Părerea mea despre "Masca şi teatrul de stradă"de Mihai Mălaimare

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Preuspun că ştiţi deja că mă leagă o relaţie specială de cei de la Teatrul Masca. Nu pentru că reuşesc să ajung prea des pe la spectacolele lor, dă-i pace, ba chiar sunt restanţier rău la asta, dar ce să fac, timpul e atâta cât este… Ci pentru că prezenţa lor în social media este una care poate fi dată ca exemplu oricărei instituţii culturale de pe la noi. Zic asta ca să înţelegeţi de ce am citit cărţi precum „Şansa„, ”Commedia dell’Arte – clipa astrală a teatrului universal” sau cea despre care vă vorbesc mai jos, toate scrise de Mihai Mălaimare.

Masca şi teatrul de stradă” (editura Tracus Art2, 2010) este o carte la limita dintre „ghid de întrebuinţare” şi „memorialistică aplicată”, ca să zic aşa. Pentru că Mălaimare intră şi în ceea ce înseamnă teoria despre teatrul de stradă, dar numai pentru a reveni cu exemple legate de ce s-a întâmplat, pe parcursul anilor, la Teatrul Masca. Aflăm, spre exemplu, că artele străzii „propun un complexde arte care participă fiecare cu mijloacele sale la definirea unui posibil nou teritoriu al artei în sine… că presupune o democratizare crescută a actului cultural printr-o relaţie cu totul specială cu publicul„. Sau că „un spectacol scos în stradă nu este altceva decât o încercare de refacere a spaţiului spectacular în condiţiile dispariţiei celui de-al patrulea perete, a capacităţii de a realiza iluzia şi a imposibilităţii de a comunica în acelaşi stil şi chiar cu aceleaşi mijloace„.

Exemplele concrete despre ce a făcut Teatrul Masca – la unele din aceste isprăvi chiar am fost martor – vin să aducă acea porţie de realitate, aşa cum îmi place mie, aplicat, nu teoretic. Mai ales că aşa am putut înţelege mai bine riscul cu care se confruntă teatrul de stradă, acela ca trecătorul transformat în spectator să se transforme la loc în trecător dacă nu îi place ce vede, un examen pe care puţini artişti sunt pregătiţi să îl treacă.

Din loc în loc autorul răbufneşte împotriva politicului, dar nu o să stric feng shuiul acestei postări cu referiri la lumea asta care, oricum, ne enervează by default :))

O lectură interesantă, care, recunosc, mi-a plăcut mai tare decât mă aşteptam având în vedere că am citit carte mai mult de „obrazul” Ancăi Florea, să nu spună că mi-a dat-o degeaba :D

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)