Hai să învăţăm 2.0 împreună: Ce înseamnă un comentariu pertinent pe blog?

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

De când am lansat provocarea cu cei mai activi comentatori pe chinezu.eu şi de când am avertizat că o să lovesc dur în cei cu comentarii gen „fain„, „interesant” sau, după caz, „super” sau „mişto” (apropo, am şters deja vreo 20 de astfel de comentarii, iar pe 2 i-am pus pe lista de spam până revin la sentimente mai bune), am primit câteva întrebări legate de parte de comentarii. Cea mai frecventă este cea din titlu: ce înseamnă un comentariu pertinent?

Veţi spune că este foarte uşor să răspunzi la o astfel de întrebare. Cei care spuneţi asta chiar vă invit să o spuneţi. Veţi spune că este evident ce înseamnă un comentariu pertinent. Cei care spuneţi asta chiar vă invit să o spuneţi. Veţi spune că fiecare e liber să decidă ce înseamnă comentariu pertinent pe blogul lui. Aici categoric vă dau dreptate :))

Şi cum libertatea de a face ce vrei pe blog este perfect egala cu asumarea acestei libertăţi (dacă înţelegeţi ce vreau să zic…), uite că abuzez abrupt de această libertate pentru a încerca să dau o definiţie a comentariului pertinent. Sigur că vă rog să mă ajutaţi, să completaţi, să combateţi şi să veniţi cu necesare adăugiri, dacă le consideraţi necesare. Eu mă risc să încerc o definiţie.

Un comentariu pertinent pe un blog este acea sintagmă, propoziţie, frază sau construcţie de fraze, postată în câmpul de comentarii al unui blog de un cititor şi care se referă la topicul dezbătut în postare la care respectivul cititor comentează şi/sau care aduce plus valoare respectivei postări, respectând politica de comentarii a blogului (dacă aceasta există) şi regulile de minim bun simţ în ceea ce priveşte exprimarea, precum şi regula privind oferirea de dovezi atunci când se aduce o acuzaţie.

Poate că e un pic mai lungă definiţia asta, poate că e cam tehnică, dar atât m-a dus pe mine capul în acest moment. Tocmai de aceea, pentru că ştiu din plin că deşteptăciunea 2.0 nu s-a terminat fix lângă tastatura mea, vă invit să vă daţi cu părerea. Pentru a învţa împreună. Căci aşa este cel mai fain :)

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

59 thoughts on “Hai să învăţăm 2.0 împreună: Ce înseamnă un comentariu pertinent pe blog?”

 1. Decat un lucru mi se pare cam neclar, ca sa ma exprim neaos! ,,si care aduce un plus de valoare respectivei postari”. Asta cu valoarea e subiectiva, poate ca in mintea comentatorului plusul de valoare e imbadubitabil. In acelasi timp se poate ca pentru autorul postarii sa fie inca un ceva caldut banal. Deci cum ramane? Dar oricum, nu suna ciudat comentariu pertinent pe blog? NU stiu, dar cand spun blog mie imi miroase a libertate, a rasarit de lume. Oi fi eu mai romanticos! Nu stiu, i-as spune doar comentariu corect…mai departe, dupa cum ai spus, intervine si libertatea autorului de a ingradi sau ajusta libertatea comentatorului pe propriul taram 2.0.

  1. Bre, pai de ce crezi ca sectiunea se intituleaza „sa invatam impreuna”? Tocmai pentru ca eu nu stiu exact care este faza si intreb :) Eu am incercat o definitie, hai sa o cizelam si sa o luam la pila pana iese ceva comestibil 2.0 :))

   1. Asa as ajusta-o eu…
    Un comentariu pertinent pe un blog este acea sintagmă, propoziţie, frază sau construcţie de fraze, postată în câmpul de comentarii al unui blog de un cititor şi care se referă la topicul dezbătut în postare la care respectivul cititor comentează, care respecta politica de comentarii a blogului (dacă aceasta există), care este corecta din punct de vedere gramatical in limba in care se poarta discutia (pentru mine este foarte important, aspectul acesta). Autoriul comentariului isi asuma responsabilitatea celor afirmate si se angajeaza sa raspunda (sub orice aspect, chiar si juridic) pentru veridicitatea informatiilor postate.

  1. Plus valoare inseamna ca aduci informatie suplimentara, ca interpretezi intr-o anumita cheie ce s-a scris in postarea cu pricina, ca faci trimitere la niste resurse care sa lumineze si mai tare cititorul.
   Chiar nu inteleg de ce intelegeti ca vorbim doar de bani, zau daca inteleg. Adica, ma rog, am eu o terorie, dar, conform spuselor tale, nu aduce plus valoare pentru ca nu face bani.

   1. Sunt si bloguri care prefera regula minima a respectarii bunului simt, fara sa ceara comentatorilor substanta și stil. Deci nu vad de ce nu ai discuta si despre relatia dintre bani si comentarii.
    Un comentariu expert costa si el, mai precis ar trebui sa te coste, de ce sa nu discutam deschis? Ce faci tu ? ai introdus sistemul ”cel mai activ comentator”. Booon !
    De ce nu ai introdus sistemul ”cel mai pertient comentator” ? hehehee Ai sesizat diferenta sper.

    1. Raspunsul la intrebarea ta este unul foarte simplu: pentru ca asa am vrut eu. Stii doar ca fiecare doarme cum isi asterne. Si unii dorm mai bine, altii nu dorm deloc. Unii nu dorm de grija somnului altora. Dar asta este, desigur, alta poveste. Ai sesizat diferenta, sper :D

     1. Comentariul tau nu se califica la defintia de mai sus, nu se refera la topicul dezbatut si nu este pertinent pentru ca generalizezi fara sa aduci dovezi clare de insomnii cronice certificate medical. :) :)

 2. În penultimul rând ați mancat un ă, în expresia a învăța împreună.
  Părerea mea este că fiecare are comentatorii pe care îi merită.

  1. Ia puneţi dumnevoastră căciuliţa aferentă la  din „mâncat”, după care adăugaţi ghilimelele aferente la „a învăţa împreună”, căci este o expresie pe care o citaţi şi dacă tot facem pe gramaticus poate că e bine să şi ştim ceva despre asta. Aţi văzut că nu aveţi dreptate şi că uneori un blog are şi comentatorii pe care NU îi merită?

   1. Eu cred în bun simț. Asta e părerea mea vis-a-vis de comentarea pe un blog. Pentru mine nu este necesară o definiție a unui comentariu pe un blog.
    Și, precum am răspuns d-lui Chinezu, nu cred că toată lumea trebuie să se ralieze la părerile mele.

    1. Eu cred că bunul simţ trebuia să-l facă pe un individ să se manifeste ca specialist doar în clipa când chiar are de ce să facă asta. A face pe Alexandru Graur când suntem departe de a fi perfecţi mi se pare prima calitate de care dă dovadă românul: aceea de a sta cu coada pe sus, fiind mort de beat pe caldarâmul intelectului.

 3. Eu aş condesa definiţia definiţia ta in două idei. Plus valoare şi on topic. Din punctul meu de vedere la asta se rezump în mare, un comentariu pertinent.

  Dezbaterea poate fi destuld e amplă, pentru că pertinent poate însemna şi un comentariu de tipul „sunt / nu sunt de acord cu tine” argumentativ. În 2,0 este ca în viaţă. Argumentezi sau eşti călcat în picioare :)

 4. mie mi se pare natural sa stii deja ce e un comentariu pertinent, asa ca citind ce si scris aici mi s-a parut ca ai descris cum se foloseste un chibrit si ce rost are el :)) Mda, azi sunt smart-ass:))

  1. Asa cum tie ti se pare natural, asa si celor care comenteaza cu „fain” sau „misto” li se pare pertinet si natural comentariul lor :)) Aia e problema cu „mi se pare”, ca fiecaruie i se pare cum ii pica freza intr-o parte sau alta :D

