Recomandare pentru tinerii folkiști. Și nu numai

Rândurile de mai jos ar fi excelent dacă ar fi înțelese exact așa cum le-am scris, adică un fel de recomandare (deși, recunosc, cine sunt eu să dau recomandări pe zona asta?), nu ca o critică. Pentru că nu numai că nu vreau să îi critic pe cei despre care vorbesc, ci chiar vreau să aud din ce în ce mai mult despre ei, vreau să îi văd reuşind în ceea ce fac. De aceea am considerat că e bine, ba chiar obligatoriu, să scriu rândurile de mai jos.

Când am fost la (repet) excelent organizatul Festivalul Concurs de Folk Ziua de Mâine 2012, la concursul de interpretare am făcut un live blogging. Şi am dat note concurenţilor. După nişte criterii prin care am încercat să mă pun în pielea spectatorului. Nici nu a fost  greu având în vedere că bloggerul, în esenţă, este un spectator la spectacolil vieţii (:D). Unul angajat, practicant chiar, dar spectator. Câştigătorul l-am nimerit, deci nu am fost chiar pe lângă :) Mi-a prins bine să dau note după criteriile alea, pentru că am ajuns la concluziile de mai jos.

Concluzia 1. Avem  folkişti foarte talentaţi. Care ar putea ajunge, cu răbdare şi cu perseverenţă, sus de tot.

Concluzia 2. Foarte puţini o să reuşească asta, să ajungă sus de tot.

Am, fireşte, şi nişte recomandări. Pe care, repet, am ţinut morţiş să le zic. Cu riscurile de rigoare. Call me chinezu.

Recomandarea 1. Dragilor, trebuie nu doar să cântaţi pe scenă, ci să faceţi show. Da, ştiu, cuvântul ăsta „show” vă repugnă, voi sunteţi artişti, nu comedianţi de duzină. Dar eu când zic „show” mă refer la dialogul pe care un Daniel Iancu sau un Alexandru Andrieş (ca să amintesc doar doi showmen pe care i-am văzut în recital la Alba Iulia) îl au cu sala, la prezenţa scenică, la glumiţele pe care le plasează, hai că aţi înţeles voi ce am vrut să zic. Hai să vă explic altfel: imaginaţi-vă că cei doi menţionaţi mai sus ar intra pe scenă, ar spune doar „bună ziua” şi apoi s-ar apuca să cânte piesele, una după alta, menţionând între ele doar atât „urmează piesa cutare”, iar la sfârşit ar spune „la revedere, mulţumesc” şi ar pleca. No dă-i pace…

Recomadarea 2. Iertaţi-mă că vă spun asta, dar nu toţi sunteţi Sting. Adică nu toţi aveţi compoziţii care  să îţi taie respiraţia. Aşa că, dacă tot vreţi să rămâneţi în branşa asta, trebuie să compensaţi cu ceva. Moment în care vă recomand să citiţi Recomandarea 1 de mai sus.

Recomandarea 3. Lucraţi la brandul vostru personal. Pentru că asta vă ajută şi în lumea cântătorilor, ca să zic aşa, dar şi în lumea reală, cum ar veni. E foarte greu, ştiu asta. Dar mă credeţi când vă spun că fără asta e şi mai greu?

Recomandarea 4. Dacă aţi înţeles cele trei recomandări de mai sus, orice altă recomandare este în plus. Dacă nu le-aţi înţeles, orice altă recomandare este în plus.

Vă mulţumesc pentru că măcar aţi încercat să înţelegeţi ce am vrut să zic.

2 comentarii la “Recomandare pentru tinerii folkiști. Și nu numai

  1. D-Petre Răspunde

    Cred ca sunt niste recomandari valabile si pentru alte nise, nu doar pentru folk.

  2. Iulian Răspunde

    Imbucurator este ca avem un numar chiar mare de folkisti care au o cariera in fata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sau comentează direct cu contul tău de Facebook: