Studiu de caz: proprietar de site dat în judecată din cauza unui comentariu

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Încep această postare prin a vă spune că nu m-am aşteptat de nici o culoare ca părerile mele despre cazul ColonHelp vs. wordpress.com să genereze atât de mult interes. Adică peste 470 de Likeuri, 100 de comentarii (sunt doar cele pe care nu le-am şters, căci, fireşte, au venit mulţi tembeloizi să înjure pe acolo), vreo 5000 de vizualizări. Pe de altă parte, însă, este unul din cele mai bune materiale despre chestiunea în cauză. Serios, intraţi şi vedeţi, nu trebuie să mă credeţi pe cuvânt.

Am văzut ce am zis Cristian Stoicescu într-un comentariu la postare şi mi s-a părut îndeajuns de interesant încât să îl rog să detalieze ce i s-a întâmplat într-un guest post aici la mine. Pe care îl puteţi vedea mai jos. Este vorba despre cineva care l-a dat în judecată din cauza  unui comentariu pe unul din siteurile lui. Recomand să citiţi povestea.

Ah, şi un pic off topic, adică nu e cu online şi de astea, dar poate aveţi ce învăţa din discuţia despre clientul nemulţumit de firma de construcţii care i-a făcut casa. Sau, mă rog, nu prea i-a făcut-o din moment ce se judecă acum chestiunea.

—————————-

In urma unui comentariu lasat de mine la articolul referitor la cazul ColonHelp versus WordPress am fost rugat de Chinezu sa povestesc mai pe larg o experienta avuta de mine in urma cu 4 ani si ceva, in primavara anului 2008.

La vremea respectiva ofeream posibilitatea vizitatorilor siteului cartiagricole.ro sa posteze comentarii despre localitate si primar. Intre timp au avut loc unele schimbari pe site si aceasta facilitate nu mai exista, discutiile fiind mutate pe www.afaceriagricole.net. Trebuie sa spun ca majoritatea comentariilor erau extreme de critice, nu de putine ori aparand injuraturi sau obscenitati. Decizia mea a fost sa nu moderez ce apare, stergand din cand in cad doar acele mesaje extreme de indecente. Multa nemultumire si frustrare mi-a fost dat sa vad cu aceasta ocazie, recunosc.

La un moment dat unul dintre primarii criticati a decis ca imaginea lui nu poate suferi criticile internetului si m-a dat in judecata pe mine si pe presupusul autor al unui comentariu. Imi aduc aminte foarte bine ca acel mesaj era scris in termeni normali, fara injurii sau alte astfel de lucruri. Imi mai aduc aminte ca majoritatea mesajelor referitoare la acel primar erau pozitive, lucru surpinzator pentru mine. Din pacate nu imi mai aduc aminte si continutul mesajului ca, de, au trecut aproape 5 ani de atunci.

Invocand Constitutia, ca orice jurist de marca, primarul respective a decis sa ne ceara mie si presupusului autor 10.000 RON. A fost prima data cand am patit asa ceva.

Cum s-a desfasurat procesul
Ei bine, greu, cu amanari multe si inutile. Eu m-am aparat invocand legislatia eurpeana si nationala privind serviciile de internet.
Mai exact am invocat prevederile art. 14 din legea 365/2002 (“furnizorul acelui serviciu nu rãspunde pentru informatia stocatã la cererea unui destinatar, dacã nu are cunostintã despre faptul cã activitatea sau informatia stocatã este nelegalã”) si pe cele ale art. 11 din aceeasi lege, “furnizorii de servicii nu raspund pentru informatia transmisa, stocata sau la care faciliteaza accesul. Asa cum se poate vedea legea prevede in mod expres ca furnizorul serviciilor de internet nu raspunde pentru informatiile stocate sau transmise de alte persoane.

Presupusul autor s-a aparat sustinand ca nu el a postat acel comentariu (desi era semnat cu numele sau). Instanta mi-a cerut atunci sa il identific pe autorul mesajului, lucru pe care nu am avut cum sa il fac. In acel moment nu pastram adresa IP a celor care postau mesaje. Parerea mea este ca si cu adresa IP cunoscuta tot ar fi unele probleme de idetificare.

Verdictul ne-a fost favorabil noua, in sensul ca s-a constatat ca nu sunt suficiente date pentru identificarea autorului si nu se poate angaja raspunderea furnizorului de servicii de internet in aceasta situatie. Primarul respectiv nu a atacat hotararea primei instante, aceasta ramanand devinitiva.

Din pacate in proces nu s-a atins problema libertatii de opinie si libera exprimare. Mie mi s-ar fi parut un subiect interesant, avand in vedere ca practica si reglementarea europeana ocrotesc exact exprimarile critice atunci cand vine vorba de persoane publice.

Dosarul a fost inregistrat la judecatoria Nasaud cu numarul 964/265/2008.

Experienta mea
Am fost pus de multe ori in situatia de a primi amenintari din partea unor oficiali criticati. De cele mai multe ori acestia invoca exact functia publica pentru a-si argumenta pozitia. Mai toate mesajele contin exprimari de tipul “…isi permite sa critice o institutie a statului” si toti cer negresit stergerea mesajelor care nu le convin. Am vazut dese ori ca nu exista deloc intelegerea faptului ca o pozitie public te pune in situatia de a fi criticat. Aproape niciodata cei in cauza nu intervin pentru a-si apara imaginea. Daca o fac folosesc nume false si injura la randul lor.

Pe siteul www.afaceriagricole.net exista in present peste 120.000 de mesaje de la aproximativ 20.000 de useri. Majoritatea sunt agresive si violente, aratand probabil nivelul crescut de fericire al natiei noastre.

Despre ColonHelp versus WordPress
Ce cred eu ca se va intampla? Probabil ca instanta va cere date despre autorul blogului si va constata ca firma ce detine Wordrepss nu raspunde pentru continutul acelui blog.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

1 thought on “Studiu de caz: proprietar de site dat în judecată din cauza unui comentariu”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)