Dacă vrei să știi cât costă o prezență decentă a unui brand în social media, hai la cursul nostru. Dar vezi că early-birdul zboară repede, să știi :D

Să învăţăm 2.0 împreună: diferenţa dintre “a scrie” şi “a posta”

Azi, pe la 11.00, am intrat în direct la Radio România Actualităţi, în emisiunea Danielei şi a lui Ionuţ. Pe telefon. Am vorbit despre SMS Bucureşti. De fapt, acest eveniment a fost doar un pretext pentru a povesti despre boggeri, companii, social media la noi, compabloggeri. Una din întrebări a fost cam aşa: “este adevărat că acum dacă nu postezi nu exişti?“. Mi-a plăcut. Drept pentru care, aşa cum am promis Danielei în emisiune, scriu prezenta postare. Doar că o să fie scrisă altfel. În aşa fel încât să o pot posta. Adică social media style. Adică împreună :D

Aşa că vă invit ca voi să îmi ziceţi ce înseamnă să scrii şi ce înseamnă să postezi. Cu menţiunea că aş vrea să înţelegi “a scrie” ca un termen generic doar pentru scriitura în sine, iar “a posta” ca un termen generic pentru a ce faci cu acea scriitură, în sensul larg, care să includă partea de readability, promovare, de astea, ştiţi voi.

Facem aşa: voi puneţi în comentarii ce credeţi că înseamnă fiecare termen în parte, iar eu o să updatez “tabelul” de mai jos cu părerile voastre. Şi vedem ce iese :D

Ce inseamna a scrie?

A scrie nu implica in mod obligatoriu constientizarea unui adresant.

A scrie inseamna increderea pe care o ai in tine de a arata lumii cine esti si ce gandesti.

A scrie este un exercitiu de creatie, cu scop precis de a informa.

A scrie inseamna a da o forma fizica a gandurilor care te framanta.

A scrie este sinonim cu calitatea.

A scrie inseamna a crea un text.

A scrie este sinonim şi cu informare, documentarea, orginalitatea.

A scrie mi se pare un termen personal, în sensul că poţi genera conţinut cu trimitere către experienţe personale.

Poţi scrie pe un perete, dar nu poţi posta pe el.

Scrierea presupune inspirație, cizelare, șlefuire, transpirație și totul are miez literar.

A scrie inseamna a avea ceva de spus.

Scrierea este draftul.

Scrisul presupune emotii, sentimente, trairi sufletesti si multa subiectivitate.

A scrie reprezinta o activitate pe care o poate face orice om de cel putin sase ani.

 Ce inseamna a posta?

A posta inseamna a lua in calcul faptul ca te adresezi cuiva.

A posta e actiunea de publicare pe blog/internet a ceea ce ai scris deja.

A posta poate insemna si publicarea unui singur clip de pe un site.

A posta este ca un fel de drept la replica.

Daca nu arati scrierea ta lumii, nu ai facut nimic.

A posta este sinonim cu cantitatea.

A posta presupune a face publica o scriere.

A posta inseamna promovarea unui material, făcându-l cât mai vizibil pentru un public-ţintă.

A posta duce spre “aflatu’ in treaba.

A posta mă duce cu gândul la a informa.

A posta presupune a face public un mesaj, care poate fi si scris.

A posta înseamnă a dărui celor din online ideile tale.

Postarea e publicarea scrierii.

Postarea este o pagina din miliardele de pagini de pe internet.

A posta implica niste conexiuni, un anumit gen de adresare, o poveste construita in spatele scrisului.

