Manafu ridică o problemă interesantă. La care, evident, nu ne-am gândit până acum. Ce te faci dacă rămâi fără blog? Hai să pun lucrurile în context, aşa cum îmi place mie.
Eşti blogger profesionist. Sau semi-profesionist. Adică cea mai mare parte a venitului tău vine din blogging. Ţi-ai făcut deja un brand, ai o comunitate, piaţa te ştie, ai calea deschisă. Şi se întâmplă ceva. Vine DIICOT şi te lasă fără blog. Sau te hackuieşte cel mai mare hacker mondial şi îţi şterge tot ce ai pe blog. Sau ceva de genul. Ce te faci?
Sigur că există tot felul de variante de back up. Dar la care, fireşte, nu s-a gândit nimeni până acum. Căci, nu-i aşa, până nu te frigi, nu sufli nici în ciorbă, nici în iaurt. Diferenţa, totuşi, între ciorbă şi blogul tău este că arsura de ciorbă trece repede. Arsura de blog, în condiţiile prezentate mai sus, arde rău şi pe termen mai lunguieţ, ca să zic aşa.
Hai să o luăm altfel. Maşina ne-o asigurăm. Casa ne-o asigurăm. Unii dintre noi avem asigurări de viaţă. Alţii de alea de pensii. Plus asigurări de studii pentru cei mici. Toate sunt importante pentru noi. Doar de aia semnăm şi plătim pentru aşa ceva. Dar pentru blog de ce să nu avem o asigurare?
Orice asigurare – atâta cât mă duce pe mine capul – are scopul şi durata vizitei, cum ar veni, să îţi acopere un risc. Sau, după caz, dacă tot ţi-ai furat-o, măcar să ai cu ce să îţi cumperi o bere ca să îţi îneci amarul. Iar amarul ăsta este, zic eu, direct proporţional cu cât este de important pentru tine blogul.
Deci, ca să nu o mai lungesc, căci aţi înţeles ideea, cam cât ai fi dispus să plăteşti ca să îţi asiguri blogul? Hai să luăm o sumă medie pe lună, ca să avem un termen unitar de discuţie.
PS Habar nu am dacă există asigurări de astea pentru blog. Şi, în acest moment al discuţiei, nici nu contează. Ce contează este dacă noi decidem că avem nevoie de ele. Căci dacă noi creăm nevoia, piaţa va veni, fireşte, cu oferte pentru satisfacerea ei.
37 thoughts on “Cât ai fi dispus sa plăteşti ca să îţi asiguri blogul?”
Când am citit titlul…exact la existenţa unei astfel de asigurări m-am gândit. De fapt m-am gândit dacă un asigurator ar înţelege ideea de „asigurare a blogului”. Plus că suntem în RO…
Exista, cred eu (daca tot discutam teoretic), doua motive pentru care o firma de asigurari ar baga asigurarea pentru blog in portofoliu.
1. pentru marketing. I-ar costa foarte putin sa faca o campanie pe felia asta si sa arate ca ei sunt foarte atenti la ce nevoi are fiecare, aplicate, de nisa, de astea.
2. pentru bani. E o piata atat de mica cea din Romania, asa ca fiecare polita conteaza. Plus ca, de regula, e ca la snooker: asiguratul la firma X inseamna minus potential client pentru firma Y.
Problema este că aici, la rromânia noastră dragă, asigurarea are forme mult mai palpabile în capul asiguratorilor, şi aş paria pe asta. Desigur, nu neg avantajele expuse de tine, dar ştiu cum gândeşte lumea. Mai ţii minte reportajul cu Alina Plugaru care umbla să-şi asigure obiectul muncii? Ei bine, afară nu ar exista problema asta, în timp ce pe aici i s-a cam spus să iasă din sediu cu tâmpeniile astea. Dar, desigur, blogul nu este obiectul muncii ei şi, în plus, are unele beneficii şi pentru asigurator :)
Asigurare fara plan personal e zero. Ce profesionisti sunteti daca nu aveti business continuity plan ? No ofense http://www.enterpriseefficiency.com/author.asp?section_id=1044&doc_id=204594
De unde stii ca nu avem? Ce profesionist esti tu sa generalizezi asa? No ofense, desigur.
Din ce am citit si observat, din reactii și intrebarile profesionistilor, in aceste zile, nu aveti :)
Ma dezamageste raspunsul tau. Dar o sa imi treaca, te asigur. Vorbesc in nume personal cand iti spun ca eu am asa ceva. Dar ca nu o sa il fac public niciodata. Iar din asta, pentru ca tu nu ma vezi povestind despre el, tu tragi concluzia ca nu exista. Trist…
Nu te intreaba nimeni ce ai in planul respectiv, dar cand intrebi de asigurare trebuie sa pui intrebarea intr-un context din care unii sa priceapa ca respectiva asigurarea este doar o parte din pachetul de supravietuire.Stiam :) no ofense
Blogul nu e decit o pagina web un pic mai aparte. O asigurare pentru paginile web ar asigura o piata mult mai mare.
