Aş vrea să precizez din start, la modul irefutabil, că încep uşor, uşor să dezvolt niţică alergie la faza cu „aşa suntem noi, românii” urmată de exemplificarea cu „ne bârfim şefii„, „vrem să moară capra vecinului„, „avem politicieni de rahat„, de astea. Cei care am mai umblat prin lumea asta şi am mai dat cu contactul, ca să zic aşa, în alte culturi ştim că şi la alţii este fix la fel. Dar fix la fel. Asta este o veste care poate fi primită într-un registru perverso-pozitiv („aha, deci şi alţii sunt pastă, uraaaaa!„) sau în registru perverso-întristător („aaaa, deci nu suntem aşa speciali…„). Fiecare după cum pofteşte. Căci aşa suntem noi, românii, fireşte.
După cum vă spuneam, experienţa mă învaţă că nu există diferenţe fundamentale între popoare când vine vorba de chestiuni ce ţin de caracterul personal al fiecăruia aruncat masiv în tumultul reţelei inter-caracteriale (dacă îmi permiteţi o asemenea nevolnică forţare a limbii române). Adică unchieşul Ion din Poplaca nu diferă masiv de uncle John din Brookhaven pe partea de bârfit pe alţii, invidiat pe ceilalţi, înjurat autorităţi şi consumat substanţe fermentate pe perioade diferite de timp. Ce diferă magnific, însă, este sistemul în care Ion şi John există. De unde şi prăpastia care îi desparte.
Ce înseamnă, însă, sistemul? Păi, în esenţă, (căci nu stăm acum la despicat neghina în patru, dacă îmi permiteţi) sistemul înseamnă că statul (luat în sens general, de autorităţi) are reguli şi că aceste reguli funcţionează. Şi că, cel puţin în teorie, statul trebuie să aibă grijă de cetăţenii săi. Şi face asta prin oferirea de tooluri (sună urât, ştiu, dar nu mi-a venit alt cuvânt) care să le facă viaţa mai uşoară.
Fiecare dintre noi suntem parte din acest sistem. Şi la noi în România există un sistem. Căruia îi mai bate planetara, i se înfundă jiglerul, i se încălzeşte radiatorul. Dar există. Şi are anumite părţi bune. Din ce în ce mai bune. Important este să încercă să profităm de ele – ca să o zic direct – nu pentru a mângâia statul pe creştet (nici un stat nu merită asta, fireşte), ci pentru a ne face nouă viaţa mai bună. Căci, vă întreb eu în lipsă de altă întrebare, dacă statul ne oferă posibilitatea să ne facem viaţa mai bună şi noi nu profităm de ea, cum ne numim noi atunci?
Ia uitaţi, ca exemplu: statul (luat în sens general, de autorităţi) ne oferă posibilitatea să ne plătim impozitele cu cardul. De acasă, din faţa calculatorului. Să nu mai stăm la cozile alea ridicole, să nu ne mai întâlnim cu sictireala funcţionărească, să nu mai simţit ghemul ăla în stomac atunci când intrăm într-o clădire pe care scrie ceva cu taxe şi impozite. În 2012 avem 95 de localităţi unde impozitul se poate plăti cu cardul. E puţin, ştiu. Dar dacă ne uităm că vorbim de o creştere de 300% faţă de 2011 putem să apreciem că suntem pe drumul cel bun. De fapt, ca să o zicem pe aia dreaptă, statul (luat în sens general, de autorităţi) este pe drumul cel bun. Noi acum trebuie doar să profităm de asta.
Ajunşi în acest punct al discuţiei, reiau întreabarea. Care mie mi se pare fundamentală: dacă statul ne oferă posibilitatea să ne facem viaţa mai bună şi noi nu profităm de ea, cum ne numim noi atunci?
Şi vă întreb următoarele:
1. Ştiţi sau nu ştiţi dacă în localitatea voastră se poate sau nu plăti impozitul cu cardul?
2. Aţi încercat vreodată să plătiţi impozitul cu cardul? Daca da, cum a fost experienţa, dacă nu, de ce nu.
3. Dacă statul ne oferă posibilitatea să ne facem viaţa mai bună şi noi nu profităm de ea, cum ne numim noi atunci?
PS Dacă sunteţi bloggeri şi aveţi ceva de spus în această chestiune, vă invit să ne luaţi premiile, adică un Samsung Galaxy SIII şi câte un set de joc Monopoly.
23 thoughts on “Recunoaşteţi că şi noi suntem vinovaţi că ţara noastră este aşa cum este?”
La noi este, asa am platit in ultimii 2 ani, de pe card :D
Nu stiu cat de ”fix la fel” gandesc stranii ca si romanii!
Spre exemplu nu am auzit niciodata un italian, francez sau elvetian spunand ceva impotriva propriei natii! Da, cu ”statul” mai toti au ceva, dar asta numai in cazul in care convingerile lor politice sunt opuse celor ce guverneaza(apartenente la partide politice, doctrine etc…) lucru care in Romania nu se gaseste pentru ca deocamdata doctrina politica este una singura(cosmetizata in mai multe feluri) si indiferent cine ar fi in prim-planul politic e mai usor sa blamezi guvernantii pentru esecul tau personal!
Italienii au o vorba ” morte tua, vita mia” adica moarte ta inseamna viata mea iar expresia asta e folosita doar in cazuri in care o confruntare de interese este inevitabila, altfel ”sa moara capra vecinului” ca sa-mi fie mie bine, nu exista la italieni, nu la cei pe care-i cunosc eu!
Lasand la o parte diferentele de gandire si modul de viata, care sunt oricum extrem de mari, intre romani si alte natii, trebuie sa spun ca ideea cu plati online de taxe si impozite vine implementata oarecum mult prea devreme!
In primul rand trebuie facuta o informare a populatiei, o educare propriu-zisa pentru a folosi astfel de servicii, in al doilea rand e nevoie de securizarea tranzactiilor, site-urilor prin intermediul carora se fac tranzactiile, mai ales ca Romania este in ”top5 tari” cu cea mai mare infractionalitate informatica!
Stii cum e? -s-a trecut de la carute la masini de lux fara a avea nici infrastructura si nici posibilitatea de a intretine corect respectivele iar acum se incearca fortat o implementare a unor servicii informatice care necesita foarte mare precautie!
Daca tot ne raportam la modul de viata al strainilor, de ce nu se fac pasii logici si normali? Spre exemplu pasul corect era automatizarea prin viramentul-automat al platilor direct in contul bancar al institutiilor/firmelor, adica atunci cand o factura ce trebuie platita soseste, ea vine platita automat de banca din contul bancar al fiecarui individ in parte, fara a mai fi nevoie de tranzactionare online! Era mult mai simplu si mult mai sigur!
Eu am auzit destui facandu-si neamul de telecomanda. Daca ar fi sa vorbesc despre cei care nu fac asta, cred ca doar la suedezi nu am auzit nimic. In rest, la liber. De aia zic, nu suntem speciali din punctul asta de vedere.
Cat despre ce ar trebui sa facem, ai dreptate. Dar eu tot apreciez ca se misca ceva, chiar daca nu la viteza cu care am vrea noi.
Bineinteles Cristi, vorba ceea ”decat sa nu se faca nimic mai bine se face ceva, cat de mic ar fi”, nu contest asta, incercam doar sa subliniez o stare de fapt!
Ca va bine ori nu, vom vedea, noi le facem si tot noi le desfacem, ca d’aia suntem oameni! :)
Spuneam cele de mai sus datorita unui fapt simplu si anume ca ceea ce se incearca a implementa e ceva nou doar pentru Romania si ca daca tot se face atunci era mult mai indicat sa fie urmati pasii normali, cu alte cuvinte daca tot se preia un sistem atunci sa fie preluat cum trebuie si aplicat cum trebuie, altfel ne putem trezi cu probleme destul de mari pe viitor! Ma rog, probabil de se va ivi situatia, vom incerca sa cautam vinovati sau ignoram greselile si sa carpim pe ici pe colo!
In fine, ca sa nu fiu carcotas prea-prea, initiativa e ok, sistemul pe care vine aplicata e mult prea instabil si nesigur!
Spuneam de informare-educare in privinta platilor cu cardul: -mi s-a intamplat de enorm de multe ori ca la bancomat sa intalnesc persoane care nu stiu nici macar sa faca o retragere in numerar si nu ca ar fi fost oameni prosti, Doamne fereste, ci pentru ca era ceva nou, foarte nou pentru ei si in incercarea lor de a se adapta si a iesi repede din impas apelau la cei din preajma ori cei din preajma puteau fi oameni rau-intentionati la o adica!
Nu stiam, dar am vazut ieri cand am participat la campanie. La Craiova se poate plati asa, insa le-am platit deja. La anu’ asa le voi plati.
Chiar acum mi-am platit impozitele online :)Usor si fara sa imi pied timpul la coada :)
tocmai mi-am plătit dările astăzi… de acasă. ştiam de anul trecut de opţiunea aceasta. ;) la noi în oraş este.
şi, sincer, m-am cam săturat cu povestea asta… să fim informaţi. da cine ne împiedică să ne informăm?
uite de pildă, când am fost să-mi deschid pfa-ul am luat internetul la puricat şi am găsit tot ce îmi trebuia, dar absolut tot, cum e cu actele, cu contractele, cu normele de venit, cu codurile caen, etc, etc. aşa că înregistrarea la RC şi ANAF a fost floare la ureche, iar doamnele de acolo s-au purtat foarte frumos. eram un om informat, care ştia ce vrea.
eu zic aşa: ia să nu ne mai informeze alţii, că e treaba noastră nu a lor, pe noi ne interesează! sau e mai simplu să privim filmuleţe pe youtube şi să umplem de laicuri cine ştie ce poze? asta să fie tot internetul nostru?
cât despre oameni… natura umană nu are naţionalitate. oamenii sunt deopotrivă buni sau răi… pentru că pot.
