27.04.2017

Chintesenţa zilei – Despre video blogging şi video bloggeri români

De ceva vreme am început să mă interesez care este faza cu video bloggingul pe la noi. Pentru că, în ciuda părerilor unora, cred cu tărie că video bloggingul face parte din categoria generală de blogging, nu că este ceva separat. Pentru că, în esenţă, ce face un blogger (în scris) este cam acelaşi lucru cu ce face un vlogger – transmite o informaţie către cititorii săi -, doar modalităţile prin care face asta diferă. De altfel, în cam toate definiţiile pe care le-am găsit, formularea era „videoblogul este un blog care conţine video„. Adică e clară treaba :))

Ce este un video blog? Cel mai mult mi-a plăcut definiţia găsită în Computer Desktop Encyclopedia: „A Weblog (blog) that includes video clips to be downloaded and viewed immediately or transferred to a portable player. Also called a „vog,” „vid-blog” and „movie blog,” the vlog can be exclusively videos with text used only for captions, or text entries may be included. A venue for people who like to remix audio, video and graphics in some artistic expression, as well as novice and experienced videographers and movie makers, the material is distributed in popular video formats such as Windows Media, QuickTime and Flash„.

Din punct de vedere istoric, Wikipedia ne spune că prima postare gen video blog a apărut pe 2 ianuarie 2000, autor fiind Adam Kontras. În 2010, cei de la Mefeedia spuneau că există 110.000 video bloguri în lume. O statistică mai recentă nu am putut să aflu, poate ştiţi voi ceva, caz în care vă rog să îmi spuneţi că să pot actualiza postarea. Cât despre România, aici chiar nu am nici o informaţie. Ar fi excelent dacă aţi găsi voi ceva.

Pentru ca această postare să aibă „carne” :)), am zis să iau vloggerii români care au o medie de cel puţin… câteva mii de vizualizări pe clip :)) Am setat acest prag pentru că am zis că trebuie să trag linie undeva. E arbitrar, ştiu, dar pe de altă parte e postarea mea şi fac ce vreau cu ea, cum ar veni :))

Ca o concluzie generală, după ce am urmărit mai mulţi vloggeri: oamenii ăştia chiar muncesc. Adică una este să nimereşti cu un clip, care să devină viral şi alta este să ai constant mii de oameni care să îţi vizioneze fiecare clip. Am văzut editare, am văzut scenariu, am văzut scenografie, am văzut deplasări speciale în tot felul de locuri pentru a realiza anumite filmări. Adică, aşa cum se întâmplă, de altfel, şi în bloggingul scris, doar cu multă muncă se obţin rezultate constante pe o perioadă mai lungă.

Cum sunt sigur că am scăpat mulţi vloggeri români care ar merita să fie în această listă, vă rog să mă trageţi de mânecă şi să îi recomandaţi în comentarii. Şi, dacă o să mă convingă şi pe mine, o să fac actualizarea cuvenită :)

Mickey H este – cel puţin pentru mine – cel mai cunoscut vlogger de pe la noi. Am spus celor de la Decât o Revistă cam cum îl văd eu. Are momentele sale, în ceea ce mă priveşte, dar nu aş putea spune că sunt un consumator constant al creaţiei sale. Bine, e drept că nu pentru pensionari 2.0 ca mine prestează el, ci pentru tinerele vlăstare :))

Alex Contraş (de care abia acum am auzit, când făceam documentarea pentru această postare…) are 15 ani. M-am uitat la câteva clipuri pe care le-a făcut şi gagiul e chiar ok. Adică, mă rog, e copilăros, desigur, dar cum aţi vrea să fie la vârsta asta? Dar are nişte abordări mature, care mi-au plăcut. Vă dau ca exemplu faza cu Yahoo Messenger, care a avut aproape 175.000 vizualizări.

Interesant şi Friends Show, am gsit nişte subiecte abordate la modul chiar serios. Aveţi un exemplu mai jos.

Tequila, pe numele de civilie Bianca Adam, se maimuţăreşte. Dar nu în sensul neapărat rău. Adică ea face show. Unora le place, altora nu. Pe mine personal nu mă coafează decisiv, dar, pe de altă parte, eu nu sunt nici pe departe în target, căci Tequila se adreseză copiilor. Am ales clipul de mai jos, ca să vedeţi munca de la partea cu răspunsul la provocările cititorilor.

Zmenta e un fel de Tequila masculin, ca să zic aşa :)) La fel şi Luigi Dinozaur.

TheLifeInRo are cam aceeaşi reţetă ca cei de mai sus, doar că nu stă aşa de bine la vizualizări. Eu îmi fac datoria să vi-l semnalez.