Good point.
Blogul profesionist nu este o pagina web, sau doar in ultima instanta este pagina web. In primul rand este o afacere, un proiect antreprenorial, biznis, asa ca este bine sa te intrebi ce obligatii din contracte semnate nu mai poti onora atunci cand pleaca baetii cu serverul ? si cum rezolvi aceste probleme ?
Nu stiu cu asigurarea, dar macar ma „asigur” ca am un backup si il pot pune la loc relativ ok in orice moment…
Dar la DIICOT de ce sa ajunga?! Si daca ajunge acolo, clar s-a intamplat ceva ce o asigurare are grija sa nu acopere…
Vezi la Cristi Manafu care e faza cu DIICOT. Tocmai se intampla, de aia am dat ca exemplu.
Merci. Pentru victime „colaterale” asigurarea poate fi o varianta. Se pare ca trebuie sa citesc din nou contractul de hosting… si sa-mi pastrez bunul obicei de a face backup si de a-l salva „acasa”. Inca traim in Romania, si ne ocupa tot timpul :(.
Pentru mine blogul nu e o sursa de venit, dar e o componenta importanta in personal branding. Nu as plati nimic, nu consider c-as avea vreodata nevoie de asa ceva.
Ca in domeniul financiar, distribui riscul – nu te axezi pe cresterea unui blog, ci pe cresterea prezentei pe piata a ideilor tale. Assetul e persoana, nu blogul. Persoana coaguleaza comunitati pe mai multe canale: twitter, facebook, github, etc. In caz ca ramai fara blog, iti faci altul si aduci la cunostinta comunitatilor noua locatie a blogului.
Ca ar fi neplacut, ca ti-ar lua 1-2 luni (cel mult) sa reajungi sa ai acelasi trafic pe noul blog, e adevarat, dar, avand in vedere amplitutidea scazuta a neplacerilor, plus riscul relativ scazut de a-ti fi hackuit blogul sau furat domeniul, nu vad de ce-as mai da bani pe asigurare
Sa stii ca esti foarte, foarte bun daca tie iti ia doar 1-2 luni cel mult sa ajungi cu noul blog la nivelul celui vechi disparut. Exceptional de bun chiar. Eu nu as fi in stare recunosc…
Depinde si de volumul traficului ce trebuie recuperat, bineinteles. Dar, pornind de la premiza ca majoritatea utilizatorilor imi citesc blogul pt ca vor sa se inspire din maretia intelepciunii exprimate pe el, prezum faptul ca sunt capabili sa imi gaseasca celelalte prezente online si sa-si faca update la ce citesc zilnic. Pe langa asta, faptul ca as naste un numar mare de povesti interesante legate de faptu c-am fost hackuit probabil imi va spori notorietatea :)
Hmmm…Ai o logica pe care, recunosc spasit, nu o inteleg in vasta ei majoritate… :))
Dar no, daca pe tine te coafeaza, baga mare, fara frana! :D
Nu ştiu ce visezi tu cu 1-2 luni acolo, dar din câte văd ţi se pare un vis mişto…
nu te pricepi deloc, bai birta. pur si simplu.
Daca mergi la o soc.de asigurare se uita ai precum: „curca la lemne”:) oricum ca idee e cool..
Sall, io cred că ar fii bine de asigurat, dar preţul după cîteva criteri PR, cîţi vizitatori unici are, ect. Multă sănătate
Eu trebuie urgent sa cer ajutorul cuiva sa ma invete sa fac back up ca nu e de glumit. Am vazut plugin-uri care fac asta singure saptamanal. Bine ca ne-am trezit acum, pacat ca a trebuit sa se intample ceva pt asta
Dupa cate vad, unii n-au inteles inca faptul ca iti trebuie o acoperire pentru cazul in care, Doamne fereste, ti-ai pierde blogul. Eu as extinde asigurarea pentru tot ce e legat de calculator, indiferent ca DIICOT sau altcineva/altceva mi-ar cauza un prejudiciu. Nu e importanta doar problema punctuala a blogului. Si eu sunt convins ca nevoia creeaza piata, deci se pot gasi asiguratori. Dar cuantumul asigurarii si tot ce e legat de acest subiect trebuie discutat direct cu o firma de asigurari. E importanta nu numai vointa nostra, ci si putinta firmei de asigurari sa ne acopere prejudiciul. Trebuie sa gasim un om destupat, ajuns intr-o pozitie importanta intr-o firma de asigurari, care poate fi (de ce nu?) el insusi un blogger.
Aș da o sumă egală cu suma lunară pentru hosting.
Numai că nu e nevoie.
Deoarece la un blog am hosting în străinătate, ei fac backup zilnic.
Da, zilnic.
Generează ei frumușel xml-ul cu export, din wordpress.
Și când pică ceva, ei au backupul.
Chiar și unele firme de la noi au obiceiul ăsta.
N-am mai pătit?