Perfect de acord cu faza cu „nu am stiu, nu mi-a spus nimeni”. Si pe mine ma enerveaza cand aud de astea. De fapt, nici in fata legii nu este o scuza necunoasterea legii :)
Ce frumos text de prezentare al concursului. Eu citeam cu interes si asteptam sa vad cum dai de pamant la final cu vreun politician sau cu vreuna din masurile luate de ei. Frumos. Bravos mai orezar entertainer ce esti! BRAVOS!
Ca să răspund la întrebările tale, îţi pot spune că, fiind bucureştean, in această localitate se poate plăti cu card aproape orice, inclusiv impozitele. N-am făcut-o din simplul motiv că abia pe data 15 martie a sosit înştiinţarea de plată. Nu ştiu cum m-aş numi dfacă m-aş achita cu cardul. Poate, om care nu are carduri, poate om neinformat etc.
Dar trecând la lucrurile cu adevărat importante, nu ştiu în câte ţări ale lumii în parlament au pătruns oameni cu dosare penale, care, culmea, au fost aleşi în mod democratic. La fel, în nu ştiu căte alte state în care există o astfel de stare de lucruri anormală aleşii cu doasra penale nu-şi dau demisia de onoare sau nu sunt excluşi pe baza unei legi. La fel, nu ştiu în câte ţări europene salariul mediu e mai mic sau cel mult egal cu cel din România. Dacă există, totuşi, cât plătesc impozite (că despre vorbim!) acei europeni, comparativ cu noi?
Şi atunci pun şi eu o întrebare: cum ne numim dacă suportăm toate astea?!
Cred ca mergem prea departe. Si nu vreau sa fac asta. Prefer sa ramanem la discutia despre impozite platite cu cardul. Caci orice discutie despre politicieni este doar un motiv de a povesti despre nimic si nimicuri in loc sa povestim despre ceea ce putem face cu adevarat. Merci de intelegere.
Si mie mi se pare o idee tare. Deja am onorat invitatia :)
Iar despre esenta problemei…Nu sistemul ci modul in care oamenii reactioneaza la sistem reprezinta problema.
In 2013 sa ne bucuram la plata impozitelor cu cardul? Si daca ar trebui sa-mi platesc facturile prin sms, n-as considera asta un ajutor real din partea statului. De ce vizita intr-un spital de stat nu e la fel de placuta ca si plata cu cardul?
Te rog sa vezi ce i-am raspuns lui Javra. Merci de intelegere.
Noi suntem vinovați. Ar trebui corectat titlul.
Cristian sunt de-acord cu tine. Nu putem discuta decat despre ceea ce putem face concret. Ma intreb, daca aceasta tara mai are scapare avand in vedere ce s-a intamplat in ultimii 20 de ani.
Nu putem decat sa ne amuzam…
Fiecare cu convingerile lui Cristian G. Tot timpul este mai ușor sa nu faci decât sa faci. Nu?
E mai usor. Dar a nu face atunci cand faci pentru tine, nu pentru altii mi se pare ceva de neinteles.
Ca surpriza din partea statului micro intreprinderile vor trebuii sa plateasca cu cardul binenteles impozitul de 3% pe venit in fiecare luna. Dar la cat de capatanosi sunt astia de la stat, mi-a venit de plata impozitul la o suma cu minus, adica ei mi-au pus impozitat o suma care reprezinta pierderile firmei. Adica cum din nimic sa scoti ceva ?.Traiasca Romania.
Parerile sunt impartite, dar in mare fiecare este raspunzator.
Astept cu nerabdare alierea ta la campania impotriva violentei domestice si educationale asupra copiilor.
Platit cu cardul online, caci la ghiseu sigur nu se poate (scrie mare la casierie).
Chiar nu stiu online, n-am incercat, caci stau peste drum de circa financiara… si in relatiile cu „statul” prefer inca sa am o hartie cu stampila cum ca am achitat, decat un printscreen.
Si de ce nu cred in sistemul asta?? Pentru ca astept cumintica de 3 luni sa se sincronizeze reteaua de la pensii cu cea de la finante si sa mi se scada datoriile, si ia ghici… ale naibii nu vor si pace sa se salute! Cine nu isi poate lua o hartie cum ca e cetatean cinstit?? Asa ca nu… deocamdata o sa-mi platesc impozitele la ghiseu. Am macar cu ce sa dovedesc pe intelesul capetelor crete care lucreaza acolo.
Ehe, prea multe vrei matale din prima, hai sa o luam mai incet. Nu ca nu ai avea dreptate, doar ca, vorba aia, de unde nu este, nu ai ce cere :D