Cât despre CuDEEA, cam toate episoadele sunt în stilul celui de mai jos :))

Uitaţi-vă la Dani pe Net, acest captain Jack Sparrow, aproape la propriu. Nu am rezistat mult să mă uit la el, e clar că suntem din alte lumi, dar no, omul chiar se străduie.

analfabet123456789 are mai puţine vizualizări pe medie – din ce am văzut are o medie de vreo 4.000 – dar am zis că merită să vă dau clipul de mai jos ca o ilustrare a modului în care se munceşte la o astfel de producţie.

Cristina Vlad face vieo blogging in engleză şi are undeva la vreo douăzeci de mii de vizualizări pe clip.

Hai că v-o mai dau pe The Poki şi gata, că mi-am terminat resursa de energie ca să mă tot uit la aşa ceva :))

Şi ca să ieşim din zona generaţiei tinere (în sensul că producţiile de mai sus se adresează adolescenţilor) uite cum puna problema Ana de la getlokal.ro. Asta deja este un fel de presă online, care mie personal îmi place.

Ligia Pop este una din cele mai bune pe bucătăria vegană. Are foarte multe clipuri pe tema asta, cu multe mii de vizualizări.

Gaben este, probabil, cel mai cunoscut vblogger între bloggeri, ca să zic aşa :)) Ce îmi place la el este că are o atitudine profesionistă şi creativă înspre oferirea de soluţii inedite de promovare.

George Buhnici face clipuri pe zona de gadgeturi şi auto.

Cei de la 10 lucruri realizează adevărate episoade, cu scenariu şi persnoaje şi situaţii, tot tacâmul. Interesant conceptul ăsta cu „10 lucruri”, dar nu e chiar ceva ce să urmăresc cu consecvenţă.

La recomandarea voastră – lucru pentru care vă mulţumesc :) – au mai intrat în listă următorii:

Jerkwithglasses

GamesXTV

Maribol

Andy’s Stuff

Rea Lauran şi Ioana Qty au video bloguri pe zona de cosmetică, mă bucur că văd că se intră binişor şi pe nişe :)

MeniuTV nu are mii de vizualizari pe clip, dar îmi place că este de nişă şi pune problema la modul serios, aşa că accept recomandarea şi îl bag în listă :)

Iar aşa, de final, dacă aveţi nervi :D, vă invit să îl vedeţi pe tovarăşul de mai jos, care ne explică ce trebuie să faci ca să ajungi un ditai vblogger :D

Vă aştept cu comentarii ca să completaţi lista cu video bloggeri români.

Despre autor: Cristian China-Birta

Blogger din 2007. Toamna :)) Antreprenor din 2009. Mândru membru al Kooperativa 2.0.

Revista Biz iz down! I repeat, Revista Biz iz down!

Cum vi se par caricaturile astea cu mine şi cu bere?

46 comentarii

 1. vineri, 18 ianuarie 2013, 09:46

  Oh, boy, habar n-aveam că atâţia au vblog! Frate, da’ de la unii te doare mintea… :))

  Răspunde
  • vineri, 18 ianuarie 2013, 09:52

   Intre noi fie vorba, daca nu era pe research mode nu rezistam psihic sa ma uit la unii dintre ei :)) Dar asa, ca documentare (facuta serios, ardeleneste, stii tu :D), chiar a fost interesant sa trec prin ele. De fapt, sa le gasesc, in primul rand. Ca nu a fost usor deloc…

   Răspunde
 2. vineri, 18 ianuarie 2013, 10:27

  Si Anne Marie Chelariu a inceput usor usor :)

  Răspunde
  • vineri, 18 ianuarie 2013, 11:13

   Stiu de Anne-Marie, iti dai seama :) Doar ca eu am ales sa vorbesc aici despre cei care fac asta constant si de ceva vreme. La anul – sunt sigur de asta – lista o sa arate altfel :))

   Răspunde
 3. vineri, 18 ianuarie 2013, 10:31

  Astia ar trebui sa fie aia mai cunoscuti. Mie unul nu prea imi place vloggingul, adica nu e pe gustul meu. Pe multi de aici nu i-am auzit/vazut pana acum. Eu il rumares si l-am urmarit pe zmenta, inca de pe vremem bloggului. Cred ca e singurul vlogger care imi starneste interesul.

  Răspunde
 4. vineri, 18 ianuarie 2013, 10:52

  Vlogging-ul nu e deloc uşor.
  În primăvara lui 2008 am relansat eOk.ro printr-un vlog zilnic. Cu generic, cu scenariu, cu interviuri cu artisti şi bloggeri,
  Am realizat vreo 60 de episoade (unul pe zi în prima lună, apoi mai rar) şi sunt mândru de rezultat. Dar, omg, era muncă multă… locaţii, texte, întrebări primite pe email, subiecte, montaj, sunet. Eu îi admir pe cei din articolul tău, peste 2-3 ani vor fi mari în tv/audio-video dacă continuă aşa.

  Răspunde
  • vineri, 18 ianuarie 2013, 11:07

   Dap, daca am invatat ceva din researchul pe care l-am facut pentru aceasta postare, apoi sa stii ca a fost ca oamenii astia chiar muncesc, nu se joaca. Adica, ma rog, se joaca, dar e o joaca serioasa :))

   Răspunde
 5. vineri, 18 ianuarie 2013, 11:02

  Cand ai facut lista data trecuta ti-am zis despre Ligia Pop si ma bucur ca acum apare in „chintesenta”. Dar iar il uitasi pe Blogatu. Sau consideri ca la el vloggareala este o nisa in cadrul blogului? Ramanand la ai nostri din zona, am vazut ca si Dragos (Nebunia) mai are incercari in vlogging.

  Răspunde
 6. vineri, 18 ianuarie 2013, 11:10

  Deci cum a ajuns de la ‘cum se face un vlog’ la politică? :))
  Eu știam de Gaben, Friends, Doză și 10lucruri din lista asta. De ceilalți habar nu aveam. M-am abonat acum – just in case. :D

  Răspunde
 7. vineri, 18 ianuarie 2013, 11:10

  Ai ratat cel mai vestit videoblogger ploieștean :) http://www.youtube.com/user/jerkwithglasses/videos?flow=grid&view=0

  Răspunde
 8. vineri, 18 ianuarie 2013, 11:14

  […] Despre videoblogging și video bloggerii români – de citit dacă vă interesează videobloggingul și căutați recomandări din domeniu. […]

  Răspunde
 9. vineri, 18 ianuarie 2013, 11:17
 10. vineri, 18 ianuarie 2013, 11:28
 11. vineri, 18 ianuarie 2013, 11:44

  Vlogger adevărat este unul singur. Se numeşte Mircea Badea şi vloguieşte în direct, aproape seară de seară, pe Antena3. Şi Blogatu face un fel de live vlogging, ştiu despre emisiunea sa de ani buni.

  Răspunde
 12. vineri, 18 ianuarie 2013, 11:59

  Propun sa-l includem si pe colegul meu Sami http://www.youtube.com/watch?v=FU7YGlGTxlg

  Răspunde
 13. vineri, 18 ianuarie 2013, 12:14

  Eu o urmaresc de cativa ani pe Cristina Rad, care are deja audienta internationala :) http://www.youtube.com/ZOMGitsCriss/

  Răspunde
 14. vineri, 18 ianuarie 2013, 14:20

  Destul de rar urmaresc vloguri … uneori pe Gaben, destul de rar pe Mickey H …

  Răspunde
 15. Andrei Palatkas
  vineri, 18 ianuarie 2013, 14:29

  Uitandu-ma acuma la articolul asta imi dau seama cat a crescut plaja vloggingului. Ma simt batran, pe vremea mea eram maxim 10. Bine zicea Adrian Cristea ca am cam disparut si nu e bine, dar a venit clipa cand a sunat ceasul sa trecem la niste productii mai de high-end asa. Felicityari pentru articol, este foarte relevant din punctul meu de vedere.

  Răspunde
  • vineri, 18 ianuarie 2013, 14:35

   Stimabile, iti dai seama ca ma onoreaza comentariul tau :) Pentru ca stiu cat este de profi pe partea asta, asa ca iti doresc sa iti iasa totul asa cum iti doresti si tu!

   Răspunde
 16. vineri, 18 ianuarie 2013, 14:57
 17. vineri, 18 ianuarie 2013, 16:09

  Ma bucur foarte mult ca ai prezentat-o si pe Ligia Pop. As mai adauga ceva….Ligia Pop a participat la programul YouTube’s Next Chef ( http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=hi_YqvlCzLA) unde a iesit castigatoare. Sotul ei, Raoul Pop, are cateva emisiuni pe Youtube : Romania Through Their Eyes – http://www.youtube.com/watch?v=ZO5cjM1gscM&list=SPF55FFF3B47304566 sau The Elegant Gentleman

  Răspunde
 18. sâmbătă, 19 ianuarie 2013, 16:16
  • sâmbătă, 19 ianuarie 2013, 16:40

   Stiu de Ana, asa cum stiu de multi care sunt la inceput. Doar ca eu – repet – am vrut sa fac o lista cu cei „consacrati”, daca vrei, adica cei care fac de ceva vreme asta si o fac constant :)

   Răspunde
 19. sâmbătă, 19 ianuarie 2013, 22:09

  Când credeam că nu mai rezist de la atâtea copilării (nu ştiu de unde ai avut tu răbdare să vezi toate filmuleţele alea), am dat play la ultimul video, iar partea cu „tre’ să ai o cameră HD sau cel puţin HD” a picat perfect. :))