Am plecat de la ei?
Nicio problemă.
După o lună îi întrebam dacă mai au datele mele.
Da, nicio problemă, uitați-le. Vă faceți cont iar la noi sau le doriți?
Dar ca blogger…
Hai să nu zic blogger neapărat…
Poși să-ți faci singur backupo.
Dai export xml, iar o dată pe săptămână salvezi folderul uploads.
Și ai tema finală pe computer.
Le pui pe un stick și te doare la bașkeți.
A, dacă ajungi undeva sus și îți iei nasul la purtare că „eu sunt Dumnezeu, sunt de neatins”, si nu-ți faci un backup amărât, uite unde dai.
Revenind la topic.
Dau un euro lunar pe josting? Încă un euro pentru backupul zilnic. Da, să pierd un post, maxim 2. Care le-am scris în 12 ore. Dar firma să-mi asigure restul.
Deși v-am spus, firmele care se respectă au chestia asta.
Cei care vorbiti de back-up probabil nu ati inteles esenta intrebarii. Ca sa nu fie o discutie ipotetica, s-a dat drept exemplu cazul lui zoso.ro care a pierdut (momentan, sa speram) blogul pentru ca DIICOT a ridicat serverele unde era gazduit acest blog. Deci, si back-up-urile, presupun eu, se aflau tot pe um server ce a fost ridicat de „luptatorii impotriva criminalitatii”.
E drept, poti sa iti faci singur salvari de siguranta, poti sa salvezi fiecare postare intr-un fisier word sau sa facu print-screen la tot ce ai pe blog. Intrebarea era alta (daca imi e permisa reformularea, Cristi): cat valoreaza blogul tau?
Cred ca asta e intrebarea potrivita. Nu e suficient sa spui: 8.967€ pentru ca atat m-a costat domeniul, designul si gazduirea pana acum. Daca evaluezi situatia asa, probabil nu ai nevoie de asigurare pentru blog. Dar daca constientizezi ca exista valoare sentimentala, exista plus-valoare adus de comentariile cititorilor, exista trenduri lansate de tine, exista proiecte ce isi au startul in coltul tau de 2.0, atunci sigur ai o alta perceptie asupra ideii de „asigurare de web”.
Acum, am un buget atat de limitat pentru asta incat acea asigurare nu poate fi suplimentara aceleia oferita de gazduitor. Ofera si el o asigurare minima. Oricum, fiecare are propriile criterii de a se evalua, atat in real-life cat si in ceea ce priveste proiectia sa in si din 2.0.
Dar ca sa avem temelie solida pentru discutie, an si eu o intrebare pentru tine, Cristi: „Cat ai fi dispus sa platesti sa iti asiguri blogul?”. :))
coane, tu nu stii sa-ti faci backup?
din wordpress e simplu, te duci in dashboard/tools/export.
si acolo selectezi all, e prima optiune.
si cand dai ok, mare minune a tehnicii taică!
te intreaba unde sa salvezi fisierul LA TINE PE PC!
La fel cand vrei sa pui sus ceva.
Faci exact aceeasi treaba.
Dumnezeule. Ar trebui sa-ti multumesc.
Ai sa vezi de ce
Logica ta este irefutabila, iar sfatul este pretios.
Totusi, fiind fatalist (in acest comentariu) te intreb: daca ti se arde hardul, ti se bulesc cd-urile cu copiile back-up-urilor, se intampla ce gandesti tu mai rau, merita sa iti faci asigurare?
Cred ca iti dai seama ca asta era tema de discutie, nu turorializarea copiei de siguranta.
Daca in acelasi moment da faliment asiguratorul? :)
copia se tine pe un stick. nicio firma nu-si dubleaza hardurile sa le tina asa undeba bine, pentru backup.
pana la urma Dumnezeu iti da, nu-ti baga si-n traista.
Dar daca tu te culci pe-o ureche si dupa aia zici vai, ce s-a intamplat, după x ani de blogging….
parca e de neiertat…
one word: BLOGSPOT :D
One word… No answer!
Daca vine un tsunami peste serverele blogspot, intrebarea redevine interesanta si pentru gazduitii de acolo. Normal ca e ipotetic acel val urias, dar asa era si faza cu DIICOT-ul pana acum cateva zile.
Blogspot, sau blogger e serviciu GOOGLE – asta, in caz ca Google iti spune ceva!
Hai, o zi buna la tătă lumea!
Google.ro a fost hackuit in dimineata aceasta, deci nu exista companii/servicii risk free. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca nu stiu cata responsabilitate isi asuma Google in cazul in care iti pierd datele..
nici eu nu sunt bloger profesionist, dar clar m-ar intrista pierderea blogului. insa ma bucur cand vad discutii din astea avand in vedere faptul ca in timpul liber sunt si broker de asigurari.
Behold.
Simple as that.
http://spanac.eu/securitatea-blogului/
Eu as fi dispus să plătesc, nu știu exact cât dar este o muncă la mijloc, so….