După cum bine ştiţi, sunt un vajnic susţinător al introducerii studiului social media în şcoli. Pentru că, zău, este simpatic să ştii caligrafia frumos, dar dacă nu simţi feng shuiul 2.0 încă de mic te poţi arde rău de tot şi nu are cum să te oblojească decisiv caligrafia.
Evident că nu am cum să nu salut cu entuziasm apariţia unui manual digital de mediu. Cei de la Holcim, iniţiatorii isprăvii, spun că este primul de acest fel. Mă interesează mai puţin asta, important este pentru mine – dar lăsaţi-mă pe mine, că eu sunt un aproape pensionar 2.0 :D, pentru copii este brici – că se întâmplă astfel de lucruri. Am „răsfoit” un pic manualul şi îmi place că este interactiv la modul în care un manual în 2013 trebuie să fie. Foarte faine quizzurile, o să vedeţi :))
Pe partea asta verde, de protecţia mediului, de ecologie şi alţi termeni echivalenţi, lumea crede că se pricepe cam ca la fotbal şi politică (şi mai nou social media…). Doar că acest domeniu este incredibil de complicat dacă îl iei la pilă. Adică nu e totul cum crede lumea adică între extremele pădure verde şi frumoasă şi grămezi de gunoaie lângă pădurea verde şi frumoasă. Vorbim de o legislaţie super-stufoasă, de complicăciuni cu chimie, cu geografie, cu conexiuni industriale (mari poluatori, alea, alea) cu educaţie civică etc.
Cum faza cu legislaţia şi chimia este mai de top level, ca să zic aşa, este foarte bine că se începe cu basicul făcut bine, adică pe partea de educaţia civică. Cred cu tărie că atunci când aceşti copii frumoşi vor creşte cu informaţia deja adânc implementată în feng shuiul lor (scuzaţi expresia :D) o să presteze altfel pe tema asta, inclusiv la nivel înalt cu chimii şi alea, alea :)
Bun, acestea fiind spuse, ia mai ziceţi şi voi ceva. Adică să răspundeţi la întrebarea din titlu. Căci – accept cu greutate asta, recunosc… – poate sunt într-o gravă eroare şi aştept să îmi spuneţi de ce.
4 thoughts on “La ce ne foloseşte un manual digital de mediu pentru elevii din şcoala generală?”
Mi-am aruncat si eu ochii pe manualul asta digital. Eu cred ca ii ajuta mult pe pitici pentru ca imbinand utilul cu placutul invatatul devine mult mai atractiv, zic!
Toată lumea afirmă că e o metodă inovatoare, genială, folositoare, interesantă, că ăsta e viitorul. Nu spun că e bine, nici rău, doar că e diferit.Înainte de a implementa această tehnologie în educaţie, trebuie rezolvate alte probleme majore:
1. Regândite programele şcolare.În prezent copiii sunt încă epuizaţi de ritmul de studiu impus şi de dificultatea materiilor; şcoala românească promovează „performanţa” prin acumulări exagerate de cunoştinţe, unele din ele fără aplicaţie în viaţa reală, prin manuale încărcate şi încâlcite, şcolile nu au dotările necesare;
2. Reevaluate cadrele didactice, de la implicarea lor vocaţională, până la salarizare (nu generalizez, căci nu toţi dascălii sunt victime ale demotivării, rutinei etc.)
3. Implicarea părinţilor în educaţie, iarăşi ,nu generalizez, dar mulţi copii au comportamente necorespunzătoare preluate de la părinţi- vina se aruncă de multe ori asupra oricui, numai asupra părinţilor nu-( şi sunt o grămadă de părinţi care habar nu au ce fac copiii lor la şcoală)
4.Dacă acest manual digital (tabletă) nu va fi achiziţionat într-un sistem transparent şi eficient, atunci nu va fi decât o altă spălare de bani publici, dar chiar şi aşa, multă vreme de acum încolo, vor persista metodele tradiţionale (scrisul de mână,cărţi şi caiete).
5. Până la urmă, ar fi un imbold dat învăţământului(deşi nu avem o viziune pe termen lung a acestui proiect)lansarea de conţinut în format digital, dar trebuie aplicate celelalte puncte.
Ii atrage mai mult pe astia mici dar tot manualul ala old school ramane valabil + hand writing.
Ma topesc din picioare de placere cand vad atata grija fata de mediu.
Urmeaza un manual pentru reclicarea hartiei scris de cei care au defrisat jumatate din munti.