   1. Cristi, pertinent este ceea ce consideri tu pertinent, pentru ca suntem la tine pe blog, e atat de simplu. Stiu ca suna bizar, dar e ca atunci cand esti de acord cu termenii si conditiile. Nu esti de acord, nu cumperi, esti, te supui lor :)

 5. uite o alta idee…nu stiu cum sa incadrez intrebarea, daca e pertinent? daca e de bun simt? de bun augur? deontologic :) sa comentezi pe un blog cu adresare directa la comentariile altora? Sau lasam detinatorului misiunea de a raspunde la cei care i se adreseaza. Presupunand ca este on topic, e ok sa angajam discutii cu alti comentatori pe postul cuiva?

 6. Până la urmă, „pertinent” sau „ce aduce plusvaloare” unei postări este ceva cât se poate de subiectiv. Ceea ce ţie ţi se poate părea pertinent, mie mi se poate părea total deplasat, ceea ce ţie ţi se poate părea că aduce acea plusvaloare, poate că mie mi se pare că nu aduce absolut nimic. Într-un final, cititorii şi comentatorii de pe blog îi ai aşa cum îi „creşti” şi fiecare ajunge să şi-i merite pe ai lui.

  1. Evident ca totul este subiectiv. Si asa trebuie sa fie pe blog. Doar ca mie imi place tare discutia asta. Chiar cred ca daca discutam ne facem o ideea mai clara despre ce intelegem fiecare dintre noi ca inseamna subiectivitatea noastra :)

 7. personal , raman la parerea ca decat sa spun pe un blog cuvinte de genu ”fain” sau ”super ” sau oricare alte cuvinte de genul acesta fara semnificatie mai bine ma abtin , sincer nu ma intereseaza cei cativa posibil cititori pe care i-ar putea aduce un comentariu . Sunt de parere ca un comentariu oferit pe un blog trebuie sa fie un punct de vedere semnificativ spus in legatura cu tema articolului citit,sa aduca eventual date noi despre ce e scris in articol , sa critice sau sa sustina cu argumente tema aleasa, bineinteles sustin bunul simt asa ca un comentariu cu jigniri mi se pare lipsa de respect . Pentru un comentariu sa fie facut asa cum trebuie si sa indeplineasca anumite criterii cred ca si articolul citit trebuie sa fie de calitate(dupa gusturile fiecaruia) si sa merite un comentariu , poate de aceea eu nu prea comentez prea multe bloguri :)

  1. Merci pentru comentariu, vine la fix pentru a explica formularea mea cu „plusvaloarea” :) Caci despre asta este vorba, sa aduci o completare, ceva in plus cu un comentariu. Chiar daca acel plus inseamna, de multe ori, ca faci lumea sa rada :))

 8. Sa-ti zic ce mi-a zis o tanara bloggerita acum vreo 2 luni. Legata de comentariile scurte gen LOL, BRAVO, CORECT etc.

  Citez din memorie: „pe blog pot sa dau like unei postari, ceea ce fac. dar nu pot da like unui comentariu. asa ca intr-un fel trebuie sa spun ca-s de acord cu acel comentariu. fac rau spunand BRAVO, DE ACORD CU TINE, referindu-ma strict la un comentariu?”.

  Astept parerea ta, eu i-am dat dreptate. Am zis doar sa nu abuzeze de asa ceva. Dar pe fond are dreptate. Ce zici?

  1. Mie mi se pare o abureala argumentul asta :)) Si nu il accept. Drept pentru care o sa sterg astfel de comentarii, iar daca se repeta treaba il bag la spam pe autor.
   Inca o data zic: fiecare e liber sa doarma cum isi asterne. Daca tie ti se pare ok sa acepti explicatii de astea, baga mare. Eu nu servesc, merci :D

  2. eu cred ca daca se da acel comentariu scurt gen bravo ca raspuns unui alt comentariu e ok , adica se intelege ca apreciezi comentariul , dar nu sa fie dat ca si raspuns la articol , ma bag si eu in seama chiat ca stiu ca nu pe mine m-ai intrebat :)

 9. Ce ştiu eu de la tovarăşii dinafara graniţelor României, care deţin bloguri şi le deţin bine, un comentariu pertinent are cel puţin 100 words (cuvinte). Asta înseamnă că un comentariu ar trebui să aibă o structură şi el. Sugestii:
  1) Corect Gramatical;
  2) Dacă e prea lung, să fie lizibil şi aerisit (paragraf 1, 2, 3; Idei grupate; Explicaţii; Bullet points & numbers);
  3) Să fie la obiect. Chiar dacă uneori faci trimiteri către un alt blogger, un alt site sau un alt subiect, comentatorul să revină cât de repede posibil la subiectul dezbaterii;
  4) Să implice un ton respectabil şi de bun simţ. Nu te cerţi ca la uşa cortului, fiecare are dreptul la opinie, chiar dacă mulţi poate au înţeles greşit mesajul;
  5) Contribuţia unui comentariu nu este doar în materie de cantitate şi calitate. Un comentariu ar trebui să “engage” cititorii în arta conversaţiei, în discuţie;
  6) Follow-up: mai verifici şi tu măcar pe ziua respectivă dacă lumea ţi-a răspuns comentariului (şi nu verifici musai dacă bloggerul te-a băgat în seamă, ci dacă ceilalţi cititori sau comentatori au completări, obiecţii, păreri la ceea ce ai împărtăşit).
  Şi gata, mă opresc că vorba multă, sărăcia omului.
  p.s. Comentariul ăsta are peste 200 de cuvinte. *smiley face*

 10. Eu as sugera sa o faci mult mai concisa (sau eventual sa ai o varianta mai scurta) pt ca pe web frazele mai lungi de 3 rinduri tind sa nu fie citite.

  Deci as putea propune, sumarinzind propunerea initiala:

  „Un comentariu pertinent pe blog este orice interventie pe subiectul dezbatut, care aduce plus valoare dezbaterii/insemnarii si respecta regulile de minim bun simt.”

  Nota: politica de comentarii este de obicei interpretarea regulilor de bun simt de autorul blogului, de aceea nu cred ca este nevoie de mentionarea sa explicita.

  Sper ca ajuta
  Bogdan

 11. Mie pertinent mi se pare inclusiv sa fie comentariu, nu un roman. Daca mai este scris si cu majuscule in exces m-a pierdut definitiv. Pertinent mi se pare un comentariu din care rezulta ca a citit articolul inainte. Nu mai zic de limbaj decent si de corectitudine gramaticala.

 12. Iti dai seama ca eu vreau sa castig luna asta, si cum sunt vorbaret din fire o sa tot bag comentarii dastea cat un articol sa te plictisesti pana termini de citit.

  Nici nu stiu ce castig ca citesc asa pe rapid articolele in goana mea nebuna pe internet dar iti dai seama ca am destula experienta incat sa zic lucruri interesante fara sa zic nimic si sa nu iti dai seama ca nu e un comentariu pertinent. (doua negati in aceasi propozitie… hmm… te prinzi tu ce am vrut sa zic)

  Uite asta de mai sus e un fel de comentariu care nu zice mai nimic. :D

 13. Din 2006 si pana acum am reusit sa adun 3 prieteni care imi sunt aproape si acum si pe care i-am cunoscut pornind de la COMENTARIU pe blogul lor! Spuneti voi ca nu e fain?!?

 14. mie unul mi se pare foarte buna „definitia” exprimata de Chinezu, iar unu lucru care ma va face sa plac si mai mult acest blog, va fi reprezentat de calitatea comentatorilor si respectiv a comentariilor ! :)

 15. Daca am iesit pe primul loc anul trecut, la bombanit pe acest blog, acum pot sa bag asa vreo suta doua de comentarii monosilabice fara sa risc intrarea triumfala in spam ? :)

 16. As adauga ca un comentariu trebuie sa invite la dezbatere, le ador pe cele care genereaza schimb de replici (civilizate, normal) referitoare la subiectul articolului.
  Cred ca de-aici plusurile de valoare.
  Pentru cei care vor sa adauge doar „Fain”, ori „de acord”, s-a inventat butonul de like. N-ar fi rau sa stea langa „Trimite”, poate ii scuteste de un efort.

 17. Comentariile pertinente sunt clar on-topic. Când aud pertinent mă gândesc și la argumentarea unei afirmații, nu vii pe blog la om, îi spui că e greșit ce spune el și pleci.

  Cu toate astea sunt 2 categorii de cititori:
  Consumatori: vin, citesc, dau un like și pleacă
  Cititori activi: își spun părerea, generează discuții

  Cei care pur și simplu nu au prea multe de spus nu vor spune decât „mulțumesc, interesant articol, m-a ajutat” sau „o să te citesc de acum încolo”.

  Comentariile care aduc plus valoare sunt condiționate și de articol. De exemplu în acest articol ai cerut o părere, ai vrut să afli ceva, ai îndemnat lumea să comenteze și cititorii au făcut-o. Un astfel de articol nu poate avea un comentariu… „super, bravo!”

 18. Chinezule, un comentariu „bun” pe blog, este atunci cand bati campii cu dragalasenie pe orice tema.
  va omorati cu tot felul de definitii, una mai docta decat alta.
  Pana la urma blogul este o chestie de suflet si nu neaparat de informare. Poate ceva din ce postezi tu sau comenteaza cineva, imi inspira mie O „bula” verbala „poetica” – adica sa bat campii de exemplu despre orizont…si cum ajungi sau nu ajungi la el.
  Nu incercati sa „profesionalizati” LIBERTATEA!

  1. Superb spus Maia „Nu incercati sa “profesionalizati” LIBERTATEA!”
   Intr-adevar scrisul pe blogul si comentariile de pe celelate bloguri pe care le urmarim, reprezinta esenta LIBERTATII noii ere!

   1. Teoretic aveti dreptate. Doar ca tin mortis sa precizez ca libertatea este ca berea, depinde cata consumi. Caci atunci cand prin liberate intelegi sa ti-o bagi prin toate neamurile si sa spurci si injuri, pe undeva imi permiteti sa nu fiu de acord cu „poezia” pe care o propuneti. Decat, desigur, la nivel teoretic, cum spuneam.

 19. Pingback: Pe blog: ce ne motiveaza sa comentam ?

 20. Oare de ce ma faci sa-mi schimb impresia in ce te priveste. In primul rand vad ca te repeti de patru ori in doua fraze identice si in mai putin de trei randuri: „Cei care spuneţi asta chiar vă invit să o spuneţi”. In al 8-lea rand vad „ca te risti”. Pentru ca tot cautai o sintagma, sa ne reamintim ca „a risca” nu este un verb reflexiv. Ia sa vedem: a se teme, a se preta, a se zbate, a se risca…ntz, nu merge la naiba!…
  Pentru cei care nu stiu ce inseamna un comentariu pertinent, poti sa il dai ca exemplu pe acesta, al meu :)
  In rest apreciez blogul tau ca fiind fain, interesant, super si misto, toate separate cat si in acelasi timp, lucru pentru care si se afla in blogroll-ul meu, de mult timp. Acum nah, asta e, m-am riscat sa-mi dau cu parerea si stiu ca o sa ajung in lista ta de spam, pana ajung la „sentimente mai bune”
  Atata iti trebe! Te risti sa nu mai ai parte de comentarii asa faine si pertinente :)

 21. In acelasi timp se poate ca pentru autorul postarii sa fie inca un ceva caldut banal. Deci nu vad de ce nu ai discuta si despre relatia dintre bani si comentarii. Stii doar ca fiecare doarme cum isi asterne. Unii nu dorm de grija somnului altora. Doar ca mie imi place tare discutia asta. Este tare interesanta discutia despre subiectivism. dar nu pot da like unui comentariu. Am zis doar sa nu abuzeze de asa ceva. Pertinent mi se pare un comentariu din care rezulta ca a citit articolul inainte. Nu mai zic de limbaj decent si de corectitudine gramaticala.Hope you like my post on dictoo.eu today.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)