constructori care lucreaza impecabil si care chiar trag pentru client. Aici ma refer si la preturile materialelor.
Normal ca exista constructii subrede daca viitorul posesor al cladirii incepe si se tocmeste: hai prietene, ca putem pune si plasa de 6 in loc de plasa de 8.
Daca vrei cu adevarat un articol documentat, scrie pe tema asta. Cine stie, poate salvezi cateva vieti. Estimarile constructorilor sunt ca aproximativ 40% dintre constructiile noi (dupa 2008 incoace) prezinta risc seismic comparabil cu cele construite inainte de `77.
Si apropo de documentare, nu este prima aplicatie de acest gen. Sunt destul de multe facute anterior, probabil nu promovate suficient. In schimb, toate sunt la fel de precise.
Pingback: 123casa si 123numaiecasa | Relatii publice in constructii
Pingback: Aplaud pentru o zi pr-ul prin constructii | Relatii publice in constructii