33 comentarii la “Să învăţăm 2.0 împreună: diferenţa dintre “a scrie” şi “a posta”

 1. dadal cristinel Reply

  Ceea ce urmeaza sunt, bineinteles, pareri personale.
  A scrie se poate rezuma la a asterne ceea ce fiecare la nivel personal simte nevoia sa exprime, fie ca este cu rolul de purificare, de usurare, fie ca scopul e artistic, exprimarea unor idei in forma literara. A scrie poate ramane un exercitiu gratuit si egoist. Nu implica in mod obligatoriu constientizarea unui adresant.
  A posta inseamna a lansa textul scriiturii cu tinta, mai mult sau mai putin precisa. A posta inseamna a lua in calcul faptul ca te adresezi cuiva. A posta inseamna ca textul tau trebuie sa respecte niste norme, pe care de fapt ti le impune targetul. Indiferent ca le spunem taguri, stil, formule stilistice, ton, toate aceste elemente inregimenteaza ,,postarea” si o definesc.

 2. eftimie Reply

  A posta e actiunea de publicare pe blog/internet a ceea ce ai scris deja.

 3. florin bogdan Reply

  intrebarea asta e ca o lama cu 2 taisuri :) si sa iti spun si de ce e asa , a posta poate insemna si publicarea unui singur clip de pe un site si gata inseamna o postare . A scrie cred eu tine de ceva mai profund si de creativitatea ficaruia dintre bloggeri, a scrie cred eu inseamna mai mult decat a posta , inseamna increderea pe care o ai in tine de a arata lumii cine esti si ce gandesti . A posta e simplu si usor bineinteles cu asumarea raspunderii aferente dar a scrie… nu o poate face oricine. Asta e doar o opinie proprie si personala .

  • florin bogdan Reply

   tot eu , revin cu un update la cele de mai sus : un blog e ok cred eu daca are si postari si scrieri , adica nu vreau sa fac difernte prea mari intre cei care scriu si cei care posteaza atat timp cat continutul e bun .

 4. andrei manea Reply

  A scrie – Este un exercitiu de creatie, cu scop precis de a informa, cu subiect, predicat si argumente. Iar plaja intamplarilor sau plaja informationala e mare. Acopera mai multe intrebari sau raspunde mai multor intrebari legate.
  A posta – E ca un fel de drept la replica. E punctuala si rezolva sau acopera o nisa sau o plaja foarte mica. Raspunde la una sau maxim doua intrebari. E un fel de mesaj rapid gen Twitter sau Facebook.

 5. Natural Reply

  E diferenta si intre a scrie si a scrie. Daca “scrii” pe FB, (cei harnici, care nu se multumesc numai cu like) sau daca scrii pe blog. Pe FB este un scris care are durata de viata mica, pe blog ramane acolo (sau ar trebui sa ramana). Dar daca ai scris pe blog ceva considerat OK, poti sa-l postezi mai departe pe grupurile FB si prin alte parti, pentru a-ti promova ideile, a afla si alte pareri etc.

 6. Ruben Reply

  Părerea mea este că:
  – verbul ‘a posta’ are alt înțeles – http://dexonline.ro/definitie/posta
  – verbul ‘a posta’ a fost preluat din englezul ‘to post’, care de fapt înseamnă ‘a publica’

  • Cristian China Birta Reply

   Daca ne luam dupa DEX in acest context, nu rezolvam nimic. In DEX nu exista blogger, spre exemplu, si uite ca noi scriem la greu despre asta :D

  • Ruben Reply

   Știu că nu ne luăm după DEX (doar ai și scris în titlu ‘Să învățăm 2.0’), dar – și iarăși o părere personală – putem la fel de ușor să zicem ‘să public pe blog’, ‘publicați pe blog’ etc. în loc de ‘să postez pe blog’, ‘postați pe blog (oștenii mei)’ etc. Părerea mea e că sună mai bine și nic nu inducem în eroare persoanele care n-au auzit verbul ‘a posta’ în alt context decât cel dat de DEX. :P

 7. Alex Reply

  In opinia mea a scrie inseamna a da o forma fizica a gandurilor care te framanta, a lucrurilor care te nemultumesc si totodata a gasi o rezolvare a acestora. Referitor la “a posta”, Herbert Spencer spunea “Scopul educatiei nu este cunoasterea ci aplicarea ei!”, in situatia de fata inteleg ca poti fi cel mai destept si cel mai capabil scriitor din lume, dar daca nu arati scrierea ta lumii, nu ai facut nimic! Parerea mea…

