Fieca

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Desigur, nici pe mine nu mă dau pe spate cei care trag asupra noastră cu #fieca din toate poziţiile. Fireşte, nici mie nu îmi plac textele siropitoare şi mirosoase cu crengile de brad care se apleacă sau scutură (după caz) şi pleznesc suav lumina vag conturată a spritului sărbătorilor. Absolutamente, nici eu nu citesc aceste mesaje, căci resursele mele intelectuale se prăbuşesc abrupt în această perioadă în prăpăstiile delăsării întru sine şi stop joc.

Dar, căci, desigur, fireşte şi absolutamente, urmează un mare DAR (a se observa subtilul joc de cuvinte, asemănător unui baros irumpând spre o sticlă de bere pe jumătate golită, dintre substantivul de sezon şi conjuncţia all season), să ne oprim un pic, să tragem frâna de mână şi să judecăm puţintel. Nu mult, căci strică la tenul de sărbători.

Nu toată lumea este la fel de creativă precum sunteţi voi. Nu toată lumea poate crea imperiale corole de lumini semantice aşa cum o faceţi voi în scurtul timp în care întindeţi mâna către desfăcătorul de bere şi halba de rigoare. Nu toată lumea are această apetenţă formidabilă pe care o aveţi voi pentru riscul lingvistic, aşa că preferă cărările lexicale bătătorite deja de atâtea şi atâtea generaţii care erau ocupate cu altceva, nu cu a fi creative doar de dragul de a fi creative.

Aşa că haideţi să haidem să lăsăm spiritul sărbătorilor să se intromisioneze adecvat în coraconul nostru şi să nu mai fi atât de critici la adresa celor care o bagă pe aia cu #fieca. Pentru că – luaţi aminte la mine – decât nimic, mai bine un #fieca leşios, leşinat, lăbărţat, lasciv, lălăit şi chiar, pe alocuri, laudativ. Pentru că dacă nu ar fi acele texte enervante, insipide şi – după câteva beri – chiar inodore, oamenii care le folosesc nu ar avea ce să ureze. Iar asta ar fi contraproductiv spiritului sărbătorilor sau ceva.

Dar (fac această paranteză ca să vă invit să observaţi folosirea îndemânatică a acestui cuvânt impresionant de-a dreptul în acest context), după umila mea părere, problema cu #fieca nu este textul în sine, ci decizia ontologico-festivă de a-l trimite cuiva. Căci, stimaţi #fieca-işti, atunci când nu ai mai vorbit, să zicem, cu Gertrude de vreo 2 ani, dar îi trimiţi un SMS (adică Spam Mâncaţ-aş SMS-ul) cu un #fieca, gen gem, atunci zău că… dar (din nou uluitoare folosire a acestui cuvânt format din DOAR 3 LITERE!!!) aceasta este o poveste pentru altă poveste, nu una de asta faină, pătrunsă revigorant de spiritul sărbătorilor.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

1 thought on “Fieca”

  1. Cu „fieca”, sau fara el, cu un mesaj mai simplu sau un copy-paste, majoritatea dintre noi simtim ceva in jurul sarbatorilor. Poate unii simtim dar renuntam sa mai trimitem aceste mesaje enervante. Da, cand sunt prea multe deja sunt enervante. Majoritatea care nu au primit aceste mesaje de la prieteni sau rude, sper sa nu fie cautate mai tarziu prin telefon sau e-mail-uri, de la noi, pt ca sunt in suflet si le-am lasat acolo.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)