  Răspunde
  • duminică, 20 ianuarie 2013, 08:20

   Faza cu rezistenta face parte din meserie :)) Ti-am spus ca era la munca, la documentare cand m-am uitat la clipurile alea. Pe de alta parte, sa stii ca din copilariile astea o sa iasa ceva tare peste ceva vreme. E un fel de antrenament in spatele blocului, de unde o sa iasa adevaratii jucatori :D

   Răspunde
 20. duminică, 20 ianuarie 2013, 00:37

  https://www.youtube.com/user/PopCultureDiva42 O recomand pe Diana Petrescu. Face cronici de film pe Youtube in engleza foarte bune

  Răspunde
 21. luni, 21 ianuarie 2013, 15:25

  S-a inundat și Baia Mare de atâta vlogging. Toți o dau pe video blog că deh, oricine are o cameră HD. Sau e ceva național ?!

  Răspunde
 22. luni, 28 ianuarie 2013, 11:46

  […] te mai interesează cum să faci bani din blog sau cum stăm cu videobloggingul pe la noi. var btn_style = '80×18'; var article_id = 22020; var mc_url = […]

  Răspunde
 23. joi, 31 ianuarie 2013, 07:40

  […] Nu vorbim neapărat de clipurile cu câini și pisici, ci de canale profesioniste, cu conținut de calitate, poate chiar canalele unor video bloggeri, că tot zicea Cristi de video bloggerii din România. […]

  Răspunde
 24. luni, 4 februarie 2013, 20:48

  Multumesc!

  Răspunde
 25. duminică, 10 februarie 2013, 21:54

  Băiatul ăla de la urmă ce fumează? Mă interesează ca să ştiu să evit :))

  Răspunde
 26. miercuri, 26 iunie 2013, 13:14

  Ma bag si eu in vorba abia acum ca abia acum dadui peste articol.
  Da, in ultima scurta perioada parca a explodat productia de video home-made, ceea ce e nemaipomenit de bine. A ajuns la un nivel pe care il visam doar acum ceva vreme (pe cand inca mai faceam scouting pe internet in cautare de talente care sa fie promovate pe 220.ro)

  Acuma… am si eu o propunere, se numeste show-ul „O Lume Nebuna”, a ajuns la sezonul 9 (noua vreau sa zic, cu un episod nou in fiecare saptamana)si e publicat pe 220.ro de aproape cinci ani. A luat premiul 1 (atat la show cat si la prezentator) la RoNewMedia etc.
  Este (documentat cu dovezi palpabile) primul (si cel mai longeviv) show online din .ro care a reusit sa atraga atentia.
  (cel mai bun episod are aproape 40.000 de vizionari si este, atentie, pe un site de videosharing romanesc)

  Cum vlogul inca nu tine de foame si il poti face doar atata timp cat esti la mama acasa, sita este foarte dura si, cu certitudine, va cerne.
  Partea extraordinara este ca acum are si din ce si le tin pumnii celor care o fac (inca) din entuziasm.
  Eu, cu familie si copil acasa consider ca e o adevarata performanta numai faptul ca inca il mai fac.

  Răspunde
 27. miercuri, 26 iunie 2013, 13:23
 28. joi, 18 iulie 2013, 14:08

  A explodat videoblogging-ul in Romania pentru ca am renuntat eu la vlog.

  Răspunde
 29. Fara sens
  vineri, 22 noiembrie 2013, 18:55

  https://www.youtube.com/watch?v=Wsja3wlEVrU Poate ai timp sa dai o incercare si cu acest video :D

  Răspunde
 30. vineri, 6 februarie 2015, 18:44

  Da, cu adevarat este explozie de videoblogeri/videologeri/vlogeri, bla bla… Am o doza de subiectivism, insa toti sunt sablon. Inteleg ca au copiat modelul de succes de afara, insa uita ca productiile „homemade” trebuie sa straluceasca prin originalitate & continut, in dauna conditiei tehnice. Nu stiu de ce oameni precum Bimus, care facea videoblog (de calatorie in mare parte) prin 2009 la un nivel bun de tot nu e mentionat. Eu cred ca videoblogul in Romania s-a nascut prin „cel de calatorie” care este si mult mai greu de realizat. Probabil de aceea nu a prosperat si acum „pe piata” avem doar genul „americanesc” de „talking” si atat. Totusi, pustanii astia au un flow si timbru bun.

  Răspunde
 31. Vlad Maris
  miercuri, 24 august 2016, 09:42

  Salut baieti, sunt la inceput cu canalul de youtube, aruncati o privire, sper sa va placa. Fac Vloguri!
  https://www.youtube.com/channel/UC-MLLFtEaqIpfAITcCW-FmQ

  Răspunde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *