Vreau de la început să îmi cer scuze pentru stângăcia cu care abordez acest subiect. Pentru că este unul de care mă leg pentru că în decurs de doar două zile am fost abordat cu anumite chestiuni de unii care prestează corespunzător în această branşă. Şi discuţiile cu ei mi-au dat ideea acestei postări. Stângace, după cum vă spuneam.
Văd că lumea – incusiv eu – foloseşte termenul de „hipster” ca pe ceva la mişto. Fără să fie ceva extrem, gen „ciumete” sau „gherţoi”, apelativul de „hipster” conţine, totuşi, o doză masivă de dispreţ funciar, pogorât dinspre simţirea acută a inutilităţii flendurilor textile şi a altor podoabe netextile ale celor pentru care a fi îmbrăcat cu ceva este de ajuns înspre percepţia celor pentru care a te îmbrăca nu înseamnă doar să pui nişte haine pe tine, ci să pui Haina pe tine.
Eu personal o bag pe astea cu „hipstere” când văd un amic sau un pretenar că exagerează (din punctul meu de vedere, fireşte) cu briz brizuri accesorizante (nici nu ştiu dacă aşa se zice…) asortate abrupt cu o freză înţepătoare şi juma de kil de parfum sau ceva de genul. Dar nu o zic cu răutate. Dar nici cu drag, să ne înţelegem :D
Ce este un hipster? Îmi pare că aceasta ar fi o discuţie gen „ce este un înger?”. Adică fiecare înţelege ce vrea, ce poate şi cât este în stare. Ca să o zic altfel, vă spun doar că şoricelul când a văzut un liliac a spus „mami, uite îngerul!”. Ca să fie mai clar ce vreau să zic. Dacă vă interesează, totuşi, nişte definiţii, puteţi da click acilea sau acilea. Sau ăsta, dar e parodie. Eu nu am studiat prea tare chestiunea, căci nu aş putea spune că mă atrage în mod decisiv.
Dar vreau să vă întreb ceva: care este limita de la care începem să facem mişto de un bărbat care are mare, mare grijă de îmbrăcămintea lui? Până la ce nivel îl lăsam în pace şi care este #acelmoment când începem să îl luăm la 11 m? Ca întrebări ajutătoare: vă daţi seama că totul este o chestiune de punere în context şi că, vorba englezului, there is always a bigger fish, da? Şi că dacă voi faceţi mişto de cineva există întotdeauna cineva care face mişto de voi, da?
Eşti naşpa dacă vrei să te îmbraci cu foarte mare grijă? Eşti un sclifosit dacă investeşti mulţi bani în haine şi în accesorii? Eşti simandicos nevoie mare dacă acorzi o mare, mare atenţie imaginii tale? Nope, nu eşti nici naşpa, nici simandicos, nici sclifosit din cauza hainelor. Ci din cauza ta, ca om. Căci caracterul nu ţi-l schimbă haina. Iar unii îmi dau impresia că şi în poponeţul gol sunt sclifosiţi, simadicoşi şi, pe cale de consecinţă, naşpa. Dar alţii nu. Ba chiar dimpotrivă.
Vă ziceam că ideea acestei postări – foarte stângace – mi-a venit pentru că m-am intersectat cu anumiţi tovarăşi din branşă: Bărbaţii Sarto, care au făcut şi filmul de mai jos şi Laci de la stilmasculin.ro, care mi-a dat ieri la SMS Cluj cartea pe care tocmai a scos-o :)
36 thoughts on “Care este diferenţa dintre un hipster şi un om care se îmbracă bine?”
Merci de pagina de FB, acum avem poze cu hipsteri să ne ajungă ani buni. PS: Domnul acela cu căciulă rasta în cap. Domnii cu poşete. Domnul cu ochelari de soare pe vreme mohorâtă. Domnul cu sandale şi şosete roşii. Domnul cu părul vopsit pe jumătate. Domnul cu mustăţile ungureşti.
Sesizez o fina nuanta de invidie ca tu nu o sa poti porta niciodata asa ceva. Sau e doar dorinta de a epata, asa cum simte un hipster adevarat? :D
Fără nici o supărare, dar dacă eşti degeaba din punctul de vedere al stilului masculin, mai bine taci. Spun că eşti degeaba pentru că pui la îndoială stilul masculin al altor tipi, de altfel interesant îmbrăcaţi. Comentariile astea nu se fac, poţi să spui că nu îţi place, dar nu pui la îndoială. Sunt convins că eşti genul de bărbat care se îmbracă în jeans şi în tricou şi habar nu are ce măsura are la cămaşă. De la mine citire, du-te învârtindu-te şi când mai vezi posturi despre stilul masculin inchide browser-ul, nu de alta, dar ai putea să scoţi din nou astfel de inepţii pe gură.
Eftimie (daca lui i te adresezi) a facut misto. Unul ieftin (adica, la valoarea lui, poate muuuuuult mai mult). Dar tu cand ai bagat-o pe aia cu ineptiile si cu sfaturile (cam de la peluza de Liga 3) imi pare ca te-ai coborat sub nivelul lui. Parerea mea, desigur.
I-am dat un sfat de bun simţ, sincer. Pentru că toată lumea vorbeşte despre orice în ţara asta mergem aşa de tare înainte. Nu ştii, nu vorbeşti, nu comentezi. Simplu ! Dar asta e altă discuţie. Genul ăsta de oameni trebuie puşi la colţ, iar mie unul îmi place să le spun verde în faţă ce cred. Bravo pentru iniţiativa de a scrie articolul, dar am impresia ca nu o să fie apreciată de foarte mulţi. Sper să greşesc, dar în privinţa asta, nu prea cred.
Auzi, dacă mă îmbrac în jeans şi tricou, cum spui tu acolo, e buba mare de tot? Adică e jale mare, aşa, sunt inferior? Că m-a surprins afirmaţia aia a ta :))
Bun si care e diferenta pana la urma ? asteptam concluzia dar s-a terminat prea sec.
Prin definitie, intrebarea inseamna ca eu nu stiu ceva si, deci, ii intreb pe altii in speranta ca o sa imi raspunda. Sec spus, desigur.
În opinia mea hipsterul e ăla care copiază un trend de rahat. Avem vara asta hipsterul cu tricoul în V să se vadă decolteul, e exemplul cel mai bun. E tipul ăla care foloseşte Instagram ca să vadă lumea că e cool, are 2030010 prieteni pe FB, vede anumite piese vestimentare la alţii şi încearcă să îşi cumpere ceva exact la fel, chestiuni de genul ăsta. Un om bine îmbrăcat e unul care are un stil şi după o anumită bucată de vreme devine deja consacrat printre apropiaţi şi nu numai. În cercurile de prieteni eu de exemplu sunt tipul în costum care se isterizează când cineva îl calcă pe pantofi. Omul bine îmbrăcat ştie reguli de stil, cunoaşte oameni bine îmbrăcaţi, se inspiră de la oameni bine îmbrăcaţi, ş.a.m.d.
@chinezu Nu e nici o invidie, pot purta aşa ceva, doar că n-am fost invitat până acum la vreun carnaval.
Cand credeam ca in sfarsit am dat de un articol care sa nu fie campanie la ceva, am ajuns la ultimul paragraf si m-am lamurit. Nu mai conteaza care e diferenta dintre A si B.
M-ai prins… Sa stii ca am primit 8.000 de euro sa pun linkurile alea. 8.000 de la fiecare, fireste. Caci iti dai seama ca nu scriu eu de astea doar pentru ca asa vreau, pot si mi se rupe de ce zic altii, nu?
Iar pentru a afla diferenta dintre A si B o sa scriu o postare platita de C. Si daca reusesc sa il combin si pe D, atunci o sa le fac in ciuda lui E si lui F.
Ai 2000 lei să îţi cumperi un costum Sarto ? Nu de alta, dar nu ştiu câţi dintre vizitatorii de pe site-ul ăsta ştiu cum e să dea 400 lei pe o cămaşă, 800 de lei pe o pereche de pantofi sau 2000 lei pe un costum. Nu prea cred că e reclamă.
Daciane, te isterizezi mai rau ca o fata mare. Prin comparatie, citeste comentariile celorlalti si apoi pe ale tale.
Imi plac cum se imbraca unii dintre ei, poate as alege un stil asemanator, dar atitudinea hipsterilor, impreuna cu alegerile nepotrivite in anumite circumstante fac ca, cei ca tine (ca din comentarii esti un fan infocat) sa fiti tratati ca si cocalarii de care se fereste oricine.
Cand vei pricepe si vei putea distinge diferenta dintre stil si restul, atunci vei gasi si acceptul celor din jurul tau.
Ma isterizez si enervez pentru ca romanul(fie vorba intre noi si restul lumii, prost fiind) comenteaza despre orice. Stilul cuiva nu se comenteaza, ci se accepta. Vin cu mentiunea ca jeans+tricou+nike nu inseamna stil propriu cuiva.
Cred ca hipsterii sunt evadarea din cotidian.Evadarea dincolo ce acele norme conventionale ale barbatului bine imbracat (la 4 ace sau nu numai).Partea proasta e ca a degenerat si se transforma in ceva mai ieftin. :)
deci daca dai 2000 de lei pe un costum iti creste rangul social si nu esti hipster. de retinut
2000 lei e pretul unui costum facut pe comanda cu materiale de nu cea mai buna calitate si croitori nu dintre cei mai buni. Poti sa ajungi cu un costum care sa te tina intr-adevar 15 ani undeva pe la 2500 Euro. Daca stii sa apreciezi calitatea si stii unde sa o gasesti si la ce preturi o gasesti platesti „chiar” si 2000 lei pe un costum. Sunt barbati in Romania care poarta pantofi de peste 1000E si nu sunt considerati hipsteri(tovarasul Tiriac e unul dintre ei).
Vad ca nici o fata (unele dubii exista oricum:D) nu s-a bagat in discutie, inca;) Indraznesc eu, cu mentiunea ca lucrez intr-o lume a barbatilor care se imbraca bine! Sa dai 2000 ron pe un costum e fitza (eu ii zic hipsareala)pentru ca exista costume frumoase si de buna calitate si mult mai ieftine. 800 ron pe o pereche de pantofi mi se pare cel putin amuzant, dar totul depinde in definitiv de buget, de cat esti dispus sa platesti pe niste chestii ca pana la urma se pot demoda, strica etc.
A te imbraca bine nu e o chestie de bani neaparat, ci de bun gust si bun simt. A da ffff mult pe haine, pantofi, accesorii mi se pare pur si simplu „superficial”
De acord cu tine. Si ca daca iti permiti sa dai 200 de euro pe o pereche de pantofi, apoi da banii, frate! Adica ar fi culmea daca mie imi place o bere care costa 15 lei in magazin si am bani sa o cumpar sa nu o fac, chiar culmea.
Te poti imbraca decent cu bani decenti, sunt de acord cu tine :)
Cu riscul de a parea ingamfat si ca fac reclama la un site pe care lumea o sa il acceseze fara sa comande nimic:
Costum : http://www.mrporter.com/product/311526 aproximativ 4000lei
Pantofi: http://www.mrporter.com/product/301178 aproximativ 4000lei
Nu are rost sa continui. Sunt produse de lux, nu fite. Pentru un profesor de liceu da, ar fi o fita sa cumpere o pereche de pantofi care e salariul lui pe 2 luni(cu gradul 1 dat). Pentru un om de afaceri bogat este un pret bun.
Tie ti se pare ca un barbat cu leggings in loc de pantaloni, sacou la 5 grade, manusile in buzunarul pentru batista, dreadlocks cu bască este bine îmbrăcat? Inteleg ca te-au rugat sa scrii ceva frumos despre ei, dar tot ce se poate spune e ca au haine si vor sa le vanda. Eleganta nu se obtine de la unul cu mainile adanc indesate in buzunar.
Pai si care e problema daca vor sa vanda haine? Ca aici m-ai cam pierdut. Rau de tot.
Problema este că vor să le vândă sub titulatura de „elegante”, problema e că își arogă și propriilor persoane această calitate. Dacă ar face asta la Londra, cultura sartorială a bărbatilor englezi i-ar pune pe acestia unde le este locul, însă la noi, după zeci de ani de uniforme e mai greu de deosebit autenticul de frauda.
Iarta-ma, caci nu ma pricep. Dar care este frauda aici? Adica frauda inseamna ceva nasol rau. Ajuta-ma sa inteleg, te rog.
Elegantul se poate obtine fara probleme si cu mainile in buzunar. Pentru ca nu desper asta este vorba ci despre conduita, despre tine ca om. Poti sa tii mainile unde vrei tu atata bine cat prestanta ti-o permite.
Cei carora le place sa asortze sorcova cu tinuta pot sa stai cat de drepti pot ei, nu au cum sa fie eleganti. Dar ce vorbesc, eleganta nu are cum sa intre aici in discutie.
Mie-mi plac oamenii veseli „imbracati serios”.
intrebarea era adresata @chinezu, el a promovat „evenimentul” acesta.
Imi cer scuze nu am vrut sa fie un raspuns la intrebarea ta. Era parerea mea formulata dupa citirea articolului si a comentariilor.
Din ce mi-a explicat bunicu, pe patul de moarte (ciroza hepatica), hipsterii e aia care vrea sa te socheze, sa-ti bage degetele in ochi, „uite-ma, uite-ma, sint aici si ma chis pe tine, amoebo, ca nu te vad cit esti de plicticos.”
Barbatii Sarto e aia care se imbraca pentru ei si pentru un grup restrins de femei. Pe (editat de chinezu), pentru ca le respecta (pe alea pe care nu le respecta (editat de chinezu), ca nu merita). Poarta pantofi musai cu siret ca sa se aplece, adica (editat de chinezu), si pantaloni malagambisti ca sa se recunoasca intre ei cind isi leaga sireturile.
Un fel de combinatie Dorian Gray/Rica Venturiano.
Acuma, daca s-a inselat bunelu… eu tot l-am iubit, si-l respect.
Am rugaminte ca pe viitor sa ai un limbaj cat de cat decent. Nu ca eu nu as fi din ategoria celor care coboara sfinti cu o periodicitate teribila, doar ca hai sa incercam atunci cand suntem in public sa fim mai decenti. Mentionez ca data viitoare nu voi mai edita comentariul, il voi sterge direct.
Merci pentru intelegere.
Interesant ….. dar in ro multi cred ca daca au un rand de haine bune au si facut saltul social …
Ideea de baza a fost şi este: să adunăm bărbaţii pe care noi îi cunoaştem sau pe care îi admiram, din punct de vedere al caracterului şi apoi vestimentar. Totodată, să aducem în atenţia publică faptul că şi haina poate spune ceva despre noi. Dar primează educaţia, bunele maniere, atitudinea în definitiv. Apoi hăinuţa.
Nu ne erijăm în sfinţi sau bărbaţi eleganţi, ci în bărbaţi care ştiu regulile vestimentare şi au un stil personal bine conturat. Ne-am dorit de la bun început să fie un mix de stiluri, de la business şi până la stilul unui hipster, că văd că e la „modă” cuvântul, asta pentru ca au fost câţiva care pot fi încadraţi în această categorie.
@Eftimie: Câţiva dintre cei prezenţi pot fi consideraţi hipsteri. M-ai pierdut la faza cu pozele care ajung pentru ani buni. Precum este şi cu timpul, fiecare are propria percepţie asupra trecerii sale şi asupra hainelor. Oricum, datu’ cu părerea e sport naţional şi una e să ai o opinie şi alta e competenţa opiniei.
@Dan: Este un demers prin care ne dorim să transmitem că se poate să fii mai atent la modul în care te îmbraci. De aceea sunt şi bărbaţi îmbrăcaţi la 4 ace, adevăraţi domni, dar şi bărbaţi cu pantaloni skinny.
@Andrei Cismaru: Haina nu te face om. Om eşti şi în tricou, om eşti şi în costum de 2000 de lei.
@Raluca Dobrovolschi: Fiind şi tu în domeniu, am îndrăznit să cred că vei aprecia această iniţiativă. Nu înţeleg de unde şi până unde ai adus în discuţie eleganţa, nu ne-am propus asta. Ne-am propus un mix de caractere, de stiluri, de vârste, de categorii sociale, de ocupaţii. Eleganţa este atunci când ai o atitudine ireproşabilă. Iar dacă vorbim despre domeniul vestimentar, eleganţa este într-o ţinută black tie sau white tie, nu la o ţinută informală, casual sau smart casual. Unde mai pui la socoteală că unii ţineau şi mâinile îndesate strident în jeb.
Autentic şi fraudă? Iar, de unde până unde? Asta îmi aduce aminte de şcoala generală şi de colegii care întrebau când cineva îşi cumpăra adidaşi: sunt originali?
Stilul britanic este recunoscut pentru liniile clasice şi ţesăturile folosite, dar cum ai ajuns în Anglia? Aici suntem în România. Avem, sau n-avem, o altă cultură vestimentara, un alt trecut şi alte valori. O comparaţie niţel deplasată, fără fundament. Zic doar, nu dau cu paru’.
În cazul în care crezi în continuare că singurul scop al acestui demers a fost să ne creştem vânzările, îţi recomand să intri şi pe blogul nostru, dedicat exclusiv educaţiei vestimentare masculine, cât şi pe academia de stil, un alt proiect dedicat educaţiei vestimentare, la nivel corporate cu precădere.
Prin această iniţiativă am vrut să arătăm că suntem diferiţi, dar că ne leagă o pasiune comună: portul ordonat şi îngrijit. Fără experienţe de pe Savile Row, eleganţa etc.
Chinezu nu a „promovat” acest eveniment, ci a văzut o mână de oameni care mişcă ceva, căci ne ştie şi blogul.
Mulţumesc,
Am adus în discuție eleganța pentru ca acesta este termenul folosit de voi pentru cei 50 de bărbați fotografiați pe treptele BNR: „cei mai eleganți bărbați din București”. Dacă inițiativa voastră ar fi fost promovată ca fiind relaxată și informală, ar fi fost demnă de apreciat în orașul in care bărbaților li se aleg ținutele de partenerele lor pricepute (și asortate). Nu sunt de acord însă că acolo erau „cei mai eleganți…” Am menționat și cultura vestimentară britanică pentru că este unul dintre standardele pe care ar trebui să le urmărească orice bărbat, locul de unde ar trebui să plece până să ajungă la voi: moderni, diferiți, originali. Mi-ar plăcea ca bărbații să știe (să fie corect informați) atât despre eleganță, cât și despre modernism.
„Am adus în discuție eleganța pentru ca acesta este termenul folosit de voi pentru cei 50 de bărbați fotografiați pe treptele BNR: “cei mai eleganți bărbați din București”.”
Noi ne-am propus ceea ce am declarat şi în comunicatul de presă: „o aprofundare în ceea ce priveşte atenţia pe care o acordăm atitudinii şi vestimentaţiei, atât la nivel personal cât şi la nivel de grup.”
Noi, cei care am organizat demersul, am spus asta:
1. http://dappergents.ro/barbatii-sarto-sosirea
2. http://dappergents.ro/poza-de-grup/
3. http://dappergents.ro/sarto-arc-triomphe
4. http://dappergents.ro/barbatii-sarto-lansarea-conceptului.
Precum şi comunicatul de presă:
http://www.comunicatedepresa.ro/sarto-made-to-measure/barbatii-sarto/.
Despre eleganţă am spus doar atât: „aflat în mediul său, bărbatul SARTO este elegant şi carismatic şi transmite asta într-un mod subtil.” Iar dacă m-am ramolit, să-mi fie cu iertare. Nu pe eleganţă am pus accentul. Sau cel puţin ne-am dorit ca percepţia să fie alta. De conştientizare.
Însă despre eleganţă au spus şi scris participanţii la eveniment precum şi alte site-uri care au publicat informaţii referitoare la demers. Iar noi nu suntem în măsură să-i învăţăm pe oameni cum să-şi facă meseria şi ce să scrie, corect? Fiecare a scris ce a înţeles.
De acord cu tine, stilul britanic trebuie luat ca bază şi fundament şi asta dorim să facem: să îmbinăm stilul britanic cu cel italian şi să le adaptăm la stilul bărbaţilor.
În speranţa că voi, femeile, veţi aprecia faptul că ne dorim ca bărbaţii să fie puţin mai atenţi la atitudine, maniere, haine etc, vă mulţumim anticipat pentru părerile constructive şi susţinere.
Mulţumesc,
Eu personal o bag pe astea cu “hipstere” când văd un amic sau un pretenar că exagerează (din punctul meu de vedere, fireşte) cu briz brizuri accesorizante (nici nu ştiu dacă aşa se zice…) asortate abrupt cu o freză înţepătoare şi juma de kil de parfum sau ceva de genul
O bagi unde nu trebuie: parfumul turnat cu stropitoarea şi briz-brizurile cât mai strălucitoare sunt pentru cocalari şi manelişti.
Hipstărul pur -produs la eprubetă în Centrul Isteric- trebuie să aibă zdrenţe vintage, tolbă de poştaş, să mănânce vegan, să bea numai apă plată cu lămâie şi să salveze Roşia Montană.
~Nautilus
Pingback: Hai să învăţăm 2.0 împreună: Hisptagram, instagram sau tool eficient de comunicare? • Chinezu