 8. Liviu R. Reply

  Respectandu-ti dorinta, voi incerca sa gasesc diferenta intre ”a scrie” si ”a posta”, pentru a da a face o oarecare caracterizare pentru activitatea bloggerilor, pentru ca altfel diferenta nu este, totul rezumandu-se la perceptie si mod de aplicare a unor concepte!
  Scrii -atunci cand intr-adevar ai ceva de spus!
  Postezi:-atunci cand stii ca altii asteapta(sau isi doresc) ca tu sa spui ceva(in legatura cu un topic etc..)!

  Cu alte cuvinte ”a scrie” e sinonim cu calitatea, pe cand ”a posta” e sinonim cu cantitatea!

 9. Luc Reply

  A posta presupune a face publica o scriere.

 10. javra Reply

  Desigur, a scrie poate însemna, cel mai adesea, un act de care tu însuţi ai nevoie, îţi serveşte scopurilor tale, oricare ar fi acestea. În acest caz, nu te adresezi cuiva anume. Mai poate însemna, pe lângă definiţiile date de tine, şi un exerciţiu pur stilistic, pentru a te “obişnui” cu scrisul într-o anumită manieră, având în cap un adresant, un public-ţintă căruia i te vei adresa ulterior. În toate cazurile, e vorba de a crea un text.
  A posta înseamnă şi publicarea unui singur clip, sau a unor fotografii, nu neapărat a unui text, promovarea acestui material, făcându-l cât mai vizibil pentru un public-ţintă. Înseamnă că ai un destinar precis pentru materialul publicat.
  Deci să scrii numai pentru interesul tău egoist rămâne un act fără valoare, dacă nu este publicat pentru unii cititori. Abia atunci capătă valoare scriitura,când are un adresant.

 11. Andreea D. Reply

  “A scrie” mai e sinonim şi cu informare, documentarea, orginalitatea, pe cand “postarea” duce spre “aflatu’ in treaba”

 12. Roxana Reply

  Hmm, eu văd altfel lucrurile.
  A scrie mi se pare un termen personal, în sensul că poţi genera conţinut (de oricare fel) cu trimitere către experienţe personale, sentimente, emoţii sau poveşti. Nu e neapărat informare, adică nu aduc un conţinut branduit, nişat, ci mă axez mai mult pe experienţa mea ca om. Pot scrie şi pe blogul personal, pot scrie literatură în care să transpun experienţa umană, pot scrie eseuri, biografii etc. Pot scrie nu neapărat în spaţiu online sau pe blog, iar rezultatul să nu fie publicarea textului strict in spaţiul online, ci şi în formă tehnoredactată.

  A posta mă duce cu gândul la a informa. E ceva nişat, care implică un grad mai mare de obiectivism decât subiectivism, conţinut informativ despre ceva anume, despre branduri, despre orice produs/serviciu/comportament/stare. În schimb, eu văd postarea ca pe ceva strict delimitat de un spaţiu online: blog, platformă social media, website în sine, forum.

  Ca un exemplu amuzant: poţi scrie pe un perete, dar nu poţi posta pe el decât dacă e făcut din ecran amoled sau mai ştiu eu ce. :))

  Ca blogger, mi se pare că scrii şi postezi.
  Ca site de presă să zicem, doar postezi.
  Ca scriitor, mai mult scrii şi publici decât “postezi” pe blog.
  “Face” sens? :))

 13. Luc Reply

  Buna discutia. Fac o corectie: a posta presupune a face public un mesaj, care poate fi si scris.

 14. psi Reply

  nu am citit ce au scris ceilalți, pentru a nu mă lăsa influențată de ei, așa încât dacă repet alte păreri enunțate deja îmi asum faptul că.. .gândim la fel.
  pentru mine acțiunea de a scrie este ceea ce fac zilnic între orele 6 și 8 dimineața, cu cafeaua alături și pisica în brațe. cum spunea cândva marele iorga: scrie ca să păstrezi florile gândului, pe care altfel le ia vântul. scrierea presupune inspirație, cizelare, șlefuire, transpirație și totul are miez literar.
  a posta înseamnă pentru mine a dărui celor din online ideile mele prinse în acel contur inițial de hârtie și cerneală. o parte din toate acele filigranuri construite în zori de zi. postarea este un dar… o idee, o părere, un advertorial, o scriere către cei care ne citesc.

 15. Doi ani de pavelionut.eu| Pavel Ionuţ
 16. Mofturescu Reply

  Eu înțeleg că mulți postează în blogosfera asta, dar prea puțini scriu. Vorba aia, mai greu un articol, când YouTube e plin.

 17. Pamfletarul Reply

  A scrie inseamna a avea ceva de spus, iar acest lucru nu are legatura cu calitatea, dar cand textele devin postare, inseamna ca vrei sa arati ceva prin care vrei sa transmiti un mesaj, iar asta cere calitate. Macar putina…

 18. macanta Reply

  simplu :)postarea e publicarea scrierii!sau scrierea este draftul, postarea e scoaterea la lumina a draftului, gresesc sau sunt blonda ? :P

 19. Danu Reply

  Eu l-as parafraza pe Eminescu : “E usor a scrie versuri / Cand nimic nu ai a spune.” si as scrie : “E usor a face blogul / Cand e plin de copy – paste”.

  Diferenta dintre a scrie si a posta tine de implicarea celui care face acest lucru : scrisul presupune emotii, sentimente, trairi sufletesti si multa subiectivitate. Postarea este o pagina din miliardele de pagini de pe internet.

 20. IanculescuHimself Reply

  Din punctul meu de vedere “a scrie” reprezinta o activitate pe care o poate face orice om de cel putin sase ani. Scrisul este pentru toata lumea.

  “a posta” implica niste conexiuni, un anumit gen de adresare, o poveste construita in spatele scrisului. Scrisul nu transmite nimic, postarea trebuie neaparat sa transmita ceva.

 21. Paval Reply

  A scrie inseamna a-ti materializa ideile, sentimentele, trairile.
  A posta inseamna a-ti transforma scriitura intr-un “call to action”… any action.

 22. Erika Marginean Reply

  Esti inepuizabil, mereu surprinzator, precum un sac indesat cu idei!Nu puteam sa nu-ti zic!

  Am scris la un comentariu parerea mea despre un blogger. (e scris)
  Daca o veti putea citi si voi, inseamna ca a fost postata.
  Diferenta intre cele doua situatii? hmmm!

 23. Luc Reply

  Postarea presupune intenţia de a influenţa şi poate include atât mediul on-line cât şi cel fizic. Pot posta pe un blog sau pe un perete al unui bloc. Şi poate avea ca subiect un text, un material video sau un desen grafitti. Esenţială este intenţia de influenţă prin discurs (care are la bază un contract de comunicare al autorului cu interlocutorul), a unui public sau, de ce nu, a unui individ. Scrierea implică în primul rând intospecţia.
  Superbă discuţia! :-)

 24. daniela mihai soare Reply

  Promisiunea e promosiune!!!! Multumim pentru aceasta postare si te mai asteptam la noi in emisiune, la Radio Romania Actualitati!
  Cele bune!

 25. Emil Calinescu Reply

  Diferenta e cam ca diferenta dintre a vorbi cu un prieten si a vorbi in public. A posta inseamna a avea o responsabilitate. E ceva public. Scrisul poate fi ceva privat (scriem un mail, o scrisoare clasica etc). Diferenta dintre spatiul public si cel privat. Uneori pot sa coincida (parerea mea din privat coincide cu cea din public), dar alteori pot fi diferente. De ex eu pot avea opinia despre un om ca e hot, scriu asta, arat la 5 oameni, da nu am dovezi sa POSTEZ asta. Deci n-o voi face :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.